karierno upravljanje

Kdo je vzreditelj? Poklicna funkcija

Kazalo:

Kdo je vzreditelj? Poklicna funkcija

Video: Lokar 26 2 2013 2del B Implementacija Dij alg , možnosti 2024, Maj

Video: Lokar 26 2 2013 2del B Implementacija Dij alg , možnosti 2024, Maj
Anonim

Vzreditelj je starodavni poklic, katerega korenine vodijo v začetek kmetijstva in živinoreje. Zahvaljujoč tej nenavadni obrti je tisoče novih vrst živali in še več rastlin ugledalo luč dneva. In čeprav prvi rejci niso dobro razumeli biologije in genetike, je njihovo delo ustvarilo trden temelj za nastanek celotne znanosti.

Pa ugotovimo, kdo je danes vzreditelj: ali je to poklic ali morda poklicanost? Kako pomembna je v sodobnih realnostih? In katere pasti lahko čakajo na človeka, ki se odloči obvladati to težko nalogo?

Kdo je vzreditelj?

Ruski rejci so načeloma tako kot tuji strokovnjaki predvsem znanstveniki. Njihov glavni cilj je izboljšati različne vrste živih organizmov. Na primer, lahko pridelajo nove, bolj odporne, recimo, na bolezni, sorte krompirja ali jajčevcev.

Vendar ne gre domnevati, da se rejci ukvarjajo le z rastlinami. Njihov obseg je veliko širši in bolj raznolik. Torej, križajo različne vrste živali, da bi vzrejali nove pasme. Rejci delajo tudi z bakterijami in virusi, kar je res, takšne študije so veliko bolj zapletene in nevarne.

Zakaj so potrebni rejci?

Verjetno bi se moralo začeti z dejstvom, da bi bil brez teh specialistov svet popolnoma drugačen od tistega, kar smo ga videli. Dejansko so se po njih pojavile številne sorte sadnih dreves in drugih poljščin, vzrejale so nove pasme domačih živali. Mimogrede, če je bil prej pojav nove vrste bolj verjetno nesreča kot posledica človeških prizadevanj, je danes vse povsem drugače.

Zdaj je vzreditelj usposobljen specialist, ki zna delati čudeže. Samo v zadnjem desetletju so vzrejali več kot 1000 sort pšenice in približno 100 sort sladkih hrušk. Odslej se lahko te rastline in drevesa gojijo enako dobro v suhem in vlažnem podnebju.

Kako postati vzreditelj?

Vzreditelj - poklic, ki zahteva posebno izobrazbo. Dobite ga lahko tako, da se prijavite na eno od kmetijskih univerz v državi. Pošteno povedano velja omeniti, da je ta poklic težko obvladat.

Skozi celotno obdobje študija bodo morali študenti natančno preučiti vse vidike razvoja živih bitij. Zato boste morali poglobiti svoje znanje iz disciplin, kot so biologija, kemija in genetika.

Pomembne so notranje lastnosti bodočega strokovnjaka. Da bi uspel pri svojem delu, mora biti vzreditelj sposoben "pogledati v prihodnost", predvideti posebne rezultate svojih dejavnosti. Prav tako mora imeti analitično miselnost, da lahko preprosto opravi genetske izračune in modulacije. No, odlomek, kje bi bil brez nje. Včasih mora rejnik doživeti grenkobo tisoč neuspehov, preden spodoben rezultat prinese veselje do dolgo pričakovane zmage.

Kje iskati službo?

Idealno delovno mesto za rejca je raziskovalno središče. Tu je sposoben razkriti svoj polni potencial v raziskavah in eksperimentiranju. Res je, težava je v tem, da se ni vsako mesto sposobno pohvaliti s prisotnostjo takšne institucije.

Rejci so povpraševani tudi v različnih kmetijskih podjetjih. Na primer, na zasebnih kmetijah, inkubatorjih, pšeničnih poljih in tako naprej. Naj svetovna slava tukaj ne zasluži, a tudi vi ne boste ostali lačni.

Prednosti in slabosti stroke

Za začetek je vzreditelj zelo ozka smer. To vodi v dejstvo, da je za strokovnjake precej težko najti zaposlitev, zlasti ne glede na njihov neposredni profil. Zgodi se tudi, da mora izkušen rejnik iskati vredno mesto stran od svojega doma.

Kar zadeva pluse, je tu najprej treba upoštevati ponos in veselje, ki jih znanstveniki doživljajo med odkritji. Ne izgubite pogleda na dobro plačo z minimalnim fizičnim naporom.