karierno upravljanje

Poklic genetike: opis, plača, kje študirati, kje delati

Kazalo:

Poklic genetike: opis, plača, kje študirati, kje delati
Anonim

Prihodnosti ima veliko poklicev, med katerimi genetik izstopa po svoji posebni poklicni dejavnosti. Znanost in tehnologija ne mirujeta, znanstveniki pa morajo še veliko odkriti. In danes ljudje na sebi opazijo prednosti svojega dela. Kaj preučuje genetika in zakaj so rezultati teh znanstvenikov tako pomembni za našo družbo?

Poklicne značilnosti

Kaj preučuje genetika? Predmet njenega raziskovanja niso le človek, temveč tudi rastline in živali. Glede na preučeni predmet je genetika razdeljena na medicinsko, okoljsko, molekularno, gensko inženirstvo in drugo. Vsaka panoga ima svoje značilnosti.

Kateri so poklici, povezani s človeško genetiko? Znanstvenik, ki preučuje medicinsko genetiko, preučuje odvisnost patologije od genetske nagnjenosti in okoljskih razmer. Smer je obetavna in prispeva k preprečevanju in zdravljenju dednih bolezni. Glavna naloga znanstvenika je, da pravilno ugotovi genetsko naravo bolezni in njeno morebitno manifestacijo v prihodnosti.

Genetičarka izvaja genetsko svetovanje. Temeljito analizira rodovnik pacienta, poda prognozo in pripravi pisno mnenje.

V genetski ambulanti izvajajo študije, s katerimi bodo med načrtovanjem nosečnosti vzpostavili sorodstvo, kar omogoča prepoznavanje patologij nerojenega otroka. V tej situaciji je v nevarnosti prenosa dednih bolezni določen gen, ki povzroča to patologijo. Nato se razvijejo najučinkovitejše metode preprečevanja ali terapije.

Medicinsko genetske raziskave vam omogočajo, da ugotovite identiteto storilca, ko odkrijete njegove sledi na kraju zločina.

Drugo obetavno področje je okoljska genetika. Preučuje interakcijo kromosomov z okoljem. Ekološka genetika se veje v več smeri.

Mutacijo genov lahko povzročijo naslednji dejavniki: sevanje, kemikalije, virusi ali paraziti. Preučevanje mutacij je naloga ekogenetike.

Kje dobiti poklic genetike

Oseba, ki je univerzo končala na ustrezni smeri, lahko postane genetik.

Študenti, ki študirajo na bioloških fakultetah univerze, na medicinskih univerzah, kmetijskih in veterinarskih izobraževalnih ustanovah, lahko pridobijo poklic.

Trenutno je v Rusiji zastopanih veliko visokošolskih ustanov, ki usposabljajo genetike. Znane so najprestižnejše univerze:

  • Prva moskovska državna univerza po imenu I.M.Sechenov.
  • Univerza v St.
  • Novosibirska državna univerza.
  • North-West State Medical University. I. I. Mečnikov.

Vendar pa se s tem specialistično usposabljanje ne konča. Za stalen razvoj genetike morate iti na različne seminarje in tečaje. Prav tako morate stalno preučevati veliko količino literature, da pridobljeno znanje ne bo zastarelo.

Kje delati

Pridobljene izkušnje znanstvenikom odpirajo številne poklicne možnosti. Delajo lahko v naslednjih institucijah:

  • Raziskovalni inštituti za genetiko, raziskovalni centri in univerze.
  • Kmetijski zavodi.
  • Farmacevtska podjetja.
  • Biomedicinski laboratoriji.
  • Izobraževalne organizacije.
  • Organi ministrstva za notranje zadeve in tožilci.
  • Center za medicinsko genetiko, organizacija, specializirana za genetsko analizo. Običajno se takšne informacije lahko uporabljajo v medicinske namene ali za potrditev sorodstva.

Tako kot v drugih poklicih je treba tudi poklicno kariero genetike izvajati v treh smereh: znanstveni, upravni in strokovni.

Znanstvena dejavnost je tesno povezana s pridobivanjem diplom in nazivov. To pomaga povečati prestiž znanstvene ustanove.

Poklicna kariera ima podobne lastnosti, vendar se izvaja v laboratoriju ali v zdravstveni organizaciji. Poklicna rast je sestavljena iz napredovanja v karieri.

Administrativna dejavnost sestoji iz odhoda genetika od dokončanja poklicnih poklicev in pretvarjanja v voditelja.

Kakšne so zahteve

Glavne zahteve, ki veljajo za prihodnjo genetiko, vključujejo:

  • Visoka medicinska izobrazba z veljavnim certifikatom iz genetike.
  • Sposobnost vzpostavljanja stikov s sodelavci in pacienti.
  • Znanje angleščine na ravni, ki omogoča branje strokovne literature.
  • Potrebne izkušnje pri raziskovanju in pisanju zaključkov.

Prav tako pomembna je analitična miselnost, točnost in nagnjenost k študiju znanstvene literature.

Genetičarka

Specialist diagnosticira, zagotavlja zdravstveno oskrbo in preprečuje dedne patologije. Opazuje patologije, ki jih povzroča incest, in raziskuje vprašanja, povezana z rojstvom zdravih otrok.

