karierno upravljanje

Elektronski inženir: delovna odgovornost

Kazalo:

Elektronski inženir: delovna odgovornost

Video: Slovenia Workwear Animation Tako poteka naša storitev Delovna oblačila 2024, Maj

Video: Slovenia Workwear Animation Tako poteka naša storitev Delovna oblačila 2024, Maj
Anonim

Glavna naloga inženirja elektronike je razvoj, namestitev, zagon in zagon opreme. Prav tako mora zagotoviti nadaljnje nemoteno delovanje opreme in poskrbeti za pravilno uporabo opreme. Vsako tehnično sredstvo je treba servisirati, preizkusiti, posodobiti, da bi povečali učinkovitost delovanja in odpravili nastale okvare.

Strokovnjak na tem področju bi se moral ukvarjati z vsem tem. Zaposleni ima pravico do nadgradnje svoje kvalifikacijske stopnje s tretje na prvo kategorijo. Obstaja dobra priložnost za kariero, v veliki organizaciji lahko zaposleni naredi kariero kot glavni inženir.

Klasifikacija poklicev

Poleg tega, da za to delo obstaja razdelitev na kategorije, se elektronski inženirji razlikujejo tudi po področjih dejavnosti, in sicer sistematičnih, shematičnih in oblikovnih posebnostih. Prvi predlagajo, da bi moral biti zaposleni sposoben razmišljati široko in sistematično pristopati k reševanju različnih problemov na področju radijske elektronike.

Običajno delavci na tem področju oblikujejo celoten sistem opreme ob upoštevanju danih parametrov, vendar ne da bi jih zanimala struktura njegovih posameznih elementov. Toda vezje, nasprotno, oblikujejo podsistem, glede na strukturo vseh elementov vezja. Z drugimi besedami, njihovo poslanstvo je reševanje lokalnih problemov brez upoštevanja zapletenega dela. Toda naloge elektronskega inženirja v smeri oblikovalca vključujejo optimizacijo končnih naprav, ustvarjanje manjših kopij le-teh, pa tudi rešitev tehničnega pristopa k hlajenju opreme. Poleg tega razvijajo ohišja enot in toplotno izpušne sisteme.

Pozitivni in negativni vidiki poklica

Po mnenju strokovnjakov je glavna prednost poklica ta, da je po njem povpraševanje, njegova ustreznost pa ne bo izginila, dokler svet uporablja tehnična sredstva za vsakodnevno uporabo. Poleg tega je delo inženirja elektronike dobro plačano in omogoča osebi, da se nenehno razvija in se giblje po karierni lestvici. Verjetno je edini minus tega poklica mogoče imenovati dejstvo, da mora zaposleni nenehno spremljati razvoj sodobnih tehnologij in vsako leto je vedno več novih tehnik in naprav.

Plača, usposabljanje in kraj dela

V bistvu lahko pridobite mesto elektronskega inženirja v specializiranih raziskovalnih inštitutih, servisnih centrih, raziskovalnih in proizvodnih organizacijah ter servisnih delavnicah. Ta poklic se lahko naučiš na fakulteti, a za dobro službo boš najprej moral pridobiti tri leta izkušenj.

Toda le višja izobrazba vam bo omogočila, da pridobite položaj inženirja. Plače so na splošno visoke, zlasti v velikih mestih. Poleg tega je plača odvisna od kategorije zaposlenega, velikosti organizacije, v kateri je zaposlen, strokovnosti zaposlenega in delovnih nalog elektronskega inženirja. Razlika med plačo novinca specialista in izkušenega strokovnjaka je približno štirikrat.

Osebne kvalitete

Delodajalci prosilcem posvečajo več pozornosti z analitično miselnostjo, prostorsko domišljijo in širokim pogledom. Pri tem delu se iniciativni ljudje, ki si nenehno prizadevajo za razvoj svojih poklicnih veščin in ravni znanja, zanimajo napredne tehnologije, tako v svoji državi kot v tujini.

Prav tako se od zaposlenega zahteva, da lahko prizadevno, natančno in temeljito opravlja naloge, ima potrpljenje, odločnost. Odgovorni in organizirani prosilci so najbolj cenjeni. Poleg tega je zelo pomembno, da lahko sodelujemo s specializirano programsko opremo.

Splošne določbe

Za pridobitev položaja elektronskega inženirja potrebujete specializirano izobraževanje in izkušnje, odvisno od kategorije zaposlenega. Torej, za prvo kategorijo morate pridobiti višjo tehnično izobrazbo in vsaj tri leta delati na ustreznem delovnem mestu inženirja druge stopnje. Za drugo je pomembno isto izobraževanje kot za višjega in s tri leta dela kot inženir tretje kategorije ali podobnih delovnih mest.

Za tretjo kategorijo enako stopnjo izobrazbe, toda kot za izkušnje bo dovolj, da je kandidat opravil v času usposabljanja. Oseba s srednjo poklicno izobrazbo lahko prevzame to delo, vendar naj bi bila minimalna dovoljena delovna doba najmanj pet let.

