karierno upravljanje

Kdo je natakar?

Kazalo:

Kdo je natakar?

Video: 200 ფრაზა - სლოვენიური - ქართული 2024, Maj

Video: 200 ფრაზა - სლოვენიური - ქართული 2024, Maj
Anonim

Barmen je oseba, ki streže obiskovalce v lokalu. Njegova glavna odgovornost je priprava različnih pijač na osnovi alkohola in brez njega. Trenutno je ta poklic precej povpraševanje, saj institucije, ki delajo ponoči, ne morejo delovati brez najemnikov.

Opis poklica

Ta poklic se je prvič pojavil v ZDA v času Zlate hitenja, skupaj s pojavom v trgovinah rekreacijskih območij, imenovanih barov. Nekateri ljudje so v trgovinah natočili alkohol.

Barmen mora poznati imena vseh pijač, ki se prodajajo, in obvladati tehnologijo priprave različnih koktajlov. Prav tako je poklic barabe odgovoren za polnjenje pripravljenih pijač in upoštevanje njihovih pogojev skladiščenja.

Barmen je pomemben zaposleni v barih, restavracijah ali nočnih klubih. Skrbno izberejo osebo za ta položaj, saj je mikroklima v ustanovi lahko neposredno odvisna od barmena. Včasih ljudje delajo v lokalu, ki znajo v procesu priprave pijače mojstrsko žonglirati z različnimi predmeti. Takšno znanje znajo pokazati le visoko kvalificirani natakarji. Tak barmen je boginja ustanove. Lahko postane zaščitni znak katerega koli bara.

Poklicni natakar mora imeti vitalnost in družabnost, vzdržljivost in zbranost. V bar prihajajo obiskovalci, ki želijo govoriti o najbolj intimnem. Potrebno jih je pozorno poslušati, si pomagati z nasveti.

Poklic barabe je pogosto delo ponoči, saj so bari ponoči najbolj povprašeni.

Kakovost

Ljudje, ki vodijo delovno uro za šankom, morajo biti odporni na stresne situacije. Ne bi se morali bati težkih delovnih pogojev, saj je narava obiskovalcev drugačna in barmani morajo svoje delo opravljati v hrupnih in zadimljenih prostorih.

Barman opravlja svoje delo, stoji na nogah veliko število ur, vsa njegova pozornost je osredotočena na obiskovalce in postopek priprave pijač. Imeti mora delovne izkušnje, ustvarjalne napore, dobro razpoloženje, imeti smisel za humor in družabnost. Potem bodo kupci cenili njegovo profesionalno raven in bodo vedno pogosteje prihajali v lokal.

Brez teh sposobnosti delo lahko postane kazen za najemnika.

Izkušnje in plača

Plačo natakarja lahko pripišemo precej dobri. Neposredno je odvisno od kategorije kupcev. V prestižnih ustanovah z visokimi cenami je delo barmanov ocenjeno precej visoko.

Barmen je prijetna oseba v komunikaciji, sposobna je odgovoriti na vse zahteve strank. Poleg kakovostnih pijač obiskovalcem pomaga sprostiti in se znebiti čustvenega stresa. Uspeh v tem poklicu lahko doseže le oseba, ki ima sposobnosti na področju glasbe, kemije, psihologije, humorja in igranja. S takim naborom lastnosti natakar (na trgu dela je na tem delovnem mestu dovolj prostih delovnih mest) nikoli ne bo ostal brez dela.

Za obvladovanje spretnosti, potrebnih za delo, bi morali zaključiti posebne tečaje ali delati kot pomočnik barmena z bogatimi izkušnjami. In da lahko mojstrsko komunicirate z obiskovalci, morate imeti naravne talente. Pravilno razumevanje in odziv na potrebe obiskovalca lokala je ključ do uspeha v tej zadevi.

Barmen mora razlikovati tudi med glavnimi vrstami alkoholnih pijač, poznati mere njihove količine, imeti predstavo, v katere kozarce streči različne pijače in kako jih mešati.

Prednosti poklica

Prednosti tega poklica vključujejo naslednje dejavnike:

  • Pogosto se lokali odprejo veliko pozneje kot trgovine in pisarne, zato se barmanu ni treba zgodaj zbuditi.
  • Poklic lahko prevzamete s kratkimi tečaji ali pripravništvom pri profesionalnem barmanu, ne da bi porabili veliko časa in denarja.
  • Barmen je poklic, napolnjen z zabavo in komunikacijo z obiskovalci. Pojavi se veliko prijateljev in znancev.
  • Lahko sijate na kateri koli zabavi zahvaljujoč spretnosti mešanja koktajlov.
  • Ne da bi preživeli veliko časa v dolgočasni pisarni in se ne trudili fizično, je realno, da za svoje delo dobite dostojno materialno nagrado.

Slabosti tega poklica

Slabosti tega poklica so:

  • Nepravilen delovni urnik, če je lokal odprt do zadnjega obiskovalca.
  • Boj proti želji po okusu pripravljenih pijač.
  • Potreba po vljudni oskrbi obiskovalcev z nasmehom na ustnicah, ne glede na njihovo stanje duha.
  • Barman mora imeti dober spomin.
  • Po opravljenem delu se lahko natakarica naveliča biti v klubu, obkrožen z bučno množico.
  • Odgovornost za pripomočke, pijače in pripomočke.

Priporočila za novomeškega barmena

  1. Če ne veste, kaj bi rekli, je najboljši način, da preprosto molčite.
  2. V vsaki situaciji ne bi smeli izgubljati miru.
  3. S strankami bi morali biti vedno vljudni.
  4. Barman ne sme poslušati pogovorov strank barov med seboj.
  5. Na obiskovalce bi moral biti pozoren.
  6. Barman mora biti v konfliktnih situacijah vedno nevtralen.
  7. Barski delavec svojim obiskovalcem ne bi smel pokazati svoje stopnje erudicije.

Barmen je poklic za ljudi dobrega zdravja, močnega značaja in potrebne erudicije. To delo je primerno predvsem za mlade. Veliko število obratov se pri svojem delu trenutno osredotoča ne samo na oblikovanje prostorov in široko paleto izdelkov, temveč tudi na profesionalne in osebne lastnosti barov.

Vsako leto 6. februarja se po vsem svetu praznuje dan barmana. Na ta dan potekajo praznovanja, kjer najboljši barman in blagovna znamka pijač prejmejo zaslužene nagrade. Na ta dan potekajo tudi peneče oddaje, tekmovanja, zabave na različne teme, degustacije.