karierno upravljanje

Opis delovnega mesta inženirja oblikovanja v gradbeništvu

Kazalo:

Opis delovnega mesta inženirja oblikovanja v gradbeništvu

Video: To bo moj poklic - arhitekt in inženir gradbeništva 2024, Maj

Video: To bo moj poklic - arhitekt in inženir gradbeništva 2024, Maj
Anonim

Projektni inženir je dokaj soliden poklic in za zasedbo tega položaja je potrebno ne le imeti strokovno znanje, ampak tudi to, da ga lahko uresničimo v praksi na visoki ravni. Plača takih delavcev je odvisna od organizacije, v kateri delajo, in od njihovih neposrednih odgovornosti. Vsekakor lahko odgovore na vsa vprašanja poda le vodstvo in opis delovnega mesta inženirja načrtovanja.

Splošne določbe

Projektni inženirji so strokovnjaki, ki jih samo najvišje vodstvo lahko sprejme ali odpusti z dela. Če želite pridobiti ta položaj, morate imeti višjo tehnično izobrazbo, brez delovnih izkušenj. Lahko pa sprejmejo osebo s srednjo specializirano izobrazbo, ki je na tem področju delala vsaj tri leta v skladu z opisom delovnega mesta inženirja načrtovanja kategorije 1.

Namestnik s srednješolsko specializirano izobrazbo, ki je najmanj pet let delal v oblikovalskih organizacijah, lahko pride na mesto namestnika. Za mesto oblikovalca druge kategorije se lahko prijavi oseba z višjo tehnično izobrazbo, ki je pridobila vsaj tri leta delovnih izkušenj. Toda za tretjo kategorijo je potrebno visokošolsko izobraževanje tehnične usmeritve in za delo kot inženir oblikovanja druge kategorije potrebujejo vsaj tri leta.

Kaj vodi

Takšnega strokovnjaka med svojimi dejavnostmi morajo voditi predvsem regulativni dokumenti, ki se nanašajo neposredno na njegove poklicne dolžnosti. Poleg tega bi mu morali zagotoviti metodološke informacije, ki upoštevajo ustrezna vprašanja. Izpolniti mora statut podjetja in njegov delovni načrt, izpolnjevati naročila in druga navodila višjega vodstva ter izpolnjevati opis dela inženirja načrtovanja.

Kaj bi moral vedeti

Projektant mora poznati regulativne pravne akte in drugo dokumentacijo ter vse povezane informacije v zvezi z načrtovanjem, delovanjem objektov in njihovo gradnjo. Pomembno znanje za strokovnjaka na tem položaju so metode načrtovanja in kako se izvajajo tehnični in ekonomski izračuni. Da bi vedeli, kako delujejo, po kateri tehnologiji so izdelani in kako se izvaja namestitev opreme in konstrukcij ter kakšne vrste in lastnosti materialov.

Njegovo znanje naj bi se nanašalo na najboljše prakse v gradbeništvu in oblikovanju, tako tujih kot domačih. Upoštevati mora zahteve za načrtovane objekte tehničnega, ekonomskega, socialnega in okoljskega tipa. Poznati mora materiale vodilne vrste, standarde in tehnične pogoje za razvoj in izvedbo projektnih ocen in drugih dokumentov. Poleg tega mora vedeti, kaj so tehnična orodja za oblikovanje, osnove patentiranja in pravila o varstvu dela v povezavi s požarno varnostjo. Opis delovnega mesta inženirja projektanta pomeni, da so v času njegove odsotnosti delovne naloge dodeljene njegovemu namestniku, ki je izbran na predpisan način. Poleg tega nosi vso odgovornost v zvezi s tem položajem.

Delovne odgovornosti

Odgovornosti inženirja načrtovanja vključujejo razvoj posameznih delov projekta ob upoštevanju dosežkov na področju znanosti in tehnologije ter izkušenj tujih in domačih strokovnjakov glede načrtovanja, gradnje in obratovanja končnih predmetov. Vse to bi moralo biti avtomatizirano in v skladu z vsemi normami in standardi.

