karierno upravljanje

Je furrier obrtnik ali umetnik?

Kazalo:

Je furrier obrtnik ali umetnik?
Anonim

Tako kot pred mnogimi stoletji tudi sodobni ljudje v deževnih jesenskih in zimskih dneh raje oblačijo usnja in krzna. Toda le malo jih bo znalo reči, zahvaljujoč se mojstrom katere stroke je koža spremenila v izvrstno kožuh. Furrier je starodavna obrt, danes redka in iskana posebnost.

Od kod je nastala in kako se je razvijala, njene nianse in značilnosti - poskušali bomo dati odgovore na vsa ta vprašanja.

Zakaj se tako imenuje?

Furrier je starodavni poklic. Ime je izpeljano iz stare ruske besede "hitrost", kar pomeni "krzno, surova koža ali živalska koža." Takšen specialist se je v starih časih ukvarjal z oblačenjem krzna in krznenih kože ter živalske kože, iz katere so kasneje izdelovali klobuke, oblačila in čevlje.

Danes je običajno, da kožuh velja za obrtnika, ki iz njih izdeluje kože za krzno, reže in šiva različne izdelke.

Zgodovina nastanka in razvoja

Krznena obrt se je začela razvijati že v tistih daljnih časih, ko so jamarji začeli loviti in uporabljati kože živali, pridobljene kot oblačila. Seveda prvi izdelki kožuhov še zdaleč niso bili popolni, vendar so se tako razvile metode in tehnike izdelave krzna. Sčasoma so se ljudje naučili obdelovati in jih uporabljati kot posteljo ter zaščititi svoje domove pred hladnim zrakom in vlago. V prihodnosti je človek do takrat lahko podučil in udomačil številne divje živali. Z razvojem živinoreje je predelava kož in proizvodnja različnih stvari iz njih postala ločena veja kmetijstva.

Stari Egipčani so v vsakdanjem življenju uporabljali različne usnjene izdelke. To umetnost so sprejeli Rimljani, ki so za predelavo in oblačenje uporabljali različne naravne snovi in ​​materiale, kot so različni minerali, lubje, semena in plodovi dreves in grmov.

Sčasoma se je kožuharstvo izboljšalo in se oblikovalo kot obrt. Na njen razvoj je vplivala prisotnost ali odsotnost virov krzna in krzna, tradicije ljudstev, ki ga naseljujejo, in raven spretnosti.

Krzno umetnost Rusije

Na ozemlju ruskih kneževin je bilo vedno veliko gozdov, v katerih so živele različne živali z lepimi in toplimi kožami. Od teh so starodavni Rusiči ne samo izdelovali topla oblačila zase, ampak so jih tudi aktivno trgovali z mnogimi tujimi državami. Ruski mojstri so veljali za enega najbolj kvalificiranih kožuharjev. Po tedanjih pisnih virih so šle v prodajo šenke, bobri, žajblji, grmenje in lisice. Krzno je že dolgo glavni člen ruske trgovine. Prevzeli so poklon poraženim ljudstvom. Za obdelavo kože so bile uporabljene naravne sestavine: lubje in listi različnih rastlin, minerali in celo rženi kruh.

Krzno je bilo v srednjem veku razdeljeno na preprosto in razkošno in je določalo družbeni status človeka. Takrat je nastala moda za krzno in v skladu s tem so se pojavili prvi oblikovalci. Krojaški krojač tistega časa se je specializiral za nekatere posebne vrste: ovčje kože ali dragoceno krzno in plemenito krzno, kože divjih živali. Mojstri so svoja dela prodajali na specializiranih sejmih in tržnicah s krznom.

Poklicne posebnosti

Danes je furzer specialist, ki pri svojem delu uporablja tako posebne naprave in kemikalije, kot tudi stare recepte za obdelavo. A precej pogosto mojstri furzerskih del že delajo s končanimi kožami, izbirajo in razrežejo tiste, ki so primerni za ustvarjeno stvar.

Velika podjetja kupujejo surove kože, saj so cenejša in tudi med postopkom oblačenja jih lahko obdelamo, kot je potrebno, na primer z laserskim rezanjem ali barvanjem.

Specializacija

V starih časih je bil kožuh postaj vagon, ki so izdelovali in rezali in šivali krznene izdelke. Danes se po OKPR (Vseslovenski klasifikator delavskih poklicev) razlikujejo naslednje možne specializacije takih mojstrov:

  • skladatelj;
  • rezalnik;
  • finišer.

Krzneni nabor se ukvarja z zbiranjem in zgibanjem, obrezovanjem živalskih kož v skladu z vzorci in risbami ter z nanašanjem posebnih oznak, ki označujejo njihov položaj v kroju.

Delo rezalcev krzna je sestavljeno iz izbire kož za barve, gostoto in višino krzna, vgradnje vzorcev in neposredno rezanje plošč iz različnih krzna.

Frizerski dodelavec se ukvarja s predelavo dna, odprtin in strani izdelkov, spremljanjem in odpravljanjem napak in napak v furnirskih delih.

Velika podjetja običajno zaposlujejo visoko specializirane delavce, vendar v sodobnih tržnih pogojih mojster pogosto kombinira vse specializacije, od oblačenja do krojenja končnih izdelkov.

Danes so v ateljejih s krznom največ povpraševanja po furnirskih storitvah, kot so popravilo in predelava izdelkov iz krzna in usnja.

Potrebne lastnosti

Strokovnjak za kožuhe ne bi smel biti dobro seznanjen z različnimi kožuhi, temveč tudi:

  • poznati značilnosti njihove obdelave;
  • opazite pomanjkljivosti in jih spretno odpravite;
  • imajo umetniški voh in okus;
  • biti sposoben izdelovati, predelati, rezati in šivati.

Poleg tega je dober furrier človek z izurjenim in razvitim očesnim, vizualno-figurativnim in taktilnim spominom, saj mora razlikovati med podobnimi barvnimi odtenki in teksturo materiala, si jasno predstavljati mesto vsakega kosa krzna v končnem izdelku. Natančnost in natančnost, vztrajnost in vzdržljivost so tudi nujne lastnosti za obvladovanje te posebnosti.