karierno upravljanje

Kruh je odličen poklic

Kazalo:

Kruh je odličen poklic

Video: Kruh brez gnetenja, enostaven, najboljši Sončne Karavanke 2024, Maj

Video: Kruh brez gnetenja, enostaven, najboljši Sončne Karavanke 2024, Maj
Anonim

Kruh je zelo starodavni poklic, ki sega svoje korenine v same globine zgodovine Rusije. V starih časih so to besedo uporabljali za klicanje ljudi, katerih prizadevanje je omogočilo gojenje žita. Orali so zemljo, nato v njo posejali semena in ob koncu sezone pobrali. Zahvaljujoč pridelovalcem žita so peki prejeli moko, iz katere so pozneje naredili kruh za ljudi.

Prehodnost časa

Toda leta so traktorji konje zamenjali z lesenim plugom, kombajni pa so ženske zamenjali s srpi. Delo kmeta je postalo mehanizirano, vendar se njegova vloga v družbi ni spremenila, saj kruh, tako kot doslej, ostaja eden glavnih izdelkov na mizi. In dokler se to ne spremeni, poklic kmeta ne bo izgubil svoje veličine.

Vendar še vedno ne moremo omeniti sprememb, ki so se na tem področju zgodile s prihodom 21. stoletja. Konec koncev, če je prej delo kmeta opravljala ena družina ali majhna skupina ljudi, je zdaj to dobro uveljavljena proizvodnja.

Težka pot od oranja do spravila

S prihodom pomladi je življenje na poljih v polnem razmahu. Najprej pride agronom, pregleda zemljišče in se odloči, kje je bolje posaditi pšenico in kje bo rž hitreje začel. Potem se voznik traktorja loti dela: pluži polje in omogoča, da zemlja vdihuje svež zrak in vlago. Nato z oralom zamenja sejalnik, sadi pšenična zrna.

In od trenutka, ko poženejo prvi kalčki, in dokler ne poberejo, agronom opazuje pšenico. Konec koncev je vredno pogledati, in bolezen lahko napade zrno ali pa se bo pojavil hrošč. Zato so ti strokovnjaki vedno na straži nad letino.

Ne pozabite, da je kmet oseba, ki ne dela sama. In naslednji v ekipi je kombinator. Mimogrede, zdaj jih najpogosteje imenujejo pridelovalci žit, saj je veliko odvisno od dela kombajn. Na primer, koliko pšenice bodo odnesli s polja, ali bodo imeli čas za obiranje pred deževno sezono in podobno.

Poleg tega ne smemo pozabiti na upravljavce strojev, ki spremljajo zdravje traktorjev, kombajn in enot. In obstajajo tudi mojstri zalivanja, ki pogosto prihranijo pridelke med dolgotrajnimi sušami.

Kako postati pridelovalec?

Dnevi, ko je znanje o polju in žitu prehajalo od očeta do sina, so že davno minili. Zdaj se lahko izobrazba pridobi na tehnični šoli ali na inštitutu, čeprav kmeta še nima. Toda najbližje ji je traktorist ali kombajn.

Kruh je zelo težaven poklic in nanj ne smemo pozabiti. In sploh ni treba zapomniti vseh podrobnosti zasnove traktorjev in obvladati vožnjo na kombajnu. Ne, zapletenost poklica je, da le malo ljudi lahko razume zemljo in brez tega ne more postati dober kmet.

Prav tako ne morejo vsi vzdržati tako natrpanega urnika, kot je kombajn med letino. Ko morate od zgodnjega jutra do poznega večera dati vse od sebe, sicer ne bo šlo pravočasno. Zato mora biti bodoči kmet dobrega zdravja in veliko potrpljenja.

Pomembnost trga dela

Dobri kombajni in vozniki traktorjev z izkušnjami in ljubeznijo do kmetovanja so zdaj cenjeni po njihovi teži. Zato iskanje dela ni težko, zlasti v regijah, kjer je kmetijski sektor dobro razvit. Kar se tiče plač, je vse relativno. V večini primerov je odvisno od velikosti podjetja, količine opravljenega dela in dobrega pridelka.

Kruh je skoraj pozabljeno ime tako na trgu dela kot v družbi kot celoti. Kmetijske organizacije potrebujejo voznike traktorjev, kombajne, agronome ali upravljavce strojev, vendar ne boste več videli oglasov za najem kmetov, le občasno, in nato v starem podjetju. To je nekoliko žalostno, vendar za tiste, ki se želijo naučiti poklica, povezanega z obdelovanjem zemlje ali spravilom pridelkov, vedno obstaja alternativa. Ni pomembno, kako se posebnost imenuje v delovni knjižici. Glavna stvar je, da prinaša veselje.