karierno upravljanje

Delo kot sodni izvršitelj: pregledi zaposlenih

Kazalo:

Delo kot sodni izvršitelj: pregledi zaposlenih

Video: REK obrazci 2024, Maj

Video: REK obrazci 2024, Maj
Anonim

Sodni izvršitelj je uradna oseba, ki izvršuje odločbo sodišča ali drugih pooblaščenih organov in mora to storiti na silo. Na primer za izterjavo dolga, deložacijo itd. To se zgodi, ko dolžnik v predpisanem roku ne izpolni svojih dolžnosti.

Poklicna zgodovina

Pošta "sodni izvršitelj" se je v starih časih pojavila v Rusiji. Vendar so bili v teh dneh predstavniki tega poklica obdarjeni z različnimi pooblastili. Na primer, v Novgorodu so morali sodni izvršitelji uskladiti tožbe na sodišču. In v Moskvi so tem izvršnim uradnikom zaupali posebne naloge. To bi lahko bila na primer spremljava tujih veleposlanikov. Za to so bili izbrani ljudje iz najuglednejših družin.

Toda na splošno se je v Rusiji delo sodnega izvršitelja zmanjšalo na pozivanje prič in obtoženca na sodišče, pa tudi na izvršitev kazni.

Od konca 15. stoletja. in vse do 17. stoletja. ljudi v tem poklicu so imenovali tedenske delavce, saj so svoje naloge opravljali že tedne. Stranke so obvestile o pozivanju na sodišče in o zajetju kriminalcev.

V 18. stoletju tak položaj kot sodni izvršitelj je bil odpravljen. Vse izvršilne funkcije je prevzela policija. Vendar se ta odločitev sama po sebi ni opravičila. Navsezadnje policija ni imela materialnega interesa, da bi zagotovila nastop povabljenih na sodišče. Posledično obstajajo primeri, ko so takšni sodni spori trajali več let, saj so bili na sejah izmenično odsotni bodisi priče bodisi obtoženci bodisi tožniki.

Novo obdobje sodne izvršitve

Časi političnih sprememb, razvoja podjetništva in sprememb v obliki uporabe, razpolaganja in lastništva lastnine so prilagodili sistem izvršilnih postopkov. Leta 1997 je v Rusiji oživela sodna služba. Vstopila je v sistem Ministrstva za pravosodje Ruske federacije. Vzpostavitev posebne službe se je odražala v dveh zveznih zakonih. Prvi od njih - "o sodnih izvršiteljih" - je začel veljati 6. novembra 1997. Istega dne je začel veljati zakon "o izvršilnem postopku".

Leta 2004 pa je bila izvedena še ena reorganizacija organov Ministrstva za pravosodje Rusije. Kot rezultat tega je bila ustanovljena Zvezna služba sodnih izvršiteljev Ruske federacije. Uredbo o njem je potrdil predsedniški odlok št. 316 z dne 13. oktobra 2004.

Danes je izvršna služba ena od vezi v sistemu ministrstva za pravosodje Ruske federacije. Poleg tega je strukturiran in organiziran oddelek z določenim osebjem. Enote te storitve zajemajo vse subjekte Rusije.

Povpraševanje po poklicu

Do danes je pogosto ponujeno delo sodnega izvršitelja. Delovna mesta za to delovno mesto lahko vedno najdemo na trgu dela. Seveda strokovnjaki na tem poklicnem področju diplomirajo na univerzah v velikem številu. Vendar kvalificirani sodni izvršitelji danes - povpraševanje. To je posledica precej velikega dolga v različnih regijah naše države. Kje je služba, ki jo ponuja sodni izvršitelj? Pregledi strokovnjakov ugotavljajo možnost zaposlitve le v Zveznem skladu za socialno zavarovanje Ruske federacije, njegovih strukturnih oddelkih itd.

Izobraževanje

Kakšno stopnjo usposabljanja potrebuje sodni izvršitelj? Povratne informacije zaposlenih v tej službi kažejo, da morajo imeti diplomo o pridobitvi višje pravne ali ekonomske izobrazbe.

Dejavnosti

Izvršitelji delujejo v dveh smereh. V prvem od njih zagotavljajo vrstni red sodišča. Takšni sodni izvršitelji spremljajo dokumente iz pisarne v sodno dvorano in zagotavljajo, da so na zaslišanju prisotne vse priče. Ljudje v tem poklicu ohranjajo red in izgovarjajo stavek: »Vstani! Sodišče prihaja! " Katere druge zahteve postavlja tak sodni izvršitelj? Povratne informacije predstavnikov te posebnosti kažejo, da je pomembno, da pravočasno prepoznajo nevarnost in zločinsko konotacijo vsega, kar se zgodi v sodni dvorani.

