povzetek

Priprava na delovno mesto: primeri pisanja avtobiografije

Kazalo:

Priprava na delovno mesto: primeri pisanja avtobiografije

Video: Multiplikativni učinki športa na mlade, ki se vključujejo v športne aktivnosti | ŠIPK 2024, Maj

Video: Multiplikativni učinki športa na mlade, ki se vključujejo v športne aktivnosti | ŠIPK 2024, Maj
Anonim

Avtobiografija je nekakšna kronika človekovega življenja. Napisana je v srednjem jeziku uradnega poslovnega sloga po določenem vzorcu. Pravzaprav je to eden najpomembnejših dokumentov, brez katerega ne bodo sprejeti na delo ali v izobraževalno ustanovo. Kako natančno bi ga bilo treba sestaviti - zdaj bomo ugotovili.

Struktura dokumenta

Tu je nekaj primerov pisanja avtobiografije.

  • Če vzamete prazen list, preskočite 2-3 vrstice od vrha. Nato na sredino z veliko začetnico napišite naslov: "Avtobiografija", seveda brez narekovajev. Ne postavljajte točke. Nato spet preskočite vrstico.
  • Nato z alinejo odstavka postavite besedilo. Mimogrede, vsi primeri pisanja avtobiografije kažejo, da jo je treba napisati samo ročno, čitljivo in kompetentno. Natisnjene možnosti so redko sprejete. V besedilu je navedeno polno ime, priimek in priimek osebe, datum in kraj rojstva (tj. Dan, mesec, leto, država, regija, kraj), navedeni so podatki o starših.
  • Drugi primeri pisanja avtobiografije kažejo, da če bi oseba iz katerega koli razloga spremenila svoje ime, bi to moralo biti razvidno iz dokumenta (razlogi, datum).
  • Sledijo opisi izobraževalnih ustanov, v katerih se je izobraževanje izobraževalo, stopnje njegove popolnosti in let študija. Če usposabljanje ni končano, pojasnilo, zakaj. To se naredi v skladu s kronologijo.
  • Vsi primeri pisanja avtobiografije vključujejo opis poklicnega statusa, delovnega mesta, zasedenih delovnih mest, vključno s sindikalnimi ali drugimi vrstami. Ob prisotnosti nagrad in nazivov jih je treba omeniti (kdaj so bile podeljene in za kaj). Enako velja za znanstvene članke ali druge publikacije.
  • Če avtobiografijo piše oseba, ki je končala kvalifikacijske tečaje, dodiplomsko prakso, primer pisanja vključuje opis vrst, izrazov, tem itd.
  • V nadaljevanju je omenjeno vključevanje pisatelja ali družinskih članov v sodstvo.
  • Gre za zakonski stan, prisotnost otrok. Navedeni so osnovni biografski podatki žene (ali moža).
  • Na koncu lahko pisatelj o sebi dodatno navede vse podatke, ki se mu zdijo potrebni.
  • Na koncu na desni je datum, na levi je podpis.

Vzorec delovne avtobiografije

Navajamo primer pisanja avtobiografije za delo. „Jaz, Zbrueva Irina Aleksandrovna, sem se rodila 17. aprila 1969 v Odesi, Odesska regija Republike Ukrajine, zdaj samostojna država. Starši so zaposleni (oče je inženir, mama je učiteljica). Enoposteljna. Leta 1976 je vstopila, leta 1986 pa je končala Odese srednjo šolo št. 68. Nato je vstopila na Pedagoški inštitut KD Ushinsky, ki je leta 1990 diplomirala z učiteljico nemškega jezika. Istega leta se je vrnila v rodno šolo, kjer je začela poučevati v srednji in srednji šoli. Leta 2008 je odpovedala zaradi zdravstvenih razlogov (da bi se po operaciji odpravila na rehabilitacijo v tujih klinikah). Zdaj se spet počutim dobro, pripravljen začeti svoje najljubše delo. Odlikuje me zbranost, disciplina, prijaznost in kreativen pristop k izobraževalnemu procesu. Med učnimi dejavnostmi so jo večkrat spodbujali s hvaležnostjo in potrdili šolske uprave in vodstva."

Posebna pojasnila

Ker je avtobiografija uradni dokument, mora biti sestavljena kot del poslovnega sloga. Torej tukaj ne bodo primerni pomanjševalni in ljubezniv besednjak, čustveno evalvativni epiteti, lirične note itd. Tudi pogovorno in slogovno reducirano besedišče je nesprejemljivo. Seveda, če ne govorimo o avtobiografiji kot o literarnem delu.