karierno upravljanje

Knjižnica (poklic): opis, potrebna izobrazba

Kazalo:

Knjižnica (poklic): opis, potrebna izobrazba
Anonim

Izbira poklica ni vedno enostavna in enostavna. Velikokrat se kandidati pred vstopom na univerzo srečujejo s temi težavami. Danes moramo ugotoviti, kaj dela knjižničar. Ta poklic v sodobnem svetu ni tako pogost, vendar se vseeno pojavlja. Kako lahko uspe tukaj? Za koga se učiti? Katere lastnosti so na tem področju najbolj cenjene? Vsega tega je treba še izvedeti. Res je, vsi se ne strinjajo, da bi zgradili kariero na našem trenutnem področju. Konec koncev ima tudi poklic pomanjkljivosti. Za njih se boste morali pozanimati, da ne bi delali napak.

Kdo to

Knjižničar je poklic, ki, kot že rečeno, v sodobnem svetu ni preveč pogost. Poleg tega ni tako povpraševanje, če ga primerjate z istimi IT-tehnologijami. Kdo je knjižničar sploh?

Vsakdo je vsaj enkrat v življenju naletel na take delavce. Knjižničar je zaposleni, ki dela v knjižnici. To je nekakšen "čuvaj knjig". Tudi takšen zaposleni dobro pozna literaturo in lahko državljanom hitro pomaga najti informacije, ki jih potrebujejo. Načeloma v stroki ni nič posebej težkega, se zdi. Samo delo v knjižnici je res naporno. Resničen in uspešen knjižničar je obdarjen s številnimi lastnostmi in znanji. Kako postati takšen zaposleni?

Usposabljanje

No, kot vsak drug poklic, tudi naša sedanjost zahteva določeno izobrazbo. Glede na to, da samo področje med sodobno mladino ni zelo priljubljeno, izbira posebnosti za nadaljnjo zaposlitev kot knjižničarka ni prevelika.

Običajno dajemo prednost humanistiki. Zlasti "Knjižničar", "Upravljanje dokumentov", "Literatura". Včasih lahko srečate tudi »kulturologijo«, »filologijo«. Redko, a še vedno obstaja takšna posebnost, kot je "Management". Dober knjižničar načeloma ni omejen na visokošolsko izobrazbo, na njem se lahko učite tudi v tehnični šoli. Natančno v istih smereh.

V povprečju boste morali študirati kot vsi drugi - 4,5-5 let. Ni važno, v kakšnem kraju postane vaše delo - osrednja knjižnica, vrtec ali katero drugo. Toda dejstvo ostaja: naučiti se morate. V nekaterih primerih lahko storite brez "stolpa", le takrat naj bi pomanjkanje diplome pokrili vaše osebno znanje in lastnosti. Delodajalcu res ni tako enostavno dokazati, da si pravi knjižničar.

Kje delati

Kam se lahko zaposlim po diplomi ali kateri koli drugi izobraževalni ustanovi? Iskreno, knjižničar je precej ozek poklic. Torej izbira tukaj ne bo prevelika. Da, z razvojem napredka in tehnologije so možnosti za našo sedanjo smer postale več, vendar še vedno ne vplivajo močno na kraj dela. Razen če se ne pojavijo nove dolžnosti in odgovornosti najvišje stopnje.

Na primer, vaša državna knjižnica je lahko kraj vašega dela. To častno mesto gre samo najboljšim zaposlenim, in če je že nekdo tam, se ne bi smeli posebej nadejati zaposlitve. Konec koncev se le malokdo strinja, da se bo "premaknil". Knjižničar je praviloma eden za celotno ustanovo. Ali več njih (odvisno od velikosti zgradbe).

Poleg tega bodo zdaj za zaposlitev na voljo tudi centralne in okrožne knjižnice. Načeloma je to dobra možnost, še posebej, če ti kraji niso daleč od vašega doma. Razlike med osrednjo knjižnico in državo niso pomembne. Le kar se tiče dela.

