karierno upravljanje

Zakaj ne najdem zaposlitve? Kaj storiti?

Kazalo:

Zakaj ne najdem zaposlitve? Kaj storiti?

Video: Mihael Žmahar: Zakaj ne morem umiriti svojih hrčkastih misli? 2024, Maj

Video: Mihael Žmahar: Zakaj ne morem umiriti svojih hrčkastih misli? 2024, Maj
Anonim

Iskanje zaposlitve je vedno težavna in dolga naloga, ki poleg tega ni vedno uspešna. Zlasti ta postopek je lahko resničen problem za regije, kjer ni veliko velikih podjetij in podjetij. Poleg tega težave z iskanjem zaposlitve poslabšajo nestabilne gospodarske razmere. Iz katerih drugih razlogov človek že dolgo ne najde želene zaposlitve? In kaj storiti, da bi končno rešili vprašanje zaposlovanja?

Neveljavne zahteve

Nepravilna ocena sposobnosti je eden glavnih razlogov, zakaj si človek včasih prizna: "Ne najdem službe." In neprimerne sodbe v tem primeru so lahko odvisne od več dejavnikov:

  • S področja, na katerem se išče zaposlitev. Na primer, specialist bi želel dobiti položaj prodajalca v podjetju za proizvodnjo vrat v zaledju s plačo 120 tisoč rubljev. Seveda mu verjetno ne bo uspelo.
  • Iz poklica. Moški želi dobiti službo, ker je slišal, da vodje prodaje elitnih vrat, ki jim je v Moskvi uspelo najti delo pri delodajalcu, prejemajo približno 120 tisoč rubljev na mesec. Vendar pa mu kvalifikacije omogočajo, da vstopite v majhno zasebno trgovino, ki prodaja vrata ekonomskega razreda.
  • Iz izkušenj. Zgodi se tudi, da bi prosilec želel prejeti plačo, ki jo lahko pričakujejo le tisti, katerih izkušnje so več let. Na tem področju nima izkušenj.
  • S seznama nalog, ki jih prosto delovno mesto predlaga. Na primer, poleg prodaje na vratih, je treba nadzorovati tudi čas njihove pošiljke, sprejemati vloge za merjenje in posegati po reklamacijah. Vlagatelj želi dobiti visoko plačo in se sam ukvarjati s prodajo.

Kaj storiti v tem primeru? Kadrovski uslužbenci priporočajo trezno presojo razmer v svoji regiji. Če človek ne more najti dela v mestu, v katerem živi, ​​bi moral spremeniti zemljepis svojega iskanja ali pa se posvečati sorodnim poklicem. Prav tako je treba pravilno oceniti obstoječe znanje in izkušnje. Če jih ni, bi bilo treba iskanje visoko plačanih delovnih mest začasno preložiti.

Če ni ustreznih prostih mest

"Ne najdem službe" - pogosto je ta težava povezana z drugim pomembnim dejavnikom, in sicer stopnjo brezposelnosti. Dejansko včasih človek poskusi na vse načine iskati prosta delovna mesta, vendar najde le nekaj deset možnosti. In za mnoge od njih je raven plač skoraj minimalna. Ni v vsakem primeru težava ravno v pomanjkljivosti kandidata. Morda so trenutno razmere na trgu dela preprosto razvile precej neugodne razmere in dela na tem profilu ni.

Kaj lahko storimo v tem primeru? Prvič, človek lahko najde delo na polju, ki meji na njegov glavni poklic. Deklica je na primer želela dobiti vzgojiteljico v vrtcu. Če ji zaradi brezposelnosti ne uspe, se lahko preizkusi kot zasebna varuška s pomočjo storitev agencije. Drugič, poiščite delo pri neposrednih delodajalcih, vendar v drugi regiji. V tem primeru bo moral biti vlagatelj pripravljen na selitev.

Kadar razlogi niso očitni

Zgodi se, da človek v iskanju dela hodi v začaranem krogu. Ali ga zanima določeno delovno mesto, vendar ni povabljen, ali mu je ponujeno določeno prosto delovno mesto, vendar to ne vzbudi njegovega zanimanja. Takšno stanje lahko traja leta. Vlagatelj zaman poskuša ugotoviti, kaj je razlog za ta trik, hkrati pa si zastavi vprašanje: "Zakaj ne najdem zaposlitve?". Obstaja več možnosti za rešitev te težave.

Pomanjkanje samopredstavitvenih veščin

Eden najpomembnejših vzrokov za težave pri iskanju zaposlitve je nezmožnost kakovostne prodaje. Številni se upravičeno pritožujejo, da se morajo pri iskanju zaposlitve soočiti z neprijetnim paradoksom: strokovna znanja prosilcev in njihova izobrazba, ki naj bi bili odločilni dejavniki pri ocenjevanju njihove kandidature, se zdijo, da so odmaknjeni v ozadje. Paradoksalno je, da potencialnega delodajalca v nekaterih primerih pritegnejo zunanje značilnosti zaposlenega, njegova starost in sposobnost predstavitve.

