karierno upravljanje

Kako postati logist: kje se učiti in kako do zaposlitve

Kazalo:

Kako postati logist: kje se učiti in kako do zaposlitve

Video: Aktivno trgovanje: ˝gambling˝ ali lahek zaslužek? | Nenad Stankovič in Žiga Goltes 2024, Maj

Video: Aktivno trgovanje: ˝gambling˝ ali lahek zaslužek? | Nenad Stankovič in Žiga Goltes 2024, Maj
Anonim

Kaj je logistika? To vprašanje zanima vse, ki so se odločili svoje življenje povezati s tem poklicem. Predstavlja modeliranje, racionalizacijo in nadzor postopka prenosa informacij, storitev ali blaga od dobavitelja do uporabnika. Kako postati logist? Podrobnosti o tem v članku.

Kaj je logistika?

Z enostavnimi besedami, to je upravljanje dobavne verige. Specialist je zavezan nadzorovanju zmanjšanja stroškov med postopkom prenosa nekaterih tokov. Logistična struktura vključuje posebne procese:

  • potrošnik se ukvarja z upravljanjem, da zmanjša stroške;
  • upravlja dobavitelja, da poveča dobiček od dobave.

Logistične funkcije so omejene na izvajanje pogodb, dostavo blaga, spremljanje tržnega povpraševanja, komunikacijo s carino, upravljanje zalog. Za optimizacijo tega postopka specialist uporablja različne modele, ki so usmerjeni v povečanje dobička.

Logistika je nastala zaradi težav, povezanih z dostavo blaga. V sodobni družbi obstajajo posebne organizacije, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo. Pogosteje jih obravnavajo pravne osebe in podjetniki.

Poklicne značilnosti

Kako postati logist? Ta poklic je trenutno povpraševan, ni pa preprost, saj zahteva določeno znanje, spretnosti in izkušnje od specialista. Če želite razumeti, katero področje izbrati, morate upoštevati vrste logistike:

  1. Prevoz. Specialist najde najugodnejšo pot za pretok sredstev, ki bi zagotovila prenos virov v določeni količini in pravočasno. Transportni logist optimizira delo, katerega glavni namen je obdelava, prerazporeditev in poraba virov.
  2. Carina Logistik nadzoruje materialni tok, ki prehaja državno mejo. Ta vrsta izvaja prevoz tovora, prejme potrdila za uvoženo blago, pripravi dokumente, oceni stroške in stanje tovora, spremlja nadaljnje gibanje.
  3. Proizvodnja. Logistik nadzoruje faze optimizacije procesa ustvarjanja in obdelave virov v podjetju, usklajuje urnike, preverja roke za delo, načrtuje proizvodni postopek, se odziva na okvare, popravlja in nadzoruje naloge.
  4. Logistične zaloge. Vzpostavitev neprekinjene proizvodnje in prodaje blaga. Specialist nadzoruje zaloge, vire ob upoštevanju tveganj in posebnosti dobav.
  5. Nakup. Logistik nadzoruje gibanje materialnih tokov, zagotavlja proizvodni postopek s potrebnimi viri.
  6. Informativne narave. Nadzor in usklajevanje podatkovnih tokov poleg gradiva.
  7. Skladišče. Delavec spremlja dejavnosti skladišča, sprejema, skladišči, izdaja gradivo, vodi zaloge, rešuje težave organizacije, optimizacije.

Spretnosti in odgovornosti

Kako postati logist? Ta poklic je kompleksen, saj od človeka zahteva določene veščine. Delovna odgovornost je odvisna od kraja dela, zato obstajajo splošna merila, po katerih se lahko presoja zaposlenega. Ta posebnost zahteva od družabnosti družabnost - to je zelo pomembna kakovost. Pri delu bodo potrebne tudi aktivnost, odpornost na stres in sposobnost vztrajanja pri enem.

Specialist mora biti sposoben delati z velikimi količinami informacij, imeti možnost analize in pomnjenja veliko podatkov. Izkušeni logisti in usposobljeni delavci najdejo delo v prestižnih podjetjih, tudi mednarodnih.