Le v praksi običajno knjižničarji hodijo v izobraževalne ustanove na delo. Na primer osebje šole ali univerze. Tu je takšno osebje potrebno nenehno. Šolski knjižničar ali državni knjižničar - ni pomembno, delovne obveznosti na enem ali drugem mestu bodo enake. Tako kot se na teh dveh popolnoma različnih mestih osebne lastnosti vrednotijo ​​enako. Kaj boste morali storiti, ko boste dobili službo?

Dolžnosti

Delo v knjižnici je res ogromno. Konec koncev se, kot že rečeno, le na prvi pogled zdi, da je biti lahko nekakšen zaposleni. V resnici to ni tako. Še posebej, če nimate težnje in znanja iz literature in ustvarjalnosti. Kaj mora storiti knjižničar?

Ta zaposleni bi se moral ukvarjati s sortiranjem knjig v določeni ustanovi. Prav tako jih išče in izdaja, spremlja red v stavbi.

Upoštevajte - naloge vključujejo tudi pomoč bralcem pri iskanju prave literature, njihovem posvetovanju. To je, v nekaterih primerih boste morali svetovati določeno knjigo, predlagati, na kateri vir se obrniti.

Ko bodo prispele nove knjige, se boste morali ukvarjati z njihovo obdelavo. Vzemite, postavite v osnovo, postavite na za to določeno mesto. Ni najlažje razmišljati. In če menite, da se je zdaj pojavila znanstvena elektronska knjižnica, se na splošno lahko zredite za količino opravljenega dela. Če se boste trudili, da bi dobili službo, kjer je elektronska knjižnica, se pripravite - morali se boste popolnoma ukvarjati z njenim polnjenjem in vzdrževanjem. Ne sistemski administrator, ne programer, namreč knjižničar. Torej, vsi se ne morejo spoprijeti s takšnim obsegom dela.

Zaslužek

Seveda se pri zaposlovanju (in pri izbiri smeri dela) veliko pozornosti posveča takšnemu kazalcu, kot so plače. Višji kot je, več kandidatov in mladih strokovnjakov si bo prizadevalo za določen poklic. Kako so stvari z našo trenutno smerjo?

Iskreno, ne prav. Plača knjižničarja, tako kot večina javnih uslužbencev, kot tudi "državnih uslužbencev", je nizka. Tako v Rusiji kot v prestolnici. Res je, pogosto se čuti razlika.

V povprečju bo knjižničar zaslužil približno 6-9 tisoč rubljev. Ni veliko, kajne? In ne tako pomembno, podeželski knjižničar pred nami, ali običajni mestni. Povprečna plača v Rusiji za take zaposlene običajno ne presega 10.000 rubljev. Toda obremenitev za tovrstno osebje je resna. In kot smo že videli, bo treba opraviti tudi količino dela. Da ne omenjam odgovornosti na delovnem mestu.

Toda v prestolnici so stvari nekoliko boljše. Ne preveč, a vseeno je bolje kot sploh nič. Znanstvena elektronska knjižnica ali državna knjižnica - ni pomembno, kje boste našli službo. Upoštevajte, da bodo morali v Moskvi ali Sankt Peterburgu delati za približno 15.000 rubljev. Natančneje, od 10 do 15 tisoč. To je toliko, koliko knjižničarjev dobijo v velikih mestih Rusije. Če govorimo o šolah in univerzah, potem se običajno situacija ne razlikuje od celotne slike v Rusiji.

Izkaže se, da je knjižničar pomemben poklic, vendar je plačan slabo. Torej, med prijavljenimi in že diplomiranimi strokovnjaki ni tako povpraševanje. Če boste želeli najti službo kot knjižničar, z veliko mero verjetnosti ne boste imeli veliko konkurence. Sodeč po statističnih podatkih, približno 60% prebivalstva meni, da ta smer ni preveč pomembna in razširjena.

Tekmovanja

Kljub vsemu ima naš poklic danes nekaj raznolikosti. Ne samo, da morate preurediti knjige in opraviti papirologijo. Dejansko je v Rusiji ena zelo zanimiva konkurenca. Imenuje se knjižničarka leta. Vsako leto se po vsej državi srečajo najboljši knjižničarji, pokažejo svoje znanje in se potegujejo za naziv najboljšega zaposlenega v Rusiji.

