zaposlovanje

Kaj privablja tuje strokovnjake v Šanghaj?

Kazalo:

Kaj privablja tuje strokovnjake v Šanghaj?
Anonim

Kitajska metropola Šanghaj že od nekdaj velja za svetovljanski kraj, tam se že stoletje in pol zbirajo izgnanci in iskalci avanturističnega zaslužka z vsega sveta. Mesto uživa dvomljivo kriminalno slavo in slovi po svojih slumih, po katerih je ime dobilo po vseh naseljenih delovnih mestih vojašnice v mnogih delih Zemlje. Zdaj lahko to stereotipno podobo štejemo za zastarelo. Sem prihajajo delavci migranti in praviloma visoko usposobljeni iz držav, ki veljajo za zelo uspešne. Kaj iščejo delavci iz ZDA, Rusije, Francije, Velike Britanije ali, kot se običajno imenujejo, izseljeni?

Splošno vzdušje

Ko nekdo dolgo išče službo in kot ponudbo prejme prosto delovno mesto v Šanghaju, to pogosto sproži ne tako veselo reakcijo med svojci. Enaka slika človeškega mravljišča, vročine, hrupa, nereda in nečistosti se poraja v domišljiji. Ljudje, zlasti zahodnjaki, so radovedni in živijo v svojem ustaljenem svetu, v katerem je vse jasno: Rusija je Sibirija, ki je vedno hladna, tudi julija je karneval v Riu, Avstralija je prežeta s kenguruji in koalami, Kitajska … No, on je Kitajska. Tujci se v Šanghaj v to mesto običajno zaljubijo skoraj takoj, vsaj teden dni. Nekateri trenutki ustrezajo stereotipom, podnebje je res zelo vroče in vlažno in o hladni noči se ne morete niti sanjati, zadrega je okoli ure. Toda na ulici je, v sobah so povsod klimatske naprave. Pravzaprav je ogromno ljudi, tudi trgovcev, ki trpijo, ki vstopijo v bes ob pogledu na osebo evropskega videza. Toda vse te neprijetne malenkosti bledijo v primerjavi s posebnim duhom svetovljanstva, svobode, prijaznosti in nekaj posebnega šangajskega šika.

Yana Rudkovskaya je napovedala finančne izgube zaradi koronavirusa

Kavarna na robu avtoceste v Indiji: uživate lahko v hrani in razmišljanju o avtomobilih

Žično: poraženi šahovski prvak Kasparov se je s pametnim strojem pomiril

Izseljenci v Šanghaj

Lani sedemodstotno znižanje stopnje gospodarske rasti je vplivalo tudi na število povabljenih tujih delavcev. Šanghaj jih je prejel za 2% manj kot leta 2014 (takrat jih je bilo 255 tisoč). V tem globalnem poslovnem središču in največjem mestu na Kitajskem je veliko del, vključno z visokimi položaji. Potrebni so svetovalci, učitelji, ljudje drugih specialitet in celo kuharji. Privlačnost za izseljene osebe ni samo v precej visoki plači, ampak tudi v kariernih možnostih, o katerih si doma lahko samo sanjajo. Strokovnjaki iz večine držav menijo, da je njihovo bivanje v Šanghaju zelo udobno, pogoji, ki jih ustvarijo, pa so zelo sprejemljivi. Tuji specialist v povprečju zasluži 158 tisoč dolarjev na leto, kar je pol in večkrat višji od dohodka podobnega strokovnjaka, kaže raziskava HSBC Bank (2015). V nekaterih primerih je zagotovljeno celo plačilo za onesnažen zrak, čeprav tukaj ni nič slabše kot v največjih svetovnih prestolnicah. Res je, tudi stroški življenja v Šanghaju so razmeroma visoki.

Prehrana

Tukaj ni sprejeto, da bi kuhali doma, tega skoraj nihče ne počne. V prodaji je veliko gotovih izdelkov, ki se samo segrejejo, kavarniška mreža pa je izjemno razvita. Tujcu je nekoliko težko, da je jedilnik večinoma napisan v hieroglifih, osebje pa še zdaleč ne obvlada niti najosnovnejšega znanja angleščine, vendar to v celoti kompenzira prisotnost slik, številke pa so jasne vsem (cene so navedene v RMB). Poleg tega obstajajo restavracije, namenjene tujcem, vključno z znanimi "hipediranimi" znamkami evropske in ameriške gostinske ponudbe. Hrana je tu dražja, vendar je dovolj obiskovalcev, tudi Kitajcev, za katere je vse to eksotično. Kosilo v lokalu bo stalo od tri do štiri dolarje, na posebnih mestih, ki jih ljubijo elita in "bledoglavi prijatelji", pa desetkrat dražje. Vendar si lahko oba privoščita visoko plačanega strokovnjaka.

