karierno upravljanje

Koliko dobijo natakarji? Koliko natakarjev zasluži na mesec?

Kazalo:

Koliko dobijo natakarji? Koliko natakarjev zasluži na mesec?

Video: 9 žrtev, ki jih morate narediti, da postanete bogati-kako obogateti iz nič 2024, Maj

Video: 9 žrtev, ki jih morate narediti, da postanete bogati-kako obogateti iz nič 2024, Maj
Anonim

Poklic natakarja je običajen poklic, primeren za mlade. Običajno delo ne potrebuje izkušenj. Ravni dohodka pa se lahko razlikujejo. Koliko dobijo natakarji? Odgovor na to vprašanje je predstavljen v članku.

Omejitve

Preden veste, koliko natakarji dobijo, se morate seznaniti z omejitvami, ki veljajo za prosilce. Upoštevati je treba tudi težave, saj včasih tudi visoke plače niso vredne truda, ki ga je treba vložiti za ustvarjanje dohodka.

Glavne omejitve so povezane s starostjo. Restavracije, kavarne in bari sprejemajo mlade, stare od 18 do 25 let, v nekaterih ustanovah pa je dovoljeno do 35. Po 35 letih lahko dobite zaposlitev, vendar mora takšen kandidat za zaposlitev imeti prednosti in visoko strokovnost.

Kompleksnost dela

Glede na to, koliko dobijo natakarji, je treba upoštevati negativne vidike dela:

  1. Dolg delovni dan. V nekaterih kavarnah in restavracijah je 15-17 ur na dan, čeprav po zakonu tega ne bi smelo biti.
  2. Dolgo bivanje pri visokih temperaturah - v kuhinji. In dvorana je ponavadi nizka temperatura. Nenehno gibanje negativno vpliva na človekovo stanje.
  3. Natakarji ves delovni dan preživijo na nogah, česar ne zmorejo vsi mladi.
  4. Pogosto pride do konfliktov s strankami, zato je pomembno povečana odpornost na stres. Natakarji naj bodo pravilni in vljudni.
  5. Ni povsod na voljo dopust in bolniška odsotnost. Zakon sicer zahteva, da delodajalec takšne pravice podeli, vendar tega ne storijo vsi, in sicer mimo plačevanja davkov in zagotavljanja socialnega paketa.

Znesek dohodka

Koliko natakarji zaslužijo v povprečju? Povprečna številka (vključno z institucijami nizke in visoke ravni) v državi je 40 tisoč rubljev. Raven dohodka je odvisna od več dejavnikov:

  1. Razred institucije. Koliko v povprečju zaslužijo natakarji v restavraciji? Dohodek v ustanovi visokega razreda je lahko 100 tisoč rubljev ali več. Koliko natakarji dobijo v kavarni? Prihodki so v tem primeru opazno nižji. Najnižja številka je 11-15 tisoč rubljev.
  2. Lokacija ustanove. Mesto lokacije točke je pomembno. Kapital ima najvišji dohodek. Koliko natakarji dobijo v Moskvi? V tem mestu je dohodek 50-90 tisoč rubljev, vključno z dodatnimi viri - bonusi in nasveti. Koliko se natakarji, ki delajo v težkih vremenskih razmerah, približajo skrajnemu severu? Plača je 50-60 tisoč rubljev. Koliko natakarji zaslužijo na oddaljenih lokacijah v Rusiji? Dohodek je 20-40 tisoč rubljev. Pomemben je tudi del mesta, v katerem se nahaja restavracija ali kavarna: v središču so plače višje, čeprav včasih v osrednjem delu ni elitnih lokalov. Zaradi prihrankov pri najemu imajo lastniki možnost vlagati v ureditev kavarne ali restavracije, ki bo pritegnila bogate kupce in natakarjem plačala več.
  3. Ciljna publika. Koliko natakarjev zasluži na mesec, če je obrat eliten? V tem primeru lahko dohodek znaša 80-100 tisoč rubljev. In če gre za kavarno s hitro hrano, je zaslužek 15-30 tisoč rubljev.
  4. Strokovne in komunikacijske veščine zaposlenega. Več pozitivnih lastnosti in izkušenj, več možnosti je za visok dohodek.
  5. Sezona. Odvisnost dohodka od sezonskosti opazimo v letoviščih, kjer je poletni obisk obiskovalcev večji. In na smučiščih je nasprotno pozimi več kupcev.