Drugo področje dejavnosti sodnih izvršiteljev je izvrševanje odločb, ki so začele veljati. To so lahko odločbe davčnih in sodnih organov ter organizacij sistema Ministrstva za notranje zadeve. Pooblastila takšnega izvršitelja so zapisana v zakonu Ruske federacije. Vključujejo dejanja, potrebna za zaseg dolžnikove nepremičnine in njeno nadaljnjo prodajo, da se dolg povrne.

Kaj je to delo? Sodni izvršitelj je včasih v pisarni. Tu sprejema državljane, ki želijo pobirati ali plačati dolg. Vendar večinoma dela zunaj pisarne. Sodni izvršitelj se sprehodi po domovih dolžnikov, da ugotovi njihov neprijavljeni dohodek, skrito premoženje in ugotovi finančni položaj. In če državljani ne dajo denarnih kazni za kršitve prometnih pravil ali za prometno takso, potem mora predstavnik tega poklica sodelovati v skupnih racijah s prometno policijo.

Sodni izvršitelj

Danes se večina neplačnikov loti različnih trikov, da se izogne ​​plačilu dolga. Nekdo vnaprej spozna njihovo lastnino, nekdo zapusti stanovanje, vzame stvari s seboj itd. Ta dejanja ne omogočajo sodnemu izvršitelju pobiranja dolžniških obveznosti. V takih primerih zasliševalci prevzamejo zadevo. Iščejo dolžnike in preučujejo njihove finančne zmožnosti. Šele po tem je mogoče izterjati pravno zahtevana sredstva.

Katere naloge opravlja preiskovalni izvršitelj? Povratne informacije o delu teh zaposlenih potrjujejo, da ti, ki delujejo v okviru zakonodaje Ruske federacije, izvajajo postopek poizvedovanja o vprašanjih zbiranja. Poleg tega sodni izvršitelji praviloma poslujejo samo za zlonamerne neplačnike. Med pristojnostmi takšnega strokovnjaka je tudi možnost uvedbe kazenskih zadev zaradi izogibanja izvrševanju sodb.

Psihološke lastnosti

Sodni izvršitelj je predvsem uradnik, ki je v javni službi. Ta okoliščina določa psihološke značilnosti, ki bi jih moral imeti zaposleni na FSSP.

Šteje se, da delo izvršitelja sploh ni enostavno. Pregledi zaposlenih kažejo, da sta jim pozornost in opazovanje najpomembnejša. Te značilnosti so še posebej pomembne pri poklicnih dejavnostih sodnih izvršiteljev, ki varujejo prostore sodišč in posvetovalnic. Potrebni so tudi pri opazovanju razmer, ki so se razvile med srečanjem, saj prispevajo k zagotavljanju varnosti zaščitenih ljudi. Te lastnosti vključujejo sposobnost izvršitelja, da dolgo časa ohranja stalno pozornost. Poleg tega ga je treba vzdrževati, kljub zunanjim dražilcem in utrujenosti. Za sodnega izvršitelja je pomembno, da lahko razporedi svojo pozornost na izvajanje več funkcij, nalog in dejanj hkrati.

Ljudje v tem poklicu bi morali imeti možnost nadzora ne le enega, temveč tudi več predmetov hkrati, pri čemer opažajo celo manjše spremembe v svojem vedenju. Katere druge lastnosti znakov zahteva služba sodne izvršnice? Povratne informacije zaposlenih na FSSP govorijo o pomenu čustvenih in voljnih lastnosti. Potrebni so za sodne izvršitelje v primerih, ko se pripeljejo ljudje, ki ne želijo nastopiti na sodišču ali plačati dolga.

Čustvene in voljne lastnosti so potrebne za zaposlene na FSSP, tudi kadar odstranjujejo kršitelje iz sodne dvorane, preprečujejo in preprečujejo kazniva dejanja itd. Te značilnosti lahko vključujejo tudi:

- samokontrolo in ravnotežje v konfliktih;

- čustvena stabilnost pri sprejemanju te ali one odgovorne odločitve;

- vztrajnost pri premagovanju težav;

- nizka sugestibilnost;

- ohranjanje visoke aktivnosti;

- sposobnost objektivne ocene svojih ukrepov itd.

Obstaja še ena pomembna kakovost, ki jo zahteva sodni izvršitelj. Pregledi zaposlenih poudarjajo pomen sposobnosti sprejemanja ustreznih odločitev v najtežjih delovnih situacijah. Za to mora imeti sodni izvršitelj visoke intelektualne lastnosti. Predstavnik tega poklica mora pogosto hitro krmariti in sprejemati odločitve v konfliktnih situacijah.

Za to potrebuje lastnosti, kot so:

- sposobnost poustvarjanja vizualne slike v skladu z besednim opisom;

- sposobnost, da takoj vidimo več kot en scenarij in izberemo najučinkovitejši izhod iz situacije;

- sposobnost določitve narave informacij in pravilne odločitve, tudi če je v pomanjkanju časa nemogoče v celoti razumeti.

