karierno upravljanje

Kako postati taborniški svetovalec? Odgovornosti svetovalca

Kazalo:

Kako postati taborniški svetovalec? Odgovornosti svetovalca

Video: Kako postati bogat: 5 načinov, kako samozaposleni milijonarji postanejo bogati 2024, Maj

Video: Kako postati bogat: 5 načinov, kako samozaposleni milijonarji postanejo bogati 2024, Maj
Anonim

Mnogi so se vsaj enkrat v otroštvu odpravili na poletni tabor. Večina, čeprav ne vsi, je imela pozitivne vtise. Zato ne preseneča, da se nekateri, ko so starejši, ponavadi vračajo v taborišča, vendar že kot svetovalci. Kako to storiti? Kako postati taborniški svetovalec? In katere lastnosti morate imeti, da se lahko spopadete s tem poslom?

Zakaj svetovalca?

Delo z otroki je lahko drugačno. Psiholog, zdravnik, vzgojitelj v vrtcu, učitelj šole, športni trener, animator. Vsi ti poklici imajo različne prednosti in slabosti, svoje specifike in seveda bodo zanimivi za različne ljudi. Toda obstaja dejavnost, ki do neke mere združuje vse to - delo "svetovalec v taboru." Omogoča vam popolnoma edinstveno izkušnjo neformalne komunikacije z otroki, se naučite razumeti z njimi, jih razumeti in poiskati pristop do vsakega. S svojim zgledom lahko preučimo, kako se oblikujejo odnosi med ljudmi, kar bo koristno na primer sociologom. Med drugim je to zelo zanimiva dejavnost, ki vam omogoča, da pomanjkanje znanja nadoknadite z ogromno rezerve navdušenja. Toda kako postati taborniški svetovalec?

Potrebno znanje in lastnosti

Najprej je to morda karizma. Nemogoče je dobro izpolnjevati dolžnosti svetovalcev, če ne moremo zanimati otrok, si pridobiti njihovo naklonjenost in ljubezen. Nadalje je to odgovornost. Delo kot taborniški svetovalec zahteva stalno spremljanje otrok, kar pa ne pomeni stroge omejitve samoizražanja.

Imeti morate tudi številne lastnosti. Značilnosti svetovalnega tabora bi morale vsebovati besede, kot so "stresna toleranca" in "sposobnost iskanja pristopa do različnih znakov." Potrebna so tudi osnovna znanja pedagogike in obvladovanja konfliktov. Vredno je povedati, da je v tem primeru specializirano izobraževanje zaželeno, ni pa nujno, saj lahko opravite posebne tečaje, ki bodo dali vse potrebne informacije.

Za tiste, ki jih zanima, kako postati taborniški svetovalec, obstaja zelo strogo pravilo. Vlagatelj mora biti polnoletna oseba in imeti zdravstveno kartoteko. Malo je verjetno, da bodo starši pripravljeni svojega otroka zaupati nekomu, ki še ni polnoleten po zakonu. Kot tolažba za tiste, ki še niso dopolnili 18 let, vendar si resnično želijo pridobiti takšne izkušnje, je možnost, da delajo kot pomočnik svetovalca, zanje izpolnjujejo manj stroge zahteve.

Kako se urediti?

Praviloma že dolgo pred začetkom poletnih počitnic pedagoške univerze širijo vse potrebne informacije, kako postati svetovalec v kampu. Tisti, ki nikakor niso povezani s svojimi otroki, bodo morali sami najti stike. To lahko storite tako, da se obrnete na administracijo kampa po telefonu ali poiščete napoved o zaposlovanju na spletnem mestu. Seveda je še en način ustvarjanja življenjepisa, ki označuje želeni položaj, vendar je verjetnost za klic s strani uprave otroških rekreacijskih kompleksov minimalna.

Ne obupajte, če se ne bi mogli rešiti pred začetkom poletja. Pogosto se prosta delovna mesta odpirajo tudi julija-avgusta, ko se nekdo preprosto naveliča opravljanja nalog svetovalcev ali odide iz delovnega mesta iz osebnih razlogov. Zato je vredno spremljati trg dela v želenem segmentu skozi vso sezono. Seveda pa je vse bolje narediti vnaprej in brez naglice. Potem bo morda še kakšna izbira, oditi na morje ali ostati na primer na srednjem pasu.

Dolžnosti

Preden postanete taborniški svetovalec, morate razumeti, kaj to delo pomeni. Pravzaprav gre za sprotno komunikacijo in podporo otrokom. Pravzaprav temu težko rečemo dopust, tudi če se kamp nahaja na obali toplega morja. To je resnično delo, poleg tega ni enostavno. Svetovalci se v glavnem ukvarjajo z izobraževalnim in organizacijskim delom: spremljajo čistočo sob in organizirajo čiščenje, pomagajo osebju kampa, sodelujejo pri načrtovanju in izvedbi različnih prireditev tako na ravni odredov kot v celotnem taboru. Poleg tega je za otroke odgovoren svetovalec, ko zapustijo ozemlje. Na splošno je to povezava med upravo in dopustniki. Toda to je formalno.

Pravzaprav lahko svetovalec postane dejanski vodja v skupini, oseba, h kateri bo šel vsak otrok, da bi prosil za nasvet ali delil misli. Od te osebe je odvisno, kakšen bo preostali otrok: dolgočasen ali intenziven. Mimogrede, ena od nalog svetovalca je spremljanje psihološke klime znotraj oddelka. Tisti, ki se ne ujemajo, je treba preseliti in obratno. Zato je treba, še preden postanete svetovalec v taboru, dobro premisliti, ali se bo s takšno obremenitvijo mogoče spopasti.

Kariera

Seveda pa je delo samo na izkušnjah, vedoč, da na tem področju ni nobenih možnosti, popolnoma nezanimivo. A ni tako. Tudi svetovalci imajo upanje na karierno rast.

Za začetek je vredno povedati, da je delo na tem položaju mogoče vključiti v učiteljske izkušnje, kar je lahko pomembno pri izračunu pokojnine.

Poleg tega je praviloma takšen položaj kot "višji svetovalec" v šolah in ne v kampih, kar je še bolj povezano z delom učitelja. Prednost pred poučevanjem v tem primeru je možnost višjega strokovnega izobraževanja in izkušenj. Starejši svetovalec se ukvarja s splošno organizacijo izobraževalnega procesa in celovitim razvojem učencev ter s spremljanjem njihove varnosti.

Sčasoma lahko dosežete še višjo raven. Po pridobljeni ustrezni izobrazbi lahko nadaljujete pedagoško dejavnost in jo kombinirate z izobraževalno. Izbira poklica je odvisna od številnih dejavnikov, svetovalec pa odličen poskus samoodločbe, ki vam bo omogočil, da ocenite svoje moči in spretnosti pri negovanju naslednjih generacij in razvijanju njihovih talentov.

Sorodni poklici

Ne pozabite, da je delo »svetovalca v taboru« predvsem pedagoško, izobraževalno. In izbira dejavnosti, ki vključujejo tesne stike z otroki, je precej široka. Zato tudi, če vam ni uspelo obiskati svetovalca, še vedno najdete način, kako narediti tisto, kar imate radi. Negovalka, učiteljica, učiteljica, varuška - ti poklici seveda ne spominjajo povsem na to, kar delajo učitelji v otroških taboriščih, vendar ne pomenijo vedno posebne izobrazbe, ampak pomagajo najti vaš klic.