karierno upravljanje

Modelni poklic: opis, potrebna izobrazba, nasveti za začetnike

Kazalo:

Modelni poklic: opis, potrebna izobrazba, nasveti za začetnike
Anonim

Kaj je posebnega od poklica modela? Navsezadnje mnogi ljudje sanjajo o dokazovanju na tem področju. Model so lahko ne samo vitka dekleta z brezhibnimi obraznimi lastnostmi. Lahko so mladi moški, otroci, moški in ženske različnih starosti. V dejavnosti obstajajo različne smeri, vendar so zahteve v vseh primerih enako stroge. Mimogrede, lahko kombinirate več smeri.

Destinacije v modelnem svetu

Veliko ljudi poskuša razumeti, zakaj je to ime poklica manekenk. Vse bo postalo očitno, če bomo proučevali etimologijo. Beseda "model" izvira iz latinskega modula, kar pomeni "vzorec", "norma". Zdaj je čas za pogovor o tem fascinantnem svetu od znotraj. Modeli delujejo na naslednjih področjih:

  1. Model je moški, ženska ali otrok, ki snema fotografije za oglaševanje, revije ali preprosto za ustvarjanje promocijskih materialov;
  2. Modeli modne piste - osebe, izbrane in pripravljene za predstavitev oblačil, čevljev in dodatkov. Pogosto so poklicani tudi, da igrajo v video posnetkih ali v filmih.
  3. Modelarji so osebe, ki se postavljajo pred umetnike in kiparje. Slike so ustvarjene po njihovi podobi.

Takšni liki vedno pritegnejo pozornost. Ostali jim sledijo v modi in ličenju, mladi si želijo biti podobni, na splošno pa manekenski posel čaroben. Ker je toliko spletk, kakšne zahteve postavlja mladinski poklic poklic? Upoštevajte to podrobno.

Zahteve

Ljudem, ki so daleč od sveta šolanja, se zdi, da manekenski posel ni kaj dosti: oblekli bodo oblačila, ličila, ostalo je, da pozirajo in se nasmehnejo. Znotraj in slabosti te kuhinje in njene zapletenosti poznajo le tisti, ki so delali na tem področju. Torej, poklic modela postavlja zahteve ne le po videzu, ampak tudi po osebnih lastnostih.

Do nedavnega je veljalo, da morajo modeli zagotovo imeti telesne parametre v razmerju 90/60/90 in biti zelo visoki. Zahteve glede rasti - vsaj 172 cm, teža teže se lahko razlikuje glede na namen modela. Drug obvezen parameter je sorazmernost telesa.

Poklic modela postavlja tudi zahteve za tip. Osebe z močnim odstopanjem od standardnih lastnosti so trenutno pomembne. Toda na splošno bi moral biti obraz tudi simetričen, koža in nasmeh naj bo brezhibna, roke in noge - lepo negovane in močne.

Zahteve glede znakov

Vstop v določeno kroglo je enostaven, toda za uspeh je povsod potrebno določeno skladišče znakov, notranje jedro. Ali stroka zahteva model? Definitivno da. Na primer, potrebujete visok prag vzdržljivosti.

Čudovite fotografije iz prvega poskusa ne dobijo niti najbolj visoko usposobljeni strokovnjaki. Tudi če se kaj enostavno zgodi, so ljudje ustvarjalnosti običajno perfekcionisti - ni jim treba biti prehoden, biti morajo popolni in delati bodo na takšnih rezultatih. Kariera vrhunskega modela vključuje pogoste in dolge ure in ure fotografiranja.

Če govorimo o modnih revijah, potem se priprave običajno začnejo že dolgo pred razstavo. Cilj je izvesti vsak korak do ideala.

Upoštevati je treba, da stvaritve modnih oblikovalcev in avantgard sploh ne upoštevajo velikosti modelov. Pogosto se morajo modeli oskruniti v tesnih in neudobnih oblačilih. Enako velja za čevlje: velikosti in udobja se absolutno ne upoštevata, pomembno je le predstaviti končano podobo javnosti, kjer je tudi spreminjanje česar koli nesprejemljivo. To je mogoče izračunati kot minus poklica modela, vendar sami udeleženci menijo, da je to le strošek.

Na kaj se pripraviti?

Če želijo pridobiti pozornost milijonov, morajo biti mladi in dekleta pripravljeni na stroške poklica:

  1. Disciplina. Modeli si ne morejo privoščiti uživanja v okusnem domačem obroku ali sladici ob skodelici kave. Prekomerna teža pomeni križ na karieri. Poklic modela vas obvezuje, da jedo po strogih pravilih, kar stane minimalno količino nizkokalorične hrane. In pravilo je, ne za dan ali mesec, ampak način življenja do konca kariere.
  2. Pripravljenost za učenje. Obstaja stereotip, da spektakularen videz ne pomeni odgovornosti za intelektualni razvoj. Toda kariera modela začne z usposabljanjem, in njene potrebe pa do konca ne izginejo. Treba se je naučiti vsega: pravilno jesti, ohraniti držo, hoditi na stopničke, pozirati pred kamero, obnašati se v javnosti, se lepo nasmejati, hitro delovati zakulisno, poiskati skupni jezik s številnimi člani ekipe, upirati se skušnjavam in se razvijati naprej.

slabosti

Skoraj vsi najstniki na skrivaj sanjajo, da bi postali manekenke. Če najdete podporo staršev in naravne pogoje, potem obstaja možnost, da poskusite svojo srečo. Ni pa dovolj, da bi vstopili v modelno šolo. Morate biti pripravljeni na to:

  1. Zgodnji začetek kariere. V povprečju je to 12-15 let ali celo prej. Vse zgornje zahteve morajo biti pripravljene v tej starosti. Če mladi modeli sami ne morejo obvladati, potem bodo starši morali spremljati na poslovnih potovanjih, predstav in v času priprav.
  2. Potrebno je kombinirati. Zgodnja kariera zahteva združevanje s šolo, splošni razvoj, vstop na univerzo in druge pomembne zadeve. Nenehno hitenje in omejitve življenjskega sloga lahko privedejo do stresa ali okvar.
  3. Zgodnji konec kariere Prednosti in slabosti v poklicu modela gredo z roko v roki: zgodnji začetek kariere je lahko pozitiven, če ga obravnavamo kot edinstveno izkušnjo. A tudi določa zgodnji konec: s 25. leti tudi najuspešnejši modeli izgubijo uvrstitev med kupci, začnejo jih nadomeščati nove zvezde stopnic. Tisti, ki so upali, da bo slava prišla za vedno, razumejo, da temu ni tako. Treba se je naučiti na drugi poti, morda se še enkrat naučiti iz nič.
  4. Pomanjkanje garancij. Poklicni vzlet, ki ga spremljajo resne pogodbe in visoke pristojbine, ne sije za vse modele. Nekdo ima srečo in lahko bo zaslužil, vstopil v tako imenovano visoko družbo in se tam naselil. Pogosteje pa se zgodi, da modele zvabijo v vprašljiva območja ali storitve spremstva, kjer tvegajo, da bi zapravili najboljša leta življenja.

Prednosti

Kljub nekaterim stroškom v stroki še vedno prevladujejo modeli. Upoštevajte jih:

  1. Prestiž. Dobro negovan videz, raznoliko življenje, utripa kamere, splošno pozornost in aplavz iz javnosti, so vredna veliko. Kljub težaško delo, te lastnosti so posledica vsakega modela projekta. Mimogrede, zelo prijetno.
  2. Komuniciranje. Manekensko podjetje je odlična priložnost, da se seznanite s skoraj vsako znano osebo, pa naj bo to politik, oblikovalec ali pevec. Ko drugi sanjajo o skupni rabi fotografij, lahko modeli komunicirajo z njimi v enem krogu.
  3. Odskočna deska za prihodnost. Številnim modelom si v karieri uspe izbrati pot za nadaljnji razvoj: delovati v filmih, organizirati in voditi družabne dogodke, trenirati mlade modele itd.
  4. Dostop do razkošja. Ekskluzivne obleke modnih hiš, luksuzna kozmetika, vhod v najboljše ustanove - vse to je na voljo modelom v neomejenih količinah. Lastniki vedo, da je to odličen način za vodenje naravnega PR-ja njihovega obrata, izdelka ali storitve.
  5. Šola za življenje. Mladi bodo videli kuhinje medijev in modne industrije, začutili bodo duh tekmovalnosti, odločnosti in lovorike zmage. Naučite se komunicirati z različnimi ljudmi.
  6. Zaslužki. Pristojbine za modele so zelo odvisne od države, njihove dejavnosti, projekta, zahtevkov strank in številnih drugih dejavnikov. Toda v vsakem primeru, ne ostanejo brez plačila. Vsaj dobijo jih v obliki oblačil z blagovno znamko in luksuzne kozmetike.

Povpraševanje

V zadnjih letih je model krogla razširila svoje meje in se aktivno razvija. Zdaj skoraj vsi vedo, s čim je povezan poklic modela, opis njegovih dejavnosti in priložnosti za rast.

Za današnje lepotne trende je značilna osebnost. Svet lepote nas uči, kako prepoznati nenavadno v nenavadnem. Takšni trendi so vplivali na modele. Skupaj z lastniki standardnih parametrov na stopničkah lahko srečate tudi dame s prijetno okroglostjo telesa, njihov obseg velikosti pa se začne od 52 in višje.

V mnogih evropskih državah so ljudje prekomerni. Če je še do nedavnega veljalo za grdo, v zadnjih letih dame s križnatimi oblikami vse bolj dokazujejo nasprotno. Zato lahko danes človek s skoraj vsako poltjo postane model.

Dodatne lastnosti

Kot smo že omenili, je po 25–30 letih kariera modela v velikem upadu. Toda to je bilo v preteklosti. Trenutno obstaja priložnost, da še naprej ostajamo v središču pozornosti in zaslužimo soliden denar tudi zunaj panoge. K temu pomagajo družbena omrežja in možnost oglaševanja v njih.

Če model aktivno blogira in je uporabnikom zanimiv, se bo njegova priljubljenost le še povečala. No, na stotine proizvajalcev in prodajalcev iščejo priljubljene blogerje, da bi od njih naročili oglasno objavo. Stroški oglaševalske objave s fotografijo na Instagramu so lahko 100.000 rubljev ali več.

Življenje modela

Veliko je primerov, ko so uspešni ljudje umetnosti in šov poslovanja začeli svojo kariero ravno z manekenstvom. Na primer Tyra Banks, Naomi Campbell, Kate Moss in Cara Delevingne. Med domačimi predstavnicami lahko opazimo Oksano Fedorovo, Natalijo Vodianovo in druge zvezde.

Iz manekenstva so maksimalno izkoristili, razvili svoj talent, trdo delali in dosegali uspeh. Obstaja še ena kategorija uspešnih modelov, ki pa pogosto niso javne osebe. To so žene in dekleta oligarhov, filmski igralci, politiki in drugi predstavniki slavnih. Dobili so tudi odlično podporo in veliko priložnosti za razvoj v kateri koli smeri.