karierno upravljanje

Farmakolog je Pojem, opredelitev, potrebna izobrazba, pogoji za sprejem, delovne odgovornosti in značilnosti opravljenega dela

Kazalo:

Farmakolog je Pojem, opredelitev, potrebna izobrazba, pogoji za sprejem, delovne odgovornosti in značilnosti opravljenega dela
Anonim

Farmacevt ali farmakolog? Ali pa farmacevt? Kako prav? Ali pa so to morda različni pojmi? V članku bomo razumeli enotnost in razlike teh posebnosti. In tudi podrobno bomo analizirali, kdo je ta farmakolog. Upoštevajte področje specialista, zlasti njegovo izobrazbo, odgovornosti in še veliko več.

Kdo je?

Začnimo z definicijo. Farmakolog je medicinski specialist: znanstvenik, ki se ukvarja s teoretičnimi raziskavami, razvojem zdravil, predpisovanjem in odmerjanjem. Razmislite o še enem priljubljenem vprašanju. Kdo je klinični farmakolog? To je ime specialista, ki svojo prakso vodi v zdravstveni ustanovi, ki pomaga svojim pacientom v boju z boleznimi in patologijami.

Dejavnost podjetja je farmakologija. To je ime znanosti o drogah, njihovih področjih uporabe, lastnostih in učinkih (predvsem in sekundarnih) na človeško telo. Ima veliko pododdelkov in kategorij: farmakologija, nevrofarmakologija, farmakogenetika, psihofarmakologija, farmakogenomija in drugo.

Tako smo se odločili, kdo je to farmakolog. Zdaj ugotovimo ključne razlike med njim in kliničnim specialistom, farmacevtom in farmacevtom.

Farmakolog: dve področji delovanja

Nadaljujemo z analizo posebnosti. Poklic farmakologa pomeni specialista z višjo medicinsko izobrazbo. Neposredno sodeluje v znanstvenem razvoju, izvaja poskuse in raziskave, poskuse, preizkuša razvite droge in pripravke. Farmakolog ustvarja nova zdravila, pripravi navodila za njihovo uporabo - potreben odmerek, režim zdravljenja, indikacije, kontraindikacije in tako naprej.

Kaj pa klinični farmakolog? To je zdravnik z višjo medicinsko izobrazbo. Njegov kraj dejavnosti so ambulante, poliklinike. Glavna naloga tega strokovnjaka je pomagati drugim izvajalcem zdravstvenih storitev pri izbiri ustreznih zdravil za zdravljenje bolnikov. Druga funkcija je, da bolnikom neposredno svetujemo glede lastnosti in odmerjanja zdravil.

Od farmakologa se obrnemo na sorodne poklice.

Farmacevt

To je specialist, ki ima tudi višjo farmakološko izobrazbo. Izobraževanje farmacevtov temelji na dveh vrstah univerz - medicinski in farmacevtski.

Kakšen je obseg njegovega poslovanja? Farmacevt ima pravico do upravljanja lekarne, pa tudi do neodvisnih farmacevtskih dejavnosti. Njegova pristojnost sega na vrednotenje zdravil, na predpisovanje stroškov za zdravila. Lekarnarji lekarnam izdajajo dovoljenja.

Upoštevajte pomembno točko. Farmacevt, za razliko od kliničnega farmakologa, ni zdravnik. Nima pravice izvajati medicinskih dejavnosti, svetovati strankam lekarn glede uporabe določenih zdravil.

Farmacevt

Kakšna je razlika med farmacevtom in zdravnikom - kliničnim farmakologom? Ta specialist nima višje, pač pa srednješolsko medicinsko izobrazbo. Je najnižja vez med vsemi temi posebnostmi. Poleg tega lahko prosilci, ki sploh nimajo medicinske izobrazbe, delajo v lekarnah in kioskih.

Lekarnar je dolžan krmariti v razponu zdravil, ki so na voljo v lekarni. Prav tako mora biti sposoben izbrati analizo potrebnega zdravila za stranko, izdelati zdravilo po receptu, ki ga je predpisal zdravnik.

