karierno upravljanje

Študentska delovna enota. Preteklost in sedanjost

Kazalo:

Študentska delovna enota. Preteklost in sedanjost

Video: 70-letnica EF: Od socialistične črne luknje do nevroekonomije 2024, Julij

Video: 70-letnica EF: Od socialistične črne luknje do nevroekonomije 2024, Julij
Anonim

Zgodovina študentskih delovnih skupin sega v čas. V začetku dvajsetega stoletja so začeli svoje legendarne dejavnosti. Kaj je študentska delovna sila? S katerimi dejavnostmi se njeni člani ukvarjajo?

Danes se več kot 236 tisoč navdušenih mladih imenuje borci delovne fronte. Ohranjajoč na začetku dolgoletno tradicijo, se aktivno ukvarjajo z gradbeništvom, starševstvom, prevozom potnikov, nabiranjem, predelavo rib, storitvami in drugimi dejavnostmi.

STO: študentska delovna enota

STO - ekipa, ki je ustvarjena za določeno obdobje. Cilj je prostovoljno delo v prostem času. Sestoji iz študentov iz izobraževalnih ustanov. Zgodovina nastanka takšnih delovnih enot se začne v daljni 1924. Ta čas velja za začetni delovni semester. V začetku stoletja so sovjetski študenti sodelovali pri gradnji velikih državnih objektov, pri dvigovanju deviških dežel, pri rojstvu prvih kolektivnih kmetij. Šele leta 1963 so se pojavile čete, ki se niso ukvarjale le z gradbeništvom. To so bile skupine ekologov, vzgojiteljev, dirigentov ipd.

Ves čas razvoja zgodovine ZSSR na vseh velikih gradbiščih je bilo povsod opaziti prisotnost bencinskih servisov. Delo za študente je bilo na vseh objektih, kot so železnica Baikal-Amur, hidroelektrarna Sayano-Shushenskaya in mnogi drugi. Žal se je s propadom velesila, z razpadom komsomola leta 1993, večina mladinskih skupin razpadla. Sverdlovsk bencinski servis se je izkazal za najbolj stabilnega, letos je praznoval svoj trideseti rojstni dan.

Novi bencinski servisi

V začetku 21. stoletja so spet glasno spregovorili o oživljanju študentskih skupin. In ne zaman. Dejansko študentska delovna sila mladim dejansko daje začetne delovne izkušnje. In tudi razvija komunikacijske veščine, navajen kolektivizma. Prva moderna delovna sezona 21. stoletja v Rusiji je bila izvedena na podlagi bencinskega servisa v Sverdlovsku.

Podobne enote se začnejo oblikovati po vsej državi. Število študentov, ki delajo v poletnih mesecih, se znatno povečuje. Sedež ima v vseh regijah. Prišel je čas, da se združimo, da bi aktivneje razvijali gibanje STO. To pobudo je podprlo Ministrstvo za izobraževanje Ruske federacije.

Oddelek študentskega dela: Datumi ponovnega rojstva

Julija 2003 je bil v Moskvi ustanovljen Koordinacijski svet s podporo vladne komisije. Naloga je razviti akcijski načrt, ki podpira razvoj študentskih skupin za leto 2004.

Novembra 2003 je bilo po zaslugi podpore ministrstva za izobraževanje v Ekaterinburgu prvo srečanje novih sodobnih bencinskih servisov. Na tem dogodku je bilo odločeno ustanoviti osrednjo organizacijo, ki bo združila vse regije.

Junija 2004 je bilo v Moskvi prvo srečanje, ki so se ga udeležili vsi vodje zadevnih sedežev.

17. februar 2004 velja za datum oživitve ruskih bencinskih servisov. Na ta dan je v Moskvi potekal Vseslovenski forum enot študentskega dela. Dogodek je bil posvečen 45-letnici njihovega delovanja. Državni Kremelj Palace se je na ta dan zbral več kot pet tisoč udeležencev, ki so prišli iz vse države. Na forumu je bilo odločeno, da se ustanovi mladinsko vseslovensko društvo "Ruske študentske skupine".

Dejavnosti STO

Zdaj je lahko študentska delovna skupina ena od naslednjih vrst:

  • Gradnja.
  • Pedagoški.
  • Dirigenti.
  • Storitev.
  • Medicinsko.
  • Ekološki.
  • "Snežni pristanek."

Vsak učenec lahko sam izbere smer, ki se mu zdi najbolj zanimiva. Servisna postaja za otroke ni le začasni delovni kolektiv, ampak nekaj več. Med skupnimi aktivnostmi, ki živijo drug ob drugem, v tej prijazni družini mnogi fantje najdejo zveste tovariše, ki lahko vsak trenutek pomagajo in nekdo celo spozna njihovo resnično ljubezen. Od vseh članov ekipe prihajajo le pozitivne povratne informacije. Študentska delovna enota blaži značaj, se mitingi, izobražuje moč volje.

Vsak semester se zaključi z navdušujočim športnim dnevom. Rezultati dela so sešteti, razglašena je najboljša študentska delovna sila.

Nedavna zgodba

V zadnjih letih so ruske študentske skupine sodelovale pri delih obsežne svetovne ravni. Od leta 2009 so fantje delali v prostorih vrha APEC na Daljnem vzhodu, v Rosatomu (Krasnojarsko ozemlje in Leningradska regija) in na olimpijskih igrah v Sočiju.

Od februarja 2009 deluje Svet veteranov, katerega udeleženci so pomembno prispevali k razvoju gibanja ruskih delovnih skupin. Svet sodeluje s predstavniki državnih organov, organizira dogodke, projekte, sodeluje z univerzami, podjetji, javnimi zavodi. Mladinsko združenje "Ruski študentski delovni odsek" ima svojo častno značko. Nagrajeni so najboljši, najbolj aktivni udeleženci tega gibanja.