karierno upravljanje

Delovne odgovornosti voznika

Kazalo:

Delovne odgovornosti voznika

Video: Iz majhnega kolesarja naj zraste odgovoren voznik 2024, Maj

Video: Iz majhnega kolesarja naj zraste odgovoren voznik 2024, Maj
Anonim

Poklic strojevodje vključuje upravljanje železniškega prometa. V večini primerov imajo ti delavci nepravilen urnik, težke delovne pogoje ter fizični in duševni stres. Hkrati je pozitiven vidik poklica plača, ki je veliko višja kot pri drugih delovnih specialitetah.

Ker to ni lahko delo, so v večini primerov moški sprejeti zanj. Pred začetkom opravljanja nalog voznika mora delavec opraviti zdravniški pregled, ki preveri tlak, pulz, temperaturo in pomanjkanje alkohola v krvi. Poleg tega bi morali vozniki vsakih nekaj let opraviti celoten pregled. Glede na to, katero vrsto prevoza zaposleni nadzoruje, bo moral opravljati različne naloge.

Predpisi in znanje

Strokovnjak, imenovan na to delovno mesto, je delavec in mora dobiti srednješolsko specializirano izobrazbo. Običajno delodajalci zahtevajo najmanj eno leto delovnih izkušenj kot pomočnik voznika. Za učinkovito opravljanje nalog strojevodje mora delavec imeti določena znanja, vključno s tem, kako so urejeni stroji in mehanizmi, ki so mu zaupani, kako jih pravilno upravljati, vzdrževati in popravljati.

Naučiti se mora cestnih pravil za samodejni nadzor prevoza in kako jih uporabljati za opravljanje nalog. Zaposleni mora poznati norme porabe maziv in gorljivih materialov, standarde in kakovost dela, ki so mu zaupane. Seznaniti se mora s pravili požarne varnosti, varovanja dela, notranjih predpisov. Prav tako mora biti sposoben uporabljati osebno zaščitno opremo in dodatno opremo, potrebno za izvajanje dela.

Strojnik dizelske lokomotive

Za vožnjo tega vozila je odgovoren strojevodja lokomotive. Prilagoditi mora hitrost ob upoštevanju profila tira in teže samega vlaka, opazovati signale, stanje vlaka in tirov, nadzirati kontaktno omrežje, obratovanja, kazalnike instrumentov in drugo. Dolžnosti zaposlenega vključujejo tudi organizacijo in izvajanje ranžirnih operacij.

Dolžan je nadzirati vlečno enoto, preverjati zanesljivost in pravilnost njenega oprijema ter v primeru okvar jih odpraviti. Če požar izbruhne v dizelski lokomotivi, mora uslužbenec evakuirati potnike, o tem obvestiti gasilsko službo in sprejeti ukrepe za odpravo virov vžiga. Zaposleni v tej situaciji se mora držati navodil in pravil.

Voznik bagrov

Razvoj skalnih mas in zemlje, njihovo gibanje - to so glavne odgovornosti voznika bagrov. Poleg tega mora voziti vozilo, ga premikati po delovnem območju, vključevati razhroščevanje njegovih delov in voznih gonil. Ta zaposleni zagotavlja tehnološko pravilen razvoj in učinkovito uporabo tehnologije. Prejete materiale razvršča glede na njihovo kakovost in kakovost, minerale potopi v posebna vozila za nadaljnje gibanje. Naloge strojevodje pomenijo, da mora ta delavec očistiti tirnice železnice in vso opremo, ki se uporablja v proizvodnji s skale.

Nadzira trenutni tok skozi kabel do kamnoloma in prisotnost vseh ozemljitev, doliva opremo, ki mu je bila zaupana z gorivom in mazivi, spremlja delovanje instrumentacije instrumenta, moč delov in zdravje opreme. Poleg tega zaposleni očisti vedro bagerja iz skale, sodeluje pri popravilih, vzdržuje zaupano opremo. Zaposleni mora hraniti tehnično dokumentacijo in sestaviti poročila o opravljenem delu za šefe.

Voznik lokomotive

Nadzor, da so vlaki potekali točno po urniku, je bila upoštevana norma teže in dolžine vozila, pa tudi izvajanje vseh ukazov in navodil vodstva in zaposlenih, ki usklajujejo gibanje na tirih, so dolžnosti strojevodje lokomotive. Zaposleni mora preveriti, ali obstajajo ovire na poti, preveriti in opazovati signale semaforjev in drugih znakov, vključno z upoštevanjem deklarirane omejitve hitrosti. Če lokomotiva pelje skozi postajo ali križišče, mora delavec oddati ustrezen zvočni signal in na poti skrbno preveriti ovire, tako da, če obstajajo, pravočasno ustavijo vozilo.

