zaposlovanje

Guvernanta je . Pomen besede "guvernanta". Kakšno je delo guvernerke?

Kazalo:

Guvernanta je . Pomen besede "guvernanta". Kakšno je delo guvernerke?
Anonim

Ko berete ali slišite besedo "guvernanta", potem ima vsak človek čisto določene asociacije. Ne vem, kako ga kdo ima, ampak zame je guvernanta predvsem literarne podobe Mary Poppins in Lady Freken Bock, ki sta jih ustvarila čudovita pisatelja Pamela Travers in Astrid Lindgren.

Ti dve sliki določata, kaj naj guvernanta mora biti in kaj ne sme biti za otroka. Moj ugovor je, da je Freken Bock gospodinja. Ne bom se prerekal. Toda njen odnos z Otrokom je zelo živ in figurativen primer, kako zaposleni, ne glede na to, kako je poklicana, ne sme komunicirati z otrokom!

Pomen besede "guvernanta" ali Kaj naj bi guvernanta naredila

Pogosto si starši, ki razmišljajo o najemu guvernerje, ne predstavljajo, kakšna je razlika med varuško, gospodinjo in guvernerko. Po mnenju takšnih staršev bi se morali vsi zaposleni v teh specialitetah ukvarjati z otrokom, hoditi po nakupih s seznamom nakupov, očistiti stanovanje, kuhati večerjo in hraniti otroka.

Ta ideja o delovanju guvernerje je napačna. Tutor ali guvernerka je specialist, ki se ukvarja z razvojem in vzgojo otroka, za razliko od varuške, katere naloga je skrbeti in skrbeti za otroka ter zagotavljati njegovo varnost. Toda poglejmo slovarje in si oglejmo, kako razlagajo pomen besede "guverner".

Kaj pišejo slovarji in enciklopedije?

Po Malem akademskem slovarju je guvernerka učiteljica v meščanskih in plemiških družinah, navadno tujka, najeta za vzgojo in izobraževanje otrok doma.

V Veliki sovjetski enciklopediji je podana naslednja opredelitev: „Governess, guverner (francosko gouvernante, gouverneur, od gouverner -„ voditi, voditi “) - domači negovalci, mentorji otrok v plemiških ali meščanskih družinah. V Rusiji so v 18. in 19. stoletju postali razširjeni."

Glede na to, kako se v slovarjih razlaga beseda "guvernanta", bi lahko pomen izraza razlagali takole: to je oseba, ki izvaja nadzor in vzgaja otroke v skladu z zahtevami staršev.

Podoben pristop je bil povsem primeren v 18. in 19. stoletju. Nato se je varuška ukvarjala z zdravjem in vzgojo otrok, medtem ko je guvernerka delovala kot učiteljica-učiteljica, učiteljico je poučevala pravila etiketa, norme vedenja v družbi in tujih jezikov.

Danes, ko mlade matere gradijo kariero in mlade babice jo uspešno nadaljujejo, je večina družin pripravljena najeti strokovnjaka, ki se bo ukvarjal tako z vzgojo kot razvojem otroka. Preden začnete z iskanjem, se morate odločiti, kaj bo guvernerka delovala z vašim otrokom in kakšne lastnosti mora imeti takšen zaposleni.

Izdelamo zahteve za guvernado. Governess za predšolskega otroka

Najprej pomislite na starost svojega otroka. Če je dojenček star od 3 do 5 let, potem potrebujete specialista, ki ne bo le izobraževal in treniral, ampak bo lahko poskrbel za skrb za svojega učenca. Se pravi, da se delo guvernante ne bo samo v različnih razvojnih igrah in dejavnostih z vašim otrokom, temveč tudi v preoblačenju oblačil in pranju, ogrevanju hrane in hranjenju vašega otroka. Takšna guvernerka je specialistka, ki dobro pozna značilnosti razvojne psihologije in fiziologije otrok, ki je sposobna otroku na igriv in zabaven način dati potrebno znanje.

