karierno upravljanje

Poklicni vodja turizma: značilnosti usposabljanja in odgovornosti

Kazalo:

Poklicni vodja turizma: značilnosti usposabljanja in odgovornosti

Video: Priložnosti so! | There are opportunities! 2024, Maj

Video: Priložnosti so! | There are opportunities! 2024, Maj
Anonim

Izbira poklica je kot izbira usode. Pomembno je pretehtati prednosti in slabosti ter pridobiti čim več informacij o območju, ki vas zanima. Poklic turističnega managerja se zdi romantičen, napolnjen s potovanji po svetu, spoznavanje novih zanimivih ljudi. A je res tako? Poskusimo razumeti vse nianse tega poklica.

Opis poklica

Vodja turizma je splošno ime delovnega mesta zaposlenega v turističnem podjetju. Seznam nalog v opisu delovnih mest v različnih agencijah se ne ujema vedno. Glavna naloga vodje je, da na preostali ravni organizira preostanek stranke in pri tem upošteva vse želje. V nekaterih podjetjih je vodja turizma univerzalni specialist, ki organizira vse vidike turneje. Tej vključujejo:

  • pogovor s stranko;
  • izbira smeri;
  • iskanje in rezervacija vozovnic in hotelov;
  • registracija vizumov in zavarovanja;
  • podpisovanje pogodb;
  • sprejem plačila in še veliko več.

V drugih podjetjih različne faze izvajajo različni zaposleni. Poleg tega so odgovornosti odvisne od smeri potovalnega podjetja. Torej, organizatorji potovanj organizirajo potovalne poti, potovalne agencije pa prodajo gotove oglede.

Prosta delovna mesta na področju turizma

Za krmarjenje po delovnih mestih na področju turizma navajamo, katera druga prosta delovna mesta obstajajo:

  1. Zastopnik za korporativne stranke organizira službena potovanja ali počitnice za zaposlene in vodje velikih podjetij. Lahko so terenski seminarji, korporativni dogodki ali turizem. Vodja mora imeti kvalifikacije za službeno potovanje in obvladati angleščino, vsaj na pogovorni ravni.
  2. Organizator individualnih izletov služi VIP strankam. Njegove naloge vključujejo: razvoj in organizacijo osebnih ogledov, rezervacijo hotelov, izdajanje vizumov, iskanje in najem ekskluzivnih vozil. Za to stališče sta potrebna predstavljiv videz, diplomacija in dobra stopnja angleščine, predvsem poslovne in pisane.
  3. Vodja letalskega prevoza uredi posredniške storitve za rezervacijo in prodajo letalskih vozovnic. Morate poznati sistem rezervacij, pa tudi nekatera podjetja potrebujejo potrdilo.
  4. Agent za rezervacijo prostih mest je primeren za začetnike, ki nimajo izkušenj v turistični panogi.
  5. Upravljavec ekoturizma izbira izlete v nacionalne naravne parke in zaščitena območja. To je relativno nova smer na področju turizma, ki pridobiva na priljubljenosti.

Je zdaj povpraševanje po poklicu?

Kako obetaven je poklic vodje turizma? Finančna nihanja in tehnološki razvoj se kažejo na številnih področjih dejavnosti in turizem ni izjema. Vse pogosteje potencialni kupci potovalnih agencij raje samostojno iščejo in izbirajo izlete. To je posledica želje po prihranku denarja in dejstva, da obstaja veliko število virov, ki vam omogočajo, da organizirate svoje potovanje. Vendar tega ne počnejo vsi in mnogi raje na »staromoden način« zaupajo strokovnjaku za to zadevo.

Druga pomembna točka je presežek na trgu kandidatov, ki želijo delati na področju turizma. Z visoko konkurenco postanejo zahteve po prosilcih precej visoke, turističnemu managerju brez delovnih izkušenj pa je težko najti mesto v turistični agenciji.

Zahteve za kandidata

Najprej vodja potrebuje veščino za delo z veliko količino informacij. Zapomniti si morate datume in ure letov, turistična območja mnogih držav, kakšne počitnice so na voljo v enem ali drugem letoviščem kraju. Ker je ena od nalog turističnega managerja promocija potovanj, poznavanje prodajne tehnologije ne bo škodilo. Poleg tega morate biti družabni in diplomatski, da se lahko s stranko "pogovarjate", da lahko ponudite primerno turnejo. Začetno znanje psihologije tu ne bo motilo.

Pogosto delodajalci zahtevajo znanje tujih jezikov, prednost daje angleščini. Če vam je bil zemljepis najljubši predmet v šoli, potem si oglejte srečo. To znanje je zelo koristno pri delu. Če ste začetni turistični menedžer brez izkušenj na tem področju, potem visokošolsko izobraževanje na tej posebnosti ne bo motilo.