Znanje

Navodila elektronskega inženirja kažejo, da mora imeti ob prijavi na delo določeno znanje. Zaposleni mora preučiti vsa navodila, regulativna in metodološka gradiva, povezana s popravilom in delovanjem elektronske opreme. Poleg tega mora poznati vse njegove tehnične in operativne značilnosti, oblikovne značilnosti, zakaj je ta tehnika namenjena in v kakšnih načinih deluje. Poleg tega bi moralo njegovo znanje vključevati tehnična pravila uporabe, način samodejne obdelave podatkov, vrste nosilcev podatkov in programske jezike.

Njegovo znanje bi moralo vključevati številčne sisteme, kode, šifre, ukaze, programe in drugo. S kakšnimi metodami so pripravljeni načrti, načrti in v kakšnem vrstnem redu je treba sestaviti poročila o njihovem izvajanju. Elektronski inženir mora vedeti, kako se izvaja vzdrževalno popravilo, v kakšnem vrstnem redu se pripravijo prijave za opremo, prejem rezervnih delov in druga dokumentacija. Vedno se zavedajte najboljše prakse svoje države in tujine v zadevah, ki se nanašajo na njeno delo. Poleg tega je dolžan poznati osnove gospodarstva, proizvodnje in organizacije dela ter norme in pravila varstva dela.

Funkcije

Glavna funkcija zaposlenega, v skladu z opisom dela elektronskega inženirja, je zagotavljanje pravilnega tehničnega delovanja in nemotenega delovanja opreme. Sodelovati bi moral pri oblikovanju načrtov in urnikov v zvezi z delovanjem, vzdrževanjem in popravilom naprav ter izvajal dela za izboljšanje učinkovitosti naprav. Ta delavec pripravlja elektronske računalnike za uporabo, opravlja tehnične preglede.

Njegove odgovornosti vključujejo spremljanje parametrov in zanesljivosti naprav, izvajanje pregledov in testiranj, da bi pravočasno opazili okvare in jih odpravili. Zaposleni se mora ukvarjati s prilagajanjem opreme in njenih posameznih elementov, organizacijo vzdrževanja, zagotavljanjem operativnosti, racionalizacijo delovanja, pa tudi z izvajanjem rednih in tekočih popravljalnih del. Poleg tega mora zagotoviti, da so vsa popravila opravljena pravočasno.

Dolžnosti

Elektronski inženir bi moral nadzorovati tudi testiranje, vzdrževanje in popravila s strani zaposlenih na nižji ravni. Dolžnosti zaposlenega vključujejo sodelovanje pri inšpekcijskih pregledih stanja opreme, izvajanje preventivnih pregledov, sprejemanje večjih popravil naprav in obvladovanje nove opreme, ki je bila pravkar dana v uporabo.

Preverja tehniko za možnost ustvarjanja računalniških sistemov in njenih povezav, da se poveča delovna učinkovitost. Ukvarja se z razvojem regulativnih materialov, vodi evidenco uporabe opreme in analizira pridobljene kazalnike. Zaposleni naj se ukvarja s pripravo vlog, spremlja pravočasno zamenjavo delov in organizira shranjevanje opreme.

Pravice

Zaposleni ima pravico do vseh informacij in dokumentov, ki se nanašajo na njegovo dejavnost. Če je potrebno, ima pravico sodelovati z zaposlenimi v drugih oddelkih podjetja ali s tretjimi strokovnjaki, pri reševanju operativnih vprašanj v njegovi pristojnosti. Poleg tega ima pravico zastopati interese svojega podjetja v drugih institucijah. Ima pravico spodbujati vodstvo, zagotavljati mu delovno mesto in vsa potrebna orodja.

Odgovornost

Zaposleni je odgovoren za neustrezno opravljanje svojega dela, za zagotavljanje netočnih informacij o opravljenih nalogah, za neizpolnjevanje ukazov ali navodil nadrejenih. Pokliče ga lahko, če ugotovi kršitev pravil podjetja in ne sprejme ukrepov za njihovo odpravo. Odgovoren je za kršitve delovne discipline ali za kazniva dejanja veljavne zakonodaje države. Prav tako je finančno odgovoren, če so njegova dejanja povzročila škodo organizaciji.

Zaključek

Delo elektronskega inženirja je zelo zanimivo in omogoča nenehno razvijanje na tem področju. A ni primeren za vse, saj zahteva vztrajnost, pozornost in mukotrpno delo. Seveda se dolžnosti zaposlenega lahko razlikujejo glede na kategorijo, ki jo je prejel, obseg podjetja, v katerem je zaposlen, in smer njegovih dejavnosti. Enako velja za prejemke zaposlenih. Preden se odločite za ta poklic, ga morate resno ovrednotiti in ugotoviti, ali je človeku zanimivo, da to počne vse življenje.

Ko dobite službo, morate resno preučiti opis delovnega mesta, ga uskladiti s šefi in razjasniti vse točke, preden začnete z delom. Če se zaposleni izkaže za resničnega strokovnjaka na svojem področju, lahko pričakujemo ne le zvišanje plače, temveč tudi dobro karierno rast v podjetju. Glavna prednost takšnega poklica je, da je v današnjem času relevanten in ne bo težav z zaposlitvijo niti v majhnem mestu. Obstaja tudi širok spekter organizacij, kjer je mogoče najeti takšnega strokovnjaka.