To ni najbolj prijetna stran iskanja zaposlitve. Na žalost so resničnosti našega časa takšne, da se mnogi izkušeni strokovnjaki lahko samo pritožujejo nad razmerami na trgu dela. Oseba, ki v mnogih primerih nima veščin samoprezentacije, zaman preživi čas, pri čemer je pozorna na prosta delovna mesta. "Iskanje dela" je dober moto, vendar se morate poleg motivacije in strokovno pomembnih lastnosti naučiti in predstaviti na kvaliteten način. Kako narediti?

Ena od glavnih točk samoprezentacije je pravilna priprava življenjepisa. Delodajalcu bi moralo biti privlačno, opisati vse prednosti prijavitelja (zaželeno je, da ustrezajo želenemu prostemu delovnemu mestu). Obvezen trenutek je pismenost življenjepisa, kajti če se v njem naredijo napake, delodajalec kandidata sploh ne bo upošteval. Ko je življenjepis sestavljen, ga lahko pošljete podjetjem, podjetjem in se odzovejo na nedavna prosta delovna mesta. Iskanje zaposlitve z dobrim življenjepisom bo veliko lažje.

Značilnosti nadaljevanja pisanja

Življenjepis ni le seznam krajev, v katerih je nekoč delal prosilec za zaposlitev. To je njegova vizitka. Pri sestavljanju življenjepisa je treba upoštevati naslednja načela:

  • Namenitost. Na primer, neumno je opisovati izkušnjo prodajalca pri prijavi na prosto delovno mesto učitelja. Najbolje je, da poskušate svoje sedanje odgovornosti oblikovati tako, da vzbudijo zanimanje potencialnega delodajalca.
  • Opis prednosti. Priporočljivo je, da potencialnemu delodajalcu opišete, kaj bo dobil, če bo najel zaposlenega, kot ste vi. Koristno je, da navedete svoje dosežke na prejšnjem delovnem mestu. V tem pogledu se ne podcenjujte: včasih je za delodajalca lahko pomembna celo samo majhna malenkost.
  • Specifičnost. Dobro je, če so našteti dosežki čim bolj natančni. Na primer, stavek "Povečana prodaja" zveni precej nejasno. Besede "Povečana prodaja za 170%" bodo veliko bolj privlačne.

Samoprezentacija na razgovoru

Druga točka je vedenje prosilca neposredno na razgovoru. Potrebno se je pravilno oddati, da se med drugimi kandidati izvede prava izbira. Pomemben dejavnik so prava oblačila. Priporočljivo je, da se oblačite skromno, a z okusom.

Vendar je najpomembnejše, da se postavite za pozitivno, ne glede na to, kako težko je. Težava je v tem, da sodobni delodajalci posvečajo malo pozornosti temu, kar kandidat reče, veliko bolj jih zanima, kako to počne. Zato bi se morali obnašati lahkotno in sproščeno. Konec koncev, ko opazite napetost, vodja, ki vodi razgovor, najverjetneje ne bo vodil o prisotnosti izobrazbe in delovnih izkušenj, določenih v življenjepisu. Realnosti sodobnega trga so takšne, da je bolj verjetno, da bodo izbrali bolj asertivnega kandidata.

Kako se obnašati v intervjuju?

Kompetentna samoprezentacija je sestavljena iz več komponent:

  • Priprave na dom. Če želite uspešno opraviti intervju, se morate na ta dogodek skrbno pripraviti doma. Za začetek naredite seznam svojih prednosti in slabosti. V nasprotju z vsako od prednosti je zaželeno pisati dejstva iz življenja, ki potrjujejo prisotnost te kakovosti. Koristno je tudi razmisliti, kakšne dosežke na prejšnjem mestu dela lahko omenimo.
  • Pripravite kratko zgodbo o sebi. Da se prošnja delodajalca „povej o sebi“ ne bi zamenjala, je bolje, da to temo vnaprej razdelate. Lahko omenite svoj poklic, izobrazbo o tem, kaj bi rad dosegel na svojem novem položaju. Govori mora biti jasen in prepričljiv.
  • Pokažite zanimanje. Na razgovoru je vedno koristno ne samo povedati o sebi, ampak tudi zanimati značilnosti prostega delovnega mesta, ki vas zanimajo, pokazati zanimanje za podjetje. Vlagatelj bo s svojo pobudo lažje našel delo pri neposrednih delodajalcih. Vprašate se lahko, kako je podjetje strukturirano, katere odgovornosti vključujejo položaj, kakšne poklicne možnosti se lahko odpirajo v prihodnosti. Takšen interes bo v korist vlagatelja pomembna prednost.