Poklic velja za precej naporen. Hkrati boste morali nadzorovati več postopkov, pri tem pa biti vedno vljudni in pozorni do strank. Pripravljeni ste na neurejen delovni dan in službena potovanja.

Odgovornosti upravitelja

Kot smo že omenili, so odgovornosti vodje turizma v različnih podjetjih lahko različne. Naštejemo glavne funkcije:

  • komunikacija s strankami, nudenje informacij o storitvah;
  • iskanje kupcev in prodaja storitev podjetja;
  • oblikovanje poti;
  • rezervacija hotela in nakup vozovnic;
  • organizacija čarterskih letov;
  • registracija vizumov in zavarovanja;
  • sodelovanje z gostiteljem;
  • izbor izletov in zabave;
  • priprava pogodb;
  • reševanje konfliktov.

Če se prijavljate za delovno mesto pomočnika vodje za turizem, potem bodo vaše naloge rutinske naloge, ki ne zahtevajo visokih kvalifikacij. Tu bodo pomagale dobro računalniško znanje in sposobnost uporabe pisarniške opreme.

Kraj dela in plače

Potovalne agencije in organizatorji potovanj zagotavljajo delovna mesta. Na voljo so prosta delovna mesta za pomočnika vodje turizma in specialista. Glede na naloge bo plača različna. Plačilo praviloma obsega osnovno stopnjo in odstotek prodaje dovoljenj. Povprečna plača v Rusiji je 34 tisoč rubljev. Najbolj plačano delovno mesto je vodja turizma v Moskvi - 49 tisoč rubljev.

Delovne posebnosti

Kariera v turizmu se začne s položajem pomočnika ali vodje računa. Ko ste se tukaj dobro izkazali, se lahko prijavite na prosto mesto turističnega managerja. V podjetju, ki organizira izlete in ne prodaja samo pripravljenih potovanj, bo upravnik pridobil več izkušenj na področju turizma. Ko obvladite tankosti dela, lahko pozneje odprete svoje podjetje.

Prednosti poklica

Z izbiro tega ali onega poklica želimo uresničiti kreativni in poslovni potencial. Če radi klepetate z ljudmi in potujete, vam bo delo v turističnem sektorju všeč. Za uspešno prodajo storitev potovalnih agencij boste morali osebno obiskati države, v katere bodo bodoče stranke odhajale. Daljnovidni menedžerji na račun podjetja organizirajo študijske oglede hotelov in letovišč za managerje.

Če je za vas pomembna sodobna pisarna, opremljena z vsem potrebnim, potem praviloma potovalne agencije ne škrtujejo za opremo delovnega mesta upravitelja, ker je od tega odvisen celoten vtis stranke in ali želi urediti vozovnico za to podjetje. Potovalne agencije pogosto pošiljajo na izobraževanja in usposabljanja za vodje turizma. Nenehno povečevanje in razvijanje poklica je še en neizpodbiten plus.

Slabosti stroke

Vedeti morate in biti pripravljeni na nekatere negativne vidike v poklicu:

  1. Velika stopnja odgovornosti. Vse faze potovanja in prostega časa stranke so odvisne od vodje. Morate ohraniti veliko nadzora in biti pripravljeni na dejavnike, ki so zunaj vašega nadzora in višje sile. Zamude leta, napake hotelskih uslužbencev ali brezobzirnega gostitelja - za vse to bo upravnik odgovoren stranki.
  2. Nepravilen delovni čas. Delovni dan bo trajal toliko časa, kot je potrebno za izpolnitev dokumentacije, pošiljanje pomembnih pisem, dogovor z veleposlaništvom.
  3. Nemožnost počitnic v "vroči" sezoni. Ko delate na področju turizma, lahko pozabite na poletne počitnice, pa tudi na počitnice v maju in septembru. To je čas največje dejavnosti v turističnem sektorju.

Kje se usposabljati?

Seveda bo specializirano visokošolsko izobraževanje ob prijavi na službo plus, a tudi brez njega lahko dobite potovalno agencijo. Izobraževanje za vodjo turizma se lahko udeleži tečajev. Trajajo od 1 do 3 mesece in dajo jedrnat program, pri čemer so pozorni na pomembne vidike posebnosti. Da ne bi napačno računali pri izbiri tečajev in da ne bi izgubljali časa in denarja, preučite mnenja o instituciji, ki vas zanima na spletnih forumih. Če izobraževanja ni mogoče plačati, poiščite brezplačne tečaje in webinarje na istem internetu. Zdaj so razširjene in so dobra pomoč pri razvoju novih veščin.

