karierno upravljanje

Kdo je vodja psov? Kaj počne upravljavec psov? Značilnosti poklicnega skrbnika psov

Kazalo:

Kdo je vodja psov? Kaj počne upravljavec psov? Značilnosti poklicnega skrbnika psov

Video: Teachers, Editors, Businessmen, Publishers, Politicians, Governors, Theologians (1950s Interviews) 2024, Maj

Video: Teachers, Editors, Businessmen, Publishers, Politicians, Governors, Theologians (1950s Interviews) 2024, Maj
Anonim

Kdo je vodja psov? Verjemite mi, to ni samo poklic. To je poklic, življenjski slog, klic duše. O tem, kakšne lastnosti mora imeti vodja psov, kaj ta specialist počne, kje in kako poteka usposabljanje, preberite v članku.

Ali lahko vzreditelja psov imenujemo vodja psov?

Presodite sami. Kdo je vzreditelj psov? To je človek, ki doma drži psa. Skrbi za žival, se hrani, sprehaja, češlja, dela cepljenja. To je ljubitelj psov. In kdo je skrbnik psov? To je specialist. Še več, diplomant. S specializacijo. Na primer na treningu ali na izpitu. Z eno besedo, vzreditelj psov se razlikuje od voditelja psov tako kot študent od profesorja na inštitutu. Eden je šele na začetku poti, drugi je že profesionalec. Še več, povsem mogoče je, da bo amater nekega dne postal dober pes vodnik.

"Vitezi brez strahu"

Začnimo z uradnostjo. Na vprašanje: "Kdo je upravljavec psov?" Sodobna literatura in priročniki pravijo nekako takole: "To je specialist, ki se ukvarja z vzrejo in usposabljanjem (usposabljanjem) psov."

In vse se zdi pravilno, ampak nekako je zelo suho in malo. Vodja psov je vitez brez strahu. Tako figurativno kot dobesedno. Če upoštevamo zelo natančen pomen, je sprva "Ritter" (nemško) pomenil močno oboroženega konjeniškega bojevnika. Celotna oprema vodnika psov res spominja na viteško opremo - med delovanjem mora biti celotno telo zaščiteno. V nasprotnem primeru lahko trpi pes trener (zlasti v zgodnjih fazah treninga). Zaščitna oblačila se imenujejo obleka. Najpogosteje ga potrebujejo obtoženci - ljudje, ki pomagajo trenirati pse po programu ZKS, IPO (IPO) itd.

"Toda če je konj na konju! "Ti rečeš. In imeli boste prav. Danes izraz "na konju" pomeni "popolnoma oborožen." Da bi bili poleg neustrašnosti potrebni tudi neustreznost, so pozornost, znanje, zaupanje in … absolutni stik s psom. Konec koncev je kdo v resnici? To je oseba, ki psa razume in čuti. Strinjam se - dober upravljavec psov v sistemu šablon ne bo deloval. Žival resnično čuti in je sposoben napovedati njena prihodnja dejanja. Pravi inštruktor bo pobral ključ do katerega koli psa.

Poklicne značilnosti

Kaj bi moral imeti vodja psov? Kaj ta oseba počne? Mogoče bi morali najprej navesti glavna področja v kinologiji:

  • stražar;

  • pokroviteljstvo;

  • vožnja;

  • pastir;

  • lov;

  • okrasni;

  • uradni.

Običajno se vodniki psov specializirajo za enega izmed njih. Kaj natančno dela specialist, je odvisno od smeri dela. To so lahko na primer plemenski psi. Tu morate jasno poznati genetiko in splošna vprašanja veterinarske medicine, da bi razumeli zunanje značilnosti pasme.

Morda se zdi, da je vzreja psov preprosta zadeva. Vendar je mnenje zelo, zelo napačno. Oseba, ki tega vprašanja ne razume, bo vsekakor škodovala pasmi, dober skrbnik psov jo bo le izboljšal. Ali pa prinesite novega, ki je svoje življenje posvetil svojemu namenu.

Delo trenerja psov je povezano z usposabljanjem (vzgojo) psov: učnimi skupinami, vzgojo poslušnosti in odpravljanjem vedenjskih težav. Takšni strokovnjaki lahko delajo v pasjih klubih, na policiji, v vrtcih. Možna je tudi zasebna praksa.

Smer usposabljanja je lahko katera koli. Ne morejo streči samo službeni psi. Na primer, španeli igrač lahko nakažejo vire škodljivih plesni v domovih. Ali pa bodite pasji terapevti. Ne bodite presenečeni - obstaja tudi medicinska kinologija. Imenujejo ga tudi terapija s psi. Indiciran je za otroke z različnimi nevrološkimi boleznimi (cerebralna paraliza, Downov sindrom).

