karierno upravljanje

Sodobna ključna znanja vodje

Sodobna ključna znanja vodje

Video: SKK 2020 - Razvijanje digitalnih kompetenc zaposlenih s pomočjo izobraževanj 2024, Maj

Video: SKK 2020 - Razvijanje digitalnih kompetenc zaposlenih s pomočjo izobraževanj 2024, Maj
Anonim

Nestabilno poslovno okolje zahteva nenehno posodabljanje znanja in obvladovanje vodstvenih lastnosti. Ključne vodstvene sposobnosti so načela vedenja, potrebna za učinkovito dokončanje nalog. Njihova uporaba posamezno ali v kombinaciji je odvisna od konkretne situacije. Poglejmo glavne točke:

  1. Poznavanje vašega podjetja in vaših ljudi. Vodja mora razumeti svoje poslovanje, poznati tehnološke procese in nianse, povezane z njim. Le tako se bo naučil predstavljati tveganja. Poleg tega morate poznati podrejene. Natančna ocena in povratne informacije jim pomagajo razumeti. Tu so koristne ključne vodstvene sposobnosti, kot so poslušanje, analiza dejstev, zbiranje idej in mnenj. Če poslušate zaposlene, lahko uganite, kdo je poln odločnosti, kdo bo premagal vse ovire na njihovi poti. Prav tako je potrebno, da zaposleni poznajo vodjo: vodja mora biti ves čas vseskozi, izžarevati zaupanje in umiriti.

  2. Vztrajanje pri realizmu. Realist priznava negotovost. Upravitelj je pripravljen živeti v razmerah negotovosti. Načrti zahtevajo izvajanje, tudi če se okoliščine niso spremenile na bolje. Samo preučevanje poročil ni dovolj. Dober vodja zbira informacije lokalno in spremlja vedenje potrošnikov na prodajnih mestih.
  3. Določitev ciljev in prioritet. Te ključne sposobnosti vodje prodaje vplivajo na podjetje kot celoto. Od vodje pričakujejo posebne cilje, saj napačna izbira podjetje pokvari. Toda oblikovanje ciljev je šele začetek, kajti potem morajo zaposleni izpolniti svoje cilje. Zato so jasne prioritete in mejniki ključ do uspeha.
  4. Nadzor nad izvajanjem. Brez sistematičnega spremljanja izvajalci nimajo pojma o svoji vlogi pri zadevi. Zmanjšanje intervalov med kontrolnimi točkami vam omogoča, da sledite načrtu: podatki prihajajo hitreje in v podrobni obliki. Analiza stanja vključuje ukrepe. Uporabiti je treba ključne spretnosti vodje v nevarnih razmerah in pogumno prilagoditi.
  5. Nadomestilo za uspešne zaposlene. Nagrade so spodbuda za uspešno izvajanje načrtov. Pri uresničevanju načrta pa lahko pride do dvomljivih ali tveganih transakcij. Da se to ne bi zgodilo, določite uspešne zaposlene - tiste, ki učinkovito izpolnjujejo svoje naloge in cilje. Za plačilo ustreznih prejemkov uglednim zaposlenim je vedno odgovoren poslovodja z vodstvenimi sposobnostmi.

  6. Razvijanje sposobnosti zaposlenih. Usposabljanja, dodatnega usposabljanja, izpopolnjevanja in obogatitve znanja so naložbe v prihodnost podjetja. Ljudje, ki ne izgubijo srca, zadržijo udarec, imajo bogate izkušnje, postanejo podpora in opora podjetja v težkih razmerah.
  7. Poznavanje sebe. Ključne veščine vodje se nenehno izboljšujejo. Življenje kaže, da ima vodja dva načina: počivanje na lovorikah in delo na sebi. Moramo znati prepoznati svoje pomanjkljivosti, ker ni idealnih ljudi, le stremimo k idealu. Poslušaj in sliši. To bo zagotovilo stik in pretok vsestranskih informacij.

Vodja, ki najde prave rešitve v spreminjajočem se svetu poslovanja, svoje podjetje premakne naprej. Vodja pozna ljudi in njegovo delo, znanje se nenehno uči in dopolnjuje. To je prilagodljiva oseba, ki se lahko prilagodi novim razmeram. Za vodjo je najpomembnejša pozitivna naravnanost, sposobnost, da energizira in vzbuja zaupanje.