karierno upravljanje

Raziskovalni inženir: opis delovnega mesta, poklicni standard

Kazalo:

Raziskovalni inženir: opis delovnega mesta, poklicni standard

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Maj

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Maj
Anonim

Eden od poklicev, ki pomagajo premikati celotno človeštvo naprej, je raziskovalni inženir. To delo vpliva na skoraj vse znanstvene veje in različne življenjske sfere. Inženirske raziskave so izjemno pomembne za znanstveni in tehnološki napredek. Obstaja veliko posebnosti in kategorije tega strokovnjaka, vendar so naloge, dodeljene zaposlenemu povsod enake. Zaseden je z ustvarjanjem novega in edinstvenega. Naročil mu je tudi, da preizkusi ustvarjene projekte in pripravi dokumentacijo. Pri predstavnikih tega poklica je ekologija najbolj zainteresirano področje.

Zahteve

Osnovne zahteve za zaposlenega vključujejo poklicni standard raziskovalnega inženirja. Toda delodajalci preučijo tudi razpoložljivost poklicnih lastnosti vlagatelja. Če želi človek dobiti to službo, mora imeti zelo dober dolgoročni spomin in poznati veliko količino različnih informacij. Logično in teoretično razmišljanje je pomembno.

Zaposleni mora imeti možnost posploševanja in abstraktnih informacij, tehničnih sposobnosti, koncentracije, vztrajnosti. Delodajalci so pozorni tudi na težnjo, da bi lahko dolgo časa opravljali mukotrpne naloge in visoko natančnost. Natančnost, organiziranost, zbranost, potrpežljivost, radovednost in vztrajnost ne bodo škodili. Z medicinske strani prosilec za položaj ne sme imeti težav z živčnim sistemom, imeti je dobro odpornost na stres, imeti mora dober vid in sluh.

Predpisi in kvalifikacije

Ta zaposleni je specialist. Podrejen je glavnemu direktorju. Pod njegovim vodstvom delo opravljajo drugi zaposleni na nižjih položajih. Za pridobitev položaja vodilnega raziskovalnega inženirja mora vlagatelj pridobiti visokošolsko izobrazbo na ustreznem področju in diplomirati z magisterijem iz stroke. Poleg tega je treba na delovnih mestih prve kategorije delati vsaj dve leti.

Delo v prvi kategoriji je mojstrom na voljo brez predstavitve izkušenj. Za visokošolske strokovnjake bi morale biti izkušnje na ustreznem položaju najmanj dve leti. Za zaposlenega na delovnem mestu druge kategorije je potrebno popolno visokošolsko izobraževanje in eno leto dela kot inženir raziskovalec 3. kategorije. Za začetek kariere na tem področju niso pomembne delovne izkušnje, glavna izobrazba, pridobljena glede na smer dejavnosti.

Znanje

Ta zaposleni mora poznati vse raziskovalne metode, kako se izvaja eksperimentalno delo in kako se oblikuje. Študirati mora posebno tehnično in znanstveno literaturo, ki se nanaša na njegovo raziskovanje in razvoj. Da bi razumeli, v kakšnem vrstnem redu se uporabljajo abstrahirane in referenčne informativne publikacije in drugi viri informacij znanstvene in tehnične usmeritve.

Prav tako bi moralo njegovo znanje vključevati proizvodno tehnologijo v panogi, ki ustreza usmeritvi podjetja, kjer je zaposlen. Dolžan je razumeti, kako so razporejeni, po kakšnem principu delujejo, sestavi, čemu so namenjeni, kakšnemu dizajnu, kako montirati in upravljati predmete in izdelke, ki jih je zasnoval.

Drugo znanje

Po prejemu delovnega mesta mora raziskovalni inženir preučiti opremo, ki se uporablja v podjetju, in znati pravilno uporabljati. Njegovo znanje bi moralo vključevati tehnične specifikacije in standarde za razvoj in izvedbo tehničnih dokumentov, metod za izvajanje izračunov in računskih operacij ter ekonomičnost, organizacijo proizvodnje in dela. Spremljati mora domače in svetovne dosežke na tem področju, poznati delovno zakonodajo in pravila podjetja, kjer je zaposlen.

Funkcije

Zaposleni mora sodelovati pri izvajanju znanstvenih raziskav pod nadzorom raziskovalnega inženirja višje kategorije. Zaposleni se mora ukvarjati s tehničnim razvojem, uvajati nove tehnologije, izboljševati stare, izdelovati izdelke itd. V skladu s standardi in zahtevami za najboljše vzorce te vrste na svetovnem in domačem trgu. Pripravlja programe in delovne načrte za različne faze dela. Zaposleni mora zbirati, obdelovati, organizirati in analizirati znanstvene in tehnične podatke v zvezi s svojim področjem dejavnosti.

Dolžnosti

Naloge raziskovalnega inženirja vključujejo načrtovanje kinematičnih, montažnih in drugih shem za različne namene ter izračun potrebnih vrednosti in parametrov. Zaposleni mora izdelati opis naprav in načelo njihovega delovanja, ki ga oblikuje, ter jim priložiti razumne tehnične rešitve.

Ukvarja se z načrtovanjem kontrol in preskusov, opreme, postavitev, kot tudi z nadzorom njihovega ustvarjanja. Zaposleni je dolžan sodelovati pri preskusih zasnovanih izdelkov, se vključiti v njihovo namestitev, odpravljanje napak in druge dejavnosti, potrebne za izvajanje poskusov in raziskav. Odpravlja napake in prilagaja natančno opremo, nadzoruje njeno uporabnost in skladnost s pravili delovanja.