Ruske izobraževalne ustanove

Če se resno odločite za študij te posebnosti, lahko veliko visokošolskih zavod izbira med tem, ki bodo usposabljali bodoče delavce v turističnem sektorju. Obstajajo tako univerze kot visoke šole. Prehodna ocena v visokošolskih zavodih za specialnost "Turizem" se giblje od 72 do 86. Povprečni stroški usposabljanja znašajo 187 tisoč rubljev na leto.

Izobraževanje za vodjo turizma lahko združite z zaposlitvijo v potovalnem podjetju, ki je v zadnjih tečajih univerze. V tem primeru lahko pridobite mesto pomočnika vodje ali kurirja.

Kako postati turistični delavec?

Če želite postati dober specialist na področju turizma, morate obvladati veliko veščin. Tukaj je tisto, kar morate vedeti in imeti možnost začetnika:

  1. Razumeti razliko med organizatorji potovanj in potovalnimi agenti ter imeti jasno predstavo o tem, kaj počnejo.
  2. Lastni programi iskanja in rezervacije.
  3. Poznati tehnologijo prodaje in biti sposoben prodati.
  4. Biti sposoben sestaviti pogodbe.
  5. Poznajte zemljepis držav, lokacijo hotelov in krajev, seznam zanimivosti, značilnosti vstopa v določeno državo.
  6. Poznajte pravila zavarovanja in vizumov.
  7. Bodite samozavestni uporabnik osebnih računalnikov in pisarn.

Razumeti morate, da se boste morali nenehno učiti, saj se spremembe v turistični panogi pogosto dogajajo. Veliko boste morali brati in se učiti sami, udeležiti se specializiranih usposabljanj in seminarjev. Če potovalno podjetje potrebuje strokovnjaka z izkušnjami, mora kandidat poznati programe rezervacij.

Preden pridobite turistično agencijo, tudi za položaj, ki ne potrebuje delovnih izkušenj, preučite informacije o priljubljenih turističnih destinacijah. Tu je nekaj takih:

  • Turčija (Antalija).
  • Grčija (Kreta).
  • Egipt.
  • Tajska.
  • Španija.
  • Italija.
  • Bolgarija.
  • Hrvaška.

V zadnjem času so priljubljene turistične poti v Rusiji.

Mnenja o poklicu

Pomagali vam bodo končno razumeti, ali je poklic turističnega managerja, pregledi s tematskih forumov na internetu primerni za vas. Po pregledu recenzij lahko ugotovimo:

  1. Delo vodje je odgovorno in stresno.
  2. Nepravilen delovni čas. Poleg tega lahko stranke pokličejo ob 15.00 in ob vikendih.
  3. Če želite delati na tem področju, morate biti zelo družabna in ekstrovertna oseba. Moramo biti sposobni ugotoviti želje stranke in ponuditi možnost glede na njegove želje in možnosti.
  4. Plača ni najbolj konkurenčna in je odvisna od sezone in števila turistov.
  5. Sposobnost prodaje je zelo pomembna. Če dobro poznate priljubljene destinacije, znate uporabljati iskalnike, rezervirati vozovnice in hotele, se prijaviti za vizume in poznati več tujih jezikov, ne veste pa, kako oglaševati in prodajati blago, potem ne boste mogli ostati na mestu upravitelja. Poleg tega je plača neposredno odvisna od števila prodanih tur in tur.
  6. Vzdušje v moštvu pušča veliko želenega. Pri delu vodje v turistični agenciji se pogosto pojavljajo govorice, ki se ne odražajo najbolje na čustveno stanje zaposlenih. Poleg tega so turisti različni in bodo izrazili nezadovoljstvo s počitnicami do vas, tudi če nekaj ni bilo po vaši krivdi.
  7. Potovanje v tujino na račun podjetja je več mit. Podjetje lahko plača polovico stroškov, praviloma pa menedžerji potujejo na svoje stroške. Poleg tega na takšnih potovanjih ne počivate, ampak si oglejte hotele po 20-30 na dan.

Kljub takšnim ne najbolj pozitivnim kritikam so nekateri našli svoj poklic v tem poklicu. Mnogi začnejo delati v turističnem sektorju, a kmalu postanejo razočarani in ga zapustijo. Če želite dolgo delati na tem območju, morate imeti radi turizem in ga dobesedno živite. Če ne gre za vas, potem je bolje, da premislite 100-krat, preden izberete to pot.

Kot vsak drug poklic ima tudi posebnost vodje v turistični agenciji svoje značilnosti, prednosti in slabosti. Eden od razlogov, zakaj se mnogi zanimajo za to področje dejavnosti, je možnost zaposlitve brez delovnih izkušenj in brez specializiranega izobraževanja. Prosilce privlači tudi to, da je delo povezano s potovanjem in preživljanjem prostega časa. Pomembno pa je zapomniti, da sta organiziranje počitnic in sprostitev sebe dve različni stvari.