intervju

Zakaj ste zapustili prejšnjo službo: kako odgovoriti na intervju na to vprašanje

Kazalo:

Zakaj ste zapustili prejšnjo službo: kako odgovoriti na intervju na to vprašanje

Video: Kako do prve ali nove službe: napake, ki se jim moraš izogniti 2024, Maj

Video: Kako do prve ali nove službe: napake, ki se jim moraš izogniti 2024, Maj
Anonim

Iskanje zaposlitve ni najbolj prijetna stvar. To ne velja samo za strokovnjake, ki kariero šele začenjajo, ampak tudi za tiste, ki jo nadaljujejo. Prav ti zaposleni se pogosto sprašujejo o razlogih za odhod iz prejšnjega delovnega mesta. To je precej občutljivo vprašanje, ki postavlja večino prosilcev v občutljiv položaj. Če poveš resnico, lahko dobiš zavrnitev. Če lažete, potem morate to storiti prepričljivo. Kako si torej razlagate, da ste zapustili prejšnjo službo?

Zakaj se postavlja to vprašanje?

Vprašanje, ki ga kandidati tako sovražijo, je nasprotno, pri kadrovanju zelo priljubljeno. Kakšen je razlog?

V resnici je vse preprosto. Najprej vam to omogoča, da ocenite vedenje kandidata v stresni situaciji. Odpuščanje z dela, tako kot vsako ločitev, je za vsakega človeka neprijeten dogodek. Nekateri raziskovalci trdijo, da je to zelo stresno. Zato je pogovor na to temo neprijeten za vsakega kandidata. Vendar zaposlovalcev ne zanima. Pripravljeni so prosilca spraviti v stresne razmere, da bi preverili vzdržljivost in reakcijo na dražilni dejavnik.

Drug razlog je, da vam omogoča, da dobite odgovor, ki popolnoma odlikuje kandidata. Naročniki praviloma pričakujejo, da bodo slišali, da se je vlagatelj sam odločil, da bo odnehal. Toda tudi če se to ni zgodilo na njegovo pobudo, si je pomembno predstavljati, da bi bil odhod s prejšnjega kraja dela koristen. Če tega ne stori, se izkaže, da je prosilec v stiski, kar zmanjšuje njegove možnosti za iskanje zaposlitve in prejemanje dostojne plače.

Zakaj ne morete povedati resnice?

Če bi uslužbenec prišel na razgovor nepripravljen, ga lahko vprašanje, kako zapusti prejšnjo službo, resnično preseneti. Tipični kandidati padejo v zmedo in govorijo o resničnih razlogih za razrešitev. Na žalost lahko ti podatki potencialnega delodajalca povzročijo zavrnitev.

Vedno smo se učili govoriti resnico. Na žalost lahko v nekaterih situacijah to pravilo, nasprotno, naredi veliko škode. Še posebej, če na razgovoru govorite o razlogih za odpoved s prejšnje zaposlitve. Tu velja preprosto pravilo. Morate dati odgovor, ki ustreza anketarju. Nato se bo vaš pogovor nadaljeval v pozitivni smeri.

V nasprotnem primeru se pojavi nezaupanje do kandidata in vsa druga vprašanja se začnejo spuščati na temo, povezano s prejšnjim delom. Če se prosilec ne zdi dovolj iskren, lahko zastavi vprašanja, da ugotovi, zakaj ste dejansko zapustili prejšnjo službo. Posledično lahko postane jasno, kaj je značilno za kandidata ne z najboljše strani. Zato je pomembno, da vnaprej pripravite odgovor na vprašanje, zakaj ste zapustili prejšnjo službo. Možno je, da boste morali nanj večkrat odgovoriti.

Kako se pripraviti na odgovor?

Intervju je resen stres za večino potencialnih kandidatov. Zato je pomembno, da razmislite o svojih odgovorih vnaprej, da se med pogovorom z najemnikom ne bi zmedli.

Torej, najprej bi se morali udobno odzvati na to vprašanje. Za dosego tega stanja se boste morda morali zelo potruditi. Težko boste anketarja prepričali o svoji iskrenosti, če se bojite odgovoriti na vprašanje, zakaj ste zapustili prejšnjo službo. To izda vašo negotovost in daje vtis, da pravzaprav poskušate nagajati rekruterja. Takšna napaka v intervjuju lahko povzroči zavrnitev.

Vaš odgovor mora biti kratek. Poskušajte se ne spuščati v podrobnosti, le izpostavite konkretna dejstva. Najbolje je, da si podatke zapomnite in ponovite svoj odgovor, dokler niste popolnoma udobni. To še posebej velja za tiste, ki morajo skriti pravi razlog za odpust in preprečiti sume.