Tako kot farmacevt tudi farmacevti ne smejo izvajati zdravstvenih dejavnosti. In tudi strankam ne morem svetovati glede sprejema, odmerjanja zdravil.

Farmakološka izobrazba

Farmakolog je zdravstveni delavec, ki ima visoko strokovno izobrazbo na svojem področju. Tečaj usposabljanja za take strokovnjake je razdeljen na dve stopnji:

  • Zagon v splošne medicinske discipline. To so biokemija, ftiologija, patološka fiziologija, patološka anatomija in tako naprej.
  • Uvajanje v posebne farmakološke discipline. Ti vključujejo oceno učinkovitosti zdravil, farmakoekonomijo, klinično farmakologijo, stranske učinke zdravil in drugo.

Glavne naloge specialista na delovnem mestu

Glavne delovne funkcije farmakologa so naslednje:

  • Analiza, računovodstvo, sistematizacija zdravil, ki jih ima na voljo zdravstvena ustanova.
  • Svetovanje bolnikom in obiskovalcem klinike, ki se ne zdravijo. Priporočila glede konzervativne terapije ozke specializacije, z zapleti in stranskimi učinki, ki jih povzroči jemanje zdravil.
  • Pomoč zdravnikom, da ustvarijo najučinkovitejši in najbolj varen režim zdravljenja.

Naloge specialista

Zdaj se bralec ne bo zmedel v naštetih sorodnih, ampak v več različnih poklicih. Preidemo na opis delovnega mesta farmakologa. Najprej upoštevamo pomembne lastnosti njegovih dejavnosti:

  • Naloge specialista ne vključujejo neposrednega sprejema bolnikov, diagnoze bolezni.
  • Farmakolog vstopi v terapevtski postopek šele potem, ko so proučeni simptomi bolezni, pridobljeni podatki o analizah, strojni diagnostiki in sestavljen režim predhodnega zdravljenja.
  • Specialni farmakolog ne določi glavnega terapevtskega režima. To je pooblastilo pacientovega zdravnika. Pomoč farmakologa je priporočljiva in včasih celo potrebna v fazi izbire zdravil. Tako v okviru konzervativnega (zdravila) kot kirurškega zdravljenja. Za rehabilitacijo in preprečevanje je potrebna tudi pomoč kliničnega farmakologa.
  • Kakšno dejavno sodelovanje specialista pri zdravljenju bolnikov? To je izdaja odgovornega sklepa o priporočljivosti uporabe določenega zdravila, potrebi po nadomestitvi z analognim.
  • Delo kliničnega farmakologa je tudi spremljanje dajanja zdravil s strani pacienta, priporočila o tem, kako zdravilo vnesti v telo. To vključuje tudi študijo in prilagajanje režima zdravljenja glede na združljivost aktivnih komponent predpisanih zdravil.
  • Farmakolog skrbi za ukrepe, ki bodo pomagali preprečiti ali zmanjšati stranske učinke. Če jih ne bi bilo mogoče odpraviti, specialist skupaj s spremljevalnim zdravnikom pripravlja shemo za obnovitev bolnikovega zdravja.

Osnovne farmakološke veščine

Eden od pomembnih pogojev za najem svetovalca farmacevta ni le prisotnost visokošolske medicinske izobrazbe po njihovi specialnosti, temveč tudi obvladovanje osnovnih znanj, ki so značilna za vsakega zdravnika. To je naslednje:

  • Zagotavljanje prve nujne medicinske oskrbe.
  • Metode pregleda notranjih sistemov in organov.
  • Metode lajšanja bolečine pri bolnikih.
  • Ocena medsebojnega delovanja med različnimi zdravili.
  • Spretnosti intenzivne nege
  • Pomoč pri oživljanju v naravnih nesrečah in nesrečah, ki jih povzroči človek, prometne nesreče, množične žrtve državljanov.

