karierno upravljanje

Je sapper delo ali poklic? Kdo lahko postane sapper?

Kazalo:

Je sapper delo ali poklic? Kdo lahko postane sapper?
Anonim

Pogovorimo se, kdo je sapper? Zdi se, da obstaja nekaj nerazumljivega? Celo otrok ve, kaj ta oseba počne. Vendar pa je vredno razmisliti, in takoj je vrsta vprašanj, na katera je težko odgovoriti. Na primer, kako postati sapper? Ali je za to potrebna visoka izobrazba? Katere lastnosti mora imeti ta borec? Kot vidite, je veliko spornih vprašanj, kar pomeni, da jih je treba razjasniti. Zato pustimo ob strani predsodke in na koncu razumemo vse pretanke tega težkega poklica.

Kaj pomeni "sapper"? Prva omemba tega poklica

Torej, začeti bi morali z dejstvom, da se je beseda "sapper" prvič pojavila v Franciji v XVII stoletju. To so bili za državo zelo težki časi: državljanski prepiri, preganjanje Hugenotov in zamenjava kralja so privedli do splošnega kaosa. V različnih delih Francije so se razplamtele krvave bitke, ki so ljudi prisilile k milosti. Vendar se je v tem obdobju pojavil prvi sapper. To je bil preprost francoski vojak, ki je pokopal načrt za zajetje trdnjave. Kmalu se je njegova ideja uresničila in vsi, ki so sodelovali pri kopenskih delih, so ga poimenovali saperji. Še več, takšna taktika je bila tako uspešna, da je francoska vojska ta položaj kmalu tudi uradno potrdila.

Kdo je danes sapper?

In vendar se je z leti pomen te besede močno spremenil. Zdaj je sapper oseba, ki se ukvarja z deaktivacijo bomb, granat, min in drugih eksplozivnih predmetov. Podobne spretnosti so potrebne tako na bojiščih kot v mirnih mestih. Dejansko danes veliko kategorij zlikov uporablja eksploziv: teroristi, razbojniki, psihopati, samomori ipd. Hkrati je sapper edina oseba, ki lahko pomaga v takšnih razmerah. Le bomba lahko odvrne bombo, brez tveganja za druge. Pa se pogovorimo o tem, kako postanejo saperji?

Na poti do poklica

Samo tisti, ki so dobili srednješolsko izobrazbo, lahko postanejo sapper. Osnove te obrti se lahko naučimo v inženirskih silah. Če želi torej človek svoje življenje povezati s poklicem saparja, je najbolje, da začnemo z vojaško službo. Vendar lahko greš po drugi poti. Torej, usposabljanje mladih specialistov, vključenih v nekatere izobraževalne ustanove, v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo. Tja lahko greste le v smeri, ki jo lahko dobite pri potencialni zaposlitvi.

Kje so potrebni žafrani?

Minovec je zelo priljubljena posebnost. Seveda večina borcev služi na pogodbo v inženirskih silah. Tam se ukvarjajo z nevtralizacijo minskih polj, iščejo sovražne pasti in deaktivirajo nevarne predmete. Poleg tega obstajajo ločene enote saperjev v skoraj vseh oddelkih FSB. Na njihovih ramenih je odgovornost za varnost v mestih, pa tudi v njihovih okrožjih.

Hkrati ne bi smeli naivno verjeti, da imajo ti fantje manj dela kot njihovi vojaški kolegi. V zadnjih letih so saperji FSB odvrgli več kot ducat bomb, ki ogrožajo življenje civilistov. Na ministrstvu za nujne primere je potrebnih več saperjev. Res je, da se za razliko od obeh prejšnjih kategorij te enote ukvarjajo predvsem z uničenjem granat, ki so jih našli ljudje, ki so ostali iz preteklih dveh vojn.

Kakšne lastnosti mora imeti sapper?

Torej, začeti bi morali z dejstvom, da je to zelo nevaren poklic. Minovec se mora vedno spomniti izida, ki ga čaka v primeru neuspeha. Zato lahko obvlada to posebnost le tisti, ki je trden po duhu in se ne boji soočiti s smrtjo.

Poleg tega mora imeti saper naslednje lastnosti:

  • Dober spomin je osnova celotne obrti. Dejansko se brez tega preprosto ni mogoče spomniti vseh informacij, ki so tako potrebne za nevtralizacijo detonatorja.
  • Trdnost rok je še ena pomembna kakovost vsakega saparja. Tudi tukaj, tako kot pri kirurgu, je lahko vsako napačno gibanje usodno.
  • Analitični um. Precej pogosto mora saper samostojno iskati načine za rešitev težave. In v tem primeru se lahko zanese samo na svoj um.

Prihodnji poklic

Danes je saper ključna nuja. In v prihodnosti se to stanje očitno ne bo spremenilo, saj se z vsakim letom število bombnikov samo povečuje. Zato bodo v prihodnosti potrebni dobro usposobljeni strokovnjaki. Ena stvar je dobra: sodobna oprema žafrovcev je bistveno boljša od tiste, ki so jo imeli pred nekaj leti. Zahvaljujoč temu je danes pred eksplozijo mogoče zaščititi ne le življenja drugih, ampak tudi same borce.