karierno upravljanje

Predsednik upravnega odbora: pooblastila, naloge

Kazalo:

Predsednik upravnega odbora: pooblastila, naloge

Video: DRŽAVNI SVET Posvet: Pokrajine v Sloveniji skozi pogled stroke 2020 2024, Maj

Video: DRŽAVNI SVET Posvet: Pokrajine v Sloveniji skozi pogled stroke 2020 2024, Maj
Anonim

Danes stanovanjske stavbe upravljajo HOA ali zadruge. V tem primeru imajo prebivalci možnost nadzora nad svojimi stroški in storitvami. Ker lastniki ne morejo dokončati vseh upravljavskih del, je potreben predsednik. Zaposleni je potreben tudi v bankah, delniških družbah, skladih. Upravlja z dejanji zaposlenih in je odgovoren za odločitve.

Predsednik ima materialno odgovornost. Njegova glavna naloga je zagotoviti normalno delovanje partnerstva brez kršenja pravic stanovalcev. Vsa pooblastila in odgovornosti so določene v listini. Predsednik je lahko ponovno izvoljen, kar je odločitev partnerstva.

Volitve predsednika

To vprašanje ureja zakonodaja Ruske federacije. Predsednik HOA deluje na podlagi stanovanjskega zakonika. Glavni dokument partnerstva je listina, ki opisuje pravice in obveznosti zaposlenih. Dokument bi moral biti seznanjen z vsakim lastnikom stanovanja.

Listina mora določiti kvorum - število lastnikov, ki morajo biti navzoči na seji, da začne odločitev začeti veljati. Dokument navaja pravico do glasovanja v odsotnosti. To članom odbora omogoča, da obiščejo vse lastnike in jih seznanijo z rezultati srečanja. Odbor vključuje samo lastnike stanovanj.

Zahteve zaposlenih

Pomembna zahteva predsednika je lastništvo stanovanja v hiši. Prav tako mora biti polnoleten. Druge nominacije se ne upoštevajo. Človek potrebuje take lastnosti, kot so samozavest, jasne miselne sposobnosti, ustrezna ocena dogajanja, doseganje ciljev. Pomembno je imeti visokošolsko izobrazbo, po možnosti na področju upravljanja ali upravne industrije.

Predsednik mora biti potrpežljiv, saj bo moral delati z veliko težavami. Lahko pride do konfliktov, ki jih je treba mirno rešiti, zato sta dobrodošla družabnost in točnost. Moč značaja in aktivnosti je pomembna, nato pa lahko postaneš kandidat za delovno mesto.

Pravice predsednika

Takšen zaposleni ima svoje pravice. Lahko odpusti zaposlene, vendar le v prisotnosti drugih članov upravnega odbora. Volitve predsednika se izvajajo za obdobje, določeno v statutu.

V dokument se lahko dodajo klavzule, ki pojasnjujejo podatke o vodji združenja. Običajno piše, da ima predsednik pravico razpolagati z denarjem za izvajanje odobrenega načrta sestankov. Pripravlja lahko tudi računovodska poročila, poravnava račune z drugimi osebami in izvaja plačila. Po potrebi organizirajte ukrepe za odpravo posledic nesreč in popravljalnih del.

Pristojnosti odbora za odobritev zakonodaje

Imenovani delavec mora delo opravljati na podlagi zakonodaje in statuta. Nadzira prejem računov za komunalne storitve. Opraviti mora oceno letnega dohodka in odhodkov partnerstva, da se seji poroča o financah.

Odgovornosti vključujejo upravljanje hiše in vse skupne lastnine. Po potrebi predsednik uprave zaposli in odpusti zaposlene. Prav tako mora skleniti sporazume z nasprotnimi strankami. Predsednik je izbran izmed članov odbora, njegov mandat pa določa statut. Naloge predsednika odbora so določene v tem dokumentu.

Pooblastila predsednika HOA

Zabeleženi so v listini HOA in Stanovanjskem zakoniku. Na podlagi tega so pooblastila predsednika upravnega odbora naslednja:

  • podpisovanje dokumentov;
  • oblikovanje časovnega razporeda podjetja;
  • izvrševanje partnerskih odločitev;
  • izvajanje dela na podlagi zveznih in lokalnih zakonov;
  • nadzor kakovosti storitev;
  • vzdrževanje tehnične dokumentacije;
  • organiziranje sej upravnih sestankov, obravnavanje pritožb.

Listina ima lahko tudi druge pravice in obveznosti, kar je potrjeno na skupščini delničarjev.

Kaj ne more predsednik?

Poleg pravic ima predsednik uprave tudi omejitve. Ne more:

  • sklene sporazume z nasprotnimi stranmi, ne da bi o tem razpravljali na seji;
  • prodati ali zakupiti skupno premoženje;
  • prekoračiti pristojnosti družbe za upravljanje.

Skupščina določa plačo predsednika. To je nujno zabeleženo v dokumentih.

