karierno upravljanje

Delo vlade: vrste, režim, značilnosti

Kazalo:

Delo vlade: vrste, režim, značilnosti

Video: Strokovno botanično predavanje: alpska možina (Peter Skoberne) 2024, Maj

Video: Strokovno botanično predavanje: alpska možina (Peter Skoberne) 2024, Maj
Anonim

Institucija državne dejavnosti je sestavni del pravnega sistema, ki se oblikuje v državi, državni uslužbenci pa so glavni izvajalci socialno-ekonomskih in demokratičnih sprememb, ki se izvajajo v družbi. Članek bo obravnaval kategorije javne službe, njene vrste in način javnega dela.

Splošne določbe

Nobena družba, ki je organizirana s strani države, ne more storiti brez upravljanja vlade v soočenju s posebnimi strukturami. Gre za vladne uslužbence. Kot državni aparat je treba najprej upoštevati ljudi, ki strokovno izvajajo seznam javnih del, ki so običajno povezana z upravljanjem. Vsaka država potrebuje njihove storitve, ne glede na politični sistem in državno strukturo, vladajoči režim ali obliko vlade. Omeniti velja, da civilni uslužbenci zagotavljajo izvajanje praktičnih nalog, ki jih civilizirane družbe običajno postavljajo na pleča svojih vlad. Izkušnje velikega števila držav dokazujejo, da družba, ki ni ustrezno organizirala dela državnih delavcev, ima resne težave v zvezi s kakovostjo upravljanja.

Problem modernizacije upravljanja

Problem modernizacije državnega dela v Rusiji lahko štejemo za eno od prednostnih nalog, glede na bistveno vlogo vlade v družbi v državi in ​​na posebnosti ruske birokracije. Treba je opozoriti, da je treba reformo javne uprave obravnavati kot najpomembnejši vir za posodobitev tega sistema. Ključna smer reforme sfere in hkrati nepogrešljivo orodje, ki omogoča utrditev najučinkovitejših mehanizmov upravljanja in pravnih oblik, je razvoj ustrezne zakonodaje.

Država, ki deluje kot posebna organizacija družbene politične moči prevladujoče vezi (družbena skupina, blok razrednih sil ljudstva kot celote), je obdarjena s svojimi nalogami in funkcijami. V praksi se izvajajo s posebnimi operacijami osebja, ki opravlja javno delo. Država tako ali drugače postane resnična ob prisotnosti prav teh kadrov, ki so v kontingentu njenih zaposlenih. Funkcije in naloge državnega pomena, če se izvajajo, se spremenijo v funkcije in naloge vodstvenih delavcev. Od njih je odvisna kakovost izvajanja javnih del.

Koncept storitve

Oblikovanje kakršne koli državnosti, tako ali drugače, spremlja oblikovanje institucije javne uprave. Vrednost tega procesa je danes izjemno velika zaradi pomembnosti funkcionalnosti, ki jo ustrezne službe izvajajo za reševanje problemov mednarodnega sodelovanja in notranjepolitičnih vprašanj. Posebnost institucije državnega dela je, da njene enote delujejo na vseh področjih delovanja države, ki obstajajo danes, in na vseh ravneh vlade. Zato sta koncept in temeljna načela takšne storitve najpomembnejši vidik ne le teoretične osnove, temveč tudi oblikovanja zakonodaje, ki se izvaja v praksi.

Glavni namen državnega dela je zagotoviti izjemno učinkovito izvajanje delovanja države na vseh področjih in njeno prisotnost v družbi. Vredno je razmisliti, da ima Ruska federacija pomemben odnos do urejanja take storitve. Govorimo o velikem številu pravnih aktov, od katerih je ključni zvezni zakon o javnih službah. Navedeni akt vsebuje referenčne standarde za več kot dvajset drugih dokumentov.

Služba kot socialna ustanova

Kot najpomembnejša socialna ustanova so državna in občinska dela objektivno potrebna merila za učinkovito delovanje drugih družbenih in političnih institucij, gospodarskih in socialnih dejavnosti. Kot socialna ustanova se je javna služba pojavila in razvijala v tesni povezavi z razvojem same družbe. Zato je danes organiziran tako, da čim bolj prispeva k ohranjanju integritete sistema in enotnosti družbe pri opravljanju nalog, ki veljajo za družbeno pomembne.

