karierno upravljanje

Primer priporočilnega pisma. Kako napisati priporočilno pismo podjetja zaposlenemu, za sprejem, za varuško

Kazalo:

Primer priporočilnega pisma. Kako napisati priporočilno pismo podjetja zaposlenemu, za sprejem, za varuško
Anonim

V nekem trenutku svojega življenja boste morda morali napisati priporočilno pismo novinarskemu zaposlenemu, kolegu, študentu ali nekomu, ki ga zelo dobro poznate. Izpolnjevanje takšne zahteve za drugo osebo nalaga zelo resno odgovornost in bi moral imeti najresnejši pristop.

Kaj je priporočilno pismo?

To je pismo, ki daje pozitivne povratne informacije, priporočila osebi, o kateri je to napisano, človeku pa tudi svetuje. Če nekomu napišete priporočilno pismo, potem prijazno jamčite, zaupate, dajete garancijo za osebo, o kateri pišete.

Kdo potrebuje priporočila?

Običajno se za študenta, ki se prijavlja na študijski program od zadnjega kraja študija ali dela, zahteva priporočilno pismo, prav tako se lahko zahteva priporočilno pismo za ljudi, ki se prijavijo na delovno mesto. Tisti, ki se na primer prijavijo na izobraževanje v poslovnih in vodstvenih šolah, potrebujejo dve ali tri pisna priporočila, v katerih je razloženo, zakaj je ta oseba najboljši kandidat za to mesto. V priporočilnem pismu za sprejem lahko razložite, zakaj ima študent potencial vodje ali kakšne pretekle akademske ali poslovne uspehe. Takšna pisma pogosto zahtevajo učitelji, učitelji, dekani.

Nekateri štipendijski programi študija ali raziskovanja od prosilcev zahtevajo, da študentu potrdijo priporočilno pismo, da sprejme svoj prijavni obrazec.

Prosilci včasih zahtevajo tudi priporočila, ki odgovarjajo na vprašanje, zakaj je vlagatelj najboljši kandidat za določen kraj ali podjetje. Ta pisma se osredotočajo predvsem na poklicne lastnosti in spretnosti kandidata. Zelo pogosto lahko priporočilno pismo zaprosijo nekaj dni ali tednov pozneje, ko potrdijo prošnjo, nadaljuje življenje.

Preden začnete pisati

Preden se strinjate s tem, navedite namen pisma: kdo bo prejel in kdo bo prebral. Ko določite občinstvo, boste lažje pisali. Določite tudi vrsto informacij, ki se zahtevajo od vas. Na primer, nekdo potrebuje pismo, v katerem je poudarjeno lastnosti vodje določene osebe, vi pa nimate nobenih informacij o vodstvenih sposobnostih osebe, lahko pride do resnih težav pri pisanju. Ali če potrebujete pismo o lastnostih delovne etike in napišete pismo o spretnostih dela v kandidatovi ekipi, potem pismo ne bo imelo smisla.

Če nimate časa ali nimate dovolj informacij, da bi napisali pismo, lahko ponudite kandidatu, da podpiše pismo, ki ga je vnaprej pripravil. Ta praksa se uporablja zelo pogosto in je koristna za obe strani. Preden pa podpišete nekaj, kar je napisala druga oseba, se prepričajte, da pismo iskreno izraža vaše mnenje in sposobnosti kandidata. Bodite prepričani, da hranite kopijo pisma za arhiv.

Sestavni deli priporočilnega pisma

Vsako priporočilo mora vsebovati tri ključne sestavine.

Odstavek ali stavek, ki opisuje, kako poznate to osebo in kako dolgo ste se srečali.

Ocenjevanje človeka in njegovih lastnosti. Če je mogoče, ponudite posebne primere, ki so značilni za to osebo, ki bodo odražali pozitivne vidike. Primeri morajo biti jedrnati, a natančni. Rezultat, zakaj priporočate to osebo, in v kolikšni meri.

Kaj je mogoče vključiti

Vsebina priporočilnega pisma je odvisna od tega, kaj kandidat potrebuje, vendar obstajajo tudi splošne teme, ki so običajno razkrite v priporočilnih pismih za prijavitelje in študente:

  • potencial (npr. vodstvo);
  • lastnosti / spretnosti;
  • vzdržljivost;
  • motivacija;
  • lik;
  • prispevek (instituciji ali družbi);
  • napredek.

Kopirati

Nikoli ne kopirajte besedila iz drugega priporočilnega pisma, pismo, ki ste ga napisali, mora biti novo in izvirno. Vzorčni primer priporočilnega pisma vam lahko pomaga razumeti in se osredotočiti na temo ter določiti vrsto priporočevalnega pisma, ki ga potrebujete, in še več.

Zakaj pisati priporočilno pismo, če ne dobivate službe ali štipendije?

Če morate podjetju napisati priporočilno pismo, potem ko ste izpolnili zahtevo, se mu zahvalite za ves njegov prispevek k podjetju in ga boste nagradili za njegov trud. To je zelo dobra strokovna spretnost in prijeten občutek, da ste nekomu pomagali pri zaposlitvi, saj je zelo pogosto odvisno od priporočila.

