karierno upravljanje

Psihofiziološka osnova voznika. Osnove psihofiziologije dela voznikov

Kazalo:

Psihofiziološka osnova voznika. Osnove psihofiziologije dela voznikov
Anonim

Da na tečaje vožnje niso vsi pripravljeni na dejstvo, da bo moral poleg učenja pravil obnašanja na cesti preučiti tudi psihofiziološke temelje voznika. Toda ta vprašanja niso nič manj pomembna kot obvladanje nadzora nad avtomobilom. Konec koncev bodo ti razredi pomagali spoznati sebe in svoje čustveno stanje, kar bo pomagalo ne le za volanom avtomobila, ampak tudi v poznejšem življenju.

Psihofiziologija voznika

Psihofiziološka osnova voznikove aktivnosti je voznikovo zaznavanje okolja, reakcije, pozornost, dojemanje, operativno razmišljanje.

Občutki - kot eden od psihofizioloških vidikov - se kažejo v odsevu voznikovega uma posameznih pojavov in lastnosti predmetov, ki vplivajo na njegova čutila. Tako razlikujejo: slušne, motorične, vidne, kožne, vibracijske in vohalne reakcije.

Zaznavanje je upravljanje s čutili, natančna ocena prostorskih odnosov, hitrosti obdelave informacij.

Psihomotorna reakcija se kaže v hitrosti in natančnosti voznikovega odziva na kritične situacije. Identifikacija natančne psihomotorne koordinacije gibov.

Pazljivost se kaže v sposobnosti, da hitro preusmerite svojo pozornost z ene teme na drugo in jih ocenite v kompleksu.

Čustveno-voljna reakcija je odpornost na stres, visoka raven takšnih lastnosti, kot so: samokontrola, vztrajnost, odločnost.

Operativno razmišljanje se kaže v oceni stanja na cesti, hitrih in ustreznih odločitvah ter zmožnosti predvidevanja razmer.

Za voznika so pomembni fizični treningi, tehnična znanja in predvsem psihofiziološka. Dejavnosti voznikov se v psiholoških vprašanjih posveča posebni pozornosti; študija teh točk je nemogoče prezreti. Seveda vozniške sposobnosti pridobivajo z izkušnjami in časom, toda dejstvo, da ima človek določene lastnosti značaja, določa njegovo psihološko pripravljenost za trdo delo, kot je vožnja z avtomobilom.

Psihofiziološka osnova voznika. Program etičnega izobraževanja

Etični temelji voznikovega poklica so upoštevanje prometnih pravil, zmožnost njihove uporabe v različnih situacijah, dosledno upoštevanje, izkazovanje spoštovanja do drugih voznikov in pešcev. Tako se karakterne lastnosti človeka zelo pogosto kažejo prav v vedenju na cesti.

Obstajajo značilnosti psihofizioloških dejavnosti voznika na cesti:

  • Voznik mora spoštovati pešca in mu pustiti prehod. To je še posebej pomembno pri neurejenih križiščih in ovinkih. Nikoli ne smete pozabiti, da je vsak voznik občasno pešec, prav tako njegovi sorodniki in otroci.
  • Ne slepite kolegov z visokimi prameni. Vsak voznik ve, kako neprijetno in nevarno je, ko se prihajajoči ali prehitevalni avtomobil zaslepi z žarometi.
  • Ne urejajte dirk in ne ovirajte prehoda drugega avtomobila, tudi če se voznik mudi, se mu potrudite, ne da bi na cesti ustvaril zasilno pomoč.
  • Ni treba, da se na cesti premikate, se premikate z enega voznega pasu na drugega, samo upoštevajte pravila ceste in opozorite druge voznike na prihajajoče manevre.
  • Če vidite, da je avtomobil v težkem položaju in stoji na stranskem tiru, ne peljite mimo.
  • Ko se pripravljate na parkiranje svojega avtomobila, vam ni treba razmišljati samo o svojem udobju, saj zasedete več mest, kot je rezervirano za en avto, ali blokirate izhod za drugega.

Nega voznika

Koncept „previdnosti“ določa sposobnost voznika, da se osredotoči na nevarni predmet, hitro pregleda in oceni trenutno stanje kot celoto. Pri nizkih in srednjih hitrostih lahko voznik brez težav oceni na desetine okoliških situacij in predmetov. Za voznika je zelo pomembna kakovost, da se osredotoči na najpomembnejši predmet ali izredni dogodek in se hitro odloči za najudobnejše izogibanje ali povzročanje minimalne škode, pa tudi sposobnost predvidevanja možnega poteka dogodkov.