Pomembno je tudi, za kakšen čas nameravate najeti strokovnjaka. Če torej vaš otrok hodi v vrtec, guvernerka pa ga bo pobrala in se vključila v razvoj otroka in njegovo pripravo na šolo, potem potrebujete guvernanto s posebno, po možnosti predšolsko vzgojiteljico.

Če je guvernerjeva glavna naloga z vašim otrokom, ga prevažati iz vrtca ali vrčka do svojega doma in dolgočasno pričakovanje staršev od dela, ni pomembno, ali ima guvernerka višjo izobrazbo ali ne. Najpomembnejše v tem primeru je, da ima guvernerka izkušnje in spretnosti pri delu z otroki in skrbi za njih, je pozitivno naklonjena in ima otrok dober in zaupljiv odnos do nje. Strokovnjake vabimo na določeno število ur vsak dan, v večini primerov popoldne.

Kadar otrok iz nekega razloga ne more obiskovati vrtca, morate poiskati specialista 6-8 ur, torej cel dan. Delo guvernerke v takem delovnem dnevu bo vključevalo opazovanje dnevnega režima, ki ustreza otrokovi starosti, organiziranje njegovih obrokov, vzdrževanje čistoče in urejanje stvari v vsem, kar ga zadeva.

Delajte guvernanto s šolskimi otroki

Če se guvernanta ukvarja s šolarjem, bo njena glavna naloga priprava lekcij, "potegniti" predmete, ki povzročajo težave, in tudi opravljati različne domače naloge, ki so mu določene v družini skupaj z učencem.

Poleg tega naloge guvernante vključujejo, če je to določeno v pogodbi in je potrebno, da se z učiteljem srečajo z otroki iz šole, oddelkov, krožkov ali po pouku.

Pri delu guvernerke je zelo pomembna njena sposobnost učenja otroka, da misli, dela z informacijami, pri razvijanju želje po pridobivanju novega znanja.

Ne glavne, ampak zelo uporabne veščine guvernerke

V primeru, da ima guvernanta kakšno dodatno specializacijo, na primer, govori več tujih jezikov, igra ali igra kateri koli glasbeni inštrument, potem so na zahtevo staršev in dogovor s strokovnjakom možni dodatni tečaji z otrokom na področju specializacije mentorja ali guvernerje.

Poleg dolžnosti vzgoje in izobraževanja otroka je pomembna tudi združljivost guvernerje z vami, vaše ideje o vzgojno-izobraževalnem procesu.

Pomembno je, da oseba, ki jo nameravate najeti, vzbudi le pozitivna čustva in zaupanje vate. Običajno je guvernerka povabljena za otroka, starega 3 leta ali več. Vaš otrok lahko dobro izrazi svoje mnenje o specialistu, še posebej, če ga vprašate o tem!

Kakšno je delo guvernerke?

1. Najprej skrbi za telesno in duševno počutje vašega otroka, po spoštovanju režima dneva in prehrane, izmeničnih obdobjih aktivne dejavnosti in počitka, značilnostih odnosa z vrstniki in učitelji.

2. Vključen v celovit otrokov razvoj, vključno z njegovim intelektualnim, telesnim in čustvenim razvojem.

3. Nadzira in prilagaja intelektualni ali fizični razvoj, znanje in spretnosti pri določenih predmetih v šoli ali pri pouku predšolske ustanove.

4. Komunicira z učitelji, vzgojitelji, vodji studiev in krožkov ter spremlja uspešnost in raven dosežkov svojega učenca.

4. Otroka vodite v razrede v krožke, oddelke ali dodatne izobraževalne ustanove, ki so odgovorne za njegovo življenje, zdravje in varnost.

5. Če je to predvideno v pogodbi, lahko guverner izvaja posebne razrede na enem ali drugem območju, na primer, uči otroka tujih jezikov ali riše.

To je seveda zelo splošen oris tega, kar guvernanta počne. V vsakem primeru in določena družina bo imela svoje značilnosti in nianse.

Želimo vam, da guvernanta, ki ste jo našli, ne postane samo vaš pomočnik, ampak tudi pravi prijatelj, občutljiv mentor in ljubljen otrokov učitelj skozi celotno otroštvo!