karierno upravljanje

Metalurg (poklic): prednosti in slabosti. Kje študirati in delati?

Kazalo:

Metalurg (poklic): prednosti in slabosti. Kje študirati in delati?
Anonim

Na svetu je veliko pomembnih in koristnih poklicev. Metalurška obrt je le ena izmed njih. Vse najpomembnejše in zanimive o poklicu metalurga bomo opisali v tem članku.

Kdo je metalurg?

Metalurg je oseba, ki proizvaja kovino. To stori s predelavo odpadnih kovin ali različnih kamnin. Metalurgi so predstavniki najpomembnejše obrti. Navsezadnje je prav to državno gospodarstvo praviloma dobro. Visokokakovostni strokovnjaki s področja metalurgije so danes zelo cenjeni.

Vendar se ne omejite na koncept "metalurgije". Kakšen poklic je to, kdo lahko na tem področju dela osebo, ki je prišla v proizvodnjo? Obstaja več posebnosti, povezanih s metalurško obrtjo:

  • Pourer. Predstavnik te specialitete se ukvarja s tekočim prelivanjem kovine v posebnih oblikah.
  • Talilnica. Ta oseba se ukvarja s taljenjem kovine. Poleg tega mora biti taljenje učinkovito - ker mora talilnica vedeti vse o tem, kako najtančneje taliti določeno vrsto kovine.
  • Grelec. Zastopnik tega poklica mora pripraviti in ogreti peč za kakovostno taljenje kovin.
  • Specialist za plavžne peči. Ta oseba je dolžna takoj odstraniti stranske proizvode iz peči, da se kakovost kovine ne zmanjša.

Na področju metalurgije je še veliko drugih posebnosti. Gotovo pa je treba povedati eno: metalurgija je zelo priljubljen in pomemben poklic.

Poklicna zgodovina

Metalurgija je eden najstarejših poklicev na zemlji.

Celo primitivni ljudje so poskušali obdelati kovino, da bi bili uporabni. Različna kovinska orodja so bila pridobljena veliko učinkoviteje in boljše od lesenih ali kamnitih.

V času bronaste dobe je kovina že dišala z mogočnostjo. Baker in kositrove rude so pomešane z ogljem in poslane v sirarno. Zrak se je dovajal v posebne peči. Kot rezultat vseh ukrepov je bil pridobljen končni material, iz katerega so bila izdelana različna orodja.

Prava, splošno priznana metalurška obrt se je pojavila pred 6 tisoč leti na Balkanu. In od tega časa se ta poklic nenehno širi in posodablja. Metalurg je poklic, ki je za zdravje ljudi precej nevaren. Zato se v to obrt ne spuščajo vsi.

Kje se lahko naučim biti metalurg?

Kam se moramo odpraviti na študij, da bi se lahko v prihodnosti ponosno imenoval "metalurg"? Ta poklic je precej pomemben, zato morate k usposabljanju pristopiti odgovorno.

Če želite najti zaposlitev na področju metalurgije, morate končati univerzo ali vsaj tehnično šolo. Tu bo vse odvisno od izbrane posebnosti, od želje po vzpenjanju po karierni lestvici. Pomembna je tudi izbira podjetja, v katerem bi človek rad delal v prihodnosti. Če je za bodočega metalurga dovolj, da je preprost jeklar, strojnik ali vedro, potem lahko varno odidete na študij na tehnično ustanovo. Inženirje in poklicne mojstre pa lahko izobražuje le visokošolska ustanova.

Kljub temu je metalurgija dokaj pogost poklic. Pridobiti službo na tej posebnosti je danes zelo enostavno. In zato vpis na univerzo z dobrimi izpitnimi rezultati ne bi smel biti težaven.

Kdo je primeren za metalurški poklic?

Poklic metalurga še zdaleč ni primeren za vse ljudi. Konec koncev je to resnično moško, trdo in odgovorno delo.

Omeniti je treba veliko število tveganj, ki nastanejo zaradi številnih dejavnikov. To je visoka temperatura in škodljive nečistoče v zraku ter težke, včasih celo izčrpavajoče naloge. Delo s kovino zelo moti človeško telo. Metalurgi imajo veliko večjo verjetnost, da imajo drugi ljudje raka in bolezni srca in ožilja. Zato je zadevni poklic najbolj primeren za močne, zdrave in vzdržljive ljudi. Prav tako mora biti metalurg zelo pozoren na različne detajle. Roke osebe, ki dela s kovino, morajo biti močne, čvrste in celo spretne. In ne bi škodilo, da bi imeli izobraženi specialisti odličen spomin: navsezadnje si bo treba nenehno zapomniti in jih hraniti v mislih stalne podatke o sestavah, temperaturi in gostoti.

Tako metalurgi postavljajo precej visoke strokovne zahteve. In je povsem upravičeno.

O dolžnostih metalurga

In kaj naj dela delavec, katerega poklic je metalurgija? Kaj mora človek s tako posebnostjo storiti, kakšne so njegove odgovornosti? Tu je vse neposredno odvisno od posebnosti metalurgista. Preprosti delavci imajo svoje dolžnosti, težje in nevarnejše, ki jih imajo inženirji in menedžerji. Torej, seznam dolžnosti preprostega, delujočega metalurga lahko vključuje:

  • razlitje kovin v posebnih oblikah;
  • odstranitev nepotrebnih nečistoč iz peči;
  • segrevanje kovin v peči na določeno temperaturo;
  • delo s posebno, nevarno in zapleteno opremo.

