karierno upravljanje

Prodajni direktor: opis delovnega mesta, spretnosti, zahteve

Kazalo:

Prodajni direktor: opis delovnega mesta, spretnosti, zahteve

Video: The Secrets Donald Trump Doesn't Want You to Know About: Business, Finance, Marketing 2024, Maj

Video: The Secrets Donald Trump Doesn't Want You to Know About: Business, Finance, Marketing 2024, Maj
Anonim

Vodja oddelka prodaje je ena ključnih osebnosti v podjetju, katere dejavnost vključuje distribucijo izdelkov. Dobro sestavljen opis delovnega mesta direktorja prodaje vam omogoča, da maksimirate vse lastnosti dela na tem položaju, pa tudi navedete vse potrebne veščine, znanja in sposobnosti.

Splošne določbe

V tem delu dokumenta so splošne smernice o tem, kdo je primeren za to delovno mesto. Ta razdelek navaja tudi, kako poteka postopek najema in odpuščanja.

Direktor prodaje je poslovodja. Kandidat je sprejet na delovno mesto in ga z njega odstrani generalni direktor podjetja, v katerem je kandidat zaposlen. Zaposlujejo ljudi, ki imajo najmanj pet let visokošolsko izobrazbo in izkušnje na vodilnih položajih na področju prodaje.

Oseba, ki opravlja položaj direktorja prodaje, je podrejena generalnemu direktorju organizacije. Med odsotnostjo direktorja je izvajanje nalog in odgovornost za dejanja dodeljeno osebi, ki jo določi ustrezen postopek. Opis delovnega mesta namestnika direktorja prodaje bo pomagal vzpostaviti bolj popolno sliko o porazdelitvi odgovornosti in odgovornosti.

Kaj vodi režiser?

Vsak zaposleni, vključno z vodstveno ekipo organizacije, se mora za kakovostno opravljanje svojega dela držati določenih dokumentov in predpisov. V opisu dela direktorja prodaje je jasno razvidno, kaj naj vodi osebo, ki dela na tem položaju.

Seznam vključuje:

  1. Normativni zakonski in zakonodajni akti o trgovini v industriji, povezani s proizvodnjo.
  2. Statut.
  3. Smernice lokalnih institucij.
  4. Upravni in regulativni dokumenti, ki jih je izdal vodja podjetja.

Drug dokument, ki vodi osebo na tem položaju, je opis delovnega mesta direktorja prodaje.

Kaj mora kandidat vedeti?

Kandidat za katero koli delovno mesto mora imeti določen nabor znanja. To mu omogoča, da že od začetka kariere bolje izpolni svoje neposredne odgovornosti.

Opis delovnega mesta direktorja prodaje navaja, da mora vlagatelj vedeti:

  1. Finančna in civilna zakonodaja, ki ureja poslovanje in njegovo ravnanje na področju prodaje.
  2. Značilnosti strukture in perspektive razvoja organizacije.
  3. Načela, po katerih se izvaja finančno in komercialno načrtovanje.
  4. Osnove podjetništva in poslovanja.
  5. Osnovna načela tržnega gospodarstva, vključno z načeli oblikovanja cen za osnovne izdelke, zakoni ponudbe in povpraševanja za proizvedeno blago.

Za vlagatelje na mesto direktorja prodaje ni nič manj pomembno poznavanje načel, s katerimi se sklepajo pogodbe in dogovori. Prav tako je treba vedeti, na katerih psiholoških vidikih temelji prodaja. Drug pomemben vidik je poznavanje etike in veščin poslovnega komuniciranja, ki pomagajo pri vzpostavljanju poslovnih stikov.

Ker je to vodstveni položaj, mora vlagatelj znati tudi pravilno motivirati zaposlene. Nič manj pomembnega je znanje teorije upravljanja in upravljanja s skupinami.

Odgovornosti direktorja prodaje

Odgovornosti osebe na tej funkciji so določene v ločenem delu opisa delovnega mesta direktorja prodaje komercialnega direktorja. Njegova prisotnost v dokumentu je obvezna, saj brez njega vlagatelj ne bo imel popolne predstave o tem, kaj bo počel na delovnem mestu.

Odgovornosti vključujejo:

  1. Vodenje in vodenje prodajnih sestankov.
  2. Razdelitev nalog med strokovnjake in strukturne enote oddelka.
  3. Razvoj programov za distribucijo izdelkov na nove trge.
  4. Izvajanje in nadzor načinov interakcije med podjetjem in stranko.
  5. Analiza trga izdelkov zaradi informacij, ki jih prejme od tržnega oddelka.
  6. Analiza informacij o ukrepih konkurenčnih organizacij.

Opis delovnega mesta direktorja prodaje prodaja tudi navaja, da so odgovornosti za vodenje evidenc in vodenje dokumentov, povezanih s stranko in partnersko bazo, sklenjene pogodbe in pogodbe ter neposredne dejavnosti podjetja (računi, pooblastila itd.). Druga ključna odgovornost direktorja prodaje je kadrovsko vodenje prodajnega oddelka, razvoj in izvajanje dejavnosti za povečanje motivacije in produktivnosti.

Kaj je vključeno v nadzorno področje direktorja prodaje?

Delo vodje oddelka za prodajo ne vključuje samo kadrovskega upravljanja in analitičnega dela. Nadzor je še en sestavni del režiserjevega dela. Področje, ki je vključeno v področje dejavnosti tega vodje, je zapisano v vzorčnem opisu delovnega mesta direktorja prodaje.

Nadzor se izvaja na naslednjih vidikih:

  1. Izpolnjevanje zastavljenih nalog glede distribucije proizvedenih izdelkov.
  2. Skladnost s standardi za storitve strankam.
  3. Učinkovitost prodaje in skladnost z uveljavljeno cenovno politiko.
  4. Pravilno skladiščenje in dokumentacija.

Direktor oddelka prodaje tudi nadzoruje, kako je organizirano delo v zvezi s pritožbami kupcev. Obseg njegovih dejavnosti vključuje tudi spremljanje optimalne porazdelitve finančnih in blagovnih virov. Okviri, ki omejujejo distribucijo, vključujejo predhodno odobrene načrte oskrbe in prodaje.

Kakšne pravice ima direktor prodaje

Oseba, ki ima katero koli funkcijo v podjetju, nima samo dolžnosti, ampak tudi pravice. Položaj direktorja prodaje določa tudi določen nabor pravic.

Vključuje naslednje dejavnosti:

  1. Razvoj delovnih načrtov oddelka.
  2. Dajanje predlogov o metodah za izboljšanje dela oddelka, najem in odpuščanje osebja, uvedba spodbud in kazni.

Prav tako ima oseba, ki ima položaj direktorja prodaje, pravico zahtevati dokumente ali podatke, ki so potrebni za takojšnje naloge v strukturnih oddelkih družbe. Seznam pravic vključuje tudi udeležbo na sestankih, ki so povezana z vprašanji, ki spadajo v pristojnost tega vodje.

Zaključek

Opis delovnega mesta namestnika generalnega direktorja za prodajo vlagatelju pomaga jasno razumeti, kaj natančno bo moral opravljati na delovnem mestu, kaj bo delodajalec od najema zahteval od znanja in veščin. Pomaga tudi razumeti podrejenost znotraj podjetja, ključne vidike, na katere morate biti pozorni pri opravljanju svojih neposrednih dolžnosti, in preprečiti zlorabo avtoritete.