karierno upravljanje

Kdo je tehnični pisatelj: odgovornosti, usposabljanje in lastnosti poklica

Kazalo:

Kdo je tehnični pisatelj: odgovornosti, usposabljanje in lastnosti poklica

Video: Karierna orientacija 2024, Maj

Video: Karierna orientacija 2024, Maj
Anonim

Redko slišimo za poklic kot tehnični pisatelj. Vendar je to izredno potrebna posebnost v industrijskih podjetjih in v podjetjih v IT-sferi. Kaj počne ta strokovnjak? Kakšno izobrazbo potrebujete, da ste tehnični pisatelj? Koliko zasluži profesionalec na tem področju? Poskušali bomo odgovoriti na vprašanja številnih karieristov.

Glede poklica

Tehnični pisec je strokovnjak za pripravo inženirske dokumentacije. Opravlja naslednje vrste dela:

  • priprava dokumentov, ki opisujejo proizvodni postopek (pojasnila k projektom in risbam, tehnične specifikacije, navodila, potni listi za končne izdelke);
  • posodabljanje inženirske dokumentacije;
  • urejanje tehničnih besedil;
  • opis pravil, standardov dela, algoritmov za izvajanje dejanj;
  • analiza, sistematizacija, združevanje inženirske dokumentacije;
  • izvedba besedil, če je potrebno - postavitev gradiva za tisk;
  • Govori za poročila, predstavitve zapletenih tehničnih izdelkov;
  • pisanje reklamnih člankov;
  • prevod tehnične dokumentacije iz enega jezika v drugega;
  • vzdrževanje spletnega mesta podjetja;
  • opis metod dela podjetja;
  • priprava priročnikov za usposabljanje novih zaposlenih;
  • sodelovanje pri pripravi pogodb (če je potrebno);
  • pisanje opisov in navodil za programske izdelke;
  • referenčni viri.

V vsakem podjetju, v katerem ima osebje tehnični pisatelj, so njegove odgovornosti odvisne od nalog, s katerimi se v bližnji prihodnosti spopada podjetje delodajalca.

Zakaj je poklic tehničnega pisatelja pomemben in edinstven?

Upoštevajte, da je lahko dokumentacija, s katero ta specialist deluje, namenjena za notranjo ali zunanjo uporabo.

Avtor pri sestavljanju "notranjih" tehničnih dokumentov zagotavlja takojšnjo izmenjavo informacij med vsemi povezavami v proizvodni verigi. Naloga tehničnega pisca je zagotoviti, da imajo vsi zaposleni v proizvodnem procesu skupno razumevanje glede:

  • značilnosti posameznih delov;
  • pravila za delovanje naprav, strojnih sistemov, orodij;
  • postopki za uporabo programske opreme;
  • postopki preskušanja izdelkov.

"Zunanjo" dokumentacijo je napisal tehnični pisatelj za stranke, kupce, investitorje in druge zainteresirane strani "od zunaj." V predstavitvah, oglaševalskih brošurah na korporativnem spletnem mestu podjetja mora ta strokovnjak predstaviti težko razumljive tehnične podatke v lahko razumljivi obliki.

V industrijskih podjetjih je avtor inženirske dokumentacije eden prvih zaposlenih, ki sodeluje pri delu z novim izdelkom. Preučuje in opisuje.

Kje so potrebni tehnični pisci?

Dela za te strokovnjake lahko najpogosteje najdejo v IT podjetjih, ki proizvajajo programske izdelke ali avtomatizirane krmilne sisteme.

Tudi inženirji dokumentacije se z veseljem vidijo v velikih industrijskih podjetjih, kjer praviloma nastajajo celotni oddelki za delo z dokumentacijo. Tehnični pisci so povprašeni v kemični industriji in vesoljski industriji. Tovarne, ki proizvajajo avtomobile, gospodinjske aparate in orodje, niso brez njih.

Dela za sestavljalce tehnične dokumentacije so pogosto v proračunskih strukturah. Strokovni inženirji pripravljajo besedila naročil, predpisov, navodil v proizvodnem sektorju.

Kje dobiti izobrazbo?

Ruske univerze ne izobražujejo strokovnjakov za specialnost "tehnični pisatelj". Usposabljanje bodočih avtorjev inženirske dokumentacije se najpogosteje izvaja na dežurnem mestu. Praviloma so tehnični pisci strokovnjaki z inženirskim znanjem, ki lahko pravilno izrazijo svoje misli v pisni obliki. Nekdanji inženirji dokumentacije so pogosto prekvalificirani kot strokovnjaki za dokumentacijo, manj pogosto filologi in prevajalci. Tehnični pisec pogosto zahteva znanje angleškega jezika.

dohodek

Koliko dobi tehnični pisatelj? Plača je odvisna od odgovornosti in pogojev, ki jih opravlja ta specialist.