Kako ne odgovoriti?

Če vas vprašajo, zakaj ste zapustili prejšnjo službo, ne bi smeli iskati popolnega odgovora. Preprosto ne obstaja. Namesto tega si poskusite zapomniti, kako natančno ne morete odgovoriti:

  • Povejte kaj negativnega o svojem prejšnjem delodajalcu. Najverjetneje, če bi bili zadovoljni s prejšnjim delom, ne bi odšli. Vendar to nikakor ne pomeni, da mora nabornik spregovoriti o vseh negativnih vidikih, ki so te prisilili v to odločitev. Če je vaš odgovor poln kritik nekdanjega delodajalca, ga anketar ne bo maral. Zaključi, da je kandidat nagnjen k temu, da obtožuje druge, ne da bi opazil lastne napake.
  • Prepoznajte svoje slabosti. Če rečete, da ste odšli, ker se niste mogli spoprijeti z obremenitvijo, bo potencialni delodajalec ugotovil, da imate nizko delovno sposobnost.
  • Oddaljite se od odgovora ali dajte predlogo.

Kaj odgovoriti, če nehaš?

Vprašanje o razrešitvi številnih kandidatov vodi v zastoj. Primeri razlogov za odhod iz prejšnje službe se bodo na razgovoru počutili bolj samozavestno. Pravzaprav obstaja veliko možnosti. Začnimo s tistimi, ki so primerni za kandidate, ki so prejšnje mesto zapustili po svoji volji:

  • »Pet let sem delal na svojem prejšnjem položaju, zato me je zanimal nadaljnji poklicni razvoj. Po pogovoru z vodstvom sem prejel negativen odgovor. Zaradi pomanjkanja možnosti za poklicno pot v prejšnji službi sem se odločil, da bom nehal. "
  • »Vem, da nekateri kandidati iščejo novo službo, preden odidejo, vendar sem se odločil, da tega ne bom storil. Po mojem mnenju je to nekoliko neetično. Konec koncev bi za reševanje osebnih težav uporabil delovni čas. Zato sem se odločil, da bom najprej nehal in se nato udeležil intervjujev. "
  • "Nisem nameraval spremeniti službe, toda ko sem izvedel za vaše podjetje, so me navdihnile nove priložnosti in spoznal, da lahko na tem položaju v celoti uporabim vsa svoja znanja in veščine."

Kako se odzvati, če vas odpustijo?

Zaposleni vedno ne zapustijo družbe po svoji volji. Če so vas odpustili, morate na razgovor odgovoriti drugače:

  • "V podjetju se je pojavil novi vodja, ki se je odločil, da bo moštvo pripeljal s seboj in odpustil prejšnje zaposlene."
  • „Družba je zaradi gospodarske krize doživela zmanjšanje. Na žalost sem bil med odpuščenimi zaposlenimi. "
  • "Moje kvalifikacije se niso ujemale s prejšnjim položajem. Vem, da bom v vašem podjetju lahko v celoti uporabil vse svoje veščine in znanje. "

Reakcija sogovornika

Ko odgovarjate na vprašanje, zakaj ste zapustili prejšnjo službo, bodite pozorni na reakcijo sogovornika. To lahko pove veliko.

Na primer, če sta na obrazu rekruterja prikazana zmedenost ali presenečenje, je to lahko signal, da je z vašim odgovorom nekaj narobe. Odsotnost teh čustev nasprotno kaže na to, da ste naredili vse pravilno. Vendar nekaterim anketarjem uspe obdržati kamniti obraz, ki sploh ne izraža nobenih čustev.

Drug znak, po katerem lahko razumete reakcijo sogovornika, je prisotnost ali odsotnost dodatnih vprašanj na to temo. Če ste bili prepričljivi, te teme v preostalem delu intervjuja ne bomo več postavljali.

Če nasprotno, vaš odgovor ni bil prepričljiv, se lahko rekruter pogosto vrne na temo vaše odpovedi s prejšnjega delovnega mesta, da bi postavil razjasnjevalna vprašanja in iz kandidata izločil pravi razlog. To je neke vrste preverjanje, ki vam omogoča, da kandidata bolje poznate in sklenete, ali poskuša skriti pomembne podatke.

Zaključek

Intervju je običajno stresna situacija za vsakega kandidata. Poleg tega nekateri kadrovalci niso sramežljivi pri postavljanju provokativnih vprašanj, zaradi katerih je prosilec še bolj nervozen. Zato se je bolje pripraviti na zgodbo o odpustu s prejšnje zaposlitve. Izberite odgovor, ki ustreza vašemu položaju. Če se vnaprej pripravite, se ne boste prepustili presenečenju.