povzetek

Kaj napisati v spremnem pismu v življenjepisu: vzorec s primeri

Kazalo:

Kaj napisati v spremnem pismu v življenjepisu: vzorec s primeri

Video: Napiši učinkovit CV 2024, Maj

Video: Napiši učinkovit CV 2024, Maj
Anonim

Tisti, ki dolgo in težko iščejo službo ali čakajo na priložnost, da bi dobili "sanjsko službo", verjetno vedo vse o sestavljanju življenjepisa. In verjetno vedo, kaj je spremna pisma tega dokumenta. Vendar pa se vsi ne zavedajo, kaj je treba povedati tam. V nadaljevanju članka bomo poskušali ugotoviti, kaj je treba napisati v spremnem pismu življenjepisa, ali vlagatelji in delodajalci ta dokument sploh potrebujejo in katera so glavna pravila za njegovo pripravo.

Spremno pismo za nadaljevanje - nujna potreba ali poklon modi?

Mnogi vlagatelji so zmedeni zaradi zahteve delodajalca, da k življenjepisu priloži spremno pismo. Primere, kako napisati takšen dokument, najdete na internetu. Vse pa sestavljajo točno določeni ljudje in so primerni za določeno prosto delovno mesto, ne da bi bili standardizirani dokumenti. In ker tak dodatek ni potreben, se ljudje, ki iščejo delo, pogosto odločijo in ga sploh ne priložijo k življenjepisu. Lahko jih razumete - navsezadnje so že navedli vse potrebne podatke o sebi, torej zakaj bi znova ponovili in prepisali isto stvar, vendar na nov način?

V resnici je v takšni misli resnično njeno seme, vendar z enim opozorilom. Življenjepis sam po sebi predstavlja suh in neoseben dokument in spremno pismo lahko vloži malo osebnosti prosilca vanj in ga razlikuje od konkurentov. A to se bo zgodilo le, če bo pravilno sestavljeno. Tako smo prišli do odgovora na vprašanje, kaj v spremnem pismu v življenjepisu napisati tako, da je trmast in izviren.

Mnenje strokovnjakov: ali je na življenjepis treba pripisati "samopromocijo"

Headhunters, ki se prepirajo o tem, ali naj napišejo spremno pismo, se večinoma strinjajo, da takšen dokument ne bo odveč v življenjepisu, tudi če ga delodajalec ne prosi za dodajanje k standardnemu obrazcu, ki opisuje kvalifikacije, delovne sposobnosti in izkušnje prosilca. Zagotavljajo pa vsem, ki jih zanima dejstvo, da njegova odsotnost ne more biti razlog, da kandidat zavrne razgovor ali ga ne bo najel.

Naborniki vedo tudi, kaj v životopisu napisati v spremnem pismu, tako da postane prednost kandidata v očeh zaposlitelja. Spremno pismo je natančno dokument, v katerem lahko človek razkrije svoje specifične spretnosti in pove o edinstvenih uspehih. Na primer, "pohvali se" s številkami in konkretnimi dejstvi:

  • "… je na položaju vodilnega vodje prodaje v ABV-ju povečal promet za poročevalno obdobje za 18% v primerjavi z istim obdobjem lani …";
  • "… decembra lani je opravila ekspresne tečaje za izboljšanje znanja angleščine, saj sem izpopolnila svoje znanje tehnološke terminologije, kar mi bo pomagalo uresničiti se v vašem podjetju, pa tudi olajšati poslovne stike s tujimi partnerji …";
  • "… porodniški dopust zame ni postal čas počitka in izguba usposobljenosti, ravno nasprotno, v tem obdobju sem obvladal nove revizijske programe, deloval na daljavo v podjetjih A in B, zahvaljujoč katerim sem zdaj seznanjen z najnovejšimi pravili in predpisi. za spremembe v zakonodajnem okviru … ".

Strokovnjaki za zaposlovanje trdijo, da je za vlagatelja zelo pomembno vedeti, kako pravilno napisati spremno pismo na življenjepis. Ta dokument mora biti obsežen, strukturiran in pošten. Če vlagatelj ni prepričan, da ga bo znal dobro napisati, je bolje, da svojega življenjepisa sploh ne pokvarite s smešnim ali predlogo.

O čem pisati?

Preden napišete spremno pismo delodajalcu za življenjepis, morate analizirati svoje slabosti in težave kot potencialni zaposleni. Spremno pismo je lahko tvoj as do rokava. Z uporabo je veliko lažje zaobiti takšne pasti kot pomanjkanje izkušenj ali popolna odsotnost. Za mlade strokovnjake je spremno pismo odlična priložnost, da se izkažejo, pokažejo svojo strokovno sposobnost in pripravljenost za razvoj.

Pomagal bo tistim, ki so se odločili spremeniti obseg dejavnosti. Tu lahko dva ali trije stavki razložijo, zakaj se je mojster-tehnolog šiviljske proizvodnje želel preizkusiti na področju grafičnega oblikovanja in to mu bo pomagalo, da se bo dobro spopadel z novo službo zanj.

Zahteve za spremno pismo: obseg, slog, struktura

Ta dokument ne sme biti velik. To besedilo je lakonskega obsega - največ pol lista formata A4. Spremno pismo je običajno razdeljeno na 3-4 odstavke, sestavljeno iz 2-3 stavkov. Slog besedila je poslovni, saj naj bi to pismo v prvi vrsti pripovedovalo o profesionalnosti prijavitelja. Če pa se sam preizkusi na katerem koli ustvarjalnem prostem mestu, si potem lahko privoščite nekaj jezikovnih svoboščin. Prav tako le malokdo ve, kje pri pošiljanju življenjepisa priložiti spremno pismo, kaj napisati opis, telo in vsebino. Pravila vodenja poslovne korespondence pravijo, da mora biti besedilo v besedilu pisma, v prilogo pa vstavljen sam povzetek.