Če je človek zaposlen v velikem industrijskem podjetju, kjer je treba pripraviti velike količine besedil z opisi proizvodnih procesov, njegov mesečni dohodek znaša od 60 do 120 tisoč rubljev.

Strokovnjak za dokumentacijo lahko stalno zasluži kot samostojni podjetnik in hkrati streže več strankam. Veliko podjetij lažje plačuje za enkratne storitve, katerih strokovni izvajalec je tehnični pisatelj. Strokovnjak, ki se je uveljavil na trgu, na daljavo izpolnjuje naročila, prejme do 150 tisoč rubljev. v mesecu Prvi zaslužek novinskih specialistov je 5-10 tisoč rubljev. v mesecu

Delovna iskanja

Diplomirani tehnični univerzi lahko poskusi začeti kariero kot inženir pri pripravi dokumentacije v industrijskem podjetju ali v IT podjetju kot pripravnik. Na začetku poklicne poti boste morali opraviti preproste vrste dela: sestaviti informacije, sestaviti grafiko, delati s seznami, pripraviti posnetke zaslonov zaslonov za vključitev v dokumente.

Če ste že našli odprto delovno mesto "tehnični pisatelj", poskusite kompetentno napisati življenjepis. Vsaka netočnost (napačno besedilo, napaka pri črkovanju ali ločevanju) bo kazala na nizko usposobljenost ali netočnost kandidata za delovno mesto.

K življenjepisu bo treba priložiti portfelj z vzorci zaključenih del.

Priložnosti za poklicni razvoj in karierno rast

Kot smo že povedali, je tehnični pisec lahko član podjetja ali izvajanje naročil kot samostojni delavec. Nekateri strokovnjaki združujejo oba načina zaslužka. Kariero lahko razvijete v vodoravni ali navpični smeri.

V primeru, da je izbran horizontalni razvoj, avtor dokumentacije nenehno izboljšuje kvalifikacije in širi obseg dejavnosti. Zaradi tega zasluži več.

Po izbiri horizontalnega razvoja kariere tehnični pisec zbira referenčne knjige, priročnike, tehnične slovarje, ki so povpraševani med strokovnjaki iz industrije, in zanje prejme avtorski honorar. Zasluži lahko tudi s pisanjem člankov za specializirane revije in spletna mesta.

Izkušeni inženir dokumentacije mladim kolegom uči modrosti svoje obrti. Ne samo jim ustno da potrebno znanje, ampak tudi načrtuje program usposabljanja, pripravi pa tudi teste za oceno kakovosti obvladovanja gradiva. Za to delodajalec delodajalcu praviloma izplačuje dodatne denarne bonuse.

Zaslužek lahko povečate s študijem tujih jezikov. Jezikovna izobrazba takšnega prosilca spremeni v ekskluzivnega strokovnjaka za delo z dokumenti tujih podjetij.

Navpični karierni razvoj je povezan s premikom po upravni lestvici. Tehnični pisatelj lahko v velikem podjetju postopoma postane vodja delovne skupine. Pod njegovim vodstvom v tem primeru ne bodo delali le sodelavci s specialnosti, temveč tudi tekstopise, programerje, prevajalce in PR strokovnjake. Še višjo raven kariere ima vodja oddelka za tehnično dokumentacijo.

Potrebne poklicne lastnosti in spretnosti

Tehnični pisatelj bi moral:

  • dobro seznanjeni s svojim poklicnim področjem;
  • tekoče govori jezik, v katerem pripravlja dokumentacijo, sestavlja besedila brez črkovalnih, ločil in slogovnih napak;
  • imeti idejo o programiranju, računalniški tehnologiji, informacijskih izdelkih;
  • zavedati se, kaj počnejo kolegi sorodnih posebnosti;
  • lastnik računalnika na ravni samozavestnega uporabnika, pozna posebne programe za urejanje besedila, postavitev in spletno oblikovanje;
  • biti sposoben hitro spoznati nove računalniške programe in njihove posodobitve;
  • tekoče govori tehnično angleščino;
  • imajo veščine samoorganizacije in načrtovanja dela.

Medicinske omejitve

Takšno delo ni povezano s tveganjem za življenje in zdravje. Na prvi pogled zanjo ni posebnih omejitev. Vendar pa oseba z nizko inteligenco, nevropsihičnimi motnjami in tudi s slabim vidom ne more biti tehnična pisateljica.

Zdaj veste, kdo je tehnični pisatelj in kako se razvija njegova kariera. Ta posebnost pri nas je še vedno precej redka. Zato so zdaj profesionalni sestavljalci dokumentacije zelo povpraševani na trgu dela.