karierno upravljanje

Poklic "Vrtanje naftnih in plinskih vrtin": plača. Koliko dobi vrtalnik v Rusiji?

Kazalo:

Poklic "Vrtanje naftnih in plinskih vrtin": plača. Koliko dobi vrtalnik v Rusiji?
Anonim

Proizvodnja nafte in plina v Rusiji je prednostno področje dejavnosti. Zaposleni na tem področju se ne ukvarjajo samo z lastnimi storitvami, temveč tudi dvignejo raven blaginje države. Posebnost "Vrtanje naftnih in plinskih vrtin" danes velja za eno najbolj obetavnih. Koliko zaslužijo zaposleni na tem področju? Prihodki v tej smeri so opisani v članku.

Kakšno delo boste morali opraviti?

V kakšnih pogojih delajo vrtalniki in ljudje iz sorodnih poklicev? Koliko zaslužijo? Kaj počnejo strokovnjaki za smer vrtanja nafte in plina? Plače, pogoji, dolžnosti delavcev na tem področju so odvisni od položaja. Črpanje plina in nafte velja za sektor nacionalnega gospodarstva, kjer ljudje delajo v številnih poklicih, vključno z:

  • geologi;
  • inženirji
  • vrtalni tehniki.

Vsak specialist ima svoje naloge. Na primer, geolog se ukvarja z odkrivanjem naftnih in plinskih polj. Naftni inženirji ustvarjajo postavitev postaj za proizvodnjo nafte in plina ter zagotavljajo njihovo pravilno delovanje. Vrtalni tehnik izvede dobro vrtanje.

Običajno delo poteka na rotacijski osnovi, daleč od doma, pa tudi na območjih z ostrim podnebjem. Nekateri poklici so še posebej škodljivi za zdravje ljudi. Zato je plača v smeri "vrtanje naftnih in plinskih vrtin" precej visoka. Hkrati pa so dohodki vseh, ki delajo v takšnih podjetjih, različni in so odvisni od področja zaposlovanja.

dohodek

Koliko dobi vrtalnik v Rusiji? Dohodek je odvisen od profila, regije, finančne politike institucije. Na primer, povprečna plača zaposlenih v Gazprom Neftu je 355 tisoč rubljev, pri Lukoilu pa 161 tisoč. Rosneft prejme v povprečju 141 tisoč rubljev, Surgutneftegas pa - 60-70 tisoč.

Ogromne plače najvišjih menedžerjev so zelo pomembne za precenjeno raven povprečnih dohodkov. V majhnih organizacijah zaposleni običajno zaslužijo manj. Povprečna plača na tem območju je približno 150 tisoč rubljev.

Specializacije

Zaposleni v organizaciji, ki deluje v smeri vrtanja naftnih in plinskih vrtin, bodo imeli različne plače, kar je neposredno odvisno od njihove specializacije. Povprečni zneski so naslednji:

  1. Član upravnega odbora - 1.170 tisoč rubljev.
  2. Direktor vrtanja, geologije - 600 tisoč rubljev.
  3. Vrtalni inženir - 115 tisoč rubljev.
  4. Keramičar - 86 tisoč rubljev.
  5. Geolog - 81 tisoč rubljev.
  6. Operater vrtalne naprave - 67 tisoč rubljev.
  7. Puškomitraljez - 60 tisoč rubljev.
  8. Glavni tehnolog je 59 tisoč rubljev.
  9. No vrtalnik - 45 tisoč rubljev.

Tako imajo menedžerji najvišje dohodke. Delo namestnikov in proizvodnih delavcev je manj plačano. Med delavci se dohodki lahko tudi zelo razlikujejo, vse je odvisno od usposobljenosti in izkušenj specialista. Torej, poklic tehnologa in tehnika pri vrtanju naftnih in plinskih vrtin zahteva diplomo o posebni izobrazbi, oseba, ki zasede tak položaj, prejme v razponu od 45-100 tisoč rubljev. Čeprav nekateri strokovnjaki v industriji ne zaslužijo prav veliko, sektor nafte in plina še vedno velja za visoko plačan.

Tuji dohodek

Posebnost "Vrtanje naftnih in plinskih vrtin" je povpraševanje ne le v Rusiji, ampak tudi v drugih državah. Poleg tega so dohodki delavcev povsod različni. Avstralci veljajo za svetovne voditelje plač v tem poklicu. Njihova povprečna mesečna plača je približno 13,6 tisoč dolarjev.

Po Avstraliji prihajajo Norveška (12,7 tisoč dolarjev), Nova Zelandija (10,6 tisoč dolarjev), Nizozemska (10,3 tisoč dolarjev), Kanada (10,25 tisoč dolarjev), ZDA (10,1 tisoč dolarjev) dolarjev) in Franciji (7,7 tisoč dolarjev). Kot vidite, je višina plač v primerjavi z Rusijo v drugih državah višja.

Ta razlika je povezana ne le z višjim povprečnim dohodkom prebivalstva, ki živi v teh državah, ampak tudi z velikim pomanjkanjem usposobljenih strokovnjakov v zgornjih državah. Delodajalci so prisiljeni zvišati plače za zaposlene v naftnih podjetjih. Plače v Rusiji so višje kot v Kazahstanu, Nigeriji, Sudanu, Iranu in drugih državah Bližnjega vzhoda.