Kako napisati priporočilno pismo

Začnite z naslovom in pozdravom. Če želite pismo videti bolj formalno, uporabite pismo podjetja. V prvo vrstico napišite datum pisanja, nato napišite ime prejemnika, njegov položaj in službeni naslov.

Primer:

"22. junij 2018

Ime in patronim

Vodja človeških virov, ime podjetja LLC

Naslov"

Ker gre za uradno pismo, se mora začeti s pritožbo "Spoštovani" in nadaljevati z imenom, patronimom. Na nekaterih področjih se kadrovalci zelo strogo ukvarjajo s poklicnim etiketom, zato se izogibajte neuradnim pozdravom, kot je "Pozdravljeni."

Napišite pravilen uvod. Pisanje prvega odstavka je zelo preprosto, saj poudarjate glavne podrobnosti delovnega odnosa z osebo, ki jo priporočate.

Vključi:

  • vaš položaj v podjetju;
  • ime osebe, ki jo priporočate;
  • njegov položaj;
  • Vaš odnos: šef ali sodelavec;
  • trajanje sodelovanja.

Primer priporočilnega pisma za pisanje uvoda:

"Kot koordinator projekta za ime podjetja sem bil od leta 2015 do 2018 nadzornik (ime priporočeno). Tesno sva sodelovala pri več startupih in uživala sem v delu v timu s tako izjemnim poslovnim analitikom."

Napišite kakovostno besedilo. Večji del besedila vključuje podrobnosti o spretnostih, znanju in dosežkih osebe, ki jo priporočate.

Če želite ohraniti večino pisma jedrnato, začnite s področjem, na katerem je priporočena oseba strokovnjak, opišite situacije, ki so pokazale lastnosti, ki se kažejo pri reševanju težav pri delu. Po tem lahko izberete dve ali tri lastnosti, ki bodo dragocenega kandidata predstavljale kot potencialnega zaposlenega.

V zadnjem odstavku pisma napišite svoje mnenje o lastnostih kandidata. Delodajalci najemajo kandidate ne samo na njihovih tehničnih sposobnostih, temveč se osredotočajo tudi na lastnosti, kot so neodvisnost, pobuda, poštenost itd. Če menite, da ti opisi niso primerni za vaš primer, poskusite izbrati s naslednjega seznama:

  1. Kakovostna komunikacija.
  2. Vodstvo.
  3. Ustvarjalnost
  4. Analitično razmišljanje.
  5. Skupinsko delo.

V nadaljevanju je primer priporočila za varuško, ki ga je mogoče uporabiti v glavnem delu pisma:

„Znanje (ime) o otroški prehrani in otroški psihologiji ji daje prednosti pred drugimi kandidati za položaj varuške. Otroka ne samo opazuje, ampak tudi dela z njimi, z otroki izvaja različne psihološke teste in pri vsakem otroku uporabi individualen pristop. Je tudi poštena in zaupanja vredna oseba, ki lahko varno ostane sama z otroki in ne skrbi za njihovo varnost."

Za pisanje priporočilnega pisma računovodji lahko uporabite ključne besede, kot so:

  • pozoren;
  • odgovoren;
  • točen;
  • pošteno.

Primer:

„(Ime) ima odlično znanje ne le v računovodstvu, ampak tudi na pravnem področju, kar pomaga skrajšati čas za reševanje sporov med projektom, kar je odlična kakovost. (Ime) je tudi zelo lojalna oseba, vsa vprašanja v svoji pristojnosti rešuje brez pridržka."

Če bi vas banko zaprosili za priporočilno pismo, se lahko osredotočite na spodnji primer.

„(Ime) dobro pozna bančne transakcije in računovodstvo, zato smo mu zaupali blagajno naše banke. V končnih poročilih ni bilo nobene neskladnosti. Zaradi svoje družabnosti je govoril samozavestno in vljudno z rednimi strankami, vlagali pa so v bančne projekte."

V zadnjem odstavku lahko napišete, zakaj bi to osebo spet zaposlili, vendar le, če resnično. Če ne, lahko preprosto napišete zadnji odstavek na pozitivno noto in pri tem zabeležite, kako pomemben je bil prispevek zaposlenega k razvoju podjetja. Povabite prejemnika, da vas kontaktira za dodatna priporočila ali vprašanja.

Na primer:

„Na podlagi vseh zgoraj navedenih razlogov dajem (ime) najboljše priporočilo za mesto vodje oddelka za informacijsko tehnologijo. Če imate kakršna koli vprašanja, se obrnite.

"(Ime) je eden tistih delavcev, ki bi jih brez obotavljanja ponovno zaposlil. Prepričan sem, da je odličen grafični oblikovalec in bo odličen član vaše ekipe. Če imate kakršna koli vprašanja, mi pišite."

Dopolnite z lastnim podpisom

Pred svojim imenom napišite več kot »Iskreno tvoje«. Dodajte svoj položaj, poštni naslov v pisarni in delovno telefonsko številko, da prejemniku zagotovite možnosti za vzpostavitev stika z vami.

Upamo, da je članek lahko odgovoril na vsa vaša vprašanja in temo v celoti razjasnil. Uporabite primere za priporočilo iz članka, tako da dodate svoje besede.