Zaposleni mora spremljati zdravje lokomotive in če odkrije napako, obvestiti dispečerja najbližje postaje. Dolžnost strojevodje je, da zmanjša hitrost vozila, če vremenske razmere ne omogočajo videnja običajnih prometnih znakov in prometnih signalov. Zagotoviti naj bi delovanje komunikacijskih naprav, orodij in opreme ter varnostne opreme ter uravnavati porabo goriva in drugih materialov. Po opravljeni poti lokomotive mora delavec vse potrebne dokumente in opremo prenesti v dežurno depo.

Operater žerjava

Naloge strojevodje žerjava vključujejo upravljanje mostu, ključavnice, stolpa, gosenice in opreme s pnevmatičnimi kolesi med razkladanjem in nakladanjem različnih materialov. Voditi mora podatke o premiku gradiva. Zaposleni nadzoruje žerjave, ki so opremljeni z radijskim krmiljenjem. Ta uslužbenec sodeluje tudi pri spremljanju zdravja opreme, ki mu je zaupana, in po potrebi izvaja popravila.

Voznik električne lokomotive

Dolžnosti strojevodje za električno lokomotivo vključujejo vožnjo vozila med prevračanjem vlakov. Urejati mora hitrost vožnje vlaka, pri čemer mora upoštevati profil tira in težo avtomobilov, oblikovati vlake, izvajati manevre na menjalnih točkah in nadvozih. Ena od funkcij tega zaposlenega je urediti vagone na mestih, kjer bodo materiali raztovorjeni in raztovorjeni. Prav tako je zaposleni dolžan izvažati blago, uvažati prazne vagone, v nekaterih podjetjih pa je odgovoren tudi za dostavo zaposlenih v organizacijo do kraja, kjer opravljajo svoje delo.

Voznikove odgovornosti vključujejo priklapljanje in odpenjanje električnih lokomotiva, če jih je treba iztrgati z tirnic, jih mora namestiti nazaj in tudi med natovarjanjem in raztovarjanjem kamenja na daljavo upravljati vozilo. Naloge zaposlenega vključujejo preusmeritev puščic, upravljanje potisnikov, prezračevanje, vitle in druge mehanizme. Ta uslužbenec naj napolni tudi baterije, napolni rezerve elektrolitov, opremi opremo in opravi mehansko pranje obdelav. Preveriti mora nadzorne mehanizme, ki delujejo, in če odkrije napake, jih odpraviti in opraviti popravila.

Pravice

Zaposleni pri opravljanju nalog voznika ima določene pravice, vključno z ukrepanjem, ki bo pripomoglo k odpravi nastalih kršitev in neskladnosti. Prav tako ima pravico do vseh socialnih jamstev, ki jih zagotavlja zakonodaja države.

Voznik ima pravico zahtevati od organov, da pomagajo pri opravljanju svojih funkcij, ustvarjajo normalne pogoje za delo, prejmejo vso potrebno opremo, inventar in osebno varovalno opremo. Lahko se seznani z odločitvami vodstva, če se neposredno nanašajo na njegovo delo, dobi informacije in dokumente, potrebne za dokončanje nalog. Ima pravico do izboljšanja svoje kvalifikacijske ravni.

Odgovornost

Za nepravočasno opravljanje svojih nalog ali za popolno opustitev dela je odgovoren zaposleni. Odgovorni so lahko za kršitve listine, pravil in razkritje zaupnih podatkov o podjetju, kjer je zaposlen. Odgovoren je za kršitev upravnega, kazenskega ali delovnega kodeksa za povzročitev materialne škode organizaciji. Zaposleni so lahko tudi odgovorni za uporabo svojih pooblastil v osebne namene in za preseganje svojih uradnih pravic.

Zaključek

Delo voznika je precej zapleteno, nosi resno fizično in moralno breme. Zato se ženske izjemno redko zavzamejo za ta položaj. Zaposleni mora biti dobrega zdravja, predvsem telesne pripravljenosti, pa tudi vida. Mora se znati skoncentrirati, opravljati monotono delo, biti pozoren in odgovoren.

Glede na to, kakšno vozilo potrebuje za vožnjo, se delovne odgovornosti spreminjajo. Poleg tega velikost podjetja, usmeritev njegovih dejavnosti in drugi dejavniki vplivajo na vsebino navodila. Preden delavec začne delati, se mora vodstvo dogovoriti z opisom delovnega mesta z njim. Zaradi zapletenosti dela imajo vozniki pravico do upokojitve pet let prej kot drugi delavci.