karierno upravljanje

Voznik avtobusa: lastnosti poklica

Kazalo:

Voznik avtobusa: lastnosti poklica

Video: Voznik/ca avtobusa 2024, Maj

Video: Voznik/ca avtobusa 2024, Maj
Anonim

Od pojava mestnih vozil je vozniški poklic precej pogost in tudi v našem času izredno relevanten. Kljub temu, da so zdaj izjemno razviti drugi tipi potniških prevozov, ki nikakor niso slabši od avtomobilov, včasih pa celo boljši in udobnejši, si je težko predstavljati ta trg storitev brez avtobusov. Ustreznost tega dela je mogoče preveriti, če pogledate najave znaka "voznik avtobusa, prosta delovna mesta v Moskvi". Število ponudb delodajalcev, ki ponujajo iskalnike, bo samo potrdilo, da tak specialist ne bo ostal brez dela.

Kdo to

Specialist tega poklica najprej prevaža potnike na rednih letih. Lahko so to lokalne ali medkrajevne poti, nekatera podjetja celo ponujajo potovanja po meri, da bi na primer otroke peljala na izlet ali delavce na podjetniške počitnice na svežem zraku.

V nekaterih primerih mora voznik avtobusa poleg vožnje vozila prodati tudi vozovnice, svetovati potnikom, pobirati cestnine in obdelati tovor. Najpogosteje so takšni zaposleni potrebni v zasebnih prevoznih podjetjih in občinskih zavodih. Zaposlenega je potreben prilagodljiv pristop do potnikov, dobre vozne sposobnosti, skrbnost in tehnično znanje.

Dolžnosti

Obstajata dve vrsti potniškega prevoza. Prva ustreza prej napovedani poti, ki jo podjetje ponuja, v drugem primeru potnik sam naroči, kam naj gre. Pri nas so avtobusi in avtobusi glavna oblika mestnega in medmestnega javnega prevoza. Medkrajevni avtobusi vozijo po mestih in podeželju in se ustavijo na predvidenih lokacijah. Poleg same vožnje mora voznik avtobusa prodati vozovnice, pomagati potnikom, nalagati in raztovarjati predmete, če so velike in velike.

Če govorimo o prevozu po naročilu, potem stranka odloči, kje, kdaj in zakaj gre avtobus in kje točno se bodo ustavila. Glede na pravila podjetja in potrebe stranke se lahko delovne odgovornosti voznika razlikujejo. Delovni čas teh zaposlenih je lahko določen ali nereden. Glavna stvar je, da lahko zaposleni v skladu z delovno zakonodajo delajo največ štirideset ur na teden.

Zahteve za delo

Delo kot voznik avtobusa v Moskvi ne zadeva samo tehnične strani postopka, temveč tudi storitev za stranke, v zvezi s tem pa kandidat za delovno mesto zahteva ne le dobre vozne sposobnosti in poznavanje različnih naprav, temveč tudi družabnost. Voznik mora biti dobro seznanjen z razporedom svoje poti, stroški potovanja, kje in kdaj morate narediti postanke, pa tudi v drugih odtenkih, povezanih z njegovim letom.

Ker mora pot potekati strogo v skladu z urnikom, je od voznika avtobusa potrebno natančnost. Seveda lahko hude vremenske razmere in nepredvidene okoliščine na cesti odložijo polet, vendar ne da bi jih upoštevali, mora avtobus na avtobusno postajališče priti pravočasno, dosledno po deklariranem urniku.

Pomembne spretnosti

Zelo pomembno je, da je delavec čeden, pozoren in potrpežljiv, saj ima resno odgovornost, potovanje mora narediti prijetno in varno za potnike. Prosimo za prosilce, ki lahko varno vozijo, hkrati pa prihranijo pri porabi goriva. Voznik avtobusa domneva, da ima zaposleni dobro razvito vizijo, je opazen, se lahko hitro in mirno odzove na zunanje okolje ter v trenutku oceni in analizira situacijo.

Zelo pomembno je, da ima zaposleni dobro odpornost na stres in fizično zdravje. To je sedeče delo, vedno obstaja prepih, zato se lahko pojavijo profesionalne bolezni hrbtenice. Poleg tega moralni stres, različni potniki, spreminjanje vremenskih razmer in jasen urnik izvajajo stalen moralni pritisk na zaposlenega, kar lahko negativno vpliva tudi na njegovo zdravje.

Znanje

V zadnjem času prosta delovna mesta voznikov avtobusa vključujejo zahteve, da je treba poznati več tujih jezikov. Poleg tega mora delavec imeti dobro tehnično znanje, vključno z vso opremo v prevozu, ki mu je zaupan, in zmožnost pravilne uporabe v praksi. Pogosteje morajo zaposleni vedeti in znati odpraviti manjše napake v avtobusu. Ker se tehnični vidik avtobusov nenehno razvija in izboljšuje, mora specialist nenehno izboljševati svojo raven znanja.

