karierno upravljanje

Opis delovnega mesta mojstra gradbenih in inštalacijskih del. Tipični opisi delovnih mest

Kazalo:

Opis delovnega mesta mojstra gradbenih in inštalacijskih del. Tipični opisi delovnih mest
Anonim

Opisi delovnih mest za graditelje so razviti na podlagi posebnega dokumenta, imenovanega imenik kvalifikacij. Potrdilo ga je Ministrstvo za delo in socialni razvoj Ruske federacije in vsebuje podrobne predpise o delovnih dolžnostih specialistov, managerjev in drugih zaposlenih, ob upoštevanju sodobnih zahtev glede njihove usposobljenosti in znanja.

Kakšen je opis dela in zakaj je potreben

Razmislite o samem pojmu opisa delovnega mesta. V resnici gre za pravni akt, katerega namen je urediti pravni in organizacijski status zaposlenega, navesti njegove pravice, dolžnosti in stopnjo odgovornosti. Glavni cilj tega dokumenta je ustvariti učinkovite delovne pogoje na delovnem mestu.

Opis delovnega mesta pripravi kadrovski specialist (kadrovski inšpektor) in ga brez odpovedi odobri odvetnik, nato pa ga odobri direktor.

Takšna navodila so na voljo za vsa uveljavljena delovna mesta. Ko zaposlijo zaposleno, jo uvedejo s podpisom. Bistvene spremembe navodil so možne le po naročilu direktorja.

Kaj vsebuje navodila?

Njeno tipično besedilo najpogosteje sestavlja 5 delov. Prva od teh ("Splošne določbe") določa področje dejavnosti za vsako delovno mesto in kategorijo, postopek za pridružitev in razrešitev določenega delovnega mesta ter nadomeščanje odsotnega zaposlenega. Poleg tega - zahteve po kvalifikacijah, seznam oseb, ki jih je treba nadzorovati, in podrejenost zaposlenih. Vsebuje tudi vse regulativne dokumente, na katere se mora uradnik osredotočiti pri svojem delu.

Drugi razdelek, imenovan "Funkcije", podrobno opisuje vse vrste in smeri dejavnosti. Tretji - "Odgovornosti za delo" - določa dejansko uspešnost.

Četrti del („Pravice“) in peti („Odgovornost“) navodil določata pooblastila zaposlenega in druga vprašanja pristojnosti.

Navodila za gradbeno industrijo

Podrobneje razmislimo o posebnih navodilih na področju gradbeništva. Kot veste, je na tem področju veliko poklicev in položajev. Posledično je na voljo dovolj izbire navodil. Na primer opis delovnega mesta delavca vključuje popolnoma drugačne delovne naloge kot isti dokument, sestavljen za inženirja in tehničnega delavca. Kar ne preseneča - tako narava dela kot tudi mera avtoritete teh kategorij nista primerljiva.

Opis delovnega mesta poveljnika gradbišča poleg številnih neposrednih odgovornosti predvideva resno odgovornost za zdravje in varnost podrejenih v pogojih gradbene proizvodnje.

Torej, ugotovimo, kaj točno počne specialist srednje stopnje.

Opis delovnega mesta mojstra gradbenih in inštalacijskih del

Najprej je to vodilni položaj. Za dodelitev je potrebna visokošolska izobrazba gradbenega profila (brez zahtev po izkušnjah) ali enaka srednja specialna izobrazba, vendar z izkušnjami 3 ali več let. Poleg tega so v gradbenih organizacijah potrebne delovne izkušnje.

Takšnega uslužbenca imenuje in razreši neposredno vodji po svojem nalogu ali ukazu.

Teoretična prtljaga "mojstra gradbenih in inštalacijskih del", ki se prijavlja na delovno mesto, mora vsebovati številne regulativne dokumente (odredbe, odloki, regulativni nalogi, regulativna in metodološka gradiva v gradbeništvu. Nato tudi pogoje lastne organizacije (njen profil, glavne smeri razvoja in perspektive).