Da bi bila struktura spremnega pisma popolna, morajo biti v besedilu prikazane naslednje informacije:

  • pozdrav in predstavitev;
  • navedba, za kakšno prosto delovno mesto se prijavlja kandidat in zakaj si ga po njegovem mnenju zasluži;
  • zgodba o uspehih in dosežkih na prejšnjih položajih, v študijah ali družbenih dejavnostih;
  • obrazložitev motivacije;
  • tukaj lahko vzpostavite povezave do svojega portfelja, priporočil, spletnega mesta ali bloga.

Na koncu morate v spremnem pismu navesti svoje kontaktne podatke in delodajalcu pokazati pripravljenost za dialog.

Prosilce

Številni mladi strokovnjaki verjamejo, da so ljudje z delovnimi izkušnjami pri iskanju zaposlitve na novem mestu le pljunek. Pravzaprav se kadrovski premiki dogajajo na obetavnih in visoko plačanih delovnih mestih. Zato morajo tudi menedžerji napisati spremna pisma in tukaj je primer, kako napisati spremno pismo v življenjepis. Vzorec:

"Pozdravljeni, Ivan Ivanovič!

Ime mi je Petrov Petr, star sem 33 let, poročen sem, imam dva otroka. Sem "prodajalec" s 15-letnimi izkušnjami na področju distribucijske trgovine. Vem, da je v vašem podjetju odprto prosto delovno mesto vodje trgovinskega oddelka (NTO) za slaščičarsko skupino blaga in vam ponujam svojo kandidaturo za njegovo zamenjavo.

Za opravljanje svojih funkcionalnih nalog imam vse:

  • Delovne izkušnje kot vodja - je bil nadzornik in nato namestnik NTO v podjetju ProdMarket. V tem času sem čim bolj učinkovito organiziral delo oddelka za prodajo, s pomočjo katerega smo dosegli skoraj stoodstotno pokritost prodajnih mest na zaupanem ozemlju in povečali prodajo za 38%.
  • Poznavanje trga in strank, dobro uveljavljena komunikacija s ključnimi partnerji v regiji.
  • Dovolj praktičnega in teoretičnega usposabljanja - končal sem visoko ekonomsko izobrazbo, opravil sem vrsto usposabljanj o samorazvoju (premagovanje ugovorov, sistematičen pristop k prodaji, motivacija osebja).

Vaše podjetje zame predstavlja priložnost, da razkrijete svoj potencial kot uspešen vodja. Veselim se osebnega srečanja, med katerim bom zagotovila vse manjkajoče podatke o sebi.

Lep pozdrav, Peter."

Kaj napisati za začetnika na delovnem področju

Zdaj pa se pogovorimo o tem, kako je najbolje napisati spremno pismo k življenjepisu osebi brez delovnih izkušenj. Glavna stvar je, da se ne bojite in ne pokažete resnične pripravljenosti, da se odprete novemu, absorbirate znanje, pokažete sposobnost, da ste prilagodljivi in ​​učljivi. Pravzaprav so mnogi delodajalci pripravljeni dati priložnost začetnikom, zlasti če vidijo potencial osebe.

"Dober dan, draga družba Sirius!

Moje ime je Kogut Catherine. Moj cilj je zaposliti se v vaši organizaciji kot vodja kadrov.

Na žalost še nimam izkušenj s to posebnostjo. Kljub temu sem prepričan, da se bom uspešno spopadel z odgovornostjo, ki mi je bila dodeljena iz različnih razlogov. Prvič, že sem prejel diplomo na tej specializaciji (z odliko). Drugič, uspela sem preizkusiti svoje organizacijske sposobnosti v praksi. Kot študentka je bila vodja skupine, prirejala je različne prireditve za učence in učitelje, ukvarjala se je s finančnimi vprašanji skupine. Tretjič, v času študentskega pripravništva sem delal kot poslovodja, zahvaljujoč temu, da sem razumel posebnosti tega dela in ga poznam "od znotraj".

Poleg tega sem mlad, poln moči in energije, zato se želim naslednja leta posvetiti razvoju kariere.

Upam, da mojega profila ne boste pustili brez nadzora in povabili na intervju.

Lep pozdrav, Catherine."

Spremno pismo in življenjepis: dopolnilni, vendar ne izključujoči se dokumenti

Vlagatelj mora pri sestavljanju spremnega pisma zapomniti, da pismo ne more nadomestiti življenjepisa, da je pomožne narave in dopolnjuje informacije, ki so bile v življenjepisu. Kljub temu ne ponavljajte in ne napišite istih podatkov sem in tja. Spremno pismo bi moralo biti deležno več ur pozornosti, njegovo besedilo pa mora biti obsežno, zanimivo in resnično privlačno.

Ustavi predlogo!

Torej, ugotovili smo, kaj v spremnem pismu v življenjepisu napišemo, končno pa moramo dodati - za to ne uporabljajte že pripravljenih vzorcev. Besedilo naj bi povečalo razkritje vlagatelja, ne le kot strokovnega osebja, temveč tudi kot kompetentne, odgovorne in nepomembne osebe. Delodajalci vsak dan vidijo laž, več kot ducat profilov in življenjepisov jih mimo, vendar se med vsemi kandidati spomnijo in izberejo nekaj ljudi, ki znajo pokazati svoje individualne lastnosti in navdihniti zaupanje tudi s pomočjo navadnega tiskanega besedila.