karierno upravljanje

Delo na morju na ribiških plovilih: kako postati mornar, zaposlitev, delovni pogoji.

Kazalo:

Delo na morju na ribiških plovilih: kako postati mornar, zaposlitev, delovni pogoji.
Anonim

Morje ne bo ostalo brez ljudi. Romantika dolgih pohodov, valov in brizganja slane vode, jadra ploskajo, v resnici pa - težka izčrpavajoča delovna sila, železna disciplina. A ko je malo živel na obali, se ladjedelnik spet odtrga.

Osvajalci oceana

Ključno vprašanje je, kako postati mornariški specialist, kaj je za to potrebno.

Delo na morju na ribiških plovilih brez posebne izobrazbe je prepovedano. Ni druge alternative, kot je pravna pot. Šlo bo za navadne objave. Najprej morate razumeti, kaj vam je najbolj všeč. Če želite to narediti, določite, kje bo treba delati: v krovu posadke - čolnar, jadralci, kadet; v strojnici - misleci in vajenci; v kuhinji - kuhar in upravitelj. Če želite postati častnik, potrebujete visoko ali srednje strokovno izobraževanje. Potrebovali boste tri mesece, da se izučite za motorista, poleg tega pa vadite na morju; za opravljanje nalog v servisni skupini - do 30 dni. Za začetek dela potrebujete dokumentarna dokazila, ki jih je izdala profilna uprava: delovno diplomo, mornarski potni list, potrdilo o mimohodu zdravniške komisije, SOLAS. Validacijo zdravja bodo izvajali posebni zdravniki, ki imajo dostop. Prav tako morate opraviti tečaj za čoln, opraviti potrebna cepljenja, opraviti test v angleščini. Če je vse dobrodošlo. Delo na morju na ribiških plovilih čaka tiste, ki to želijo.

Kako začeti

Končno je prejel sveženj potrebnih dokumentov. Kdo začeti: mornar ali minder? Preverite karakter, da se postavite na ribiško ladjo - to bo začetek. Prve izkušnje s stroji in opremo. Preizkusite lastnosti dobre volje. Učenje komunikacije z ljudmi: vsi imajo osebno življenje, vero, nacionalno identiteto, temperament in odnos. Med zaposlitvijo je mogoče priti na „levo“ plovilo, saj jih prebodejo zaradi obrabe. Poleg tega na ribolovni črti podarite delo. To ne dodaja zdravja.

Postati robot, ne mornar, ne bo vsem všeč. Pogosto delo na morju na ribiških plovilih za vedno odvrača od vračanja. Dela na ladji so naporna dela, brez šal in pretiravanj. Še en minus je pomanjkanje zanesljivih podjetij, najemanje ekip za plovbo in ladje. Veliko več prevarantov, ki izpolnjujejo posadke za zarjavele galoše.

Zaposlovanje

Če vas zanima delo na morju na ribiških plovilih, Murmansk odpre svoje gostoljubno orožje, vendar zahteva rusko državljanstvo. Najemnik prevzame vozovnico zase, rezervira elektronsko vozovnico. Za postopek zaposlovanja ni treba plačati. Strada bo v Ohotskem in Barentsovem morju.

Zaslužek v višini 86 tisoč rubljev je minimalni. Registracija po delovnem kodeksu. Udobite se lahko le, če obstajajo dokumentarni dokazi o poklicnem poklicu. Morate se učiti kot mornar v specializiranih centrih za usposabljanje pristaniških mest. Potrebna: diploma, mornarski potni list, navtična knjiga.

Ribolov

Ribolov z vlečno mrežo je pogost način ribolova v svetu. Vzpostavitev omrežja traja malo časa, to je prednost. Zaradi velikega ulova, do 120 ton na dvigalo, je ta metoda prednostna naloga. Toda spodnja flora zaide tudi v mrežo, kar škodi oceanskim vodam. Težava je v dejstvu, da je treba dolgo razstaviti ulov, spretnost je potrebna za obdelavo, razvrščanje in nalaganje rib za zamrzovanje v hladilnih komorah.

Vrsta posode vpliva na produktivnost: na nekaterih se izvaja le zamrzovanje, na drugih se izdelujejo polizdelki, iz odpadnih rib se pripravi ribje olje in moka; na tretji - polno plavajoče industrije - izdelujejo konzervirano hrano. V obratovanju so plovila, ki dnevno predelajo do 150 ton rib. Takšne rastline gredo v avtonomno plovbo do šest mesecev ali več. Ribiška območja - celotni oceani, seznam podjetij z ribiškimi plovili je enostavno najti.

Stroški poklica

Pomanjkanje delovne sile v regijah s hudimi podnebnimi razmerami ni novica. Vključno z ribiškimi plovili. Tako so se prostovoljci vozili za dolgim ​​rubljem. Zaslužek je res velik, a ni bilo lahko. Delo na ribiških plovilih v nevihtnem morju, hudo in dolgočasno zaradi monotonije, napeljuje žalostne misli več mesecev. Nemogoče si je opomoči ali se moti. Poleg tega pogoji še zdaleč niso ugodni. Nenehno kotaljenje, vibracije ladje - tega ne morejo podpreti vsi. Skupaj to zahteva fizično moč, zdravje in mobilizacijo duha. Zatiranje se stopnjuje, misli depresivno - potrebujete praznjenje. Emisija energije nastane po potovanju in prejemu veliko denarja v ribiški pisarni. Družine, ki presegajo tisoč kilometrov, nikogar, ki bi se ustavili. Začne se pikapolonica. Najprej iz restavracije, končal pa v bordelu brez kovanca. Spet sem moral na polet, da sem zaslužil in denar odnesel svoji družini. To se je večkrat ponovilo, vendar zaslužka ni bilo mogoče rešiti.

Pri delu so ti odmevi vplivali tudi zaradi uživanja alkohola: odvzem bonitet, ponižanje. Posledično je bila oseba odpuščena in delo na morju na ribiških plovilih se je končalo tam, začelo se je propadanje človeške osebnosti.

Vsak mornar ne počiva na tak način, vendar tega ne moremo imenovati kot izjemo od pravila.

Zaslužek

Vsako leto se med ribolovom lososa nadaljuje delo na morju na ribiških plovilih. Sahalin in Kamčatka pozdravlja na tisoče ljudi. Potreba po usposobljenih strokovnjakih je velika. Večina tistih, ki so prišli na sezono, nima delovnih izkušenj. Promet zaposlenih je moteč: po oranju sezone se nekateri delavci vrnejo. Mogoče mi ni bilo všeč ali je odvisnost od alkohola igrala pomembno vlogo. Pri rezanju se uporablja predvsem ročno delo, cenjena pa je sposobnost dela s posebnim nožem, zaslužek brigade je od tega neposredno odvisen.

V čast, predelovalci z izkušnjami in prej delajo v plavajočih bazah: usposobljeni, opremljeni s potrebnimi dokumentarnimi dokazi. Takšni tečaji delujejo na Primorskem. Tisti, ki so izobraženi, jim izdajo potrdila. Na Sahalinu to ni. Danes predelava mornar dobi do 120 tisoč rubljev.

Na zemlji se mornar čuti kot neznanec, hrepeni po razumljivem in odmerjenem načinu življenja, v katerem je posadka postala družina, kjer je vsakdo namenjen kraju, kjer je potreben in uporaben. Sanjati o vodi, palubi pod nogami, slanem vetru, novih državah.