karierno upravljanje

Kaj postati v življenju? Kako se pravilno odločiti?

Kazalo:

Kaj postati v življenju? Kako se pravilno odločiti?

Video: Alpha Man 100 % Natural Testosterone Booster 2024, Maj

Video: Alpha Man 100 % Natural Testosterone Booster 2024, Maj
Anonim

Kdo se še nikoli v življenju ni vprašal: "Kdo bi postal v prihodnosti? Kateri poklic izbrati?" Prej se nam je zdelo, da je tako enostavno. Nekateri so trdili, da bodo oblikovalci, drugi - zdravniki, drugi - gradbeniki itd. Vendar obstaja kategorija ljudi, ki že od samega začetka niso vedeli, kaj hočejo in hočejo v prihodnosti.

Preden se odločite, kdo postati, se je vredno odločiti, kaj želite prejeti od poklica, razmisliti, kaj vam prinaša veselje in užitek. Poleg tega je treba upoštevati tudi druga merila, na primer želeni življenjski slog, višino plače, ki bi vas zadovoljevala. Najprej pa je pomembno upoštevati svoje sposobnosti. Če se ne znate spoprijeti s kompleksnimi matematičnimi težavami, čeprav porabite veliko časa za njihovo razumevanje, potem vam ni treba biti inženir, programer ali znanstveni delavec.

Preizkusi poklicne orientacije

V zadnjem času so šole začele izvajati program poklicne orientacije, izvajati teste, da bi ugotovili, katere sposobnosti ima učenec več, koga bi moral postati v prihodnosti. Posebni testi združujejo različne trditve. Z nekaterimi se lahko strinjate, z nekaterimi pa ne. Praviloma pri testiranju obstajajo vprašanja o zgodovini, jeziku, kemiji, fiziki, astronomiji itd. Prav tako velja povedati, da vam preizkus za poklicno usmerjanje omogoča, da ocenite interese in značilnosti lika in celo stopnjo inteligence, da določite najboljšo prihodnost človeka.

Danes so testi za določitev nagnjenosti k določenemu poklicu na voljo v večini znanih zbirk psiholoških testov, tako da jih lahko vzamete doma. Ni treba poiskati pomoči specialista (psihologa). Pravilno sestavljen seznam vprašanj vam omogoča, da o rezultatih naredite prave zaključke, kar bo olajšalo iskanje samega sebe v tem življenju.

Priljubljeni poklici

Poleg tega bi bilo koristno, da se poglobimo v temo o tem, katere specialitete so v današnjem času najbolj povprašene, kjer je večja verjetnost, da bi si lahko priborili dobro pozicijo. Prav tako je vredno pogledati nekoliko naprej - vprašati se, kateri poklici bodo v prihodnosti povprašeni. Na primer, obstajajo ljudje, ki so že kot šolarji že prepričani, da prihodnost pripada programerjem. Ne izgubljajo časa, začnejo študirati tujo računalniško literaturo in natančno vedo, kam in za koga bodo šli študirat. Čez nekaj časa postanejo uspešni IT strokovnjaki, ki začnejo graditi kariero pri nas, pozneje pa delajo v ZDA in drugih razvitih državah na boljših pogojih in ničesar ne obžalujejo. Zato ne prezrite napovedi sociologov, zdaj začnite razmišljati, kje začeti, da postanete tisto, o čemer sanjate.

Motivi, na katere se morate zanašati pri izbiri poklica

Najprej je treba razdeliti razloge, ki motivirajo izbiro enega ali drugega poklica, notranjega in zunanjega. Slednji so v tesni povezavi z zunanjim svetom. To je mnenje ljubljenih, vrstnikov, želja po doseganju zunanjega uspeha, strah pred povzročanjem obsodbe. Človek sam nosi polno odgovornost za notranje vzroke; ti določajo talente, sposobnosti, navade, značaj. Na kaj se danes zanašajo mladi pri izbiri enega ali drugega poklica?

Vprašanje, kdo postati v življenju, si zastavljajo mnogi, nekateri pa se pogosto odločajo na podlagi prestiža svoje posebnosti. Težko je reči, da je prav to tisto, na kar bi morali usmeriti svojo prihodnjo pot. Tu so neprijetni trenutki. Torej, malo prej je veljalo, da je modno in prestižno biti pravnik in ekonomist. Toda zdaj je še en trend: prekomerno je število računovodje, pravnikov, zlasti tistih z visoko izobrazbo. Številni študenti, ki so končali inštitut, ne morejo dobiti zaposlitve po svoji specialnosti. Če torej izberete poklic, začenši z njegovim prestižem na trgu dela, potem morate skrbno pretehtati vse. Morda to ni glavno merilo pri določanju poteka življenja.

Pomen plač

Skoraj vsi želijo dobro zaslužiti, zato se pri izbiri specialnosti osredotočijo na ta zelo motiv. Takim ljudem ni vseeno, kje in kako bodo delali, rezultat jim je pomemben. Danes je dobiti dober denar takoj zelo težko. Nekateri nimajo potrpljenja za dolgo študij in pridobivanje izkušenj, saj včasih dekleta delajo kot natakarice in dobijo dobre nasvete, mladi moški pa gredo v tujino in delajo kot delavci. Toda ali se je pri določanju življenjske poti res pomembno osredotočiti na visoko plačo?

Rast plač je v marsičem odvisna od izkušenj in razvoja veščin. Poklici, kjer sprva ni slabo, v večini primerov ne zagotavljajo karierne rasti. Na primer, po 5 letih bodo dohodki prodajalke in novinca inženirja na isti ravni, po nadaljnjih 5 letih pa bo plača inženirja plače prodajalke pustila daleč za seboj.

Zanimanje za izbiro poklica

Po statistiki pri izbiri poklica zanimanje za same vsebine ni glavno merilo, danes je na 3. mestu. Vendar pa so najbolj uspešni ljudje spoznali, da delo prinaša zadovoljstvo in dobre rezultate, ko je ljubljen. Če torej izberete specialiteto po svojih željah, vprašanje, kdo naj postane v prihodnosti, izgine samo po sebi. Pomembno je, da se nenehno učimo in izboljšujemo. Monotono in monotono delo mnogim ljudem ni všeč, zato ga ne smete takoj omejiti nanj, ampak raje iskati možnosti, da se znajdete v bolj zanimivem poklicu. Na primer, čez nekaj časa lahko programer, ki se navdušuje za svoje dejavnosti, postane uspešen lastnik svojega lastnega podjetja za razvoj programske opreme.

Delovne razmere na delovnem mestu igrajo tudi pomembno vlogo pri izbiri poklica. Vendar lahko mesto spremenite in si zagotovite novo delovno okolje, posamezne specialitete lahko to dovolijo. Kemik lahko na primer nevarno delovno mesto spremeni v varnejše: zapustite tovarniški laboratorij in poiščite učitelja na inštitutu ali šoli.

Pomembno je, da ne boste leni in vedno iščite sebe

Vsekakor vam želimo svetovati, da poklica ne štejete kot nekaj nespremenljivega, ki določa usodo in prihodnost človeka. Vredno je iskati sami, začeti nekaj narediti - če bo šlo dobro, je morda to tisto, kar potrebujete. Ne bi smeli iskati razlogov za nedelovanje ali izgovorov, da ga ne boste poskusili, ker je težko ali ne, kar želite. V večini primerov izbira prave poti in odgovor na vprašanje, kdo je boljši postati, ne daje lenobe in izgovorov, zato se je najprej treba spoprijeti z njimi, se učiti in izboljšati v katerem koli izbranem življenjskem poslu.