Komunikacija s psi pomaga razviti spomin in čustvenost, izboljšati koordinacijo gibov. To je omenil tudi psihiater Levinson (1961). Mešani terapevti lahko ljudi spustijo iz kome. Žal pri nas terapija s kanistri v svojem razvoju naredi le prve korake. Rad bi verjel, da bo veliko več dobrih mrkavih zdravilcev duš. V nekaterih velikih mestih so že odprti specializirani kinološki centri, specializirani za terapijo s pasjo boleznijo. Številni oskrbniki psov pomagajo zavetiščem za pse, s čimer ustvarijo čim bolj udobne pogoje za revne goste in jih dajo v resnično dobre roke.

Dejavnosti

Ozka specializacija nadaljnjega dela bo odvisna od izbrane smeri:

- delo s psi s specifičnim genotipom;

- usposabljanje psov za posebne namene (specializirano ali ozko usposabljanje), kot so psi vodniki, reševalni psi, psi čuvaji, psi detektivke, psi za iskanje drog itd.;

- poučevanje začetnikov rejcev psov.

Kraj dela

Kje pasji pes najpogosteje deluje? Kaj počne strokovnjak za pse, smo že ugotovili. Zdaj ugotovimo, kje se najpogosteje zahtevajo njihove storitve.

Najbolj pa je kinološki poklic potreben na oddelku za notranje zadeve (policist kinolog), na meji, na carini, v vrtcih in centrih za šolanje psov (klubi, oddelki). Na žalost je res dobrih strokovnjakov s področja reje psov malo.

Če se boste torej znali uveljaviti kot spreten in dobro poznavalec psov (ali inštruktor), boste vedno imeli delo. Poklic skrbnika psov je v nenehnem povpraševanju.

Potrebne lastnosti

Ni dovolj samo ljubiti pse. In tudi specializirano izobraževanje tukaj ni dovolj. Vodja psov mora imeti določene lastnosti: potrpežljivost, odločnost, vztrajnost, opazovanje, dobro samokontrolo in sposobnost odzivanja s strelo. Poleg tega slednja kakovost ni nič manj pomembna kot vse ostale.

Na primer, pri izdelavi elementov ZKS, ki se pri običajnih ljudeh preprosto imenuje zaščita, je mogoče pričakovati kakršno koli reakcijo psa. Še posebej, če je to le prva lekcija. Psi nikakor ne gredo (grizite, zgrabite) za poseben oprijem ali vadbeni rokav, ki ga inštruktor postavi. Nekatere živali "zvijajo" in opazijo najbolj ranljivo mesto za napad. Nekateri se lahko dvignejo na noge, drugi - v grlo. Predstavljajte si, kako se lahko usposabljanje konča, če vodja psa vsaj sekundo izgubi budnost in je zmeden.

Zelo pomembna je tudi telesna pripravljenost. Delo skrbnika psov vam vzame veliko energije, zato se nepripravljeni hitro naveličajo in celo prekinejo to lekcijo. Tempo dela je tako visok, da ostane več deset tisoč, ki se želijo naučiti tega težkega poklica. In le redki postanejo pravi profesionalci. Poleg tega vodniki psov "živijo" na mestih za usposabljanje. Ne mislite, da inštruktor deluje po urniku "od osem do dvanajst." To so pogosta potovanja, vadbeni kampi, seminarji, tečaji prekvalifikacije, tekmovanja, mitingi. Delo s skrbniki za pse je način življenja.

Ali lahko deklica postane vodja psov?

Seveda, če ima zgoraj navedene lastnosti. Še več, zdaj je vse več skrbnikov psov. Stereotipi so že dolgo pokvarjeni. In opažanja dokazujejo: pes bolje zaznava ženski glas kot moški. Čeprav o tem vprašanju potekajo resne in dolgotrajne razprave. Vendar je dejstvo, da vodja ženskega psa ni slabši od moškega inštruktorja (seveda z enakim znanjem, usposabljanjem in izkušnjami), že dejstvo.

Izobraževanje (tečaji za šolanje psov)

Če že imate psa in ste prijavljeni na oddelku za pse, se poskusite obrniti na njegovo glavo. Pravi klubi praviloma usposabljajo ozke strokovnjake - trenerje psov, strokovnjake.

Usposabljanje poteka bodisi na podlagi podružnic, bodisi z odhodom v drugo mesto (v smeri). Na koncu tečajev se opravljajo izpiti in šele nato se podeli stopnja, ki kaže stopnjo usposobljenosti vodje psov.

Če govorimo o usposabljanju z visokošolsko izobrazbo, je vredno razmisliti o takih centrih, kot so: Zvezna zaporna služba (Pravni inštitut, Voronezh); Zvezna zavodska služba (Pravna fakulteta, Perm); mejne ustanove v mestih Khabarovsk, Moskva, Kalinjingrad, Golitsyno, Kurgan.