Katere druge zahteve ima sodni izvršitelj? Predstavniki tega poklica bi morali imeti visoke komunikacijske sposobnosti. Zaposleni na FSSP potrebujejo poznavanje značilnosti neverbalne komunikacije. Pomagali bodo, glede na zunanje vedenjske značilnosti sogovornika (predvsem čustvenega), da prepoznajo možne namene državljana in pravočasno ustavijo njegova nezakonita dejanja.

Pomembno za sodnega izvršitelja in visoke osebne komunikacijske značilnosti. V konfliktnih situacijah so zelo pomembne. Te značilnosti vključujejo:

- sposobnost iskanja prave oblike komunikacije in potrebnega tona;

- sposobnost prepričljivega psihološkega učinka na sogovornika in nevtraliziranje njegove agresivnosti;

- sposobnost igrati pomembno vlogo med konfliktom;

- sposobnost usklajevanja svojih dejanj z dejanji drugih oseb.

Katere druge značilnosti mora imeti sodni izvršitelj? Povratne informacije o delu uslužbencev FSSP kažejo na potrebo po dobrem profesionalnem spominu. Navsezadnje mora oseba te posebnosti imeti možnost, da si po potrebi zapomni videz osebe in operira z veliko informacijami.

Ni skrivnost, da je pogosto v sporu delo v sodni službi. Pregledi zaposlenih kažejo, da jim v takšnih situacijah pomaga dobro razvita reakcija. Ta kakovost bo omogočila hitro delovanje v različnih ekstremnih situacijah.

Povratne informacije o delu sodnih izvršiteljev kažejo, da imajo najuspešnejši strokovnjaki v tem primeru:

- določene življenjske in delovne izkušnje;

- zanimanje za samega sogovornika in njegove izkušnje;

- ohlapnost, vztrajnost in samozavest;

- sposobnost protiuteža;

- aktivni osebni položaj.

Profesionalna kakovost

Katere druge zahteve postavlja sodni izvršitelj? Za osebo v tem poklicu je pomembno, da pravilno opravlja svoje naloge. Prekomerno pooblastilo sodnega izvršitelja je kršitev zakona. Pravni okvir, v katerem deluje zaposleni na FSSP, se mora držati želje po spoštovanju zakonskih norm in oblikovanju ustreznega stereotipa vedenja. Izvajanje nalog sodnega izvršitelja je mogoče le ob stalnem spremljanju njihovih dejanj.

Katere druge značilnosti mora imeti sodni izvršitelj? Pregledi dela ljudi v tem poklicu kažejo, da morajo včasih uporabiti posebno opremo ali fizično silo po zakonu ljudem, ki so pod vplivom alkohola, mamil ali strupenih zastrupitev, pa tudi tistim, ki poskušajo ovirati njihove zahteve. Takšna pooblastila pomenijo razumno uporabo osebe, ki bi morala upoštevati trenutne razmere itd.

Delo sodnega izvršitelja je zelo intenzivno. Zato bi moral imeti oseba, ki se odloči, da se posveti temu poklicu, povečano odpornost na stres.

Kariera

Izvršitelji so javni uslužbenci. Glede na delovno dobo in položaj se jim dodelijo razredi.

Najnižji od njih je mlajši odvetnik. Najvišji korak karierne lestvice je delo glavnega izvršitelja. Zahteve za kandidata za to delovno mesto so najstrožje.

Plača

Kot vidite, delo sodnega izvršitelja vključuje izvrševanje dokaj širokega obsega pooblastil. Vendar plača ljudi v tem poklicu ni previsoka. Na primer, novinec specialist skorajda ne more računati na znesek, ki presega 15 tisoč rubljev, ki bo vključeval uradno plačo in mesečne dodatke (do 60%) za posebne pogoje službe.

Bolj izkušeni zaposleni, pa tudi vodstvo FSSP, so v boljšem položaju. Povišanje njihovih plač lahko doseže 150%. Poleg tega se dohodek teh strokovnjakov poveča, odvisno od delovne dobe. Hkrati je najvišji dodatek te vrste na ravni 20% plače. Zvišanje plač se zgodi tudi z vsako dodelitvijo razreda.

Dober dodatek k plači in obstoječim dodatkom je dodatek. Njihovo velikost določa sistem spodbud, ki velja v vsakem teritorialnem organu. Velikost izplačil bonusov je odvisna tudi od števila dejansko opravljenih primerov.

Torej, povprečna plača zaposlenih v FSSP se v državi giblje od 12 do 22 tisoč rubljev. Kako se izvršitelj plačuje v Moskvi? Po odzivih predstavnikov tega poklica je mogoče presoditi, da se v prestolnici njihove plače gibljejo od 18 do 26 tisoč rubljev.