To je pravzaprav zelo koristno. Najprej se boste ukvarjali s samorazvojem. Drugič, postali boste znana oseba. Tretjič, zmagovalcem se običajno dodelijo nekateri dodatki in dodatki, gotovinska plačila in privilegije. Poleg tega najboljši knjižničar praviloma prejme višjo plačo kot vsi ostali. Čeprav za mnoge celo ruska letna konkurenca ni spodbuda za zaposlitev.

Certificiranje

Med drugim občasno na delovnem mestu poteka certificiranje knjižničarjev. Zdi se, da je težko razvrščati in distribuirati knjige, skrbeti za njih in jih tudi izdajati. Šele zdaj je tudi naš današnji poklic, kot vsak drug, še vedno odgovoren. In zato ne skrivati ​​pred certificiranjem. Če tega ne boste opravili, lahko greste iskati drugo mesto dela.

Na kaj se boste morali pripraviti? Vse knjižnice imajo svoja pravila za vodenje postopka, tako da na to vprašanje ni mogoče natančno odgovoriti. To nianso bi morali izvedeti pri delodajalcu. Nekatera splošna načela pa bodo še vedno veljala. Kateri?

Najprej vas bodo preverili glede znanja o zbirki knjig, ki so v knjižnici. Tudi v tem obdobju ocena učinkovitosti vašega dela. Kako dobro se zavedate, kaj je postalo del vašega življenja, vašega dela? Potrdilo bo prikazano.

Drugič, najverjetneje bo ocenjeno tudi delo z obiskovalci. Kako dobro služite svojim bralcem. Možno je, da vas bo za to idejo "vrgel" skrivni obiskovalec. Precej priljubljena tehnika, ki se uporablja vedno pogosteje.

Tretjič, certificiranje vključuje preizkušanje vašega znanja. In literarno. Ne povsod, toda na toliko mestih bo prav to storil delodajalec. Kot že rečeno, je dober knjižničar nekdo, ki razume literaturo. Neizobražen, neumen, neveden uslužbenec je sramota za celoten obrat.

V praksi pa je ponavadi preprosto preprosto pokazati, kako delaš, kako dobro in učinkovito opravljaš svoje naloge. Ne pozabite, da kolikor bolj prestižen bo kraj vašega dela, strožji bo pregled. Na primer, centralna knjižnica jo lahko vodi po vseh točkah in celo nenehno najde napako. Kljub temu, če upoštevate, da je konkurenca pri zaposlovanju majhna, vas ne bodo močno tiranizirali. Najverjetneje samo opravite simbolično potrdilo "za razstavo".

Kakovost

Značilnost za knjižničarja je ponavadi navedena na vašem nekdanjem delovnem mestu. No, ali na univerzi, kjer ste študirali. Če je ne morete odpeljati kamor koli, je dovolj, da ob zaposlitvi predstavite življenjepis. In navedite tam svoje osebne lastnosti. Tiste, ki bi jih moral imeti vsak knjižničar. Iskreno povedano, obstaja kar nekaj točk. Kakšni so? Kaj je priporočljivo navesti v življenjepisu ob zaposlitvi v knjižnici?

Literarne spretnosti in težnje so prva in najpomembnejša stvar, ki jo je mogoče razlikovati. Kvaliteta knjižničarja je brez znanja literature nepredstavljiva. Konec koncev, z njo moraš delati. Nezaposleni zaposleni ne bo zaposlen. Torej, označite, da veste, s čim boste delali.

Stebilnost je še ena prav tako pomembna lastnost. Igra vlogo pri katerem koli poklicu. Nervozno in neuravnovešeno osebo peljejo v službo brez večjega lova. In ko gre za knjižnice - in še bolj. Konec koncev je ta kraj skladišče znanja, miru in spokojnosti.

Hitro učenje, sposobnost opravljanja monotonega dela - to je tisto, kar dober knjižničar še vedno potrebuje. To še posebej velja za drugo točko. Delo v knjižnici je stalno monotono delo, ki mu niso podvrženi vsi. Če torej ne veste, kako dlje časa delovati v okviru navodil, če potrebujete "obračun" za ustvarjalnost in samorazvoj, boste morali opustiti poklic. O hitrem učenju in o tem ni vredno govoriti.