Logistične odgovornosti vključujejo:

  • komunikacija s kupci in dobavitelji za optimizacijo postopka premika blaga;
  • delo s priloženo dokumentacijo;
  • oblikovanje naročil, spremljanje njihovega gibanja in dostave;
  • sodelovanje s carinskimi, inšpekcijskimi organi;
  • organizacija skladiščnih dejavnosti;
  • priprava poti za gibanje blaga.

Seznam dolžnosti strokovnjaka lahko delodajalec poveča ali zmanjša.

Logistične funkcije. Katere so naloge specialista?

Kaj je logistika? Z enostavnimi besedami - povečanje učinkovitosti gospodarskega sistema. Glavne naloge specialista vključujejo:

  • upravljanje pretoka;
  • izboljšanje sistema za upravljanje tokov storitev, izdelkov, informacij;
  • spremljanje trga;
  • iskanje povpraševanja po blagu, materialih, tržne napovedi.

Specialist izvaja logistične operacije, ki so usmerjene v spreminjanje tokov, izvedbo načrtov. Funkcije zaposlenega so usmerjene v povečanje učinkovitosti specialista na eni od stopenj. Logistični sistemi vključujejo prevozne storitve, nakup izdelkov, skladiščenje, zaloge.

Stroški, ki so povezani z izvajanjem logističnih operacij, se štejejo za stroške. Uspeh dejavnosti je odvisen od tega, koliko zalog izdelkov ima organizacija.

Katero univerzo izbrati?

Usposabljanje iz logistike poteka na znanih univerzah v Rusiji. Diplomo specialista lahko dobite na Moskovski državni univerzi, GUU, MGIMO, univerzi Plekhanov. Dovoljeno je tudi obiskovanje specializiranih tečajev. Zadnja ponudba je idealna za logistike, ki so na univerzi prejeli diplomo, vendar v drugo smer. Ob vstopu v visokošolsko šolo so pozorni na ocene USE iz matematike, ruskega jezika, družboslovja, računalništva in tujega jezika.

Kako se zaposliti

Kako postati logist? Kje začeti? Poklic ne zahteva le določenih osebnih lastnosti, temveč tudi znanje. Seveda delodajalce zanima diploma in delovne izkušnje. Logistik lahko glede na svojo specializacijo in druge veščine pričakuje, da bodo delali v podjetjih, ki uvažajo in izvažajo blago. Novi strokovnjaki lahko izkušnje pridobijo z delom v skladiščih. Cenjena je logistika v prevoznih podjetjih, carinskih organih, občinskih ustanovah, tovarnah za proizvodnjo blaga. Če želite dobiti službo, morate pravilno sestaviti življenjepis strokovnjaka.

Povzetek

Kako postati logist za tovorni promet? Če se želite uresničiti v tem položaju, morate imeti motivacijo, saj naloge specialista vključujejo operativno organizacijo dostave blaga, usklajevanje njegovega prevoza. Strokovnjak mora imeti določena znanja, ki bodo pomagala rešiti katero koli vprašanje v eni od faz dela. Transportni logist ima dolg seznam odgovornosti. Vendar pa mora delodajalec v pogodbi o zaposlitvi predpisati tudi pravice specialista.

Logistik je zanimiva objava. Dolžnosti zaposlenega vključujejo organizacijo in nadzor prevoza blaga od trenutka njihovega nastanka do prodajnega mesta. Za pridobitev takšnega položaja mora imeti specialist visoko stopnjo organizacijske sposobnosti.

Želite najti službo? Za to je potreben pristojni življenjepis. Konec koncev je to glavni dokument, ki vam bo pomagal najti službo. Na listu formata A4 je naveden priimek, ime in odime prijavitelja, datum rojstva, mesto, telefonska številka, elektronski naslov.

V razdelku "Osnovni podatki" navedite želeni položaj, delovne izkušnje, razpoložljivost avtomobila, vozniško dovoljenje, znanje jezikov, pripravljenost na gibanje. Če obstajajo delovne izkušnje, potem so v ustreznem razdelku predpisana delovna mesta in tudi dolžnosti, ki so jih opravljali. V življenjepisu nujno zabeležijo prisotnost izobraževanja, poklicnih veščin, na kratko spregovorijo o sebi (poklicne lastnosti).

