karierno upravljanje

Vodja trženja: opis delovnega mesta, izobraževanje in delovni pogoji

Kazalo:

Vodja trženja: opis delovnega mesta, izobraževanje in delovni pogoji

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, Maj

Video: ZAKON O ARHITEKTURNI IN INŽENIRSKI DEJAVNOSTI (ZAID) 2024, Maj
Anonim

Opis delovnega mesta vodje trženja vključuje številne odgovornosti, vključno s spremljanjem, organiziranjem in načrtovanjem dogodkov, namenjenih promociji podjetja in njegovih izdelkov. Ta prosta delovna mesta so povprašena ne le v velikih, ampak tudi v majhnih organizacijah. Podrobneje ugotovimo, kdo so vodje marketinga in kaj počnejo.

Poklicne značilnosti

Najprej je smiselno razumeti, da se vodja trženja ukvarja s celo vrsto različnih nalog, začenši s tiskanjem vizitk in zaključi z izvajanjem obsežnih projektov, ki vključujejo zunanje strokovnjake. Vendar imajo vse funkcije specialista skupen cilj - pritegniti in pozneje zadržati kupce. Ta specialist pregleda tudi trg, da oceni raven konkurence, pa tudi obseg povpraševanja po določenem blagu in storitvah.

Funkcije in opisi delovnih mest vodje marketinga so odvisni od podjetja, v katerem dela. Velike korporacije morajo rešiti podobne težave, ponekod morajo celo voditi celoten oddelek zaposlenih. V majhnih organizacijah se specialist dejansko spremeni v univerzalnega zaposlenega, ki v celoti in v celoti nadzira tržne dejavnosti podjetja. Morate razumeti, da je vodja trženja bolj menedžer, ki privablja zunanje strokovnjake za izvajanje različnih nalog in koordinacijo njihovih dejavnosti. Vendar osebno ni neposredno vključen v izvajanje ustvarjalnih nalog.

Ustreznost

Razmere na sodobnem trgu so takšne, da konkurenca med različnimi podjetji presega obseg. Potrošniki so postali razvajeni in lahko sami izberejo najboljše pogoje. Vsako podjetje v takšnih pogojih ne more ostati na morju, ne da bi v svojem timu vključilo profesionalnega tržnika.

Ta specialist preučuje potrebe potencialnih kupcev in informacije, ki jih prejme, uporabi za razvoj oglaševalske strategije podjetja. Tako temeljit pristop k promociji izdelkov zagotovo obrodi sadove v obliki doseganja konkretnih rezultatov in nalog, ki si jih zastavi poslovodstvo.

Za koga je?

Opis delovnega mesta vodje trženja vključuje številne raznolike odgovornosti. Zato je poklic primeren za strokovnjake, ki ne marajo samo po ekonomski plati vprašanja, temveč tudi o psiholoških niansah. Navsezadnje boste morali sodelovati ne samo s trgom, ampak tudi s potrošniki. Zato bo koristno poznati lastnosti in motive njihovega vedenja.

Poleg tega bo prosto delovno mesto zanimalo tiste, ki imajo visoko inteligenco in dobro razvit spomin, so sposobni delati z velikimi količinami informacij in so aktivni. Potencialni delodajalci cenijo tudi vodstvene sposobnosti. Navsezadnje se poslovodja od običajnega tržnika razlikuje po tem, da mu je dodeljeno veliko število vodstvenih nalog. Nekatera podjetja morajo voditi druge zaposlene, usklajevati delo zunanjih strokovnjakov, ki sodelujejo pri izvajanju kratkoročnih projektov itd. Zato je prisotnost vodstvenih lastnosti obravnavana kot dodatna prednost.

Kdo ne ustreza?

Za tiste potencialne prosilce, ki imajo zgoraj navedene lastnosti, se opis delovnega mesta vodje marketinga in prodaje ne zdi preveč zapleten. Nasprotno pa se tisti, ki nimajo organizacijskih sposobnosti, ne morejo spoprijeti z odgovornostjo, ki jo ima uprava.

Delovni pogoji

Morate razumeti, da se delo tržnega managerja v resnici ne začne od trenutka, ko izdelek dejansko proda, ampak veliko prej. Še pred začetkom proizvodnje ta strokovnjak analizira trg, razkrije raven povpraševanja, konkurence in druge dejavnike, ki lahko naknadno vplivajo na dobiček podjetja.

Glavne odgovornosti v skladu z opisom delovnega mesta vodje trženja so organizacija in nadzor oglaševalskih dejavnosti podjetja. V majhnih podjetjih celoten cikel takšnega dela opravlja en sam specialist. Vendar pa na trgu obstajajo velikanski holdingi in korporacije, v katerih ena oseba preprosto ne more pokriti celotnega spektra takih del. Zato je mogoče delati cel oddelek za reševanje nalog, ki jih je postavilo vodstvo, in ki vključuje bolj ozke strokovnjake.