Vrste vladnih del

Tradicionalna praksa je razvrstitev takšne storitve v dve vrsti. Prvo od njih je državljansko delo. Treba je opozoriti, da je posebnega ali splošnega pomena. Slednja nima delitve industrije. Predstavlja opravljanje poklicnih dolžnosti subjektov v okviru vladnih ali drugih vladnih struktur. Po drugi strani se posebna služba odlikuje po izredno izrazitem imenovanju v določeno panogo, na primer službe v sodstvu, tožilstvu, diplomatskem načrtu ipd.

Druga vrsta vladnega dela je militarizirana dejavnost. Vključuje izvajanje pristojnosti posebnega pomena na ministrstvu za izredne razmere, policiji, oboroženih silah države, carinskih organih in drugih območjih.

Kako sestaviti učinkovito storitev?

Najpomembnejši pogoj za organizacijo učinkovitega javnega dela je izvajanje določenih gradbenih načel, v skladu s katerimi se oblikuje in nato deluje. Treba je opozoriti, da so zgodovinska načela takšnih dejavnosti pomembna regulativna pravna določila, ki v celoti odražajo zakone in odnose njene organizacije ter glavne predstavljene evolucijske trende institucije. Skoraj vsa načela dela v javni sferi so zapisana v nekaterih pravnih aktih, ki urejajo njegovo izvajanje. Viri teoretičnega načrta ponavadi navajajo različne razloge, v skladu s katerimi se izvaja klasifikacija načel službe.

Načela poslovanja

Priporočljivo je upoštevati načela dela v javni službi, zapisana v zakonodaji Ruske federacije:

  • Pravna država. Ta določba predvideva, da v vseh zakonih v Ruski federaciji prevladujejo v skladu s svojo pravno veljavo različne vrste upravnih aktov in ministrskih navodil.
  • Načelo prednostne pravice posameznika. V tem primeru se postavlja zahteva, da morajo vsi javni uslužbenci pri svojih dejavnostih voditi predvsem interese državljanov in tudi v celoti spoštovati osnovne človekove pravice, priznane v državi kot prevladujoče nad državnimi interesi.
  • Načela, ki zagotavljajo sistemsko celovitost in enotnost institucije moči po vsej državi. To načelo objektivno izhaja iz zvezne oblike teritorialno-državne strukture Ruske federacije.
  • Načelo klasifikacije vej oblasti. Pozicionira pravni status države in pomeni tudi samoomejevanje upravljanja in uravnavanje ene smeri v drugo z jasno porazdelitvijo ustreznih pristojnosti med njimi.
  • Načelo enakega dostopa ljudi do prostih delovnih mest v javnih službah in institucijah.
  • Načela, ki zagotavljajo hierarhični sistem tvorbe organov. Tu odločitve višjih struktur nižji organi štejejo za zavezujoče.

Daleč od vseh načel državne službe v Moskvi in ​​na celotnem ozemlju Ruske federacije smo upoštevali, vendar le glavna. Upoštevati je treba, da so vse predstavljene določbe povezane v enoten sistem, ki prispeva k razvoju visokokakovostne državne kadrovske politike.

Razvrstitev

Državna služba Ruske federacije je danes obdarjena z večplastno strukturo, ki jo določa:

  • Zvezna ustavna struktura države.
  • Funkcionalne značilnosti dela državnih uslužbencev.

V skladu z načelom federalizma, ki se izvaja v pravni praksi in ruskem pravu, struktura državne službe Ruske federacije vključuje dve ravni:

  • Zvezna, ki je v skladu z odstavkom "T" 71. člena Ustave Ruske federacije izključno v pristojnosti države.
  • Javna služba sestavnih subjektov Ruske federacije, ki jo skupaj upravljata sestavni subjekti Ruske federacije in Ruske federacije v skladu z odstavkom "K" člena 72 Ustave Ruske federacije.