Zavezan je, da neposredno sodeluje v pripravljalnih dejavnostih za naloge v zvezi z razvojem projektnih odločitev. Strokovnjak na tem položaju mora zbrati začetne podatke, potrebne za uspešen dizajn. To velja za tehnična vprašanja v objektih, ki jim jih dodeljuje poslovodstvo. Poleg tega bi moral sodelovati v celotnem obdobju, dokler se ne obvlada projektna zmogljivost. Prav tako mora kombinirati odločitve različnih delov projekta. Poleg tega mora preveriti čistost patenta z izvajanjem vseh potrebnih raziskav za to.

Druge dolžnosti

Opis delovnega mesta inženirja načrtovanja pomeni, da bo zagotovil skladnost s standardi vse dokumentacije za projekte in tehnične operacije. Z drugimi besedami, mora spremljati skladnost vseh dokumentov s pravili in predpisi. Nadzira gradnjo objektov, ki jih je načrtoval, in daje nasvete, če je to v njegovi pristojnosti. Dolžan je analizirati in povzeti izkušnje pri razvoju in izvajanju gradbenih projektov, da pripravi predloge, ki potrjujejo izvedljivost splošnih prilagoditev odločitev.

Opis delovnega mesta glavnega inženirja načrtovanja pomeni, da se mora odločiti na podlagi sestavljenih vlog za izume, pripraviti preglede in zaključke, ki potrjujejo ali ovržejo njihovo racionalnost in skladnost s tehničnimi pogoji, standardi in drugimi regulativnimi pravili. Svojim podrejenim zagotavljajo delovne pogoje v skladu z zakoni države.

Upoštevajte in zagotovite, da drugi zaposleni ne kršijo pravil o varstvu dela. In tudi obvestiti organe, če je prišlo do takšnih primerov ali je kdo od delavcev prejel industrijsko škodo. Da bi preprečili izredne razmere ali, če obstajajo, obravnavali likvidacijo, pošljite poškodovane prvo pomoč in pokličite zdravnike na kraj dogodka.

Pravice

V opisu dela vodilnega inženirja oblikovanja je upoštevano, da ima številne pravice, med katerimi so seznanitev z odločitvami vodstva v zvezi s projekti, ki neposredno vplivajo na njegove dejavnosti. Prav tako tudi pravico ponuditi vodstvu, da izboljša ali preprosto spremeni delo, kar se nanaša na njegove dolžnosti in je v navodilih dovoljeno. Zahtevajte dokumente in drugo gradivo od vodij oddelkov podjetja, ki jih potrebuje za delo.

Prav tako lahko pritegne strokovnjake iz različnih strukturnih oddelkov, ki mu pomagajo rešiti naloge, ki mu jih je dodelilo vodstvo podjetja. Toda takšne pravice niso vedno, včasih vodstvo ne dovoli takšnih manipulacij, še posebej, če inženir dela v majhnem podjetju. Od uprave lahko zahteva, da mu pomaga pri njegovem delu, pa tudi na skupnih sestankih, povezanih z varstvom dela.

Odgovornost

Opis delovnega mesta inženirja oblikovanja v gradbeništvu nakazuje, da ima določeno odgovornost. Odgovori, če se njegove delovne obveznosti opravljajo nepravilno ali sploh ne. Vse to ob upoštevanju trenutne zakonodaje države. Odgovoren je tudi za vsako kršitev pravic in zakona med delom, ki mu je dodeljeno.

Odgovornost se upošteva glede na kazenski, upravni in delovni zakonik. Finančno je tudi odgovoren za povzročitev finančne škode organizaciji, v kateri deluje. V opisu delovnega mesta inženirja načrtovanja nizkonapetostnih sistemov je odgovoren za morebitne kršitve norm in pravil varstva dela, sanitarne varnosti pri delu, požarne varnosti in drugih regulativnih aktov.

Zaključek

Inženir oblikovanja je resen poklic. Če želite priti do tega položaja, morate imeti ne le dovolj znanja, ampak ga boste znali tudi uresničiti. Profesionalec mora v svoji karieri upoštevati številne dejavnike in upoštevati norme in standarde organizacije, kjer dela. Opis delovnega mesta vodilnega inženirja konstruktorja v kar največji možni meri določa njegove dolžnosti med delom, pravice in odgovornost, ki jo nosi zaposleni. Vsi koncepti in norme so registrirani ob upoštevanju trenutne zakonodaje države.