Najpogostejši poklic, povezan s človeško genetiko, je genetik. Ukvarja se tudi z naslednjimi vprašanji:

  • napovedovanje zmožnosti, da bi imeli otroke z določenim parom;
  • ugotavljanje dedne nagnjenosti k določeni bolezni in stopnje njenega verjetnega prenosa s staršev na otroke;
  • izračun tveganja za genske mutacije, če sta en ali oba starša nosilca gena;
  • terapija dojenčkov, rojenih z gensko patologijo;
  • vzpostavitev očetovstva in materinstva.

V nekaterih primerih genetik sodeluje v komisiji za odločitev o prekinitvi nosečnosti, ukvarja se z različnimi oblikami neplodnosti, mrtvorojenosti.

Genetik je poklic, ki je v sodobni medicinski praksi precej povpraševan. In kloniranje in presaditev matičnih celic še bolj obeta.

Kako se premakniti na delo

Če želite pridobiti tak poklic, morate:

  1. Diplomirajte na specialnosti "splošna medicina" ali "pediatrija".
  2. Pridobite akreditacijski list z diplomo. Izpit izpit in izpit, opraviti intervju.
  3. Med letom za delo v ambulanti ali ambulanti in nato študij v rezidenci. In po 2 letih, da bi pridobili posebnost "Genetski."

Obstaja še en način. Možno je pridobiti višjo biološko izobrazbo in nato še specializacijo iz genetike. Ti strokovnjaki običajno izvajajo svoje dejavnosti na znanstvenem področju, vendar nimajo nobenega odnosa do praktične medicine.

Rast strokovnosti specialista, raven znanja in izkušenj se odražajo v kvalifikacijski kategoriji. Komisija jih dodeli v prisotnosti samega genetika. Ponuja pisni raziskovalni prispevek, ki vključuje opis spretnosti in znanj.

Znani so naslednji datumi dodelitve:

  • več kot 3 leta izkušenj - 2. kategorija;
  • nad 7 let - prvo;
  • več kot 10 let - najvišja.

Zdravnik se morda ne more kvalificirati, vendar bo to velik minus za poklicno rast. Prav tako bo strokovna rast strokovnjaka olajšana s pisanjem kandidatskih in doktorskih disertacij, objavami v znanstvenih revijah in z govorom na konferencah in kongresih.

Osebne lastnosti genetike

Za ljudi, ki se odločijo za poklic genetike, je pomembna povečana raven osebne odgovornosti. Vedno delajo na pomembnih znanstvenih odkritjih. In tudi opraviti veliko raziskav, tako da so kakršne koli netočnosti nesprejemljive.

Genetik mora imeti:

  • sposobnost analize;
  • nagnjenje k naravoslovnim vedam;
  • pozornost;
  • namenskost.

Poklic genetike je kompleksen, zato ni primeren za ljudi, ki so ravnodušni do znanosti. Raziskovalne in praktične dejavnosti so potrebne za tiste strokovnjake, ki imajo veliko zanimanje in razvito mišljenje.

Tukaj je še pomemben dejavnik obdelave ogromne količine informacij in sposobnost uporabe sodobne tehnologije.

Če želite uspeti v poklicu genetike, morate biti sposobni rešiti naslednja vprašanja:

  • Pravilno nastavite trenutne naloge.
  • Dosezite svoje cilje.

Poklic genetike zahteva vztrajnost in zaupanje v človeka, sposobnost poslušanja mnenj svojih kolegov.

Sodobni genetik ne sme samo izvajati raziskav, temveč rezultate tudi zapisati v ustrezni obliki. To pomeni, da mora imeti umetnost besed in pravilno predstavljati informacije.

Poklicna prednost

V Rusiji, tako kot v drugih državah, je povpraševanje po poklicu genetika. Znanost hitro pridobiva na veljavi, saj je to obetavna smer. Vloga genetike je ogromna, vidiki njenega nadaljnjega razvoja pa še niso določeni.

V javnih in zasebnih zavodih na različnih področjih primanjkuje strokovnjakov s tega področja.

Slabosti poklica

Tekoče genetsko raziskovanje je težko delo. Človek nenehno doživlja velik stres, delo je skoraj ves dan in povzroča prekomerno delo. Navsezadnje to privede do razvoja različnih bolezni.

Negativni vpliv na telo ima delo z različnimi reagenti, ki se uporabljajo v znanstvenih raziskavah. Zato je pomembno upoštevati določene varnostne ukrepe. V nasprotnem primeru lahko privedejo do negativnih posledic.

Manjša genetska napaka lahko vpliva na življenje drugih. Zato se genetika pogosto srečuje z negativnim javnim mnenjem in strogim državnim nadzorom. Čutijo tudi močan čustveni pritisk.

Znanstveniki, ki se začnejo, morajo delati ne za materialno korist, temveč za uresničevanje svojih ambicij. To ne preseneča, saj je za mladega strokovnjaka težko dobiti dobro plačan položaj.

Plača genetike

Plača znanstvenikov je odvisna od kraja dela in regije države. Delodajalci Moskve in Leningrajske regije so pripravljeni ponuditi najvišje plače.

Najnižja plača v poklicu genetika znaša 11.000 rubljev, najvišja pa v regiji 200.000.

Zaključek

Genetika je poklic prihodnosti. Ljudje, ki se prijavijo na to delovno mesto, morajo imeti posebno izobrazbo in poseben značaj. Dejansko bodo morali v procesu dela reševati zapletene naloge proizvodne narave.