zaposlovanje

Osebje podjetja - to je njen glavni kapital

Osebje podjetja - to je njen glavni kapital

Video: ŠGZ Webinar: Možnosti financiranja podjetij v času COVID-19 2024, Maj

Video: ŠGZ Webinar: Možnosti financiranja podjetij v času COVID-19 2024, Maj
Anonim

Za vsako organizacijo ni pomembna toliko njena tehnična oprema kot strokovnjaki, ki delajo v njej. Človeški dejavnik je včasih ključnega pomena za razvoj podjetja in povečanje njegove dobičkonosnosti, zato je treba vprašanja, kot so najem osebja in njegovo nadaljnje delo, jemati zelo resno.

Učinkovitosti pravilne kadrovske politike ne gre podcenjevati, saj bo lahko samo osebje podjetja povečalo učinkovitost svojih dejavnosti, ne glede na tehnično opremo. Z drugimi besedami, če želite več dobička, potem sodelujte s strokovnjaki, ki jih zanima razvoj podjetja. Postavlja se vprašanje: kje jih najti in kako izbrati točno tiste, ki bodo koristni za podjetje? Odgovor na to so vse kadrovske službe. Najprej naj najem osebja opravijo ljudje, ki so dobro seznanjeni s to zadevo, torej strokovnjaki. Na tej stopnji je treba upoštevati poklicne sposobnosti prijavitelja, njegove delovne izkušnje, izobrazbo, pa tudi razlog za odhod iz prejšnje zaposlitve in razlog, zakaj se prijavitelj prijavi na to prosto delovno mesto. Človek bi moral sprva želeti zasesti ta položaj. Z njim je vredno razjasniti, kako se vidi v tej vlogi in kaj lahko prinese v organizacijo, saj človek zelo pogosto slabo razume celotno bistvo dela, s katerim se strinja. Drug način zapiranja obstoječih prostih mest je iskanje zaposlenih v podjetju, to je vertikalno ali vodoravno gibanje osebja po karierni lestvici.

Vsak poslovodja ve, da je za povečanje produktivnosti potrebno redno spodbujati osebje podjetja. Za to se lahko uporabijo kot materialne spodbude v obliki povečanja plač, pa tudi kot nematerialne, na primer izražanje hvaležnosti, razširitev socialnega paketa itd. Da bi bila kadrovska politika učinkovita, je treba razviti in aktivno uporabiti načela upravljanja kadrov v tej organizaciji. Biti morajo razumljivi, logično zgrajeni, trajni, obvezni za vse zaposlene v podjetju, ne glede na njihov status in delovno dobo.

Upoštevati načela ne bi smeli sodelovati le zaposleni v podjetju, temveč tudi celotna vodstvena povezava. Prav s to kategorijo se začne gradnja enotne kadrovske politike. Torej, če obstaja enoten sistem zahtev in vrednosti za vse ravni, bo več možnosti za dosego cilja, saj bodo naloge jasne in razumljive za vse, zahteve za njihovo izvajanje pa se ne bodo spremenile. Izkazalo se je, da zaposleni začenjajo čutiti svojo vpletenost v uspeh podjetja in koristi od tega ter posledično delajo bolj produktivno.

Sodobno osebje podjetja je mobilnejše kot pred nekaj leti. Ljudje se ne bojijo več izgubiti službe, saj vedo, da lahko najdejo boljšo ponudbo. Želijo prejemati plačo, ki ustreza njihovim sposobnostim, duševnim in fizičnim stroškom, želijo občutiti njihov pomen in vrednost tega, kar počnejo. Za to mora pristojni vodja nenehno sprejemati ukrepe za spodbujanje dejavnosti zaposlenih. Njegove besede se ne smejo nasprotovati poslu, da bi ohranil avtoriteto med svojimi podrejenimi. Podjetju priporočamo, da razvije enotno strategijo z jasno opredeljenimi pravicami in obveznostmi vsake osebe, in kar je najpomembneje, da ji nenehno sledijo.

Brez človekovega posredovanja ni možna nobena vrsta tehnologije, razvoj ni mogoč. Če želi podjetje razvijati in povečati svoj dobiček, potem mora vodstvo najprej ceniti ljudi, ki delajo v njem, jih poskusiti združiti v eno samo ekipo.