Jabolčni sok in zelenjava: kako tajvanska dama uspe videti nič slabše od svoje hčerke

Mačji lasje so bili strašno lepljivi na rjuhah: težavo so rešili po nasvetu mačje ženeKuhinjo okrasimo praktično: svetle držala za skodelice

Nastanitev

Cene za najem nepremičnine so resno odvisne od lokacije objekta. Povprečna cena kvadratnega metra je 29 dolarjev, vendar pa se izseljenci pogosto preplačajo za bližino delovnega mesta. Dolgoživeči migranti so v zadnjih nekaj letih zabeležili zvišanje cen najemnin; relativno nedavno je bilo mogoče dvosobno stanovanje (dnevno sobo in spalnico) v središču mesta najeti za tri tisoč juanov (približno 450 dolarjev) na mesec, zdaj pa bo to stalo dvakrat toliko. Na primer, v nekdanji francoski koncesiji (to je osrednji in zelo prijeten del mesta, kjer je ohranjeno vzdušje starega Šangaja, ki pa je brez vsakršnih nevšečnosti), boste morali za "studio" plačati vsaj 1200 dolarjev. To je drago, dve tretjini plače mladega specialista. Družinski dom lahko stane 3500 dolarjev na mesec.

Prevoz

V Šanghaju so zgradili sodoben metro, enkratno potovanje, v katerem stane več juanov, odvisno od razdalje. Sprva je težko uporabljati ta javni prevoz, karte prodajajo terminali, na zaslonih katerih so vsa besedila napisana v hieroglifih, potem pa se vizualni pomnilnik začne delati, vse se vrne v normalno stanje, še posebej, ker je osebje postaje zelo prijazno in pripravljeno pomagati. Poleg tega je taksi služba dobro organizirana, tarife so precej dostopne, vozniki, ki sedijo za prozornimi ograjami, ne tipkajo in izdajo čeka. Hitri hitri vlak Malav se poveže z letališčem podzemne železnice, drugi vlaki pa povezujejo najbližja mesta, ki prav tako prijetno presenetijo z udobjem in hitrostjo.

Dobro delo za kozarec piva: bari v Rouenu dajejo del dobička na otroških počitnicah

Globus dekor doma: okrasite hišo s čudovitim dodatkom za pomlad

Starejši par je kupil prazno parcelo: čez 10 let so tukaj zgradili moden hotel

Kako je biti z otroki

Delavec, ki se odloči za odhod v Šanghaj, pogosto vzame s seboj svojo družino. Mesto ima sistem šolske vzgoje v različnih jezikih, plača se, a precej kakovostno. Stroški poučevanja otroka se začnejo pri 1500 USD na mesec, odvisno je od starosti in stopnje poučevanja. To se morda zdi velika vsota, vendar je treba upoštevati dejstvo, da Nemci, Britanci, Avstralci, Singapurci in Rusi prihajajo v Šanghaj, da bi zaslužili denar, najpogosteje pa ga dobijo. Mimogrede, v nekaterih primerih se vabljeni strokovnjaki podjetja, ki zaposlujejo, zavežejo, da bodo plačevali izobraževanje otrok. Enako velja za najemna stanovanja. Četrtina delovnih migrantov, ki predstavljajo najbolj plačan in najbolj kvalificiran delež, prejema dohodek iz svojih dejavnosti v višini več kot 300 tisoč dolarjev na leto

Glavna stvar je delo

Koga se zahteva v Šanghaju? Najprej so to visoko usposobljeni menedžerji najvišje ravni, bančni strokovnjaki, inženirji, programerji, arhitekti, oblikovalci. Ti strokovnjaki bodo tukaj vedno našli dobro plačana delovna mesta. Prednost imajo tisti, ki že govorijo kitajsko ali so se pripravljeni potruditi, da se je naučijo. Mimogrede, to znanje se bo izkazalo za koristno v poznejšem življenju, ali če to delo za nekaj ni primerno, morate iskati drugo. Potrebni so tudi strokovnjaki s področja trženja, simulatorji prodaje zalog, sektorja PR in blagovnih znamk ter oglaševanja.

Papirologija

Tudi po prejemu soglasja delodajalca in doseganju dogovora o pogojih za zaposlitev pakiranje vrečk ni vredno hitenja. Pred nami je precej dolg postopek za izdajo vizuma „Z“, ki omogoča delo v Šanghaju kot specialist, ki ga privabljajo iz tujine. Vendar bo podjetje, ki vabi, čim bolj povečalo obdelavo dokumentov, kljub temu pa bo potrebno veliko osebnega truda. Zlasti boste morali obiskati podrobno zdravniško komisijo ter predložiti številne dokumente in potrdila. Register potrebnih papirjev se občasno spreminja, tako kot pravila, in da bi se izognili nesporazumom, je treba to nadzorovati, saj lahko celoten postopek registracije traja več mesecev.

Ste ugotovili kršitev? Poročajte o vsebini