Delovni metalurg ima tudi številne druge specialnosti. Toda eno stvar je treba zagotovo povedati: takšen delavec mora biti izjemno natančen, previden in pozoren.

Odgovornosti direktorjev metalurgov ali inženirjev so:

  • uvedba kakovostno novih metod taljenja kovin;
  • terenski pregled metalurških delavcev;

  • nadzor procesa, njegova učinkovitost;
  • poročanje nadrejenim;
  • nadzor opreme.

Metalurški inženirji imajo tudi druge odgovornosti. Vendar je zelo pomembno, da so inženirji družabni, disciplinirani in čustveno stabilni.

Strokovni perspektiv metalurg

Družba in država resnično potrebujejo poklic, kot je metalurgija. Opis metalurške obrti lahko obsega več zvezkov.

Dejansko ima metalurg res veliko odgovornosti in vse so zelo nevarne in težke. Zato ima vsak zaposleni v metalurškem podjetju priložnost, da se povzpne po karierni lestvici. Torej, s primernimi napori lahko preprost jeklar lahko zraste do vodje delavnice. Strokovno rastejo, metalurgi povečujejo lastne dohodke.

Preprosti metalurški delavci imajo možnost povečati svoj poklicni položaj. V vsaki posebnosti je od 3 do 5 kategorij. Višina plač je odvisna od posamezne kategorije. Po prejetju petega ranga ima delavec v metalurški sferi možnost postati nadzornik izmen. Ko je dobil visoko izobrazbo in postal inženir, lahko metalurg pridobi mesto vodje trgovine in celo direktorja tovarne.

Tako ima precej široko paleto možnosti absolutno vsak metalurg. Poklic je tisto, za kar človek daje vse svoje življenje. In metalurška obrt ni izjema.

Povpraševanje po poklicu metalurga

Metalurška stroka je bila vedno in bo ena najbolj iskanih. Za pripravljeno osebo ni težko najti službe.

To je verjetno posledica dejstva, da ima kateri koli delavec na področju metalurgije precej težke delovne pogoje. Diploman tehniške šole ali univerze prejme napotnico v tovarno ali podjetje od svoje izobraževalne ustanove. Za osebo že obstaja delovno mesto.

In koliko dobijo metalurgi? Tu je vse spet odvisno od posebnosti in regije. Vendar pa je povprečna plača v Rusiji od 15 do 60 tisoč rubljev. Najvišje plače metalurgi prejemajo v Moskvi in ​​Leningradu.

Metalurg je zelo pomemben in pomemben poklic. Navsezadnje so gospodarstva številnih držav, zlasti Ukrajine in Rusije, v veliki meri odvisna od metalurške proizvodnje.

Slabosti stroke metalurga

Vsak poklic je nekako nevaren in težak. Ima številne pomanjkljivosti in denimo metalurgija, poklic. Fotografije metalurgov na delu si lahko ogledate spodaj.

Vredno je začeti z dejstvom, da ne bo vsem zdravnikom svetoval, naj se odpravijo na delo v metalurško specialnost. Če ima oseba težave s srčno-žilnim ali mišično-skeletnim sistemom, dihanjem, vidom ali psiho, potem katera koli zdravstvena ustanova zavrne zaposlitev. In vse zato, ker ima katera koli metalurška posebnost veliko tveganj in nevarnosti. Delovni metalurg bi moral biti izjemno previden in osredotočen na svoje delo, sicer lahko naredi napako. In napake v metalurškem podjetju so skrajno nezaželene - saj jih lahko preganjajo hude poškodbe in opekline. Vredno je razmisliti o tem, da vsako minuto v taljenju kovin močno obremenjuje človeško telo. To je posledica tako visoke temperature kot škodljivih snovi v zraku.

Tako stroka na področju metalurgije ni primerna za vse ljudi. Le fizično razvita, zdrava in močna oseba se lahko spopade s svojimi poklicnimi obveznostmi.

Prednosti metalurške stroke

Kljub velikemu številu pomanjkljivosti pri delu metalurga, prijavitelji vsako leto preprosto uničijo univerze in visoke šole, kjer se izobražujejo metalurški strokovnjaki. Kaj je razlog za to?

Stvar je v tem, da ima metalurška stroka številne prednosti in prednosti. Tej vključujejo:

  • Izplačilo visokega dobička. Metalurgi res zaslužijo veliko in dobro. Toda to je posledica težkih delovnih pogojev.
  • Veliko število različnih specialitet. Oseba lahko najde katerokoli posebnost v skladu s svojimi željami. In resnično pritegne veliko maturantov.
  • Kudos. Vsak metalurg dejansko zagotavlja ekonomijo svoje države. To je prestiž poklica.
  • Povpraševanje. Kovina je bila vedno in ostaja eden najbolj iskanih materialov. Skladno s tem bo tak poklic kot metalurg ostal povpraševan.

"Kdo je ta metalurg?" - ljudje se lahko vprašajo in ne sumijo, da ne vedo za enega najpomembnejših poklicev v državi. Biti metalurg je resnično prestižno in avtoritativno.