zaposlovanje

Kurir je poklic, ki se lahko začne v življenju. Značilnosti kurirja

Kazalo:

Kurir je poklic, ki se lahko začne v življenju. Značilnosti kurirja
Anonim

Danes je kurir zelo priljubljen poklic. Tako je za mnoge postalo izhodišče, s katerega se je začelo njihovo odraslo življenje. Po pridobitvi službe oseba ne more samo zaslužiti, ampak tudi harmonično kombinirati študij z delom s krajšim delovnim časom. Vendar, kako težko je delati kot kurir? Za to potrebujete posebne veščine? In kakšna je plača kurirjev?

Sodobna kurirska služba

Danes v Rusiji obstaja veliko različnih kurirskih storitev. Nekateri zagotavljajo dostavo znotraj meja svojega rodnega kraja, drugi - po vsej državi, drugi pa se ukvarjajo le s prenosom zaupnih dokumentov. Kljub temu vsi potrebujejo vestne zaposlene, ki so sposobni učinkovito opravljati svoje delo.

Zato je za začetek sodobni kurir zelo odgovoren poklic. Ni prostora za malomarnost in nepremišljenost. Dejansko bo v tem poslu kakršen koli pregled ali nepravočasno dostavljen paket zagotovo vplival na ugled podjetja. Zato se pogovorimo o tem, kakšen naj bi bil kurir.

Tri glavne lastnosti kurirja

Mnogi mislijo, da lahko to delo opravi vsak, ki zna brati in podpisovati. Žal je ta izjava zelo daleč od resnice. Za pridobitev kurirja morate izpolnjevati vsaj tri merila.

Prvič, da lahko pravilno izrazite svoje misli. To je posledica dejstva, da morajo kurirji precej pogosto osebno komunicirati s svojimi strankami. In v prihodnosti bodo ljudje raje sodelovali z bolj vljudnimi in učinkovitimi zaposlenimi kot s tistimi, ki ne morejo povezati nekaj besed.

Drugič, biti trdoživ, tako fizično kot psihično. Kar se tiče sile, je tukaj vse izjemno preprosto - potrebno je, da brez težav dostavijo tehtne pakete svojim prejemnikom. Toda psihološka odpornost je potrebna za nadzor sebe v tistih situacijah, ko pride do konfliktov z razdraženimi strankami.

Tretjič, na območju morate biti dobro seznanjeni. Posebnost tega poklica je, da je treba pakete dostaviti tako znanim kot neznanim delom mesta. In za to mora kurir imeti možnost, da hitro opravi pot.

Poleg tega lahko nekatera podjetja za kandidate predstavljajo dodatne zahteve. Na primer, včasih na kurir odpeljejo le tiste, ki imajo svoj prevoz ali imajo vozniško dovoljenje. Zato je treba, preden greste na razgovor v določeno podjetje, bolje vnaprej preveriti seznam njegovih zahtev, da ne zaman izgubljate časa.

Izobraževanje: je potrebno ali ne?

Kurir je položaj, na katerega se lahko prijavijo osebe brez višje izobrazbe. Seveda obstajajo izjeme, ki so odvisne od notranje politike podjetja, vendar je to zelo redko. V večini primerov morate predložiti le dokument, ki potrjuje prisotnost srednješolske izobrazbe.

Kar se tiče samega poklica, se bo njegovih osnov učil neposredno v času pripravništva. V tem obdobju mora oseba imeti čas, da obvlada pravila in postopke za izpolnjevanje poštnih dokumentov, pravila za sprejemanje naročil, tankočutnosti reševanja konfliktnih situacij in podobno. Na splošno bo, če se začetnik poglobi v bistvo dogajanja, si bo lahko hitro zapomnil vse, kar mu lahko pomaga v prihodnosti.

Kam iti v službo?

Danes ima veliko podjetij svojega kurirja za polni delovni čas. Dela seveda dolgo ne ostajajo prazna, a se zaradi števila takšnih organizacij v omrežju vsake toliko časa pojavijo objave novega sklopa. Vendar, kje je bolje iti na delo: v osebje rednega podjetja ali v kurirsko službo, specializirano za dostavo?

Začnimo torej z dejstvom, da je navadni kurir zelo sporen položaj. Če torej v velikih podjetjih vedno najde delo, potem majhna podjetja verjetno ne bodo mogla v celoti prenesti. In to bo zagotovo vplivalo na plače. Zato se študentje ali ljudje, ki iščejo dodaten dohodek, pogosto odpeljejo v take kraje.

Toda kurirska služba je povsem druga stvar. Njenim zaposlenim zagotovo ni treba dolgčas, saj imajo vedno naročila. To vodi v dejstvo, da morajo kurirji delati v polni izmeni, kar očitno ni primerno za tiste, ki želijo kombinirati študij in delo s krajšim delovnim časom.

Na samem vrhu hierarhije so podjetja, ki se ukvarjajo s hitro dostavo. Delujejo kot dobro delujoč mehanizem, zato je ekspresni kurir tisti položaj, ki ga je najtežje dobiti. Toda človek, ki je prišel sem, odkrije svet, poln novih priložnosti, ki se izplača za ves trud.

Prednosti in slabosti stroke

Kar zadeva pozitivne vidike, je treba tu opozoriti na priložnost za kombiniranje študija in dela. Tudi mnogi so veseli, da vam ni treba imeti visokošolske izobrazbe, da začnete delati kot kurir. Toda plača je za te zaposlene že bolj boleče vprašanje, saj se njen povprečni kazalnik giblje od 20 do 25 tisoč rubljev na mesec. Če pa imate izkušnje in dobre podatke, lahko dobite mesto na bolj prestižnem mestu. In potem se lahko višina plač dvigne na 45-55 tisoč rubljev.

Med minusi je glavna stvar pomanjkanje udobja. Torej, ni pomembno, kaj se dogaja na ulici (sneg, dež, ploh ali neznosna vročina), paket je treba dostaviti. Druga žalostna stvar je, da je za mnoge kurir zaposleni na nižji stopnji, kar rahlo zameri človeškemu ponosu.