karierno upravljanje

Vodja projektov - spoštovan poklic za aktivne ljudi

Vodja projektov - spoštovan poklic za aktivne ljudi

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Maj

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Maj
Anonim

Vodja projektov je nov poklic, ki se v Rusiji šele začenja širiti. Prej je vodenje vseh nalog, dogodkov, projektov padlo na ramena. To je bistveno obremenilo ljudi na višjih položajih in tudi zmanjšalo delovno učinkovitost. Zaradi naraščanja učinkovitosti upravljanja organizacije se je pojavila posebnost "vodja projektov". Ta zaposleni je lahko del podjetja ali pa ga povabi specialist.

Projekt je niz ukrepov za dosego določenega cilja v strogo določenih pogojih: pogoji, kakovost, proračun. Vodja projektov je specialist, ki je odgovoren za njegove rezultate. V nasprotju s funkcionalnim managerjem se vodja projektov pri vsakem projektu sooča z edinstvenim ciljem, ki zahteva inovativen pristop in novo rešitev. Vodstvo vodje projekta se konča takoj, ko se ideja uresniči. Kompleksnost in posebnost tega poklica je v tem, da je vodja projektov prisiljen vsak nov projekt izvajati z novo ekipo, kar pomeni graditi delovni odnos iz nič. Ko je projekt končan, lahko poslovodja, ki ni del osebja organizacije, začasno ostane brez dela.

Vsak projekt je test, izziv, zato poklic vodje projekta dobro ustreza ambicioznim, samozavestnim in namenskim ljudem. Vključuje nenehno spreminjajoče se življenjske pogoje.

Vodja projekta mora imeti obvezen strokovni sklop

lastnosti, brez katerih njegovo delo ne bo učinkovito. Za takšnega vodjo so pomembna znanja s področja splošnega managementa, saj najprej upravlja z ljudmi. Te veščine so še posebej pomembne v razmerah nestabilne ekipe, katere člani se morajo v kratkem času združiti in usmeriti svoja prizadevanja za dosego skupnega cilja. Specifičnost poklica se kaže v posebnem znanju projektivnega upravljanja. Na tem področju se je nabralo veliko število praktičnih rešitev in tehnik, ki jih mora poznati vsak takšen vodja. Vodenje projektov zahteva kompetentno ravnanje s številnimi kategorijami, kot so časovni okviri, finance, komunikacije, konflikti, osebje, tveganja, varnost, zaloge. Delo lahko zadeva katero koli panogo, zato se mora vodja projektov zavedati vseh panog, tj. imeti vsaj široko perspektivo in po potrebi hitro izpolniti manjkajoče znanje.

To je edinstven poklic. Vodstvo zahteva, da ima oseba posebne osebne lastnosti. Ne more vsakdo, ko se je naučil teorijo, postati dober vodja, predvsem pa vodja projektov. Najprej gre za občutek odgovornosti in pripravljenost, da ga nosimo. Vodja projekta je osebno odgovoren za vse, sam je odgovoren za dejavnosti celotne ekipe kot celote in posameznih članov. Pri delu vodje projekta se pogosto pojavijo nepredvidene situacije, v katerih se zdi, da je propad neizogiben. Toda vodja mora za vsako ceno doseči pozitiven rezultat in preprečiti, da bi projekt propadel. Osredotočenost na rezultate je druga potrebna kakovost za vodjo. Seveda mora biti vodja vodja. Ljudje bi mu morali brez oklevanja slediti, mu verjeti in mu zaupati. Da bi to dosegli, so potrebne komunikacijske spretnosti in ustrezne pogajalske spretnosti. Projekt je ogromen sistem različnih interakcij. Da bi bili v koraku s stanjem posameznega dela projekta, mora biti vodja projekta sposoben sistematično razmišljati in hitro sprejemati optimalne odločitve, tudi če ni informacij.

Upravljanje projektov je težko, a zanimivo. To je delo, ki ni za vsakogar. Toda tisti, ki sebe šteje za energično, ambiciozno, pogumno osebo, bo uspel najti uspeh na tem področju dejavnosti.