povzetek

Kako ustvariti življenjepis? Z nepismenim življenjepisom ne bodo vzeli službe

Kako ustvariti življenjepis? Z nepismenim življenjepisom ne bodo vzeli službe

Video: Dragnet: Claude Jimmerson, Child Killer / Big Girl / Big Grifter 2024, Maj

Video: Dragnet: Claude Jimmerson, Child Killer / Big Girl / Big Grifter 2024, Maj
Anonim

Življenjepis je kratek opis prijavitelja, njegovih lastnosti, izkušenj, znanj in spretnosti. Na splošno vse osebne in poklicne podatke, ki jih mora poznati bodoči delodajalec.

Tovrstna predstavitev sebe kot strokovnjaka je že dolgo uveljavljena na trgu dela. A žal je veliko primerov nepismenih, nepredstavljivih in odkrito slabih življenjepisov. Kako ustvariti življenjepis, ki bo deloval tako, da bo po premisleku natančno sprejet? O tem bomo govorili danes.

Najprej je treba vedeti, zakaj je pravzaprav ta obrazec izpolnjen. To je nekakšna vizitka in če delodajalcu so informacije, ki jih vsebuje, všeč, boste verjetno prejeli povabilo na razgovor. No, od tam je blizu doseči končni cilj - zaposlitev. Zato poskusite življenjepis napisati kompetentno, jasno, jedrnato. Potem boste v ozadju manj uspešnih prijaviteljev videti zelo predstavljivo. Običajno traja le nekaj minut, da pregledate podatke o vsakem potencialnem zaposlenem, zlasti za velika podjetja z velikim prometom osebja. Torej naj vaš življenjepis pritegne pozornost iz prvih vrstic in dobesedno zavpije: "Jaz sem tisti, ki ga potrebujete!"

Kako ustvariti življenjepis? Težko je dobiti službo, a lahko

  • Specifičnost. Obrazec se izpolni za eno točno določeno podjetje in za določeno delovno mesto. Ne sekirajte se vseh poslov in ne izjavljajte želje, da bi vstopili v več radikalno različnih položajev. To kaže na neprofesionalnost in nezmožnost, da bi se prijavil. Izjema je lahko predložitev življenjepisa agenciji za zaposlovanje, ki vam bo izbrala delovno mesto glede na vaše sposobnosti in strokovnost.
  • Kratkost Preden ustvarite življenjepis, če želite zaposliti, razmislite, kako povzeti podatke.
  • Estetika. Podatke je treba natisniti z dobro berljivo pisavo (interval ne manj kot 11). Ne pozabite, da je ročno napisan dokument znak slabega okusa. Najverjetneje bo takoj v smeti.
  • Strukturnost. Preden se odločite za zaposlitev, se usedite in razmislite, katere podatke boste v njej navedli. Označite tiste, ki prikazujejo najboljši možni način, da ste idealno prilagojeni svojemu želenemu položaju. V povzetku naj bodo le te informacije. V njej ne bi smeli opisovati lastnosti, ki vas karakterizirajo drugače kot z najbolj pozitivne strani. Celotne biografije iz šolskih let tudi ni treba pisati.
  • Profil Najbolj zanimive za nekoga, ki bo prebral vaš življenjepis, so podatki o zaposlitvi. Na to bodite maksimalno pozorni: povejte nam profil podjetja, v katerem ste že delali, opišite svoje delovne obveznosti, navedite pridobljene izkušnje. Upoštevajte, da morajo biti vsi podatki zapisani v kronološkem zaporedju. Poskusite čim bolj kompetentno napisati svoj življenjepis. Težje je dobiti službo brez delovnih izkušenj in ni enostavno ustvariti življenjepisa za osebo, ki nikoli ni delala, saj boste morali delodajalca zanimati za druge vidike njegove biografije.
  • In naprej. Življenjepis mora vsebovati vaše osebne podatke in stike za komunikacijo, izobraževanje, vaš profil prijavitelja, podatke o delovnih izkušnjah in dodatna znanja.

Seveda pa ne bodo vsi brez ustreznih izkušenj takoj pravilno sestavili življenjepisa. Zdaj je težko zaposliti (vzorec življenjepisa včasih zagotovi tudi podjetje). Da bi delodajalec med vsemi iskalci zaposlitve izbral ravno vas, morate na vse korake, od priprave življenjepisa do intervjuja, pristopiti maksimalno previdno.