karierno upravljanje

Kako se imenuje poklic ljudi, ki obnavljajo kulturne spomenike in umetniške predmete

Kazalo:

Kako se imenuje poklic ljudi, ki obnavljajo kulturne spomenike in umetniške predmete

Video: Kaj svet dolguje arheologiji? 2024, Maj

Video: Kaj svet dolguje arheologiji? 2024, Maj
Anonim

Izbira poklica je ključni korak za vsakega mladega človeka. Če zgodovina, arhitekturni spomeniki privlačijo, lahko izberete posebnost, povezano z njimi. Kako se imenuje poklic ljudi, ki obnavljajo kulturne spomenike, in kje ga je mogoče obvladati?

Kdo so restavratorji

To je specialist, ki se ukvarja z restavriranjem in ohranjanjem zgodovinskih in kulturnih predmetov. Ta poklic se je pojavil v srednjem veku in je bil potreben, da bi umetnostnim predmetom dajal privlačen videz. Toda sčasoma je bila glavna naloga restavratorja ohraniti prvotni videz predmeta.

Poznavanje imena poklica ljudi, ki obnavljajo kulturne spomenike, je vredno razvrstiti značilnosti te posebnosti.

Kako deluje restavrator

Glavna naloga sodobnega restavratorja je ohranjanje. Po obnovi ali dokončanju sekancev, razpok ali drugih poškodb je potrebno izvesti ukrepe za ohranitev predmeta v tej obliki za najdaljši možni čas.

Če želite to narediti, uporabite:

  • Kemična obdelava.
  • Določena je optimalna vlažnost zraka.
  • Izbrana je prava osvetlitev.

Zagotovo lahko rečemo, da sta obnovitvena dela in konzervacija glavne dejavnosti takega specialista.

Pred začetkom dela restavrator pregleda predmet, ugotovi zapletenost škode, material, iz katerega je izdelano umetniško delo.

Restavrator ni lahek poklic. Vsak specialist dela z določenimi predmeti. To so lahko arhitekturni spomeniki, slike, knjige in starinski izdelki iz različnih materialov. Toda zelo pogosto delo poteka v skupini z zgodovinarji in arheologi, morda bo potrebno posvetovanje z umetnostnimi zgodovinarji, kemiki in fiziki.

Metode restavriranja

Pri izbiri specialnosti ni dovolj vedeti, kako se imenuje poklic ljudi, ki obnavljajo kulturne spomenike. Vredno je razumeti načela takšne dejavnosti, da ugotovite, ali ustreza vašim željam in možnostim.

Sodobno restavriranje lahko razdelimo na dve vrsti.

  1. Znanstveni. Sestavljen je v maksimalnem ohranjanju prvotnega videza predmeta umetnosti, medtem ko bodo sledi uničenja opazne. Toda ljudje bodo videli sliko ali spomenik v obliki, v kakršni jih je umetnik ustvaril.
  2. Komercialno. Glavni poudarek je na zunanji privlačnosti in obnavljanju funkcionalnosti objekta. Običajno takšno obnovo naročijo lastniki starin, ki jih nameravajo uporabiti v vsakdanjem življenju. Takšna obnova je zelo podobna popravilu, vendar zahteva posebno spretnost.

Kakovost, ki bi jo moral imeti specialist

Restavrator je poklic, ki ga ne morejo obvladati vsi. Da bi bila dejavnost uspešna in prijetna, je treba imeti naslednje lastnosti:

  • vztrajnost in potrpežljivost;
  • premišljenost in sposobnost koncentracije;
  • spoštovanje predmetov umetnosti;
  • želja delati z rokami.

Usposabljanje

Posebnost lahko dobite kot restavrator v visokošolskem zavodu ali kot povprečen strokovnjak. To znanost lahko obvladate tudi v šoli. Stopnja pridobljenih znanj in veščin je odvisna od izbire ustanove.

V procesu usposabljanja študent dobi informacije o obnovitvenih materialih in tehnikah. Potrebno bo veliko literature, da bomo prebrali o umetniških delih, da bi razumeli, kako so nastala.

Torej, poznavanje imena poklica ljudi, ki obnavljajo kulturne spomenike, ko razumete načela njihovega dela, se lahko odločite za izbiro posebnosti in izobraževalne ustanove. Svoje življenje morate povezati s poklicem, ki vam resnično ustreza. Le v tem primeru bo prinesel materialno in duhovno zadovoljstvo.