Strokovna znanja

Strokovnjaki morajo imeti resnično strokovno znanje in ne samo izobraževati se v smeri "Vrtanje naftnih in plinskih vrtin". Plača bo odvisna od usposobljenosti zaposlenega. Višji kot je dohodek, več zahtev je za vlagatelja. Obvezna merila vključujejo:

  1. Prisotnost srednješolskega specialnega izobraževanja med delavci in visokega šolstva med inženirji in raziskovalci.
  2. Najnižja delovna doba na specialnosti je eden najpomembnejših pogojev za učenje želenega položaja.
  3. Kandidat za prosto delovno mesto mora imeti dovolj visoko raven računalniških znanj, še posebej je poudarjena zahteva po zmožnosti uporabe specializiranih programov.
  4. Spretnosti v tehnični angleščini.
  5. Volja do potovanja.

Izvršne zahteve so še višje zahteve, na primer izkušnje pri organizaciji geoloških dogodkov, izkušnje v težkih pogojih, znanje posebne programske opreme. Obvezna spretnost se šteje tudi za sposobnost takojšnjega sprejemanja učinkovitih odločitev in izvajanja načrtovanja. Stopnja odgovornosti menedžerjev je za večjo stopnjo višja od navadne nafte, kar vpliva na njihove prihodke.

Prednosti in slabosti

Prednosti naftnega človeka vključujejo:

  1. Zanimivo delo. Delavci potujejo na nova področja, uporabljajo napredne raziskovalne metode in sprejemajo inovativne odločitve.
  2. Redna poslovna potovanja in selitve, obisk slikovitih krajev.
  3. Dolgo bivanje na svežem zraku.
  4. Izvajanje storitve v skupnosti.

Toda delo na naftnem polju ima pomembne pomanjkljivosti. Tej vključujejo:

  1. Delo v ekstremnih razmerah. Veliko ljudi neprijetno dela v tej panogi, saj morajo živeti v šotorih in jesti v poljski kuhinji.
  2. Pogosta poslovna potovanja vodijo do konfliktov v družini.
  3. Omejeno število delovnih mest.
  4. Velika konkurenca.
  5. Delo spada v kategorijo poklicev s povečano stopnjo nevarnosti.

Usposabljanje

Poklici za pridobivanje in rafiniranje nafte in plina so priljubljeni pri številnih prosilcih. Na izobraževalnem trgu je veliko ponudb za to posebnost. Vodilna izobraževalna ustanova velja za Rusko državno univerzo za nafto in plin NJIM. Gubkin. Njene podružnice so v Orenburgu, Ashgabatu in Taškentu. Diplomanti te ustanove ne bodo imeli težav z zaposlitvijo.

Univerza v Ufi tudi izobražuje specialiste. Študenti pri poučevanju poklica opravljajo raziskovalno in praktično delo. Tako izobrazbo lahko dobite tudi na univerzah v Tyumen, Tomsk in Ugra. Za pridobitev delovnih specialnosti v naftnem in plinskem sektorju ni treba diplomirati na univerzi, dovolj bo že vstop v tehnično šolo ali fakulteto.

Kaj poučujejo?

Specializirani so za poučevanje različnih veščin, ki bodo zagotovo koristne za dokončanje dela. Diplomanti lahko:

  1. Naredi opažanja in pripravi potrebno dokumentacijo.
  2. Opišite skale.
  3. Določite industrijske vrste nahajališč.
  4. Nastavite količino dotoka vode v delovanje rudnika.
  5. Izberite najboljše objave.
  6. Sestavite naloge za geološko in tehnično vrtanje.
  7. Določite lastnosti materialov, kamnin.
  8. Za nadzor parametrov vrtalnih tekočin.
  9. Opravite delo v vodnjakih.
  10. Preprečevanje in odpravljanje nesreč.
  11. Oblikovalsko in urniško delo.

To je le osnovni seznam veščin, ki jih pridobijo diplomanti. Potrebne so za pravilno izvedbo dela. Poleg neposrednega usposabljanja diplomanti opravljajo praktično usposabljanje. Običajno se izvaja v premogovnikih, rudnikih, kamnolomih, vrtanju, naftnih in plinskih podjetjih, predelovalnih obratih. Šele s prehodom celotnega teoretičnega in praktičnega usposabljanja je strokovnjak dovoljen za delo.

Kudos in nevarnost dela

Pri nas je posebnost "Vrtanje naftnih in plinskih vrtin" povpraševanje že več kot desetletje. Plača in ocene o njej so zelo različni, saj ljudje na tem področju delujejo na različnih položajih. Če ima na primer vrhunski vodja zelo visoke dohodke, potem vrtalnik v primerjavi z njim prejme kar nekaj.

Upoštevati je treba, da so operacije vrtanja naftnih in plinskih vrtin zelo nevarne. Zaposleni se soočajo z različnimi tveganji, od katerih se mnoga nanašajo na zdravje, veliko telesne napore in bivanje v krajih z neugodnim podnebjem. Zato so visoki dohodki v tej panogi zaslužena plača.