Zakaj je pomembno opisati svoje prednosti

V sodobnih ekonomskih realnostih večino trga zasedajo zasebna podjetja, nenehno pa jim grozijo različni zunanji dejavniki: finančna kriza, nepoštenost dobaviteljev blaga, spremembe zakonodaje, povezane z računovodstvom. Zato so delodajalci nenehno prisiljeni zagotoviti, da je vsebina najetega osebja vedno stroškovno učinkovita. Dejansko po različnih ocenah zagotavljanje plač zaposlenim pomeni do polovice celotnega dohodka podjetja.

Zato je tako pomembno, da med intervjujem pokažete svoje glavne pozitivne lastnosti. To bo pomagalo prepričati delodajalca, da je prav ta kandidat najboljši kandidat za odprto delovno mesto. Če želite čim prej poiskati delo, je koristno odgovoriti na vprašanja o tem, kaj potrebuje podjetje, če bo kandidat dobil zaposlitev v svojem podjetju. Dejansko ob pogledu na naslednjega iskalca zaposlitve najprej vsak delodajalec pomisli, koliko lahko zasluži z njim.

Pomanjkanje aspiracije

Drugi razlog, zakaj človek dlje časa ostaja brez službe, je pomanjkanje želje po iskanju službe. Vlagatelj lahko pokliče delodajalce, preživi ure na posebnih spletnih mestih in se odzove na prosta delovna mesta. "V nekaj tednih bom našel delo," obljublja sorodnikom, ki morajo zahtevati denar za osnovne potrebe. Vendar se to ne zgodi niti po dveh tednih, niti po šestih mesecih. Razlog je v prosilcu - v resnici nima nobene želje po delu.

Zakaj se to zgodi in kaj je mogoče storiti? Razlogi niso vedno lenoba in neodgovornost. Lahko so sestavljeni iz dejstva, da je imela oseba neprijetno izkušnjo interakcije z delodajalcem. Zdaj prosilec nima več želje, da bi bil v točno določenem času v pisarni, prenašal dovoljenje vodstva in se vgradil v korporacijsko kulturo.

Včasih se človek ne počuti kot delati na določeni posebnosti. V preteklosti je lahko prišlo do take izkušnje, ko dobesedno "nima nog", da bi delal, in samo nujne potrebe ga prisilijo v službo. Ko začne pošiljati življenjepise in intervjuje, potem začuti nezavedno nepripravljenost na delo.

Ali je v obeh primerih mogoče najti delo? Od delodajalcev bo prosilec brez želje po delu občasno prejel povabila na razgovor, kljub temu pa je tudi, če sam prevzame svojo moč, redko uspešen. Dejansko se pomanjkanje navdušenja bere skozi oči. Zato bi moral prosilec razmišljati o tem, kakšno delo bi mu lahko prineslo zadovoljstvo. Za začetek je koristno izključiti tiste dejavnosti, ki ne povzročajo veselja. Na primer:

  • Delajte tam, kjer morate hitro preiti z enega predmeta na drugega.
  • Prosto mesto, ki vključuje stalno komunikacijo, komunikacijo z ljudmi.
  • Delo, v katerem morate stalno delati z rokami.

Prosilcu bo koristno sestaviti seznam svojih talentov. Na primer:

  • Lahko izberem dobra darila.
  • Sposobna sem pravilno organizirati delo drugih ljudi.
  • Dokumente dobro sestavim brez napak.
  • Lahko najdem pristop do katere koli osebe.
  • Rad tvegam.

Ko so seznami nastavitev sestavljeni, lahko prilagodite zahteve za iskanje zaposlitve. Če bodoče dejavnosti povzročijo željo po delu, bo veliko lažje poiskati delo brez posrednikov in agencij. V resnici je navdušenje ena najpomembnejših lastnosti iskalca zaposlitve, kar cenijo številni delodajalci. Neiniciativni kandidat, da se znajde na trenutke, je težji.

Kje najdem službo? Možne možnosti

Najlažji način je obisk specializiranih mest, kjer so objavljena prosta delovna mesta. Pri iskanju ne pozabite navesti želenega območja. Druga možnost je nakup časopisa, v katerem lahko najdete delo na območju blizu vašega doma. Publikacijo je treba kupiti prvi dan izida, saj se bodo v prihodnosti možnosti za povabilo na razgovor zmanjšale.

