karierno upravljanje

Crisis Manager: Poklicne značilnosti

Kazalo:

Crisis Manager: Poklicne značilnosti

Video: Savings and Loan Crisis: Explained, Summary, Timeline, Bailout, Finance, Cost, History 2024, Maj

Video: Savings and Loan Crisis: Explained, Summary, Timeline, Bailout, Finance, Cost, History 2024, Maj
Anonim

Sodobno poslovanje je ostra realnost, kjer preživijo najmočnejši. Vsak dan je na stotine ali celo na tisoče podjetij na robu bankrota ali prevzema. V takšnih resničnostih lahko samo pristojni strokovnjak, krizni menedžer, reši "potopljeno" organizacijo. Zato ne preseneča, da so direktorji v težkih časih pripravljeni na kakršne koli stroške, pa če le tako zaposlijo takšnega uslužbenca.

Seveda je takšna zahteva privedla do dejstva, da danes veliko ambicioznih ljudi želi obvladati prav ta poklic. Vendar, ali jim res lahko zagotovi finančno neodvisnost, o kateri sanjajo? Da bi to razumeli, razumemo vse tankosti tega poklica.

Kdo je krizni menedžer?

Ta poklic je v sodobni posel prišel relativno nedavno. To je posledica hitrega razvoja gospodarstva kot znanosti v 21. stoletju. Zaradi posplošitve teorij in zakonov o denarju so kvalificirani strokovnjaki omogočali pristojno upravljanje finančnih tokov v različnih organizacijah.

Kar se tiče samega poklica, je krizni menedžer oseba, ki lahko podjetje izvleče iz izgubljene države. Pogosto ga najamejo v situacijah, ko je podjetje na robu bankrota ali začne drseti v finančno brezno.

Kdo potrebuje kriznega upravitelja?

Storitve kriznega managerja so pomembne ne le v težkih časih za podjetje. Takšna oseba jo lahko prevzame za vodjo prodaje in s tem poveča svoj dohodek. Zato je v tujini mesto kriznega upravitelja v mnogih velikih organizacijah, da ne bi samo izboljšali proizvodnega procesa, ampak tudi napovedali možna tveganja.

V Rusiji je žal to redko. Tu se zatečejo k pomoči tega strokovnjaka le v tistih primerih, ko je podjetje že na robu propada. Najverjetneje je to posledica neizkušenosti ruskih podjetnikov, ki pogosto zanemarjajo izkušnje zahodnih partnerjev.

Še več, krizni menedžer najpogosteje najamejo vlagatelji, ki so razočarani nad svojimi naložbami. Takšen korak je potreben ne le za ponovno vzpostavitev stabilnosti dohodka, ampak tudi za oceno prihodnjih tveganj. In če se tak strokovnjak odloči, da je njihova naložba v nevarnosti, bi mu raje verjeli kot izvršnemu direktorju.

Kako postati krizni menedžer?

Danes številne ekonomske univerze ponujajo svojim udeležencem specialiteto na področju kriznega upravljanja. Po pridobitvi diplome lahko oseba mirno nadaljuje s svojimi nalogami. Samo stroški izobraževanja na tem področju so pogosto večkrat višji kot pri drugih gospodarskih strokah.

Vendar že izkušeni strokovnjaki priporočajo, da se začetniki tega ne trudijo. Konec koncev lahko postanete krizni menedžer tudi brez specialistične diplome. Glavna stvar je, da ima oseba visokošolsko izobrazbo in je dobro seznanjena z ekonomskimi in pravnimi zakoni. Takšna izjava je posledica dejstva, da na tem področju pridejo najprej človekove veščine in šele nato njegova izobrazba.

Prednostne spretnosti

Krizni menedžer je specialist, ki deluje na ekonomskem področju. Zato bi moral biti dobro seznanjen s finančnimi teorijami in strategijami. Navsezadnje je to edini način, da opazimo vrzeli v poročanju podjetij in najdemo način, kako jih odpraviti.

Poleg tega mora upravitelj razumeti pravne akte in zakone. Kako se lahko drugače izogne ​​nevarnim transakcijam in pogodbam na podlagi pravne nepismenosti nasprotnika? Seveda mu ni treba zapomniti celotnega pravnega kodeksa, saj za to obstajajo odvetniki. Vendar mora poznati osnovne pojme.

Drug krizni menedžer mora razumeti strukturo podjetja. Navsezadnje je to edini način za vzpostavitev kompetentnega dela oddelkov in spremljanje tega, katera od njih se najbolj "zasuka". To je še posebej pomembno v velikih organizacijah, kjer je za vsako operacijo odgovorna ločena enota ali skupina.

Osebne kvalitete

Zdaj pa se pogovorimo o tem, kako naj bi bil krizni menedžer. Trening je le na polovici poti, saj se morate še vedno uveljaviti kot zanesljiv specialist. In brez določenih podatkov tega preprosto ni mogoče doseči.

Verjetno so vsi slišali rek "Konec opravičuje sredstva." Torej, za kriznega upravitelja je ta izrek življenjski credo. Navsezadnje je njegova naloga, da na kakršen koli način odstrani podjetje iz stečaja. Na primer, če zaposleni delajo slabo ali jih je preveč, jih mora specialist odpustiti, ne glede na njihove priloge ali osebne težave. Zato je dober krizni menedžer miren in nepopustljiv človek.

Druga pomembna osebna kakovost je opazovanje. Brez nje specialist ne bo mogel ujeti informacij, ki so potrebne za izgradnjo prave strategije. Mimogrede, izkušeni krizni menedžerji trdijo, da lahko v 2-3 tednih najdejo vse pomanjkljivosti podjetja.

Poklicne značilnosti

Mnogi menijo, da je glavna prednost plača, ki jo prejema krizni menedžer. Opis delovnega mesta in pogodba tega strokovnjaka lahko ta mit hitro razblini. Dejansko danes mnogi poslovneži zaslužek kriznega menedžerja vežejo z rezultati njegovega dela. Se pravi, če je specialist vzel podjetje iz krize, potem bo dobil dober bonus, če ne, potem bo njegovo delo zapravljeno.

Seveda se izkušeni menedžerji lahko izognejo takšnim zakonskim pastem, vendar se novinci pogosto zatečejo vanje. Poleg tega je velika pomanjkljivost majhno povpraševanje na trgu dela. Natančneje, popolno pomanjkanje ponudb za specialiste z malo delovnih izkušenj. Zato bo treba prvič prevzeti katero koli naročilo, ne glede na njegovo zapletenost in višino plačila.