Odprtost, prijaznost, disciplina so lastnosti knjižničarja, ki postanejo tudi izredno pomembne. Ni preveč prijetno priti v knjižnico in tam komunicirati z "upraviteljem", ki obiskovalca očitno ni vesel. Prijaznost je ključ do uspeha v skoraj kateri koli smeri našega življenja. Če je človek odprt in prijazen, je prijetno z njim komunicirati. In to ne bo prestrašilo bralcev, prijetno jim bo obiskati eno ali drugo institucijo.

Pobuda, zbranost, zadržanost, samokontrola - to so še vedno točke, ki jih ne smemo pozabiti. Številni knjižničarji so povezani s strogimi, sezonskimi ljudmi, ki se držijo »na mivki«. Ta status si je izmislil z razlogom. Dejansko se bo dober knjižničar odlikoval ne le po izobrazbi, ampak tudi po vzdržljivosti. Vsak, ki se spoštuje, mora imeti te lastnosti.

prednosti

Ni tako pomembno, katero mesto je postalo vaše "zatočišče" pri gradnji kariere - državna knjižnica, okrožje ali preprosta šola. Navsezadnje ima vsak poklic svoje prednosti in slabosti. Niso posebej odvisni od kraja dela. Kakšne so prednosti naše trenutne smeri?

Če ste ustvarjalna oseba, se lahko samo veselite. Knjižnica je kraj, ki bo postal vaš drugi dom. Tu lahko delate in se zabavate, razvijate in izboljšujete svoje literarno znanje.

Če nimate hitre utrujenosti, lahko dolgo opravljate monotono delo, potem se vam bo ta kraj dela zdel samo raj. Dejansko se bo aktivna in proaktivna oseba zlahka spoprijela z bremenom, ki pade na ramena knjižničarja.

Veliko prostega časa je kakovost, ki jo večina zaposlenih poudarja. Običajno je mogoče vzdrževati red v sobi zaradi namizja (prostor, sprejem). Toda na splošno bo večina časa morala sedeti bodisi za računalnikom (zdaj so povsod) ali preprosto za dokumenti in pisalno mizo. Lahko poslujete mirno. Na primer stransko delo.

Kot je bilo že rečeno, ni vedno potrebno visokošolsko izobraževanje za zaposlitev. Priročnik knjižničarja bolj nakazuje, da bi morali biti le izobražena in kulturna oseba, ki ima znanje in znanje iz literature. Vsakdo ima torej možnosti zaposlitve. Ne moremo pa poudariti nizke ravni konkurence.

slabosti

Res je, v smeri je več kot dovolj pomanjkljivosti. Poleg tega ima ena točka pomembno vlogo. Seveda govorimo o plačah. Ona je, kot že rečeno, nizka. Tako v Rusiji kot v prestolnicah. Če ga primerjate z obremenitvijo in odgovornostjo, ki vam bo položena na ramena, potem v knjižnici preprosto izgubite čas.

Pomanjkanje možnosti za dvig in razvoj kariere pušča svoj pečat tudi na priljubljenosti in povpraševanju po poklicu knjižničarja. Na tem področju ni karierne lestvice. Zato lahko to smer do neke mere imenujemo brezperspektivna.

O obremenitvi je bilo že rečeno. Ja, precej pogosto lahko med enodnevnim delom opravljate svoje delo - mesečno luči za računalnikom, branje, vezenje in podobno (še posebej, če vas šefi ne spremljajo, glavno je, da pogledate vrstni red v stavbi in se odzovete na prvi klic obiskovalcev), vendar so časi ko se zgodijo najbolj resnični ropoti. In potem se količina dela in odgovornosti preprosto ne primerja z vašo plačo.

Kot vidite, je knjižničar poklic, ki med strokovnjaki ni preveč priljubljen. Zahteva posebno odgovornost, znanje in spretnosti v literaturi. Samo pravi ljubitelj ustvarjalnosti in knjig bo lahko stalno delal v knjižnici. Raje to sploh ni poklic, ampak poklicanost!