Prav tako ne podcenjujte morebitne pomoči prijateljev in sorodnikov. Pravzaprav je ravno krog bližnjih prijateljev pogosto lahko odločilno vlogo. To je eden najboljših načinov iskanja dela brez posrednikov. Prijateljem ni treba zasedati visokega položaja v podjetju, morda pa poznajo prave ljudi. Zlasti je ta metoda primerna za študente, ki imajo do zdaj malo delovnih izkušenj.

Če se po poskusu obeh teh metod vlagatelj še vedno sprašuje, "zakaj ne najdem zaposlitve?", Se lahko za pomoč obrnete tudi na agencije za zaposlovanje. Nenehno obdelajo ogromno število življenjepisov, v iskanju primernih strokovnjakov za svoje stranke. Zato se lahko takšno iskanje vleče dlje časa. Zato je vzporedno bolje videti najnovejša prosta delovna mesta. Iskanje zaposlitve bo lažje, če združite več načinov iskanja.

Socialno iskanje

Drug način iskanja dela so družbena omrežja. Delodajalci se vse pogosteje obračajo na to orodje. In to ne preseneča - navsezadnje v družbenih omrežjih najdete skupine za iskanje visoko specializiranih zaposlenih (na primer delo za oblikovalce, učitelje, programerje, prosta delovna mesta v medijih itd.). Poleg tega je ob ogledu delovne strani na družbenem omrežju veliko lažje narediti vtis o osebi, kar pomeni, da jo povabite na razgovor. Delodajalci pri iskanju kandidatov za prosta delovna mesta prek družbenih omrežij pozorni tudi na to, kako kompetenten je človek, ker to kaže na raven njegove splošne kulture.

Javne službe za zaposlovanje, sejmi sezonskih zaposlitev

Zaposlitvene storitve in sejmi zaposlitve so prav tako dobra alternativa za iskanje zaposlitve. Seveda državni zavod za zaposlovanje iskalcem zaposlitve ne zagotavlja vedno zaposlitve, saj so tam plače minimalne. Vendar lahko v najslabšem primeru razmislimo o možnostih, ki jih predlaga država. Širšo bazo imajo službe za zaposlovanje na visokošolskih zavodih. In sejmi delovnih mest so zelo primerni za srečanje s potencialnimi delodajalci.

Delajte doma

Druga možnost za tiste, ki so preizkusili vse načine iskanja zaposlitve, vendar niso mogli najti zaposlitve po svojih željah. Ta vrsta zaposlitve ima številne prednosti. Najti službo doma pomeni pozabiti na strogega šefa, vstati zgodaj zjutraj, korporativno kulturo in druge stvari. Vendar ima ta možnost svoje pomanjkljivosti. Prvič, to je odsotnost kakršnih koli jamstev - kompenzacij, socialnih prejemkov. Drugič, mnogi izmed tistih, ki se odločijo za to vrsto zaslužka, se pritožujejo zaradi stalne potrebe po samokontroli. Človek se sprosti, saj njegovo delo zunaj ni urejeno. To pogosto vodi v telesno nedejavnost.

Kaj najti za tiste, ki bi radi delali doma? Razmislimo o več možnostih.

  • Oblikovalec. Eden najprestižnejših poklicev. Zlasti tisti, ki želijo delati doma, se lahko naučijo tudi enega najbolj priljubljenih trendov v našem času - spletnega oblikovanja. To bo zahtevalo veliko časa in truda, v prihodnosti pa se bodo naložbe izplačale.
  • Tekstopisec. Cilj tekstopisca je ustvariti edinstveno besedilno vsebino za spletna mesta. Takšno delo zahteva vztrajnost in sposobnost dela z besedo. Delo tekstopisca lahko na več načinov primerjamo z aktivnostmi nadarjenega vodje prodaje. Konec koncev je za prodajo katerega koli izdelka potrebno govoriti o vseh njegovih značilnostih in uporabnosti in to lahko storijo le izkušeni tekstopisci.
  • Programer. Morda v našem času vsi vedo, kaj počnejo predstavniki tega poklica. Njihove odgovornosti vključujejo razvoj in ustvarjanje različnih edinstvenih programov. Druga možnost za tiste, ki dlje časa ne najdejo dela. Redno si je treba ogledati prosta delovna mesta, da bi našli programerja na daljavo. Konec koncev se ponudbe pojavljajo skoraj vsak teden, dela je vedno veliko. Programer z znanjem angleščine lahko med tujimi strankami dobro najde delo na daljavo.

V procesu iskanja zaposlitve je treba zapomniti, da ni slabih kandidatov. Enostavno se zgodi, da kandidat iz enega ali drugega razloga ne ustreza določenemu podjetju: vrednosti se morda ne ujemajo, lastnosti temperamenta morda ne ustrezajo itd. Pomembno je, da ne obupate in nadaljujete z iskanjem, nato pa boste slej ko prej našli potrebno delo.