karierno upravljanje

Poklicni fotograf: opis, prednosti in slabosti dela

Kazalo:

Poklicni fotograf: opis, prednosti in slabosti dela

Video: Prezentacija Study in Slovenia za kandidate Z. Balkana 2024, Maj

Video: Prezentacija Study in Slovenia za kandidate Z. Balkana 2024, Maj
Anonim

Časa ni mogoče nastaviti nazaj. A ga je mogoče ustaviti? Teoretično ne, vendar fotografom nekako čarobno uspe ujeti minljive sekunde. Iz neskončnega toka časa kradejo nepozabne trenutke in jih obdržijo na kvadratih foto kartic. Poklic fotografa se nam zdi preprost in razumljiv, a zagotovo je v njem nekaj nenavadnega.

Prve netočnosti

Fotograf je najbolj dobrodošel gost med prazniki in drugimi prazničnimi prireditvami, saj je njegovo poslanstvo ujeti vse najbolj izjemne trenutke. Mnogi mislijo, da je poklic fotografa preprost in enostaven: kliknite na napravo toliko, kot želite, in za to zaslužite dober denar.

A je res tako? Pravzaprav ima poklic fotografa svoje pozitivne in negativne lastnosti in ne bo ustrezal vsem. Konec koncev, kako potem razložiti, da nekateri fotografi dosegajo nepredstavljive višine na svojem področju, medtem ko delo drugih ostaja neopaženo?

Kdo je to

Fotograf je specialist, ki lahko ustvari fotografije s kamero in drugo posebno opremo.

Če daste kratek opis poklica fotografa, potem lahko rečemo, da je njegova naloga usmerjati postopek fotografiranja in servisiranja posebne opreme. Med fotografiranjem mora fotograf izbrati najbolj optimalno osvetlitev in kot. Najpomembneje pa je pri ustvarjanju slike imeti idejo. Seveda lahko zdaj, v času visoko razvitih tehnologij, popravite ozadje, odstranite nekaj napak in odpravite pomanjkljivosti, vendar brez ideje ne boste dobili dobrega zgleda.

Delo fotografa poleg ustvarjanja in obdelave slik vključuje tudi administrativne funkcije. To pomeni, da mora prevzeti polno odgovornost za pripravo in izvedbo snemanja, izbrati temo, se dogovarjati s stranko, biti odgovoren za rekvizite, lokacijo itd. Profesionalni fotografi, ki so že dosegli nekaj uspeha, lahko te funkcije prenesejo na svoje pomočnike, toda začetniki bi morali samostojno razumeti vse, čeprav je idealno, da je poklic fotografa ustvarjalna dejavnost, to je oseba, ki bi se morala ukvarjati z ustvarjalnostjo, ne da bi jo motili običajni.

Ugodnost

Če nekdo še vedno ne razume, kako koristen je poklic fotografa, potem je to preprosto razloženo. Po zaslugi fotografij se lahko človek za nekaj trenutkov vrne v preteklost in se spomni najbolj prijetnih trenutkov. Slike vam omogočajo, da za vedno pozabite na obraze ljudi, ki so že dolgo umrli. Tudi v forenziki se fotografija uporablja za odkrivanje sledi zločina, ki se skriva pred radovednim človeškim očesom, na slikah pa je mogoče zajeti celo pomembne dogodke za zgodovinski razvoj države.

Preprosto povedano, fotografija je nepogrešljivo pričevanje in človek, ki ve, kako jih ustvariti, bo vedno potreboval družbo kot celoto in zlasti človek. Zato je fotografski poklic koristen družbi.

Specifičnost

Danes so fotografi običajno razdeljeni po različnih merilih za razvrščanje. Na primer, glede na stopnjo profesionalnosti so fotografi razdeljeni na amaterje in profesionalce. Ljubitelji večinoma streljajo za svoj užitek, njihove "stranke" pa so prijatelji in sorodniki. Strokovnjaki imajo posebno drago opremo, imajo delovne izkušnje, ustrezno izobrazbo in dobro zaslužijo pri tem poslu.

Fotografi so običajno razdeljeni tudi po področjih dejavnosti in žanru slik:

  • Fotoreporterstvo izvajajo fotoreporterji.
  • Umetniške fotografije ustvarjajo foto umetniki.
  • Dokumentarne fotografije ustvarjajo foto dokumentarni filmi.
  • Oglaševalski fotografi fotografirajo promocijske fotografije.
  • Poročni fotografi so specializirani za poročno fotografijo.
  • Za forenzično preiskavo kraj dogodka prevzamejo forenzični fotografi.
  • Rezultate laboratorijskih raziskav beležijo laboratorijski fotografi.