Specialist za delovno mesto

Paleta zdravstvenih ustanov, kjer lahko delujejo ruski farmakologi, je široka. To so poliklinike in centri družinske medicine, zasebne ambulante in državne bolnišnice. Še posebej pomembna je vloga teh strokovnjakov v zadnjih institucijah. Na žalost ruske bolnišnice niso vedno v celoti opremljene z medicinsko bazo. Prav farmakolog lahko zastavlja vprašanje potrebe po nakupu nekaterih vrst zdravil.

V bolnišnici ali ambulanti mora specialist voditi evidenco vseh podrejenih zdravil, analizirati statistiko njihove uporabe in tudi učinkovitost uporabe. Pogosto njegove delovne obveznosti vključujejo temeljito odločitev - s katerimi farmakološkimi podjetji je vredno sodelovati, na katerih temeljih je treba kupiti zdravila.

Kot smo že povedali, lahko farmakolog v zdravstveni ustanovi bolnikom svetuje tudi uporabo nekaterih zdravil. Toda z opozorilom morajo biti njegova priporočila le v okviru tečaja konzervativne terapije, ki ga je opisal obiskovalec.

Interakcija s sodelavci in bolniki

Delo kot farmakolog je posredno sodelovanje pri zdravljenju bolnikov. Njegovi sodelavci (obiskujejo zdravnike) vzpostavijo diagnozo, razvijejo terapevtski potek. Farmakolog pomaga predpisati pravilen odmerek zdravil, razjasniti smer delovanja aktivnih komponent. Svetuje lahko o združljivosti zdravil, stranskih učinkih njihove uporabe, trajanju tečaja in tako naprej. Njegovi opisi delovnih mest bodo vključevali tudi posvetovanje s pacientom.

Specialisti najrazličnejših področij, od psihiatrov do kirurgov, se v bolnišnici obrnejo na farmakologa. Enako lahko rečemo za bolnike. Na posvetu s specialistom trpijo zaradi različnih bolezni in patologij. Iz tega lahko sklepamo, da je področje delovanja specialista nenavadno široko.

Svetovalno območje

Oglejmo si podrobneje, katere bolezni ali patologije lahko farmakolog da učinkovito priporočilo. To so disfunkcije in bolezni:

  • mišično-skeletni sistem;
  • možgani;
  • prebavni trakt;
  • krvni sistemi in krvne žile;
  • dihalnih organov;
  • jetra
  • živčni sistem;
  • endokrini sistem;
  • genitourinarnih organov;
  • imunski sistem;
  • druge patologije, lokalizirane v prtljažniku, glavi, okončinah;
  • splošne motnje.

V katerih primerih se obrnejo na specialista?

Vsak bolnik se lahko posvetuje s kliničnim farmakologom. Vendar mu ni treba opraviti zdravljenja pod nadzorom zdravnika v zdravstveni ustanovi. Seveda je farmakologu lažje delati s tistimi pacienti, ki imajo v svojih navodilih zdravnika, na recept s predpisanimi zdravili. Specialist v tem primeru lahko prilagodi odmerjanje, izbere analog zdravila.

Vendar farmakolog ni upravičen sestaviti režima konzervativnega zdravljenja! Zato se sam zdravi in ​​govori le o učinku nekaterih zdravil, njihovem odmerjanju. Od tod je najbolje, da se po diagnozi bolezni obrnete na farmakologa in vam predpiše režim zdravljenja.

Preden obiščete specialista, tudi ni treba opravljati testov ali opraviti drugih raziskovalnih postopkov. Farmakolog tudi ne napoti na diagnozo. Treba je razumeti, da specialist ne more samo predpisati zdravljenja, ampak tudi ne nosi nobene odgovornosti za posvetovanja, ki niso v njegovi pristojnosti.

Farmakolog je zanimiva in odgovorna posebnost, "starejši brat" farmacevta in farmacevta. Specialist lahko dela tako v znanstveni, eksperimentalni ustanovi (za delo z novimi zdravili, režimi zdravljenja, za izvajanje ustreznih raziskav in poskusov), kot tudi v zdravstveni organizaciji (za svetovanje bolnikom in zdravnikom kot del predpisanega režima zdravljenja z zdravili).