Druge funkcije

Naloge raziskovalnega inženirja vključujejo spremljanje delovanja opreme, izvajanje poskusov in meritev, dokumentiranje rezultatov poskusov, izvajanje izračunov, analizo in povzemanje rezultatov. Prav tako mora hraniti vso tehnično dokumentacijo na podlagi podatkov, zbranih med poskusi. Pripraviti mora začetne podatke, ki so potrebni za pripravo ocen, načrtov, vlog za opremo in materiale itd. Zaposleni se mora vključiti v razvoj oblikovalske in podrobne tehnične dokumentacije, pa tudi pri izvedbi načrtovanja raziskovalnega in razvojnega dela.

Druge dolžnosti

Opis delovnega mesta raziskovalnega inženirja namiguje, da sodeluje pri izvajanju projektov in tehničnih rešitev, ki jih je razvil. Med pripravljanjem, sestavljanjem, odpravljanjem napak, preizkušanjem in zagonom je dolžan nuditi tehnično pomoč in nadzor na terenu. Poleg tega se ukvarja s posploševanjem izkušenj s tujimi in domačimi dogodki, preučuje posebno literaturo in podatke o raziskavah, dosežke in druge informacije, ki neposredno vplivajo na njegovo dejavnost. Pripravlja preglede, preglede in zaključke tehnične dokumentacije. Sodeluje pri izpitih, konferencah, seminarjih in še več. Pripravlja poročevalsko dokumentacijo o opravljenem delu, zbira prijave, publikacije in druge dokumente v zvezi z izumi in odkritji.

Pravice

Raziskovalni inženir-mehanik ima pravico ukrepati, da prepreči kršitve ali neskladnosti pri delu podjetja, če sodijo v njegovo pristojnost. Upravičen je do vseh socialnih jamstev, ki jih določa veljavna zakonodaja. Od uprave lahko zahteva, da pomaga pri opravljanju svojih nalog, ustvari delovne pogoje, organizira in opremi opremo, potrebno za pravilno izpolnjevanje nalog, ki so mu dodeljene.

Zahteva lahko tudi vse potrebno, vključno z opremo, potrebščinami in zaščitnimi oblačili. Ta zaposleni ima pravico seznanjati se z odločitvami vodstva, zahtevati podatke in dokumente, ki se nanašajo na njegovo dejavnost. Ima pravico do izboljšanja svoje usposobljenosti, prijavljanja kršitev, odkritih med delom, in seznanjanja z dokumenti, ki določajo njegove pravice in odgovornosti, ter vsebuje merila za oceno njegovega dela.

Odgovornost

Ta uslužbenec je lahko odgovoren, če svojih nalog ne opravlja pravilno ali ne uporablja pravic, ki so mu bile dodeljene. Odgovoren je tudi za kršitve pravilnika in statuta podjetja, vključno s kršitvijo rutine, varovanja dela, sanitarij itd. Raziskovalni inženir je lahko odgovoren za razkritje zaupnih podatkov, kršitev poslovnih skrivnosti in izdajo podatkov o svojih dejavnostih v podjetju tretjim osebam.

Odgovoren je za kršitev kazenskega, upravnega ali delovnega zakonika med opravljanjem svojih nalog. Lahko je odgovoren za to, da je družbi povzročil materialno škodo ali prekoračil pooblastila. Odgovoren je tudi za pravilno izvajanje nalog in upoštevanje normativov in pravil podjetja s strani zaposlenih, ki so mu podrejeni.

Zaključek

Opis delovnega mesta vsebuje osnovne podatke, ki vplivajo na dolžnosti, pravice in odgovornosti zaposlenega. Glede na smer podjetja se lahko razlikujejo. Toda ta dokument je sestavljen v natančni skladnosti z veljavno delovno zakonodajo in ga ne more kršiti. Odstavki navodil so odvisni od smeri podjetja, njegove velikosti in potreb vodstva. Zaposleni nima pravice začeti kariere, ne da bi ta dokument usklajeval z višjim vodstvom.

Položaj raziskovalnega inženirja je zelo zanimiv in prestižen. Takšni zaposleni nikoli ne bodo ostali brez dela, saj so povpraševanje na skoraj vseh področjih, zlasti na področju ekologije, saj so raziskovalne metode v tej smeri zastarele in v zvezi s sedanjimi razmerami nujno zahtevajo izboljšave. Plača je seveda odvisna od lokacije podjetja in njegovega obsega, na splošno pa je na precej visoki ravni. Zato si mnogi zaposleni prizadevajo za pridobitev tega položaja. A to ni tako preprosto, saj morate poleg resne izobrazbe izpolnjevati tudi določene osebne lastnosti.

To delo je izredno težko in zahteva resen pristop in velike duševne stroške. Verjetno se ta poklic nanaša na tiste, kjer človek poleg znanja in spretnosti potrebuje tudi talent in iskreno ljubezen do dela. Konec koncev je to edini način za razvoj nečesa novega in napredek znanosti. Na splošno je stroka prestižna in povpraševana na trgu dela. Poklicna rast vključuje prvo mesto vodilnega inženirja in nato glavnega inženirja. Vsekakor pa za to delo moraš biti profesionalec na svojem področju.