Kakovost, ki vpliva na dohodek

Dohodek je odvisen od dodatnih lastnosti. Če je na voljo, ima natakar visok zaslužek:

  1. Izkušnje. V nekaterih kavarnah in restavracijah lahko zaposleni, ki so že delali na tem področju, pričakujejo več dohodka kot prišleki.
  2. Poznavanje kuhinje. Pomembne informacije o nacionalnih jedeh, lastnostih kuhanja, sposobnost povedati, iz česa je hrana pripravljena. Nekateri delodajalci zaposlenim dovolijo samo delo, ko vedo vse o jedeh na jedilniku.
  3. Poznavanje storitve. Seveda gre za vzdrževanje.
  4. Sposobnost izvajanja poravnave s strankami, prebijanje posode na blagajni in druge operacije, ki se nanašajo na gotovino in brezgotovinska sredstva.
  5. Znanje tujega jezika. Če tujce redno obiskujejo tujci, potem navadno najamejo delavce, ki znajo tuji jezik. Zahtevani so angleščina, nemščina, francoščina. Manj zahtevani so natakarji z znanjem japonske, italijanske, kitajske. Obstajajo restavracije, ki delavcev ne sprejemajo le z znanjem ruskega jezika.

Zaslužek razen plače

V nekaterih ustanovah dohodek vključuje več kot plače. Vključuje lahko tudi:

  1. Bonusi, ki so lahko enaki določenemu odstotku zneska, ki se prenese na blagajni restavracije ali kavarne. Na ta način se izračunani znesek enakomerno porazdeli med vse delavce, ki so delali v določeni izmeni. Običajno se upošteva dohodek od serviserja, ki ga opravi en natakar. Ta bonus del je običajno 3% prihodka, v nekaterih kavarnah in restavracijah - 5-10%.
  2. Količina konice. Ta dohodek ni obvezen. Čeprav je v Rusiji običajno pustiti napitnino, vendar ne v vseh institucijah. Znesek je lahko 5-20% zneska, plačanega za storitve restavracije ali kavarne. Tipping se lahko porazdeli na različne načine, vse je odvisno od značilnosti institucije. Denar lahko pripada natakarju, se razdeli vsem zaposlenim ali delno ostane v zavodu.

V mnogih obratih je dohodek natakarjev visok zaradi bonusov in nasvetov. Toda takšne ugodnosti ne veljajo povsod. Poleg tega v elitnih ustanovah, kjer so višji dohodki, le redko zahtevajo nove zaposlene.

Prihodki v drugih državah

V drugih državah velja drugačna politika za plačilo dela natakarjev:

  1. V ZDA lahko dohodek 1 ure znaša 200-600 rubljev. Na raven dohodka vplivajo številni dejavniki, ki vplivajo na gostinski promet. V Ameriki naj bi po statističnih podatkih pustili največ nasvetov na svetu. Njihova velikost je lahko 30% zneska čeka.
  2. V Turčiji delo natakarja ni prestižno, dohodek pa je lahko enak 30-45 tisoč rubljev. Toda v hotelih in letoviščih zaradi velikih nasvetov imajo zaposleni lahko velik zaslužek.
  3. V Nemčiji je dohodek 120.000-140000 rubljev.
  4. V Franciji mesečna plača znaša 120.000 rubljev.
  5. V Belorusiji mesečni dohodek znaša 19,3 tisoč rubljev.
  6. V Ukrajini natakarji zaslužijo 14-56 tisoč rubljev, odvisno od regije.

Odgovornosti zaposlenih

Poleg zaslužka se morate zavedati odgovornosti zaposlenih. Delo kot natakar je odlično za ljudi, ki začnejo kariero (diplomanti, študenti). Za to določena znanja in visoka izobrazba niso potrebni. Prisotnost certifikatov in diplom na specialnosti povečuje strokovno raven.

Če želite delati, morate opraviti zdravniški pregled in imeti veljavno zdravniško knjižico, v kateri so pečati, ki omogočajo delo na področju gostinstva. Natakarji morajo komunicirati s strankami. Poleg tega morajo biti ti zaposleni mirni v vseh situacijah. Pomembna razpoložljivost:

  • družabnost;
  • potrpežljivost
  • prožnost;
  • vljudnost;
  • marljivost;
  • vzdržljivost.

Te veščine vam omogočajo kakovostno opravljanje dela. Preverjajo se med zaposlitvijo prosilca. Še vedno je treba govoriti jasno in kompetentno, ne uporabljati parazitskih besed in sleng besed. Natakar naj bo prijetnega videza in urejenega videza, ki ne povzroča gnusa. Izključeni tetovaže in piercingi na odprtih delih telesa - obrazu, rokah, vratu.

Zaposleni mora razumeti jedilnik. Prednost je dostopnost tujega jezika, saj so v mestu morda turisti. Odgovornosti vključujejo:

  • kakovostna storitev;
  • vzdrževanje čistega in urejenega delovnega mesta;
  • ohranjanje pozitivnega odnosa s strankami, drugimi zaposlenimi;
  • pomoč gostom pri izbiri jedi;
  • naročilo brez napak;
  • pravočasno serviranje jedi;
  • čiščenje miz po gostih;
  • poznavanje pravil požarne varnosti.

Zaključek

Tako so dohodki natakarjev lahko različni. Obstajajo elitne ustanove, kjer je zaslužek precej visok. Toda potem mora zaposleni ustrezati njegovi ravni.