Plača

Vprašanje, kako postati logist, je marsikomu zanimivo, saj včasih izobrazba ni potrebna, plače pa so lahko visoke (vse je odvisno od kraja dela). Predstavniki tega poklica v različnih regijah Rusije zaslužijo drugače. Na splošno se znesek začne od 20-25 tisoč rubljev na mesec. To je posledica pomanjkanja izkušenj in z majhnim seznamom odgovornosti. V velikih mestih je značilno povečanje plač z izkušnjami. Logistik na srednji ravni prejme od 45 do 60 tisoč rubljev na mesec. Plača managerjev se začne pri 80 000. Ustanovitelji in lastniki skladišč dobijo veliko denarja. Njihov dobiček na mesec lahko znaša milijone rubljev.

Aktivni in motivirani strokovnjaki običajno računajo na karierno rast in posledično na povišanje plače. Če želite izboljšati svojo kvalifikacijo, se morate razvijati, obiskovati seminarje in preučevati izkušnje drugih. Po mnenju strokovnjakov se bo povpraševanje po poklicu sčasoma povečalo. V prevoznem podjetju je vedno potreben logist.

Prednosti poklica

Kako se naučiti biti logist? Če želite to narediti, boste morali izbrati posebnost in univerzo, kjer zagotavljajo ustrezno izobrazbo. Dobro znanje o profilu lahko dobite v Moskvi na Moskovski državni univerzi ali v Mednarodnem logističnem centru Centralnega direktorata za notranje zadeve. Med glavne prednosti poklica so velike možnosti iskanja zaposlitve po posebnosti. Povpraševanje po logistiki je v letu 2019 veliko in v naslednjih letih se ne bo zmanjšalo.

Pomanjkanje specialistov kaže na to, da lahko postanete logist tudi v odsotnosti izkušenj. Dovoljeno je delati v tem poklicu brez diplome o visokošolski izobrazbi, vendar bo za poklicno rast to potrebno. Dejavnost potrebuje strokovnjaka za enakomerno porazdelitev fizičnega in duševnega stresa. Logistike ni mogoče imenovati monotonega poklica, zato je delavec vedno v dobri formi. Na rast plače vplivajo izkušnje in pridobljene veščine.

Minusi

Kljub pomembnim prednostim ima posebnost slabosti. Ti vključujejo potrebo po logistiki, da se prilagodi željam stranke, različnim storitvam in oddelkom. Vse to zaplete delo zaposlenega. Poleg tega je logistika odgovoren poklic, saj lahko napake pri delu povzročijo izgube, poškodbe izdelkov in druge težave.

Ocene

Kot opažajo mnogi logistiki, je ta posebnost neverjetno priljubljena, njena priljubljenost pa sčasoma narašča. Delavci pravijo, da so delovne izkušnje pomembne. Vpliva na višino plač, njihovo rast v prihodnosti. Na plačo pozitivno vpliva tudi diploma, pa tudi znanje jezikov. Z zadnjo veščino lahko pridobite položaj v vladni agenciji ali mednarodnem podjetju.

Mnogi v stroki ne marajo njene monotonosti in visoke odgovornosti. Specialist mora veliko komunicirati z različnimi ljudmi, pogosto - da dokaže svojo nedolžnost. Izkušenim logistom svetujemo, da začnejo delati z najpreprostejšega položaja in pridobivajo znanje. Smiselno je, da se najprej preizkusite kot pomočnik vodje, tajnik oddelka. Pomanjkljivosti stroke vključujejo vsakodnevno prisotnost stresa. Neverjetno pomembno je znati pravilno zgraditi dialog, se hitro odzivati ​​na situacije.

Težko je delati kot logist, toda tisti, ki vedno raje ohranjajo profesionalni ton, se razvijajo in izpopolnjujejo, bi se morali preizkusiti v tej vlogi. V idealnem primeru je posebnost primerna za ekstroverte, ki želijo svojo običajno pisarno spremeniti v nekaj bolj zanimivega in nenavadnega.