Pozornost voznika je lahko razpršena ali razporejena. V standardnih in nenevarnih situacijah se pozornost voznikov porazdeli. Na poti lahko mirno oceni okolje. Usmerjena pozornost se pojavi, ko pride do nevarne situacije. Voznik vso svojo pozornost usmeri le na en predmet ali situacijo.

Hitrost odziva voznika

Morda so najpomembnejše psihofiziološke podlage za delovanje voznika hitre reakcije. Ker ni dovolj opaziti, oceniti in napovedati situacije, je zelo pomembno, da se hitro odzovemo tako, da se odločitev pooseblja v akciji in izpolni njen glavni namen - odpravo izrednih ali potencialno nevarnih razmer.

Z znanstvenega vidika je reakcija razdeljena na tri stopnje: ocenjevanje situacije, sprejemanje informirane odločitve in izvajanje operativnih ukrepov. Hitreje ko se ta veriga zgodi v voznikovem umu, hitreje se kaže njegova reakcija na trenutno situacijo. Tako je mogoče ugotoviti, da je spretnost voznika približno 70% odvisna od sposobnosti hitrega odzivanja, saj se čas, ki je namenjen odločanju, včasih izračuna celo v krajšem časovnem intervalu od sekund.

Osnova učinkovitosti komunikacije voznikov

V kateri koli avtošoli se bodo naučili ne samo voznih tehnik, temveč tudi osnov učinkovitosti komunikacije. Takšen UMKD "Psihofiziološke osnove voznika" je potreben za prehod in je pomemben. Razdeljen je na več različnih sklopov in tem. Med njimi:

  • Psihofiziološka osnova voznika.
  • Kognitivne funkcije zaznavnega sistema.
  • Etične norme in pravila.
  • Čustveno stanje, preprečevanje konfliktov.

Čustveno stanje

Morda je to eden najpomembnejših odsekov psihologije voznikov. V avtošoli bodo potekali pouk na to temo, na katerem bodo s pomočjo učitelja in sošolcev z agresijo sogovornika naredili majhne dramatizacije možnih konfliktnih situacij na cesti. Učitelj-psiholog vam bo zagotovo pomagal in vas naučil, kako iz teh situacij izstopiti z minimalnimi izgubami za vaše psiho-čustveno stanje. Pojasnila bo tudi s primeri, kako je lahko ta ali ona situacija nevarna in kako se izogniti njenemu negativnemu razvoju.

Fizični trening voznika

Za voznika je igranje športa enako pomembno kot za vse druge osebe. Na primer, pri različnih vrstah okvar boste morda potrebovali fizično moč, da jih odpravite. Poleg tega je zelo pomembno, da trenirate svoje usklajevanje in reakcije, ki vam bodo zagotovo prišle na pot in lahko komu celo rešijo življenje. Za voznika bodo zelo koristni športi ali igre, ki vključujejo visoko koncentracijo, prisotnost določene hitrosti reakcije, trening perifernega in osrednjega vida, pa tudi koordinacijo gibov. To bo pomagalo: tenis in tenis, šport, smučanje, veslanje, plavanje, drsanje, paintball in podobno.

Varnost voznika

Ne le voznikova sposobnost obvladovanja razmer na cesti, ampak tudi njegova izkušnja je lahko v nevarnih razmerah odločilna. Na koncu tečaja "Psihofiziološke osnove voznikove dejavnosti" vam bodo testi, ki so vam na voljo za prehod, pomagali ugotoviti vašo psihološko pripravljenost na vožnjo kot voznik.

Prav tako ne smete zanemariti preprostih varnostnih pravil v zvezi s fizičnim stanjem osebe. Če se voznik slabo počuti ali nelagodje v svojem telesu, se je treba ustaviti in paziti na zdravstveno stanje, da se izogne ​​nenadnim napadom, nesrečam in smrtjo. In tudi ne prezrite potrebe telesa po potešenju žeje, saj so zadnje raziskave pokazale, da dehidracija ustreza stanju opijenosti. Ne zanemarjajte potrebe po počitku ali telesni dejavnosti. Če vaše okončine ali mišice postanejo otrdele in utrujene, se morate nekoliko ustaviti in raztegniti. Ta dejanja bodo pomagala preprečiti nesreče in človeške žrtve na cesti.

Osnove psihofiziologije dela voznikov ni težko razumeti in izvajati. Vsako pravilno izvedeno gibanje in upoštevanje prometnih pravil reši ne samo vaše življenje, temveč tudi potnike, ki sedijo v bližini, pa tudi pešce in druge voznike.