Trenutno se razlikujejo naslednje vrste državne službe:

  • Zvezna.
  • Civilni.
  • Kazenski pregon.
  • Vojaški

Zvezna in državna služba

Zvezna javna služba je strokovno delo državljanov, povezano s polnim izvajanjem pooblastil Ruske federacije, pa tudi pristojnosti zveznih državnih organov in organov, ki nadomeščajo državne položaje Ruske federacije.

Priporočljivo je, da se državna državna služba obravnava kot nekakšna služba, ki je delo državljanov, ki se opravlja na profesionalni ravni, na položajih, povezanih z zagotavljanjem izvajanja pooblastil zveznih organov, organov sestavnih entitet Ruske federacije, pa tudi oseb, ki zasedajo delovna mesta Ruske federacije, in ljudi, ki zasedajo delovna mesta subjekti Ruske federacije.

Analiza zveznega zakona o državni civilni službi Ruske federacije potrjuje, da je večina regulativnih pooblastil trenutno dodeljena Ruski federaciji in subjektom Ruske federacije. Kljub temu omenjeni zakon ne razkriva čisto razlogov za pripisovanje nekaterih vprašanj državne službe pooblastilom Ruske federacije in pooblastilom sestavnih subjektov Ruske federacije. Kot državna služba je treba upoštevati družbeno-pravni zavod posebnega načrta, ki se izvaja v strojni dejavnosti uslužbencev državnih struktur. Brez tega dela ni mogoče samo ustrezno delovanje, ampak tudi obstoj države kot celote. Učinkovita državljanska aktivnost je glavni dejavnik moči, njene visoke dinamičnosti in verodostojnosti. Zasnovan je za soočanje s celo vrsto nalog:

  • Zagotavljanje enotnosti nujnih (z drugimi besedami zahtev) uporabe prava pri delu na področju dokumentacije in zakonodajnega postopka.
  • Strokovna podpora pri oblikovanju pravnega okvira za izvajanje nalog in ciljev državnega pomena.
  • Ustvarjanje pravno in politično ugodnih pogojev, da lahko vsaka oseba uveljavi svoje družbene in ustavne pravice, interese in svoboščine.

Vojska in organi kazenskega pregona

Torej, preučili smo kategorijo državnega dela, njegov režim in glavne sorte. Med posebnimi vrstami je treba izpostaviti vojaške in službe kazenskega pregona. Kot prvo je treba šteti zvezno dejavnost, ki je strokovno delo določenih oseb na vojaških položajih ali v drugih primerih, ki jih predvidevajo regulativni akti predsednika Ruske federacije in (ali) zvezni zakoni, v oboroženih silah Ruske federacije, drugih četah, posebnih organih in vojaških enotah vrsta, izvedbene funkcije, povezane z varnostjo in obrambo države. Vsekakor se takim državljanom dodelijo ustrezni razredi.

Kazenski pregon ni nič drugega kot nekakšna zvezna državna služba, ki je strokovno delo določenih posameznikov na položajih kazenskega pregona v institucijah in organih, ki opravljajo naloge, povezane z zagotavljanjem varnosti, javnega reda in pravne države, boja proti kriminalu, zaščite svoboščin in pravic državljanov in oseba. Vsekakor takšne osebe prejmejo kul ranke in posebne uvrstitve.

Nekaj ​​besed v zaključku

Omeniti velja, da imajo državni organi, ki so pozvani, da sodelujejo v organih pregona, posebne pristojnosti in posebne funkcije. Govorimo o uporabi pravnih ukrepov vpliva v absolutnem skladu z zakonom, ki velja na ozemlju Ruske federacije, in doslednem spoštovanju zakonskih postopkov, postopkov in pravil. Javna služba v organih pregona se izvaja na ustreznih položajih, ustanovljenih v pravosodnem aparatu Ruske federacije (pravosodna služba), organi pregona (tožilstvo), organi za notranje zadeve (policijska služba), davčna policija (davčna policija), carinski organi (carinska služba) in tako naprej. Nadalje.