Spet znanje in znanje

Zavezan je, da dobro pozna in zastopa organizacijsko in proizvodno tehnologijo v gradbenem sektorju, preuči oblikovalsko in ocenjevalno dokumentacijo, ki je na voljo za objekte v gradnji, vse potrebne predpise, gradbene normative in predpise, načela načrtovanja gradbenih del in številna druga organizacijska vprašanja.

Poveljnik mora nujno razumeti napravo in tehnične značilnosti orodij, strojev in mehanizmov, ki se uporabljajo pri delu, varnostne standarde, pa tudi delovno saniteto.

Sodelujte z ljudmi

Moral bi biti pristojen v zvezi s prejemki podrejenih in drugih zaposlenih v organizaciji, biti pozoren na stopnje opravljenega dela, načine materialne spodbude osebja in pravila delovnega načrta znotraj organizacije.

Takšen strokovnjak bi moral biti teoretično znan v delovnem pravu, obvladati osnove ekonomskega znanja in preučevati najboljše prakse na svojem področju. Zavezan je, da se pri svojih dejavnostih zanaša na statut podjetja in ta navodila. Spoštovanje - neposredno vodji.

V drugem razdelku opis delovnega mesta mojstra gradbenih in inštalacijskih del predpisuje njegove neposredne odgovornosti. Za kaj natančno je obtožen?

Poveljnik gradbenih in inštalacijskih del najprej poda sprejeti načrt gradnje za zaupano območje v skladu s PPR (projektno delo) in razpoložljivimi risbami. Njegova funkcija je nadzirati tehnološko zaporedje gradbenega procesa in njegovo kakovost.

Posebne odgovornosti glavnega graditelja

Po potrebi izvaja geodetska in poravnalna dela, meri količine. Vse gradbene konstrukcije, izdelki in materiali so zadolženi. Poveljnik jih sprejme, shranjuje, vodi evidence in je odgovoren za njihovo racionalno uporabo.

Poleg tega razpolaga z mehanizmi, ki se uporabljajo na gradbišču, gradbenimi stroji in drugo opremo.

Delo z ljudmi je nujen sestavni del takšnega položaja. Ureja brigade in posamezne delavce po delovnih mestih, določa njihove proizvodne naloge in vodi inštrukcije. Upravlja izdajanje naročil in sprejem dela po zaključku, izpolnjuje dokumente za obračunavanje opravljenih ur ob upoštevanju izpadov in proizvodnje.

Glava med podrejenimi

Poveljnik mora podrejenim zagotoviti orodje, delovna oblačila, vozila in zaščitno opremo, izvesti varnostno usposabljanje (varnostni ukrepi) in voditi ustrezen dnevnik.

Prav tako je njegova naloga zagotoviti varnost vsakega delovnega mesta, red in čistočo ter odsotnost tujcev.

Njegova skrb je tudi izboljšanje usposobljenosti zaupanega osebja. Če bi moral eden od podrejenih spremeniti položaj ali mu dodeliti čin, poveljnik pripravi in ​​predloži ustrezne dokumente organom v obravnavo, sodeluje pri delu certifikacijske komisije.

Kaj pa pravice?

Kot zaposleni v vodstvenem timu ima mojster gradbišča seveda pravico razpravljati o odločitvah upravljanja o zadevah, ki se nanašajo na njegove neposredne dejavnosti, razpolaga z zaupano lastnino ob upoštevanju zahtev organizacije. Za overitev s podpisnimi dokumenti v okviru svoje pristojnosti. Organizira seje na lastno pobudo o delovnih zadevah.

Od strukturnih enot lahko zahteva dokumente in druge informacije, potrebne za delo, spremlja izvrševanje naročil in zahteva skladnost z uveljavljenimi standardi.

V primeru kršitve slednjega - zahtevati prenehanje ali prekinitev dela na mestu in odpravo pomanjkljivosti.

Predlagajte vodstvu predloge glede najema, odpuščanja zaposlenih, spodbud in disciplinskih sankcij.

Ukrepi za osebno odgovornost

Opis delovnega mesta mojstra gradbenih in inštalacijskih del, tako kot vsaka oseba, ne določa le pravic in obveznosti slednjega. Kakšno odgovornost nosi ta zaposleni za svoja dejanja?