Kaj naj naredi predsednik HOA?

Predsednik upravnega odbora varuje interese prebivalcev v vseh primerih. Zaposleni ravnajo na podlagi zakonodaje in navodil, ki jih sprejme seja. Njegova odgovornost je seznaniti se s spremembami zakonodajne dokumentacije.

Predsednik nadzoruje pravočasni preračun plačila za storitve, če so bile opravljene v neustreznem obsegu in nizki kakovosti. Prav tako spremlja vzdrževanje in stanje hiše ter po potrebi izdela načrt za izvedbo popravljalnih del. V dejavnosti sodelujejo namestnik predsednika upravnega odbora, ki opravlja podobne funkcije.

Odgovornost predsednika HOA

Zakonodaja nima jasnih pravil glede neučinkovitosti upravljanja. Toda to ne izključuje odgovornosti za nevšečnosti. V listini je navedeno:

  • kakšno odgovornost nosi predsednik v primeru škode;
  • materialno nadomestilo v primeru škode;
  • postopek za izterjavo izgub.

Predsednik mora biti odporen na stres, pozoren in točen. Njegove odgovornosti vključujejo obveščanje prebivalcev o vseh spremembah.

V primeru kršitve pravic stanovalcev predsednik nosi civilno odgovornost za:

  • malomarnost, na primer ni bilo obvestila o sestanku;
  • goljufije;
  • dodelitev sredstev;
  • napačna predstavitev;
  • ponarejanje;
  • zloraba pooblastil.

Vsi člani HOA so odgovorni za vsa dejanja. Če je lastnik povzročil škodo na skupni lastnini, jo mora povrniti. Znesek se določi na podlagi sestavljenega akta in po potrebi s pomočjo cenilca. V statut o partnerstvu so lahko vključene posebne vrste kaznivih dejanj.

Nekaj ​​odtenkov

Številni prebivalci imajo veliko vprašanj o delu HOA-jev. Ali obstajajo kakšne nezakonite akcije z njihove strani? Če se pojavijo, se obrnite na pristojne organe. Ali se lahko najemniku odpove potrebno potrdilo? Tega ne bi smelo biti, saj je nezakonito.

Ali lahko predsednik pregleda stanovanje? To je mogoče le, če je lastnik to pooblastil. Spontani vstop v prostore brez volje stanovalcev je prepovedan. Pravica je zapisana v ustavi.

Ali ima HOA pravico zaračunati obresti? To je mogoče, če ima najemnik dolgove za komunalne račune. To se naredi za hitrejše plačevanje storitev. V mejah zakonodajnih norm je treba obračunati samo kazni.

Kaj počne predsednik banke?

Vsaka finančna institucija na tej ravni je izvoljena za predsednika. Izvaja vodenje finančne institucije, v imenu podjetja izvaja transakcije. Njegovo delo vključuje izvajanje bančnih načrtov. Odlaganje premoženja poteka na podlagi zakonodaje.

Predsednik uprave banke se ukvarja z vprašanji izbire, namestitve, usposabljanja, imenovanja. Njegova odgovornost vključuje tudi razvoj in izvajanje novih storitev, objavo naročil. Vse novosti so skladne z njim.

Predsednik AO

Predsednik upravnega odbora družbe opravlja delo z vodenjem dejavnosti društva. Organizira sestanke, na katerih se rešujejo vsa aktualna vprašanja. Ta zaposleni zagotavlja tudi učinkovito interakcijo vseh struktur podjetja.

Predsednik JSC spremlja izvajanje pogodbenih obveznosti, notranjih predpisov. Vse njegovo delo temelji na veljavni zakonodaji. Upravljati mora vsa področja podjetja, ki ne bi smela nasprotovati regulativnim dokumentom.

Odgovornosti vključujejo ustvarjanje programov in načrtov poslovnega razvoja za podjetje ter spremljanje njihovega izvajanja. Sestanek delničarjev o opravljenem delu poteka vsako leto. Predsednik se pogaja o uresničevanju različnih ciljev AO.

Predsednik sklada

V skladih imajo tudi predsedniki, ki so izvoljeni za 5 let. V tem obdobju zaposleni velja za najvišjega uradnika. Predsednik sveta sklada izvaja naslednje dejavnosti:

  • nadzoruje delo organizacije;
  • je zastopnik sklada pri transakcijah;
  • se dogovarja z različnimi osebami o različnih vprašanjih;
  • določa državo, pogoje prejemkov, proračun;
  • v imenu sklada postavlja zahteve;
  • lahko podpisuje dokumente;
  • vzdržuje nadzor nad dokumentacijo;
  • izvaja druge funkcije, predpisane v dokumentu.

Ko predsednik iz nekega razloga ne more izpolniti svojih nalog, se to delo prenese na druge člane organizacije. Zaposleni mora izpolnjevati predpisane zahteve, da izpolnjuje položaj.