karierno upravljanje

Kaj je naftni mož? Poklic "naftni mož": opis, značilnosti usposabljanja in zanimiva dejstva

Kazalo:

Kaj je naftni mož? Poklic "naftni mož": opis, značilnosti usposabljanja in zanimiva dejstva
Anonim

Drugi velik klasik, Fjodor Dostojevski, je izdal preroško besedno zvezo: "V prihodnosti bodo svetniki vladali s kerozinom." Kot vsi veliki je imel tudi on prav. Država s spodobnimi zalogami nafte in plina se lahko počuti veliko bolj samozavestno v političnih igrah. Oljar je poklic trenutnega "rudarja kerozina". Kdo ima pravico, da se tako imenuje? Katere so prednosti in značilnosti tega poklica v sodobnem svetu? Poskusimo to ugotoviti.

Kaj je naftni mož?

Kakšen poklic je to - naftni mož? Opis delovnega mesta osebe s tem poklicem ne bo monosilna. To ime vključuje vse, ki so nekako povezani z raziskovanjem, proizvodnjo, rafiniranjem, prevozom nafte in plina. Na zadnjem se morate ločeno ustaviti.

Zemeljski plin je proizvod, ki spremlja naftna polja. Tako se najpogosteje združijo v eno. Inštitut za pridobivanje nafte in plina, nafte in plina, naftna in plinska polja itd.

Na podlagi starih filmov o delovnih dneh sibirskih proizvajalcev nafte so neznani oblikovali podobo hudih moških, utrjenih z vetrovi in ​​nasičenih s pretoki nafte. To ni povsem pravilno. To je treba najprej vedeti za tiste, ki šele začenjajo izbrati svoje življenjske poti - za otroke. Naftna industrija je namenjena inženirjem, kemikom, biologom, vrtalnikom, programerjem, ekonomistom. Vse je odvisno od smeri dela v naftni industriji.

Poklicna zgodovina

Ljudje so o naftnih poljih v zemlji vedeli zelo dolgo, vendar jih niso uporabljali. Med izkopavanji arheologi pogosto najdejo nekatere stvari in zgradbe, za krepitev katerih so uporabili strjevalni oljni bitumen. Gosta črna tekočina, ki se je podala iz podzemlja in se na mestih pomešala z vodo rek, me je prestrašila s svojo nejasnostjo. V nekaterih državah so olje uporabljali v zdravilne namene. Kot gorljiv material so se naftni derivati ​​začeli uporabljati razmeroma nedavno, z začetkom tehnološkega napredka. Potem se je postavilo vprašanje pridobivanja tega minerala iz črevesja zemlje.

Po zgodovinskih podatkih je bila prva vrtina na svetu za industrijsko proizvodnjo olja nastala v Pensilvaniji. Edwin Drake, neznani samostojni iskalec, jo je dolgočasil. Morda je bil to prvi oljničar. Poklic v tistih starodavnih časih ni bil tako priljubljen, nihče ni poznal prave velikosti zalog tega minerala.

In raziskovalci menijo, da sta brata Chumelov prva rafinerija nafte, ki je leta 1745 na bregu reke Ukhte zgradila obrat za proizvodnjo kerozina in mazivnih olj.

Obetavna industrija

Uporaba motorjev z notranjim zgorevanjem, razvoj inženiringa, letalska industrija so postali mogoči z odkrivanjem vedno več naftnih polj. Ogromne rezerve nafte omogočajo razvoj industrije plastike, ki se je razvila po izumu sintetičnih materialov. Olje je danes druga vitalna tekočina po vodi. To dejstvo uvršča vse posebnosti, povezane s področjem pridobivanja nafte, med najbolj priljubljene na vsem svetu. Naftni gospodar je poklic, ki ni samo časten, ampak tudi zelo plačan. Poleg tega povsod povprašujejo strokovnjaki za nafto in plin, imajo številne ugodnosti in dobre pokojnine.

Naftni geolog

Ta specializacija je mišljena predvsem za naftne delavce.

Poklic naftnega geologa se nanaša na čisto moško, povezano s pogostimi potovanji, poslovnimi potovanji. Zahteva vzdržljivost, sposobnost premagovanja stresnih situacij, včasih tudi brez udobja, preživi veliko časa v naravi. Naftni geolog je vključen v načrte raziskovanja, raziskovanja, kartiranja in iskanja. Po začetku rudarjenja spremlja tudi postopek.

Podjetja za proizvodnjo nafte in plina, raziskovalni inštituti in centri postanejo kraj dela naftnih geologov.

Posebnosti geofizike, geodezi, seizmike se nanašajo tudi na iskalnike. Ogromno delajo pri raziskovanju novih ozemelj. Geokemiki, ki delajo v učilnicah in pisarnah, pregledujejo vzorce kamnin. Kemija v naftni industriji zaseda zelo veliko mesto.