Obstajajo tudi družinski, modni fotografi, industrijski fotografi, industrijski fotografi, ulični fotografi in paparaci.

Minusi

Niso vsi dobili možnosti, da bi bili fotografi, to je resnično ustvarjalni poklic, v katerem je tanka meja med novimi tehnologijami in impulzi kreativnega razmišljanja. Nekdo lahko enkrat pritisne na gumb in ustvari mojstrovino, medtem ko mora nekdo delati zelo dolgo, da se njegove zasluge prepoznajo.

Slabosti in slabosti poklica fotografa se kažejo že v začetnih fazah poklicne dejavnosti. Torej, s kakšnimi težavami se bo moral spoprijeti začetnik:

  • Tekmovanje. Na trgu nihče ne čaka na novega specialista z odprtimi rokami. Vsa mesta pod soncem so že dolgo zasedena, in da bi našli svojega, bo treba premagati več kot enega nasprotnika.
  • Oprema. Kakovost dela je odvisna od dobre opreme, ki je zelo draga.
  • Potrpežljivost. Če želite dobiti nekaj dobrih posnetkov, morate narediti ogromno posnetkov, še posebej, če gre za fotografiranje otrok ali prostoživečih živali.
  • Individualni pristop. Fotograf mora biti sposoben komunicirati z ljudmi, da prepozna najbolj privlačne lastnosti in izbere najboljši kot za vsako stranko.
  • Možno nezadovoljstvo. Vsaka oseba ima drugačen koncept lepote, zato je možno, da je stranka nezadovoljna, če njegova vizija lepote ne sovpada z istim izvajalcem.

Morda so to vse glavne slabosti poklica fotografa, zdaj lahko preidete na lepe, torej na pozitivne vidike te dejavnosti.

prednosti

  • Prvič, poklic fotografa velja za prestižen in donosen. Še posebej, če je na voljo kupčeva baza, dobro razvita blagovna znamka in nekaj nagrad.
  • Drugič, to delo vključuje prosti urnik, in kaj še potrebuje ustvarjalna oseba, da ne izgubi svojih talentov sredi vsakodnevne rutine?
  • Tretjič, ta poklic je povpraševan na različnih področjih dejavnosti. Na primer v manekenstvu, novinarstvu, forenziki itd.

Večinoma postanejo fotografi, ker jim je to področje dejavnosti všeč. Na podlagi merkantilnih vidikov nihče ne bo pobral kamere. Zato lahko rečemo, da je to še en plus poklica - omogoča vam, da zaslužite tako, da počnete tisto, kar človek resnično ima rad. In to igra pomembno vlogo v življenju.

Kakovost in izobrazba osebnosti

Da bi novomeški fotograf zasedel svoje mesto na soncu, mora imeti bogato domišljijo, imeti estetski okus, občutiti kompozicijo, ne biti prikrajšan za potrpljenje in ustvarjalno domišljijo. Fotograf mora kot predstavnik ustvarjalne stroke nenehno razvijati, ne pozabiti obiskati razstav in muzejev in s tem izboljšati vizualno percepcijo.

Kariera fotografa je neposredno odvisna od tega, kako razširjene so govorice o njegovi spretnosti. Kar se tiče plače, se razlikuje glede na regijo prebivališča in področje dejavnosti. Teoretično je vsak človek lahko fotograf, ne glede na izobrazbo, preprosto mora imeti rad fotografiranje. Glavna stvar pri tej zadevi je začeti: narediti več fotografij, nekaj prebrati, študirati, doživeti na nekaterih mestih. Tečaji fotografov, studiev, šol, v katerih že priznani mojstri te umetnosti poučujejo, bodo pomagali postati profesionalni.

Povzetek

Delo kot fotograf je res zanimivo. Ta poklic omogoča spoznavanje novih zanimivih ljudi, potovanje, čeprav posredno, pa tudi udeležbo na počitnicah. To ni delo v pisarni od devetih do šestih, kjer morate razvrščati koščke papirja in pogledati na računalniški zaslon, kar ustvarja videz nasilne dejavnosti. Ta ustvarjalnost je nerazrešena in naj bo na začetku poti težko zaradi pomanjkanja kupcev ali nezanimivih naročil, a pravi strokovnjaki ne obupajo.

Rezultati prihajajo z izkušnjami, prihodnost poklica fotografa pa je odvisna samo od njegove želje, želje, občutka za lepoto in želje po ustvarjanju mojstrovin, ki bodo šle v zgodovino.