karierno upravljanje

Scenski režiser: vloga, pravice. Znani scenski režiserji

Kazalo:

Scenski režiser: vloga, pravice. Znani scenski režiserji

Video: Ukrajina. Rojstvo naroda. Del 1 /Ukrajinski jezik, slovenski podnapisi/ 2024, Maj

Video: Ukrajina. Rojstvo naroda. Del 1 /Ukrajinski jezik, slovenski podnapisi/ 2024, Maj
Anonim

Kljub temu, da režiser vedno ostaja za kulisami, igra najpomembnejšo vlogo pri ustvarjanju filmskih mojstrovin. Tako kot dirigent postavlja film ritmu filma - svojo, edinstveno melodijo. Zato je tako pomembno, da je režiser v celoti postavljen na sceno. Vendar ne pozabite na profesionalnost, saj bo le dobro usposobljen specialist lahko delo pripeljal do svojega logičnega konca. Torej, pogovoriva se o tem, kje se lahko naučiš kino? Kakšna je vloga scenskega režiserja na naboru? In kakšna je razlika med genialnimi režiserji in navadnimi delavci kina in gledališča?

Kdo je direktor produkcije?

Verjetno najbolj natančen opis tega poklica kaže, da je ta oseba glavni vodja v proizvodnem procesu. Se pravi, režiser je tisti lik, ki daje ukaze scenaristom, igralcem, snemalcem, zvočnim inženirjem in tako naprej. Še več, njegova odločitev je odločilna pri sprejemanju končnih odločitev. Vendar takšna moč od direktorja zahteva maksimalno predanost. Navsezadnje je uspešnost premiere odvisna od tega, kako dobro opravlja svoje delo. Če se torej slika izkaže za neuspeh, bo vsa krivda padla na izvršnega direktorja, torej na direktorja.

Nekaj ​​zgodovine

Prva omemba režiserjev je iz sredine XIX stoletja. V teh dneh je ta koncept veljal za osebo, ki upravlja gledališke predstave. Na splošno je bila njegova edina naloga, da pravilno postavi igralce na oder in poskrbi, da ne bodo zamenjali besed. In šele na začetku 20. stoletja so se režiserjeve pristojnosti razširile za nadzor nad vsem, kar se zgodi na predstavi. Hkrati je treba zapomniti eno pomembno točko: vse dolžnosti in pravice scenskega režiserja so bile vzpostavljene znotraj zidov gledališča. Se pravi, sprva se je ta poklic pojavil tam, in nikjer drugje. Gledališče je torej resnično dom vseh režiserjev.

Izbira specializacije

Za začetek je poklic "scenskega režiserja" zelo širok pojem. Konec koncev obstajajo strokovnjaki, ki delajo izključno z dokumentarnimi filmi. In obstajajo tisti, ki jim je animacija veliko bolj blizu. Zato razumemo, na katere ozke specializacije je poklic razdeljen na:

  • Gledališka režija. V tem primeru se specialist sprva nauči nadzirati atmosfero, ki vlada na velikem odru. Vsa njegova znanja bodo usmerjena v organiziranje predstav in gledaliških uprizoritev.
  • Cirkuška umetnost. Delo z umetniki v areni se zelo razlikuje od ustvarjanja običajnih gledaliških produkcij. Na primer, nepravilna priprava na nastop telovadcev lahko privede do resnih poškodb. In če naredite številko preveč preprosto, gledalec ne bo prejel čustev, zaradi katerih je prišel v predstavo.
  • TV Ta smer je zelo večplastna - vključuje številne ločene kategorije. Nekateri režiserji se na primer specializirajo izključno za televizijske oddaje, drugi ustvarjajo fantastične uspešnice, tretji pa snemajo glasbene video posnetke.

Kje in kako se lahko naučim biti režiser?

Žal, pri nas ni veliko izobraževalnih ustanov, ki bi lahko poučevale režiserske veščine. In kljub temu lahko z veliko želje in vztrajnosti kdor koli pridobi eno od mest na naslednjih univerzah:

  • Vseslovenska državna univerza za kinematografijo poimenovana po Gerasimova.
  • Ruska univerza za gledališko umetnost.
  • Državna univerza za kulturo in umetnost v Moskvi.
  • Gledališki inštitut. B. Schukin.
  • Sankt Peterburg humanitarni inštitut sindikatov.

Ne pozabite, da boste morali pred vstopom izbrati določeno smer: režijo gledališča, animiranega filma, popa in tako naprej.

Odgovornosti in pravice

Režiser igra na sceni zelo pomembno vlogo. Preprosto je nemogoče našteti celoten spekter njegovih nalog, saj bo to trajalo kar precej časa. Zato razpravljajmo le o njegovih osnovnih pravicah in nalogah:

  • Najprej bi moral režiser na svoj projekt gledati skozi oči publike. Le tako lahko razume, kaj ima in kaj ne. In šele po tem se loti urejanja scenarija in novačenja igralske zasedbe.
  • Sodelujte s scenaristi. Danes le nekaj režiserjev piše scenarije na svoje. Pogosto ta naloga pade na pleča bolj spretnih pisateljev in umetnikov. Vendar je režiser tisti, ki odobri končno različico besedila, in po želji scenaristi lahko celo naredi, da ga prepišejo.
  • Upravljanje igralske zasedbe. Režiser ne samo, da za vloge izbere igralce, ampak jih tudi vodi med snemanjem. Razloži jim, katera čustva je treba pretepati, v katero mesto pasti in kje, nasprotno, je treba improvizirati.
  • Poleg tega režiser daje različna priporočila strokovnjakom na področju razsvetljave, dekoracije, ličil, zvoka in tako naprej.

Če povzamemo, recimo, samo zahvaljujoč prizadevanjem direktorja lahko sto strokovnjakov deluje kot en usklajen mehanizem. Zato je njihovo srce in duša, brez katerih film ne more zares zaživeti.

Znani režiserji na odrih

Za konec pa se pogovorimo o najbolj znanih režiserjih. Hkrati bomo razpravljali ne le o njihovi slavi, ampak tudi o tem, kako so jo lahko dosegli:

  1. Alfred Hitchcock (1899-1989) - ameriški mojster groze. Kljub pomanjkanju posebnih učinkov filmi tega režiserja že od nekdaj očarajo javnost. In vse zato, ker je vedel, kako gledalci začutiti zaplet, kot da bi bili sami na prizorišču.
  2. Charlie Chaplin (1889-1977). Veliko ljudi pozna to osebo kot odličnega komika, le redki pa se zavedajo, da je bil režiser vseh prizorov v svojih filmih. Kar se tiče skrivnosti njegovega uspeha, je zelo preprost: odličen humor in odlična igra.
  3. Steven Spielberg (rojen 1946) je najbolj znan režiser našega časa. Izpod njegovih rok so prišli najboljši blockbusterji 21. stoletja. Kot zagotavlja sam Spielberg, je njegov uspeh v neprekosljivi žeji presenečenja ljudi, ki ji vedno sledi.
  4. Fedor Bondarchuk (rojen 1967) je ruski igralec in režiser. Verjetno je danes Bondarchuk eden najbolj izjemnih filmskih režiserjev v Rusiji. In vse zato, ker je njegovo delo napolnjeno ne samo z barvami Hollywooda, ampak tudi z dobro rusko dušo, ki je tako prijetna za občinstvo.

Kot vidite, postati režiser ni tako preprost. Za to ni potrebno samo znanje in spretnosti, temveč tudi prirojen talent.