So tudi oljarji

Čeprav ima geolog v rudarski industriji veliko vlogo, naftna industrija ni le poklic. Začetek razvoja je nemogoč brez delavcev na vrtanju specialnosti. To so mojstri vrtanja, delavci, pomočniki. Prav o njih so snemali filme sovjetske dobe. Vrtalniki delujejo najpogosteje v izmenah.

V vseh krajih, kjer se področje razvija, so poleg glavnih specialistov ljudje vključeni v sorodne poklice, ki jih prav tako imenujejo naftniki. Dejansko je brez njih normalno delo na ploščadi nemogoče. To so inženirji, gradbeniki, oblikovalci, mehaniki, vozniki, električarji, ključavničarji in celo kuharji in čistilci.

Kje plačajo več?

V vseh državah sveta, tako ali drugače povezane s pridobivanjem in predelavo nafte in plina, je najbolj plačan poklic nafta. Povprečna plača Rusov v tej panogi znaša 150 tisoč rubljev na mesec ali 59 tisoč dolarjev na leto. Ta dohodek lahko velja za precej spodobnega, vendar ne najvišjega na svetu. Večina delavcev v industriji plača v Avstraliji (170 tisoč dolarjev na leto) in na Norveškem (160 tisoč dolarjev na leto). Visoke ravni obližev povzročajo pomanjkanje visoko usposobljenih strokovnjakov v teh državah. Delavci naftne industrije z bogatimi izkušnjami z veseljem pritegnejo tudi iz drugih delov sveta. Dobro plačajo tudi strokovnjaki v ZDA in Kanadi.

Koga pričakujemo v panogi

Oilman je obetaven poklic. Velika rudarska podjetja, ki izvajajo obsežne projekte, na svoje osebje čakajo visoko usposobljene strokovnjake. Vedno so povprašeni ljudje, ki dobro poznajo oblikovanje in industrijsko gradnjo, inženirje za delo v podjetjih za predelavo naftnih derivatov, ravnanje z odpadki. Potrebujemo ekonomiste na področju načrtovanja in izračunov, vodje za organizacijo dela in izbiro kadra. Delo z visokim tveganjem vedno zahteva strokovnjake za varstvo okolja, varstvo dela in varnost. Sodobne tehnologije, informatizacija številnih procesov v predelovalni industriji so privedle do dejstva, da brez strokovnjakov s področja programske opreme ne morete storiti.

Raven znanja

Z nekaj izjemami so vsi strokovnjaki, ki sodelujejo v procesih pridobivanja in rafiniranja nafte, ljudje s tehnično izobrazbo. Natančne znanosti, kot so matematika, fizika in kemija, pa tudi geografija, biologija, so na prvem mestu v naftni industriji. Poklic je mogoče dobiti tako na specializiranih univerzah v industriji kot na tehničnih oddelkih mnogih univerz.

Mladega strokovnjaka je težko takoj prebiti v katero koli panogo. Naftna industrija ni nobena izjema, tisti z dobro prakso in izkušnjami čakajo na visoko plačana zahtevana delovna mesta. A kljub temu dobijo aktivni, pridni in ustvarjalni mladi v tej panogi še dodatno priložnost, ki se soočajo z možnostjo hitre karierne rasti.

Nenavadne hipoteze o olju

  • Najbolj nepričakovana različica starodavnih učenjakov o izvoru nafte je bila, da ta tekočina ni nič drugega kot kitov urin, ki skozi globoke podvodne kanale odteče v tla.
  • Vesoljska različica: nafta je nastala iz ogljika oblaka, ki je ob njenem nastanku obkrožil Zemljo.
  • Različica je religiozna. Olje je zelo rodovitna plast, ki je šla v črevesje po padcu prvih ljudi in je prekrila zemljo po njenem nastanku.

Tako so na različne načine znanstveniki iz različnih časov razlagali izvor nafte.

Nekaj ​​zanimivih dejstev o proizvodnji nafte

  • Pred našim štetjem so ga prvi proizvajalci olja preprosto pobrali s površine vodnih teles.
  • Pred izumom motorja z notranjim zgorevanjem v rafinerijah je bil plin kot stranski proizvod.
  • 1 liter bencina pomeni dolga leta ponovnega rojstva 23 in pol ton rastlin.
  • V kampusu na Beverly Hillsu (ZDA) je srednja šola, ki ima na dvorišču svojo vrtino za nafto. Šola letno dobi 300 tisoč dolarjev dodatnega dohodka.
  • Rusija dnevno proizvede več nafte kot Savdska Arabija.
  • Prvi naftovod, tanker v Rusiji in prvi na svetu termalni sistem za krekiranje nafte je zgradil inženir TV stolpa na Šabolovki, inženir Šuhov.