Izobraževanje

Če želite postati voznik avtobusa Mosgortrans, morate pridobiti posebno izobrazbo. Najprej morate pridobiti pravice razreda D. Po tem morate opraviti osnovni izpit v ustanovah te poklicne smeri druge stopnje. Potrebno je opraviti tečaje v smeri "Logistika s poudarkom na prometnem prevozu." Poleg tega obstaja možnost pridobiti potrdilo o sposobnosti vožnje z avtobusom in organiziranje usposabljanja na samem delovnem mestu.

Plača

Plača voznika avtobusa v Moskvi je precej višja kot v majhnih mestih naše države, a hkrati, če pogledate splošni življenjski standard in infrastrukturo, so povprečni kazalci skoraj enaki. Vse je odvisno od letov, v katerih dela delavec, v katerem podjetju in kakšnega obsega storitev ponuja.

Zaposleni lahko poleg osnovne stopnje dobi tudi dodaten dohodek, če so njegovi premiki padli v nočnem času, vikendu ali praznikih. Omeniti velja, da je pri nas večina voznikov avtobusov že blizu upokojitvene starosti, zato lahko zelo kmalu pomen tega poklica postane veliko večji kot zdaj. Zato transportna podjetja skušajo privabiti čim več mladih specialistov za usposabljanje na tem področju.

Prednosti poklica

Vsako delo ima svoje pozitivne in negativne strani in le človek, ki izbere svoj bodoči poklic, lahko oceni, kaj je zanj bolj pomembno. Glavna prednost dela kot voznik je možnost obiskati številne kraje in komunikacijo z velikim številom različnih ljudi. Druga prednost je veliko število prostih mest na trgu dela, tak specialist nikoli ne bo ostal brez dela in bo vedno lahko našel mesto zase.

Slabosti stroke

Med minusi tega dela ima na primer voznik šolskih avtobusov zelo veliko odgovornost za življenje svojih mladih potnikov. Poleg tega na tem področju ni karierne rasti. Standardiziranega delovnega dne ni. Ne glede na vremenske razmere mora delavec voziti ali popraviti škodo. Veliko delovnega časa porabimo v čakanju, dokler potniki ne uidejo in stopijo na avtobus. Plača je lahko odvisna od velikega števila dejavnikov, običajno pa ni zelo visoka.

Lastnosti

Od zunaj se vozniški poklic zdi zelo preprost, kot da v njem ne bi smelo biti pomembnih odtenkov in pasti, v resnici pa to ni tako. Le oseba s pomembnimi voznimi izkušnjami bo lahko vozila vozila v vsakem vremenu, tako da varnost potnikov ne bo ogrožena, tudi če mu motijo ​​drugi avtomobili ali pa je zunaj urnika.

Zaposleni ne sme dobiti le vseh potrebnih potrdil, brez katerih ne bo mogel opravljati svojih nalog, temveč tudi dobro poznati pravila cestnega prometa, nenehno potrjevati svojo stopnjo usposobljenosti in spremljati spremembe v zakonodaji države. Od delavcev na tem področju se zahteva povečana budnost, vzdržljivost, potrpežljivost. Zelo pomembno je hitro odzivanje na stresne situacije in preprečevanje nesreč.

Zaključek

Trenutno je pomembnost poklica kot voznika avtobusov na trgu dela precej velika, po napovedih pa se lahko zelo kmalu pojavi pomanjkanje specialistov na tem področju. Zato, če izberete ta poklic, ni dvoma, da brez službe dober zaposleni ne bo ostal zagotovo. Vendar je zelo pomembno razumeti, da to ni zelo preprost položaj. Poleg vožnje vozila se morate ukvarjati tudi z vzdrževanjem avtobusa, uporabljati vso njegovo opremo in po potrebi opraviti popravila neposredno na avtocesti.

Poleg tehničnih znanj ne gre pozabiti, da vozniki nenehno delajo v storitvenem sektorju in pogosto morajo komunicirati z različnimi ljudmi. In če je del njih lahko zanimiv, je lahko drugi polčas neprijeten. Poleg tega v tem poklicu ni možnosti za kariero, plača voznika avtobusa pa je visoka le v nekaterih velikih podjetjih. Tudi zaradi sedečega delovnega mesta, nenehnih prepirov in moralnega stresa obstaja možnost poklicnih bolezni, ki zadevajo predvsem hrbtenico, noge in vid. Pred tem morate pred izbiro vozniškega poklica resno presoditi vse njegove prednosti in slabosti, ugotoviti lastnosti in razumeti, ali je to res tisto, kar bi radi počeli vse življenje.