Poveljnik gradbišča je predvsem odgovoren za opravljanje lastnih nalog v skladu z zakonom. Za kazniva dejanja med delom (vključno s škodo v organizaciji) - v skladu z delovnim, civilnim in kazenskim zakonikom.

Osebno je odgovoren za učinkovitost proizvodnih dejavnosti zaupanega mesta, kot tudi za posledice lastnih nerazumnih odločitev, ki so povzročile škodo na premoženju organizacije ali njeno nezakonito uporabo.

Gradbeni delavci

Za jasnost si poglejmo, kako se opis dela vodje gradbenih in inštalacijskih del razlikuje od tistega, ki je namenjen gradbenemu osebju. Kot veste, ta panoga zahteva vključevanje velikega števila strokovnjakov in vsaka oseba v procesu gradnje predmeta opravlja svoje strogo določene funkcije, urejene z ustreznim dokumentom.

Seveda bo opis delovnega mesta delavca vseboval povsem drugačne določbe. To velja za dejanske delovne dolžnosti in stopnjo odgovornosti. Če opis delovnega mesta poveljnika gradbišča vključuje predvsem vodilne ukrepe in visoko usposobljenost, potem je predstavnik delavske stroke praviloma dovolj usposobljen za opravljanje delovne operacije in upoštevanje discipline.

Navodil, pa tudi poklicev, zelo veliko. Poglejmo ta vzorčni dokument na primeru položaja namestitve.

Opis opravila namestitvenega programa

Razvit je v skladu s členi delovnega zakonika Ruske federacije, različnimi standardnimi normativi in ​​drugimi pravnimi dokumenti. Ugotovi, da položaj monterja z višine spada v delovno kategorijo, takšen zaposleni je neposredno podrejen vodji (ponavadi je mojster).

Za sprejem na delovno mesto je potrebna ustrezna izobrazba in pogosto tudi določena delovna doba. Sprejema se in imenuje po nalogu vodje.

Kaj dela

Kakšna znanja in veščine predlaga opis delovnega mesta monterja? Poznati mora načine pritrditve določenih konstrukcij (na primer kovine, antenski jambor, žlebovi itd.). Poznati načine njihovega prilagajanja in prilagajanja, preskusna pravila.

Njeno teoretično znanje mora vključevati osnove delovne zakonodaje in določbe o varstvu dela, notranje predpise, sanitarne zahteve in varnostne ukrepe

Opisi delovnih mest za gradbene specialnosti so v glavnem sestavljeni iz seznama delovnih nalog. Visokorasli monter namesti in montira določene vrste konstrukcij, na tirnice namesti mehanizme za prenosne žerjave in sestavi hidravlične dvižne naprave in električne dvižne naprave.

Neposredno sodeluje tudi pri testiranju žerjavov in polaganju komunikacijskih vodov. Možne so tudi druge naloge, kar naj bi se odražalo tudi v navodilih.

Pravice delavcev

Zakonodaja Ruske federacije mu zagotavlja potrebna socialna jamstva, brezplačno daje kombinezone in čevlje ter zaščitno opremo.

Neodtujljiva pravica delavca je, da zahteva ustvarjanje primernih delovnih pogojev (zagotovitev opreme, zalog, normalno delovno mesto v skladu s SanPiN).

Od pravic vodstva lahko zahteva pravice in pravice pri opravljanju delovnih nalog, prejema informacije, potrebne za delo, in vse potrebne dokumente.

Ima pravico do izboljšanja svoje usposobljenosti in do zavedanja o odločitvah vodstva v zvezi s svojimi dejavnostmi.

Za kaj odgovarja visoki namestitveni program?

Odgovoren je za neizpolnjevanje lastnih dolžnosti (ali nepravilno opravljanje) v okviru tega navodila. Za kazniva dejanja, storjena v postopku dela v skladu z zakonom. Za povzročitev škode delodajalcu.

Kot vidimo, se odgovornosti mojstra gradbeništva in navadnih delavcev precej razlikujejo. Poleg tega vsak od njih konkretno prispeva k skupni zadevi. Zahvaljujoč jasni razmejitvi pristojnosti lahko tako zapleten postopek, kot so gradbena in inštalacijska dela, organiziramo na optimalen način in pripeljemo do učinkovitega rezultata.