karierno upravljanje

Vodja blagovne znamke

Vodja blagovne znamke

Video: Jerneja Strmšek Turk (vodja blagovne znamke Šumi) 2024, Maj

Video: Jerneja Strmšek Turk (vodja blagovne znamke Šumi) 2024, Maj
Anonim

V zadnjem času ruski trg ni bil dostopen za take strokovnjake, kot so tržnik, vodja blagovnih znamk, vodja prireditev itd. Sovjetski vladni sistem takšnih poklicev ni jemal resno. Tudi v našem času še vedno obstajajo podjetja, ki ne pripisujejo pomena marketinškim raziskavam, promociji in trženju blagovnih znamk. Če primerjamo to situacijo z zahodnim trgom, potem nobeno podjetje tam ne prodaja blaga ali storitev brez sodelovanja trgovcev.

Opredelitev

Vodja blagovnih znamk je specialist, ki se ukvarja s celovito promocijo izdelka ali storitve. Tak poklic vključuje številne zelo zapletene naloge, ki zahtevajo posebno znanje in spretnosti. Vodja blagovnih znamk, katerega dolžnosti so ustvariti podobo podjetja v glavah kupcev, mora imeti visoke komunikacijske spretnosti, prav tako pa se lahko hitro odzove na nenadno spremenljive okoliščine, na psihološko analizo preferenc in mnenj.

Področje dejavnosti

Nenavadno je, da pa so strokovnjaki za ta poklic povprašeni na skoraj vseh področjih gospodarske in trgovinske dejavnosti. Seveda se vodje blagovnih znamk B2B in B2C v svojih funkcionalnih odgovornostih zelo razlikujejo, vendar to nikakor ne zmanjšuje njihove pomembnosti.

Na katerem koli področju mora vodja blagovnih znamk ustvariti takšno podobo promoviranega izdelka ali storitve, da si ljudje začnejo misliti, da je predlagani izdelek za njih ključnega pomena. Tako lahko kakovostne odgovornosti zmanjšajo stroške oglaševanja in druge načine promocije.

Ključne funkcije

Mnoga podjetja ne razumejo v celoti vloge, dodeljene managerju blagovnih znamk. Zaradi tega pri analizi naslednjega kandidata vodstvo ni pozorno na ključne veščine in znanja.

Prvič, vodja blagovnih znamk bi moral imeti predstavo o globalnih izkušnjah s promocijo trženja: tiste metode, ki niso uspele, in dogodke, ki so prinesle neverjeten uspeh. Takšno znanje bo pomagalo pri izbiri strategije promocije, izključilo uporabo predlog in osebnih preferenc.

Drugič, vodja blagovnih znamk bi moral imeti edinstveno moč opazovanja, sposobnost hitrega analiziranja razmer in sprejemanja pomembnih odločitev skoraj v trenutku. Ta posebnost pomeni visoko dinamiko aktivnosti. To pomeni, da nastane ogromno kritičnih situacij, ki zahtevajo uravnoteženo in racionalno odločitev, ki jo je treba sprejeti čim prej.

Vloga vodje blagovne znamke

V sodobnem svetu poslovanja in komunikacij ima takšna posebnost, kot je vodja blagovnih znamk, velik vpliv na uspešnost podjetja. Strokovnjaki na visoki ravni so cenjeni na vseh področjih poslovanja, njihovo delo je plačano na isti ravni kot delo višjega vodstva. Poklicni specialist lahko pomnoži dobiček podjetja, njegovi projekti bodo pomagali pridobiti zaupanje in spoštovanje ciljne publike.