Na primer, tržnik-ekonomist obravnava izključno vprašanja cen, upošteva stroške proizvodnje, raven povpraševanja na potrošniškem trgu, pa tudi cenovno politiko konkurentov.

Vodja blagovne znamke ima najvišji položaj na oddelku v primerjavi z drugimi najetimi strokovnjaki. Vendar to nalaga določeno odgovornost. Obseg dela, ki ga opravlja, je nekoliko širši. Opis delovnega mesta vodje blagovne znamke vodje trženja vključuje potrebo po načrtovanju oglaševalskih kampanj, oblikovanju strategij za povečanje ne samo dobička, temveč tudi prepoznavnosti podjetja na trgu, ter vrsto drugih dogodkov, pomembnih za promocijo.

Kje delati?

Vodje trženja so večinoma povprašeni v podjetjih, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in trgovino. Poleg tega obseg organizacij načeloma ni pomemben. Zaposlitve za take strokovnjake so na voljo v osebju velikih gospodarstev in srednje velikih organizacij.

Tisti, ki se ne bojijo opisa delovnega mesta vodje internetnega trženja, je tudi možnost zaposlitve v zunanji agenciji. Takšna podjetja vzpostavijo stik s tistimi, ki si ne morejo privoščiti, da bi obdržali svojega lastnega strokovnjaka, a hkrati potrebujejo napredovanje. V tem primeru je marketinška agencija v celoti osredotočena na izvajanje oglaševalskih storitev, zato menedžer deluje obkrožen s sodelavci, kar ima svoje prednosti. To pomeni nenehno izmenjavo strokovnih informacij in izkušenj, pa tudi zmožnost hitrega reševanja nalog, ki jih zastavijo stranke, ki delujejo skupaj in ne ločeno.

povprečna plača

Omeniti velja, da je razpon plač za prosto delovno mesto "vodja trženja" zelo širok. Veliko je odvisno od teritorialne lokacije delodajalca. Metropolitanski strokovnjaki lahko v tem primeru računajo na višjo plačo za lastno delovno silo kot njihovi sodelavci, ki opravljajo naloge vodje v drugih regijah.

V prestolnici se plače v povprečju gibljejo od petintrideset do sto dvajset tisoč rubljev. Za vodje trženja so prosta delovna mesta, kjer nudijo višje plače. V regijah Rusije so ponudbe delodajalcev bolj skromne. Specialist, ki upošteva opis delovnega mesta vodje prodaje in trženja, lahko računa na dohodek od dvajset do sto tisoč rubljev.

Izobraževanje

Za prihodnje strokovnjake obstajajo možnosti usposabljanja v različnih izobraževalnih ustanovah, vključno z:

  • univerze;
  • fakultete;
  • tečajev.

Bodoči vodja trženja bi moral imeti veliko praktičnih znanj. Za raziskovanje trga, upravljanje ugleda blagovne znamke itd. Zato za strokovnjaka na zgornjem položaju formalna izobrazba in diploma ponavadi nista dovolj. Vsa teoretična znanja morajo zagotovo biti podprta z resnično prakso. Zato je treba ne le teoretično poznati opis delovnega mesta vodje marketinga, temveč tudi nenehno izboljševati na izbranem področju. Na primer, obiskujte dodatne tečaje. To vam bo omogočilo, da ostanete povpraševani kot specialist in računate na primerno dostojno plačilo delodajalcev.

Opis dela

To je skoraj glavni dokument, s katerim se mora strokovnjak seznaniti ob nastopu funkcije. Omeniti velja, da ni univerzalnih navodil. Vsako podjetje ima lahko različne nianse. Zato ne bi smeli zanemariti seznanitve z zgornjim dokumentom. Tako temeljit pristop k delu ne bo samo povečal vaše verodostojnosti v očeh vodstva, ampak vam bo tudi omogočil, da se v prihodnosti izognete konfliktom.

Ugotovimo, katere glavne odgovornosti lahko vključujejo vzorčni opis delovnega mesta vodje trženja:

  • Preučevanje potreb potencialnih strank. To je morda glavna naloga, ki nam omogoča, da določimo, koliko bo izdelek povpraševal med prebivalstvom.
  • Priprava ekonomskih izračunov, ki potrjujejo finančne koristi ob izdaji izdelka.
  • Poiščite informacije o konkurentih in poiščite njihove prednosti in slabosti, da bi izboljšali svoj lastni izdelek za potencialne potrošnike.
  • Oblikovanje poročil o opravljenem delu, na podlagi katerih lahko vodstvo sprejema odločitve o nadaljnjih ukrepih na področju promocije izdelkov.
  • Izvajanje promocij za privabljanje potencialnih strank.

Vzorec je na voljo v spodnjem članku.

Zdaj veste, kako ravnati v opisih delovnih mest vodje marketinga in oglaševanja.